Susan Sarandon (1946): cast.
Er zijn 81 films gevonden.

Blue Beetle

2023 | Actiefilm

Verenigde Staten 2023. Actiefilm van Angel Manuel Soto. Met o.a. Xolo Maridueña, Bruna Marquezine, Susan Sarandon en Harvey Guillén.

‘Het wordt tijd dat wij een eigen held krijgen, in plaats van een schop onder onze kont!’ zegt een Mexicaans personage in deze verfilming van de gelijknamige DC-comic. Een sympathieke wens, maar je zou Latijns-Amerikanen een leukere superheldenfilm gunnen dan deze tenenkrommende pulp. Het scenario, rond een Mexicaanse student die in bezit wordt genomen door een – ja, wat precies? – buitenaards harnas, lijkt wel geschreven door kinderen. De matige effecten, het Power Rangers-achtige design, de ‘Ik krijg je nog wel!’-schurkenrol van Susan Sarandon, de goedbedoelde boodschappen over familie en uitbuiting: niets overtuigt.

Maybe I Do

2022 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2022. Komedie van Michael Jacobs. Met o.a. Diane Keaton, Richard Gere, William H. Macy, Susan Sarandon en Emma Roberts.

Het jonge koppel Allen en Michelle is op dat punt in hun relatie gekomen dat ze toe zijn aan de volgende stap. Alleen, zij wil trouwen, hij is blij met wat ze hebben. Ze geeft hem 24 uur om te besluiten waar ze heen gaan. Een etentje met de wederzijdse ouders moet wat lucht geven, maar bij de eerste ontmoeting blijken die elkaar – tot hun eigen schrik – al te kennen. En behoorlijk goed! Ze blijken hun echtgenoten namelijk al een tijdje te bedriegen ... met elkaar.

Blackbird

2019 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2019. Drama van Roger Michell. Met o.a. Susan Sarandon, Sam Neill, Kate Winslet, Mia Wasikowska en Rainn Wilson.

Susan Sarandon speelt een terminaal zieke vrouw die nog één laatste weekend met haar man, volwassen kinderen en beste vriendin doorbrengt voor ze euthanasie pleegt. Deze remake van het Deense zakdoekdrama Stille hjerte (2014) overtuigt niet op alle fronten: het scenario is wat schematisch, de personages zijn soms karikaturaal en de setting lijkt afkomstig uit een reclame. Maar de onderlinge verhoudingen worden geloofwaardig neergezet – wie weleens een intens familieweekend doorstond, zal vast het een en ander herkennen. Deense scenarist Christian Torpe bewerkte zijn eigen script; regisseur Roger Michell (My Cousin Rachel) zocht er een prettige cast bij uit.

Bad Moms 2

2017 | Komedie

Verenigde Staten 2017. Komedie van Jon Lucas en Scott Moore. Met o.a. Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn, Christine Baranski en Susan Sarandon.

In dit vervolg moeten de drie ondergewaardeerde en overbelaste moeders de kerstdagen zien te overleven. Als moeder aan alle verwachtingen voldoen tijdens de feestdagen is al bijna onmogelijk. En het helpt dan ook niet als hun eigen moeders opeens op de stoep staan.

Three Generations

2015 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2015. Drama van Gaby Dellal. Met o.a. Elle Fanning, Naomi Watts, Susan Sarandon en Andrew Polk.

De zestienjarige Ray (Fanning), geboren als Ramona, woont samen met zijn alleenstaande moeder (Watts) en twee oma's (Sarandon en Emond) in een gezellig appartement in New York. Ray wil graag met een hormonenkuur beginnen om definitief als man verder te kunnen, maar daarvoor moeten beide ouders tekenen, en dat is lastig, want ma blijft maar twijfelen en met pa is alle contact verbroken. Goedbedoeld feelgooddrama is soms charmant en heeft mooie tolerantieboodschap, maar ontstijgt nooit het niveau van een sitcom en is geregisseerd als een reclame voor Facebook.

Tammy

2014 |

Verenigde Staten 2014. Ben Falcone. Met o.a. Melissa McCarthy, Susan Sarandon, Kathy Bates, Allison Janney en Toni Collette.

De zestienjarige Ray (Fanning), geboren als Ramona, woont samen met zijn alleenstaande moeder (Watts) en twee oma's (Sarandon en Emond) in een gezellig appartement in New York. Ray wil graag met een hormonenkuur beginnen om definitief als man verder te kunnen, maar daarvoor moeten beide ouders tekenen, en dat is lastig, want ma blijft maar twijfelen en met pa is alle contact verbroken. Goedbedoeld feelgooddrama is soms charmant en heeft mooie tolerantieboodschap, maar ontstijgt nooit het niveau van een sitcom en is geregisseerd als een reclame voor Facebook.

Arbitrage

2012 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2012. Thriller van Nicholas Jarecki. Met o.a. Richard Gere, Susan Sarandon, Tim Roth, Brit Marling en Laetitia Casta.

Ongeïnspireerde thriller over een miljardair (Gere) die na een auto-ongeluk vlucht en zijn dode maîtresse in het wrak achterlaat, om zo negatieve publiciteit rondom de verkoop van zijn hedgefonds te vermijden. De politie is hem al snel op het spoor, maar de grootste bedreiging is misschien wel zijn eigen dochter, die ontdekt dat vader met de boekhouding van het familiebedrijf heeft geknoeid. Best een aardige opzet, maar beide verhaallijnen worden maar half uitgediept, wat de spanning niet ten goede komt.

The Company You Keep

2012 | Thriller

Verenigde Staten 2012. Thriller van Robert Redford. Met o.a. Robert Redford, Shia LaBeouf, Anna Kendrick, Julie Christie en Susan Sarandon.

In zijn verfilming van de roman van Neil Gordon speelt Redford een voormalige activist die in de jaren zeventig een brute aanslag zou hebben gepleegd en sindsdien onder een valse naam leeft. Wanneer een ijverige journalist hem op het spoor komt, slaat hij op de vlucht. Degelijk, melancholiek, beetje schematisch drama valt vooral op door de waslijst acteervrienden die Redford optrommelde om bijrollen te vullen: onder anderen Nick Nolte, Susan Sarandon, Chris Cooper, Stanley Tucci, Richard Jenkins en Sam Elliott. Derhalve vooral een fijne acteursfilm.

The Big Wedding

2013 | Komedie

Verenigde Staten 2013. Komedie van Justin Zackham. Met o.a. Robert De Niro, Diane Keaton, Katherine Heigl, Amanda Seyfried en Topher Grace.

Als hun geadopteerde zoon gaat trouwen en diens strenggelovige biologische moeder voor de bruiloft naar Amerika komt, besluiten de al jarenlang gescheiden Don (De Niro) en Ellie (Keaton) voor even weer de liefhebbende man en vrouw te spelen. Chaos volgt, in een klucht die niet zo conservatief is als de aankleding doet vermoeden, met een vuilbekkende De Niro en Robin Williams in een gezapig rolletje als eigenaardige priester. Saai is de film zeker niet, maar ook nooit echt leuk.

Snitch

2013 | Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 2013. Thriller van Ric Roman Waugh. Met o.a. Dwayne Johnson, Susan Sarandon, Jon Bernthal, Barry Pepper en Rafi Gavron.

Voormalig showworstelaar Dwayne ‘The Rock’ Johnson speelt in deze degelijke misdaadthriller een van de subtielere rollen, relatief, uit zijn filmcarrière. Als vader van een tienerzoon die dreigt te worden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens drugsbezit wil hij alles op alles zetten om hem vervroegd vrij te krijgen. Zelfs als de onaangename openbaar aanklager (Sarandon) wil dat hij infiltreert in een gevaarlijke bende, die bovendien gelieerd is aan een meedogenloos Mexicaans drugskartel. Ongeloofwaardig verhaal, maar niettemin best vermakelijk. Ook geslaagd als aanklacht tegen de draconische Amerikaanse drugswetten.

Robot & Frank

2012 | Komedie, Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 2012. Komedie van Jake Schreier. Met o.a. Frank Langella, James Marsden, Liv Tyler, Susan Sarandon en Peter Sarsgaard.

Buddy-drama met een komische noot, een schep heist en een snufje sf. Frank (Frank Langella), een gepensioneerde, dementerende juwelendief, zet zijn bezwaren tegen een robot als huisgenoot opzij als hij diens inzetbaarheid als slotenkraker ontdekt. Robot & Frank wordt gedragen door acteergiganten Frank Langella en Susan Sarandon, heeft een paar toffe grapjes in huis, maar bezwijkt onder een gebrek aan timing, gelaagdheid en richtinggevende regie. Het verteltempo ligt zo tergend laag, dat het alle denkbare spanning doodslaat.

The Last of Robin Hood

2013 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2013. Biografie van Richard Glatzer en Wash Westmoreland. Met o.a. Kevin Kline, Dakota Fanning en Susan Sarandon.

Het korte en bizarre leven van de Australisch-Amerikaanse acteur Errol Flynn (1909-1959) verdient een filmdrieluik; deze onafhankelijke productie ontfermt zich slechts over de treurige slotakte. Daarin palmt Flynn figurante Beverly Aadland in - volgens haar identiteitskaart meerderjarig, in werkelijkheid vijftien lentes argeloosheid. Beverly's glamourbehoeftige moeder laat de oude aasgier z'n gang gaan. Spannend? Niet echt. Drie topspelers - onder wie Kline als verbazingwekkend gelijkende Flynn - verslikken zich in een knakenbakproductie met een liefdeloos in elkaar gefabriekt scenario. Sean Flynn, kleinzoon van, duikt op in een bijrol.

Cloud Atlas

2012 | Drama, Mysterie, Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Hongkong SAR van China​/​​Singapore 2012. Drama van Tom Tykwer, Lilly Wachowski en Lana Wachowski. Met o.a. Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Jim Broadbent en Bae Doona.

Moedige adaptatie van David Mitchells onverfilmbaar geachte roman, waarin zes verhalen - losjes met elkaar verbonden, verspreid over 500 jaar - worden samengeweven tot een epische lofzang op vrijheid. De cast speelt meerdere personages in verschillende tijdperken, een enkele keer zelfs wisselend van geslacht en ras, en toch is het allerminst verwarrend. Op de momenten dat de centrale thematiek - elke daad heeft gevolgen - voelbaar wordt gemaakt, is Cloud Atlas van grote klasse, maar niet alle delen zijn even sterk.

Jeff, Who Lives at Home

2011 | Komedie

Verenigde Staten 2011. Komedie van Mark Duplass en Jay Duplass. Met o.a. Jason Segel, Ed Helms, Susan Sarandon, Judy Greer en Rae Dawn Chong.

Jeff (Segel) is dertig en woont nog thuis. Terwijl hij, met de film Signs als kompas, wacht op tekens die zijn leven sturing zullen geven, wordt zijn moeder (Sarandon) wat ongeduldig. Broer Pat (Helms) zorgt voor advies, maar heeft zijn eigen leven ook niet echt op orde. De simpele opdracht voor een klusje die Jeff van zijn moeder krijgt, loopt uit op een eigenaardig avontuur, opgenomen in New Orleans. Geestige komedie met tragische trekjes van de gebroeders Duplass (Cyrus) heeft leuke acteurs die warmbloedige personages spelen.

Solitary Man

2009 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2009. Komedie van Brian Koppelman en David Levien. Met o.a. Michael Douglas, Mary-Louise Parker, Susan Sarandon en Jesse Eisenberg.

Ben (Douglas) verdiende een fortuin als 'De eerlijke ­autohandelaar', totdat zijn imperium instortte vanwege gerommel met de boeken, allerhande affaires, en een taaie echtscheiding (van Sarandon). Vrienden en familie zijn bezorgd dan wel opgetogen over zijn neerwaartse spiraal, terwijl Ben zelf doorploetert op zijn pad van leugens, jonge vrouwen en zelfbedrog. Solitary Man scheert menigmaal rakelings langs te lollige komedie en te serieus drama, maar ervaringsdeskundige Douglas raakt geen moment uit balans en overtuigt als de man die overeind blijft terwijl alles en iedereen wegvalt.

You Don't Know Jack

2010 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2010. Biografie van Barry Levinson. Met o.a. Al Pacino, Susan Sarandon, Danny Huston, Brenda Vaccaro en John Goodman.

De onconventionele Amerikaanse arts en patholoog-anatoom Jack Kevorkian pleegde euthanasie bij, volgens eigen zeggen, meer dan honderd mensen. Zijn critici vonden dat hij te makkelijk toestemde om mee te werken aan iemands zelfgekozen dood. Hij bracht een aantal jaar door in de gevangenis. In deze door HBO gemaakte tv-film wordt Kevorkian gespeeld door Pacino, in topvorm. Zijn weergave van Kevorkians flamboyante persoonlijkheid zorgt voor welkome, luchtige momenten in een zware film, die interessante vragen oproept over het euthanasievraagstuk. Sterke bijrollen van Sarandon en Huston.

Wall Street: Money Never Sleeps

2010 | Drama

Verenigde Staten 2010. Drama van Oliver Stone. Met o.a. Michael Douglas, Shia LaBeouf, Carey Mulligan, Josh Brolin en Charlie Sheen.

Witteboordencrimineel Gordon 'Greed is good' Gekko (Douglas) komt na jaren uit de gevangenis. Het is wel even wennen: terwijl hij in zijn hoogtijdagen nog opviel door zijn gebrek aan scrupules en materialisme, is hij inmiddels rechts ingehaald door een nieuwe generatie financiële roofdieren. Om de relatie met zijn dochter (Mulligan) weer te verbeteren, belooft hij zijn op de beurs handelende schoonzoon (LaBeouf) te helpen een concurrent beentje te lichten. Stevige aanklacht tegen de mores in de financiële wereld, maar lang niet zo pregnant als voorganger Wall Street (1987).

Peacock

2010 | Thriller

Verenigde Staten 2010. Thriller van Michael Lander. Met o.a. Cillian Murphy, Ellen Page, Susan Sarandon, Josh Lucas en Bill Pullman.

John is de timide, stille bankbediende in Peacock, Nebraska die iedereen kent. Zijn echtgenote Emma daarentegen is nog nooit door iemand gezien. Tot op een dag iemand in zijn huis een vrouw aantreft. Het is John zelf, die in zijn eigen omgeving moeiteloos switcht tussen twee persoonlijkheden. Nu begint Emma meer ruimte op te eisen. Fascinerende psychologische thriller die zich in de jaren vijftig afspeelt, heeft een complexe hoofdrol voor de Ierse Murphy (Peaky Blinders) die overtuigend de verschillende gedaantes aanneemt. Prima bijrolacteurs ook.

The Lovely Bones

2009 | Drama, Fantasy, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Nieuw-Zeeland 2009. Drama van Peter Jackson. Met o.a. Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Rachel Weisz en Susan Sarandon.

Het verbeelden van sterven en het hiernamaals is geen sinecure, maar de versie van Peter Jackson in The Lovely Bones staat gebeiteld in de top tien. Na een kleine drie kwartier speeltijd ontdekt veertienjarige Susie (Ronan) dat ze niet meer leeft, dat ze overal en nergens is, tussen de levenden en de doden. Naast de visuele pracht loopt een rechercheverhaal waarin Wahlberg haar radeloze vader speelt, die anno 1973 koortsachtig op zoek is naar de moordenaar van zijn dochter. Met treffend passende muziek van onder meer Brian Eno, Cocteau Twins en This Mortal Coil.

The Greatest

2009 | Drama

Verenigde Staten 2009. Drama van Shana Feste. Met o.a. Carey Mulligan, Susan Sarandon, Pierce Brosnan, Deirdre O'Connell en Michael Shannon.

Intens familiedrama over een gezin dat een zoon verliest, en vervolgens wordt geconfronteerd met zijn hulpbehoevende vriendin (Carey Mulligan). Pierce Brosnan was vermakelijk als 007, maar zijn portret van een wankele vader toont zijn ware vakmanschap, met een twee minuten lange rouwscène zonder tekst als memorabel hoogtepunt. Ook Susan Sarandon is uitmuntend als een rouwende ouder. De hoofdverantwoordelijke voor al het fraais is debuterend filmmaker Shana Feste (1976). Hoe zij deze acteurs wist te strikken? Talent, een opleiding aan het gerenommeerde American Film Institute, en een strategische betrekking als nanny bij Hollywood-insider Tobey Maguire.

Mr. Woodcock

2007 | Komedie

Verenigde Staten 2007. Komedie van Craig Gillespie. Met o.a. Billy Bob Thornton, Seann William Scott, Susan Sarandon en Ethan Suplee.

Als kind werd John Farley (Scott) getreiterd door zijn gymleraar, omdat hij nogal dik en weinig atletisch was en omdat de bewuste gymleraar, Mr. Woodcock, een ontzettende hufter was. Eenmaal volwassen gebruikte hij zijn ervaringen om een succesvol zelfhulpboek te schrijven over hoe je jeugdtrauma's kunt verwerken. Maar dan slaat het noodlot toe: zijn moeder (Sarandon) begint een relatie met de gehate Woodcock. Scott is niet 's werelds leukste komiek, maar door het vileine spel van Thornton is deze komedie toch wel aardig.

In the Valley of Elah

2007 | Drama, Thriller, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 2007. Drama van Paul Haggis. Met o.a. Charlize Theron, Tommy Lee Jones, Jason Patric, Susan Sarandon en James Franco.

Op een dag krijgt oud-militair Hank Deerfield (Jones) een telefoontje: zijn zoon, ook militair, heeft zich, nadat hij is teruggekeerd uit Irak, niet gemeld op zijn basis. Hank besluit de zaak te onderzoeken en krijgt daarbij hulp van rechercheur Emily Sanders (Theron). Dan blijkt dat er in Irak iets gruwelijks is gebeurd. Sterk drama met een uitstekende, Oscargenomineerde rol van Jones als een overtuigd patriot, wiens geloof in zijn land aan het wankelen wordt gebracht. De meeslepende vertelling van regisseur Haggis (Crash) flopte destijds in de VS.

Speed Racer

2008 | Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Australië​/​​Duitsland 2008. Actiefilm van Lilly Wachowski en Lana Wachowski. Met o.a. Emile Hirsch, Christina Ricci, Susan Sarandon, Nicholas Elia en Melissa Holroyd.

Al zijn hele leven wil Speed Racer (Hirsch) maar één ding: autoracen. Hij hoopt met een door zijn vader gebouwde witte sportwagen The Crucible te winnen, een race waarbij ooit zijn broer het leven liet. Maar hij zal het op moeten nemen tegen vals spelende slechteriken. Opvolger van de Matrix-trilogie, maar eigenlijk alleen interessant vanwege de visuele flair van Lilly en Lana Wachowski, die een bijzonder kleurige wereld uit de computer lieten toveren, en die natuurlijk ook wel raad weten met actiescènes. Mooi, leeg vermaak. Sarandon speelt Speeds moeder, Ricci zijn vriendin.

Enchanted

2007 | Familiefilm, Romantische komedie, Fantasy, Avonturenfilm, Komedie, Musical, Animatie, Romantiek

Verenigde Staten 2007. Familiefilm van Kevin Lima. Met o.a. Amy Adams, Patrick Dempsey, Susan Sarandon, James Marsden en Idina Menzel.

Een typische Disney-tekenfilm: de mooie prinses Giselle wordt door de hekserige koningin in een magische put gegooid en verdwijnt. Dan blijkt dat de put een poort naar een andere dimensie is, namelijk het hedendaagse New York, en wordt de film live-action. Giselle (inmiddels gespeeld door Adams) dwaalt verloren rond tot ze de leuke advocaat Robert (Dempsey) ontmoet. Maar ook andere sprookjesfiguren hebben de weg naar onze wereld ontdekt. Vrolijke fantasy, waarin Disney-clichés goedmoedig op de hak worden genomen. Mooie rol van Sarandon als slechte koningin.

Irresistible

2006 | Thriller, Drama

Australië 2006. Thriller van Ann Turner. Met o.a. Susan Sarandon, Sam Neill en Emily Blunt.

Kinderboekillustrator Sophie Hartley met writer's block verdenkt haar man van overspel met diens nieuwe collega.

Romance & Cigarettes

2005 | Drama, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 2005. Drama van John Turturro. Met o.a. James Gandolfini, Susan Sarandon, Kate Winslet, Steve Buscemi en Christopher Walken.

Nick Murder (Gandolfini) gaat vreemd met de Engelse Tula. Wanneer zijn vrouw (Sarandon) daarachter komt neemt ze wraak, en krijgt hij spijt. Het is geen bijzonder, maar wel een aanstekelijk verhaal wat Turturro in zijn derde regie vertelt. Hij maakte van het arbeidersdrama een musical en kon zo zijn liefde voor smartlappen, sigaretten en klein leed samenballen. Dat de film vooral een aaneenschakeling van leuke vondsten blijft, stoort nooit echt, door de onverschrokken speelstijl van de acteurs, Kate Winslet als Nicks minnares Tula voorop.

Elizabethtown

2005 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2005. Romantische komedie van Cameron Crowe. Met o.a. Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Susan Sarandon, Jessica Biel en Judy Greer.

Een jonge schoenenontwerper (Bloom) staat op het punt zelfmoord te plegen na een zakelijke blunder en een relatiebreuk. Dan verneemt hij van zijn zus dat zijn vader is overleden en moet hij naar diens geboorteplaats Elizabethtown voor de begrafenis. Onderweg ontmoet hij in het vliegtuig de vrolijke en wijze Claire (Dunst). De personages in dit komisch-romantische drama zijn niet al te vindingrijk geschreven, maar scenarist-regisseur Crowe levert wel - zoals we van hem verwachten na films als Almost Famous - een paar keer een goed gevoel met scènes die ogen en klinken als popvideoclips.

Shall We Dance

2004 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2004. Romantische komedie van Peter Chelsom. Met o.a. Richard Gere, Jennifer Lopez, Susan Sarandon, Stanley Tucci en Lisa Ann Walter.

Elke dag ziet de uitgebluste advocaat John Clark (Richard Gere), op weg van werk naar huis, een melancholiek kijkende vrouw (Jennifer Lopez) voor het raam van een dansschool staan. Het doet hem in deze overdreven zoete remake van de Japanse film Shall we dansu? besluiten om te gaan leren stijldansen. Terwijl zijn vrouw (Susan Sarandon) hem van overspel verdenkt vindt hij zijn levenslust terug. De leukste momenten in deze aardige, maar voorspelbare romantische komedie komen voor rekening van de bijrolacteurs, vooral van Tucci als salsadanser en Gillette als dansschooldirectrice Miss Mitzi.

Alfie

2004 | Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Drama van Charles Shyer. Met o.a. Jude Law, Marisa Tomei, Jane Krakowski, Omar Epps en Nia Long.

Alfie is op zoek naar 'de oppervlakkige dingen in het leven die er echt toe doen'. Het is een rol die Law met zijn stijlvolle uiterlijk op het lijf is geschreven. Uiteraard kan zoveel leegheid en ijdelheid niet ongestraft blijven, maar gelukkig krijgt de moralistische kant van de vertelling nooit de overhand. Alfie is een remake van de gelijknamige productie uit 1966, met Michael Caine in de titelrol. Ook in die film was het Alfie's gewoonte in de lens te kijken, en de toeschouwer rechtstreeks aan te spreken. Maar de manier waarop dat gebeurt is sterk veranderd. Caine's commentaar was kil en cynisch, de nieuwe Alfie is vooral een charmeur die zijn publiek voor zich wil winnen.

Ice Bound

2003 | Biografie, Drama, Avonturenfilm

Canada​/​​Verenigde Staten 2003. Biografie van Roger Spottiswoode. Met o.a. Susan Sarandon, Aidan Devine, Cynthia Mace, Paulino Nunes en Kenneth Welsh.

Waar gebeurd: in 1999 ontdekte de Amerikaanse arts Jerri Nielsen borstkanker bij zichzelf, terwijl ze zich in de winter van Antarctica bevond. Pik haar daar op met een vliegtuig, zou je zeggen. Maar het eerste deel van de tv-film Ice Bound maakt korte metten met die gedachten: het is altijd aardedonker en berekoud in winters Antarctica en dus onmogelijk om te landen. Er kunnen wel medicijnen gedropt worden en daarmee beginnen Jerri en de groep wetenschappers geïmproviseerde chemotherapie. Fraai acterende Sarandon heeft niet het gezicht maar wel de koelbloedigheid van Nielsen.

Children of Dune

2003 | Fantasy, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Fantasy van Greg Yaitanes. Met o.a. Alec Newman, Alice Krige, Barbora Kodetová, Julie Cox en Daniela Amavia.

Nadat Paul Atreides (Newman) de heerschappij over woestijnplaneet Arrakis heeft veroverd met behulp van de gevreesde woestijnkrijgers lijkt de rust wedergekeerd. Schijn bedriegt: oude vijanden proberen wraak te nemen, een eeuwenoude nonnenorde denkt dat hij hun beloofde Messias is en iedereen wil de controle over specie, het belangrijkste spul in het universum, dat alleen op Arrakis te vinden is. Miniserie (wordt meestal in 3 delen uitgezonden) blijft dichter bij het bronmateriaal, een beroemd sf-epos van Frank Herbert, dan David Lynch' interessante mislukking Dune. Verplichte kost voor fans, lastig te volgen voor ongelovigen.

The Banger Sisters

2002 | Komedie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 2002. Komedie van Bob Dolman. Met o.a. Goldie Hawn, Susan Sarandon, Geoffrey Rush, Erika Christensen en Robin Thomas.

Frank Zappa noemde geile groupies Suzette en Vinnie The Banger Sisters, aldus Suzette (Hawn). Twintig jaar later herinnert ze de inmiddels keurige familievrouw Lavinia/Vinnie (Sarandon) aan hun ongebonden bestaan en gaan ze nog één keer los. The Banger Sisters is een uithangbord voor de fysieke jeugdigheid van vijftigers Hawn (1945) en Sarandon (1946). Bij vlagen buitengewoon gênant. De film zelf is gespeend van iedere vorm van originaliteit.

Moonlight Mile

2002 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2002. Drama van Brad Silberling. Met o.a. Jake Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Ellen Pompeo, Susan Sarandon en Holly Hunter.

Gyllenhaal speelt Joe Nast, een jongeman wiens verloofde pas geleden is vermoord. Hij trekt tijdelijk in bij de ouders van het meisje, Ben (Hoffman) en JoJo (Sarandon). Hij voelt verdriet, maar ook schuld die pas later in de film verklaard wordt. Joe's innerlijke toestand wordt nog roeriger als hij een meisje (Pompeo) ontmoet. Ondertussen worstelen Ben en JoJo op twee emotionele eilanden met hun eigen onpeilbare frustratie en triestheid. Moonlight Mile combineert Hollywoodse toegankelijkheid met de eigengereidheid van een auteur-regisseur, wiens autobiografische, fijnzinnige en soms grappige teksten de acteurs dankbaar gebruiken.

Igby Goes Down

2002 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2002. Drama van Burr Steers. Met o.a. Kieran Culkin, Claire Danes, Jeff Goldblum, Jared Harris en Amanda Peet.

Op nogal opzichtige wijze probeert scenarioschrijver en debuterend regisseur Burr Steers de tragikomedie Igby Goes Down van de juiste alternatieve toon te voorzien. De humor is zwart, de karakters zijn excentriek, en iedereen spreekt in geestige volzinnen die blijk geven van een modieus-cynische kijk op de problemen van de New Yorkse elite. Vaak slaat Steers in zijn scoringsdrift de plank mis. Maar de irritante trekjes van het scenario worden goedgemaakt door aanstekelijk acteerwerk en rake typeringen.

Earthly Possessions

1999 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1999. Komedie van James Lapine. Met o.a. Susan Sarandon, Stephen Dorff, Elissabeth Moss, Jay O. Sanders en Alan Pottinger.

Gewone familiemensen zijn altijd het onderwerp in boeken van Ann Tyler (The Accidental Tourist), dus ook in haar Earthly Possessions. Sarandon speelt in deze tv-verfilming ervan het personage Charlotte Emory, de huisvrouw van een saaie priester. Op een keer wordt ze gegijzeld door een bankovervaller genaamd Jake (Dorff). Deze gebeurtenis luidt een road movie in die beide personages wat oplevert. Earthly possessions heeft romantiek, komedie, drama en misdaad, elementen die althans in handen van scriptschijver Steve Rogers (Hope floats) en regisseur Lapine (Impromptu) moeilijk combineren. Diva Sarandon houdt het zwikje in haar eentje bij elkaar, maar een Thelma & Louise kan zelfs zij niet twee keer maken.

Cradle Will Rock

1999 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1999. Historische film van Tim Robbins. Met o.a. Hank Azaria, Rubén Blades, Joan Cusack, Cary Elwes en Cherry Jones.

Het komische arbeidersdrama opent met de tekst 'voornamelijk een waar gebeurd verhaal'. Dat betekent in het geval van de bevlogen regisseur Robbins dat het verhaal zwaar overhelt naar de linkerzijde en af en toe wat zedenprekerig overkomt. Maar dat is dan ook het enige manco in een fabuleuze ensemblefilm over de consequenties op de creatieve werkvloer van het werkverschaffingbeleid van Roosevelts New Deal halverwege de jaren '30. De ruggengraat van het verhaal is de productie van het toneelstuk 'The Cradle Will Rock', een lokaal gesubsidieerde pro-vakbond musical, gemaakt door onder andere Orson Welles en Marc Bliztstein. De gewaagde productie brengt de spelers en makers in conflict met de panische overheid die vreest voor communistische propaganda. Robbins schreef, produceerde en regisseerde de met rasacteurs afgeladen film.

Anywhere But Here

1999 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1999. Komedie van Wayne Wang. Met o.a. Susan Sarandon, Natalie Portman, Eileen Ryan, Ray Baker en John Diehl.

Actrice Natalie Portman groeit en bloeit sinds haar doorbraakrol in Leon (1994). Inmiddels siert ze menig rode loper na de enorme Hollywoodproductie Star Wars (2002). In 2005 schitterde ze briljant in V for Vendetta, een futuristische politieke thriller van de zusjes Wachowski (The Matrix). Voor al deze bombarie koos Portman in 1999 voor de rol van de humeurige dochter van Susan Sarandon in Anywhere But Here, een middelmatige moeder-dochter rolprent die de oplettende kijker wijst op de talloze emotionele en financiële valkuilen van een goedbedoelde trip per gulden Mercedes naar lonkend L.A. En in 2003 haalde Portman haar psychologiebul aan Harvard. Chapeau!

Twilight

1998 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1998. Thriller van Robert Benton. Met o.a. Paul Newman, Susan Sarandon, Reese Witherspoon, Stockard Channing en James Garner.

Een rijkelijk besnorde Newman (hier 73 jaar oud) speelt een privé-detective die inwoont bij een bevriend, ooit gevierd Hollywoodechtpaar, neergezet door Hackman en Sarandon. Wanneer hij door hen op pad wordt gestuurd met een opdracht raakt hij betrokken bij de mysterieuze verdwijning van Catherine's eerste echtgenoot. Robert Benton (Kramer vs Kramer) zet de sfeer van zijn moderne film noir wat al te zwaar aan. Dat is in feite helemaal niet nodig, want het is plezierig genoeg getuige te zijn van intelligente dialogen tussen mensen die de beste jaren van hun leven achter zich hebben, maar allesbehalve brave, vertederende bejaarden zijn.

Stepmom

1998 | Drama

Verenigde Staten 1998. Drama van Chris Columbus. Met o.a. Julia Roberts, Susan Sarandon, Ed Harris, Jena Malone en Liam Aiken.

Wat een geluk hebben regisseur Columbus en zijn rij scriptdokters met de voor Stepmom beschikbare acteurs! Je zou het de filmmakers nauwelijks gunnen, zo dik krijg je de sentimentele boodschap van deze tearjerker op de boterham en zo hard worstelen de acteurs om niet in de stroop te zakken. Sarandon speelt de ex-echtgenoot van Luke (Harris), die moeite heeft met het stiefmoederschap dat Luke's nieuwe vriendin Isabel (Roberts) in haar schoot geworpen krijgt. Uiteraard gaan we van achterbakse nijd naar pure familieharmonie. En dat alles kost ons bijna tweeënhalf uur.

Illuminata

1998 | Komedie, Historische film, Experimenteel

Verenigde Staten 1998. Komedie van John Turturro. Met o.a. John Turturro, Katherine Borowitz, Christopher Walken, Susan Sarandon en Bill Irwin.

Wat een geluk hebben regisseur Columbus en zijn rij scriptdokters met de voor Stepmom beschikbare acteurs! Je zou het de filmmakers nauwelijks gunnen, zo dik krijg je de sentimentele boodschap van deze tearjerker op de boterham en zo hard worstelen de acteurs om niet in de stroop te zakken. Sarandon speelt de ex-echtgenoot van Luke (Harris), die moeite heeft met het stiefmoederschap dat Luke's nieuwe vriendin Isabel (Roberts) in haar schoot geworpen krijgt. Uiteraard gaan we van achterbakse nijd naar pure familieharmonie. En dat alles kost ons bijna tweeënhalf uur.

The Celluloid Closet

1996 | Documentaire, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1996. Documentaire van Jeffrey Friedman en Rob Epstein. Met o.a. Tony Curtis, Whoopi Goldberg, Jan Oxenberg, Harvey Fierstein en Stewart Stern.

Documentaire over de geschiedenis van de al dan niet verhulde homoseksualiteit in de Amerikaanse film. In de dagen van de censuur (de z.g. Hays-code) was homoseksualiteit een absolute taboe. Inventieve regisseurs legden toch bepaalde elementen in de film, die later als een protest tegen de discriminatie van homo's uitgelegd konden worden. Er zijn opvallende voorbeelden: SUDDENLY LAST SUMMER en THE CHILDREN'S HOUR. Een al te suggestieve scène tussen Tony Curtis en Laurence Olivier in SPARTACUS sneuvelde op de snijtafel van de censor. Hierna mochten in Hollywood homo's alleen op de gevoelige laag vastgelegd worden als ze belachelijk werden, angst aanjoegen bij de kijker of medelijden opwekten. Pas in de jaren 1970 werd het onderwerp serieus genomen, dankzij enkele doorbraak films als SUNDAY, BLOODY SUNDAY, MAKING LOVE en BOYS IN THE BAND, ook al weigerden de hele bekende acteurs hieraan hun medewerking te verlenen. Deze documentaire is oprecht en geeft een gedetailleerd overzicht van de homoseksualiteit in de film aan de hand van een honderdtal filmfragmenten en gesprekken met een aantal acteurs, actrices, regisseurs en producenten die ermee te maken hadden. Het scenario van Epstein, Friedman en Sharon Wood is gebaseerd op het boek van Vito Russo, die in 1990 op 44-jarige leeftijd aan AIDS overleed. Het commentaar van Armistead Maupin wordt ingesproken door Lily Tomlin. Voor de montage tekenden Friedman en Arnold Glassman, terwijl Nancy Schreiber nieuw beeldmateriaal bezorgde. Bekroond op het Sundance Film Festival in 1996. Dolby Stereo S.R.-Digital.

James and the Giant Peach

1996 | Animatie, Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Animatie van Henry Selick. Met o.a. Paul Terry, Joanna Lumley, Miriam Margolyes, Pete Postlethwaite en Simon Callow.

Stop-motion animatiefilm - gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl - van regisseur Henry Selick en producent Tim Burton, de makers van The Nightmare Before Christmas. Jongetje James wordt na de gruwelijke dood van zijn ouders afgebeuld door enge tantes. Een mysterieuze man verschaft hem middels 1000 magische krokodillentongetjes toegang tot een enorme perzik waarmee hij over de Atlantische Oceaan reist, samen met een lieveheersbeestje, een aardworm, een duizendpoot, een spin, een sprinkhaan en een glimworm. Knappe animatie en een grimmige ondertoon leveren een sprookjesachtig mooie kijkfilm.

Dead Man Walking

1995 | Drama, Biografie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Tim Robbins. Met o.a. Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky, Raymond J. Barry en R. Lee Ermey.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van zuster Helen Prejean. Multi-talent Tim Robbins maakte een op waarheid gebaseerde film over een non (Sarandon) die zich inzet voor het zielenheil van een ter dood veroordeelde moordenaar (Penn). Hoewel Robbins publiekelijk tegen de doodstraf is weet hij in de film een buitengewoon knappe balans te treffen tussen de pro’s en contra’s. Robbins omzeilt kundig alle clichés en dwingt de toeschouwer zelf na te denken. Er is geen plot maar slechts verhaal en Sarandon en Penn domineren van begin tot einde in een serie intense dialogen variërend van beklemmend tot ontroerend. Een pure film die goed was voor vele awards en nominaties voor Robbins, Sarandon en Penn.

The Client

1994 | Thriller

Verenigde Staten 1994. Thriller van Joel Schumacher. Met o.a. Brad Renfro, Tommy Lee Jones, Susan Sarandon, Mary-Louise Parker en Anthony LaPaglia.

Op een dag hoort de elfjarige Mark Sway (Renfro) details over een complot waarbij een senator werd vermoord. Al snel wordt hij het doelwit van gangsters en corrupte politici. Hij zoekt steun bij advocate Reggie Love (Sarandon), maar ze krijgen te maken met de over-ambitieuze officier van Justitie Roy Folltrigg (Jones), die veel minder in het welzijn van de jongen is geïnteresseerd dan in zijn eigen carrière. Deze derde Grisham-verfilming rammelt af en toe en loopt op het eind ook een beetje uit de rails. Wie daar overheen stapt ziet een spannende, goedgemaakte thriller.

Safe Passage

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Robert Allan Ackerman. Met o.a. Susan Sarandon, Sam Shepard, Robert Sean Leonard, Sean Austin en Marcia Gay Harden.

Mag Singer is 25 jaar getrouwd, heeft zeven zoons grootgebracht, waarvan er zes het huis uit zijn. Een van hen doet dienst als marinier bij de VN-troepen in de Sinaïwoestijn.

Little Women

1994 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Canada 1994. Drama van Gillian Armstrong. Met o.a. Winona Ryder, Susan Sarandon, Gabriel Byrne, Trini Alvarado en Samantha Mathis.

Vijfde verfilming van Louisa May Alcotts roman (1868) verhaalt fraai over de lotgevallen van de familie March ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Pater familias is legerpredikant en schrijft zo nu en dan een brief naar het thuisfront. Moeder Marmee (Sarandon) legt haar vier dochters prettig in de watten en vermoeit ze maar hoogstzelden met wijze levenslessen. De zusjes March varen er wel bij. Jo, de meest getalenteerde van het stel (Ryder) schopt het tot schrijfster. En als het even meezit komt de school die ze wil stichten - 'een school die open is voor iedereen die wil leren' - ook nog wel van de grond.

Lorenzo's Oil

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van George Miller. Met o.a. Susan Sarandon, Nick Nolte, Peter Ustinov, Zack O'Malley Greenburg en Kathleen Wilhoite.

Hartverscheurend drama naar het ware verhaal van Augusto en Michaela Odone, een echtpaar dat al 8 jaar een heroïsche strijd levert om hun zoontje Lorenzo te redden dat stervende is aan de zeldzame genetische ziekte adrenoleukodystrofie. De geneeskunde geeft het kind op maar moeder en vader verzetten hemel en aarde op zoek naar een remedie en vinden 'iets' dat het voortwoekeren van de ziekte belet: een olie die het aanmaken van de vetzuren belet. Toen de film werd uitgebracht leefde Lorenzo nog steeds, hoewel men hem in 1984 toen de ziekte werd vastgesteld, nog hooguit twee jaar gaf.

Bob Roberts

1992 | Komedie, Fake documentaire

Verenigde Staten 1992. Komedie van Tim Robbins. Met o.a. Tim Robbins, Giancarlo Esposito, Ray Wise, Brian Murray en Gore Vidal.

Robbins is indrukwekkend als regisseur, scenarist, acteur, zanger en liedjesschrijver. In de titelrol is hij een countryzanger-miljonair, die de oude Amerikaanse waarden verdedigt, fris en sympathiek oogt en met de hulp van de media het nu ook politiek helemaal wil maken. Zijn tegenstander, een senator, op indrukwekkende wijze gestalte gegeven door de auteur Gore Vidal, start een moddercampagne tegen Robbins. De onthulling van een drugsschandaal doet Robbins geen goed maar zijn populariteit gaat weer steil de hoogte in nadat hij op een bijeenkomst wordt neergeschoten. Knappe satire over politieke corruptie en de opkomst van nieuw-rechts. Het Amerikaanse, presidentiële verkiezingscircus wordt heerlijk op de korrel genomen. Aardig wat bekende namen in cameorolletjes, meestal als domme televisieverslaggevers! Camerawerk van Jean Lepine.

Thelma & Louise

1991 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Drama van Ridley Scott. Met o.a. Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Michael Madsen en Brad Pitt.

Thelma (Davis) en Louise (Sarandon) zitten allebei vast in een uitzichtloos leven en teleurstellende relaties. Ze gaan met z'n tweeën een paar dagen op stap om de zinnen te verzetten. Tijdens een tussenstop zorgen de onwelkome attenties van een opdringerige kerel voor gewelddadige escalatie, en moeten de twee vriendinnen op de vlucht. Al snel zitten de State Police en de FBI op hun hielen. IJzersterke roadmovie met een sterk feministische inslag. Puike film van regisseur Scott. Davis en Sarandon zijn uitstekend, doorbraakfilm voor Pitt, Callie Khouri kreeg een Oscar voor haar script.

Light Sleeper

1991 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1991. Thriller van Paul Schrader. Met o.a. Susan Sarandon, Dana Delany, David Clennon, Mary Beth Hurt en Victor Garber.

Drugskoerier Dafoe ziet op zijn veertigste geen toekomst meer, vooral omdat opdrachtgeefster Ann (Sarandon) heeft aangekondigd dat zij met de drugshandel zal ophouden. Hij zoekt naar een houvast, meent dat te vinden in zijn vroegere verloofde die hij toevallig weer ontmoet, en als zij in de drugs-scene gedood wordt, gaat hij door de rooie. Hij schiet een stelletje tuig neer, komt in de gevangenis, maar er is licht aan het eind van de tunnel. Wat mat en traag, echter eerlijke studie van een deerniswekkend milieu. Schrader voelt zich wel meer aangetrokken tot de schaduwkanten van het leven. Verrassing is Sarandon als keiharde drugsdealer.

Life Stinks

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Mel Brooks. Met o.a. Mel Brooks, Susan Sarandon, Lesley Ann Warren, Jeffrey Tambor en Stuart Pankin.

Een patserige geldwolf (Brooks) is puissant rijk geworden in het onroerendgoed. Hij gaat een weddenschap aan om te bewijzen dat hij als clochard zonder een rooie cent dertig dagen kan overleven. Brooks (en de kijkers) ervaren hoe het er in de achterbuurten van L.A. aan toe zou gaan. De film bevat de gebruikelijke gevarieerde schotel met Brooks-grappen, maar is mislukt als satire. Op zijn zachtst gezegd is dit een goedbedoelde rolprent met de boodschap om iets voor thuislozen te gaan doen. Sarandon is niet geloofwaardig als dakloze. Brooks schreef met Rudy Deluca en Steve Haberman het scenario. Het camerawerk is van Steven Poster.

White Palace

1990 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1990. Romantiek van Luis Mandoki. Met o.a. Susan Sarandon, James Spader, Jason Alexander, Kathy Bates en Eileen Brennan.

Sinds zijn echtgenote bij een ongeval om het leven kwam, is de jonge Spader alle levenslust kwijt. Op een avond zit hij in de bar 'White Palace' om zijn melancholie weg te drinken, en hij wordt bediend door Sarandon. Zij is vijftien jaar ouder, en haar humor, strijdvaardigheid en optimisme hebben haar over een mislukt huwelijk en de dood-door-overdosis van een zoon geholpen. Tussen de twee bloeit een romance op die door de omgeving niet wordt begrepen. Goed geacteerde dramatische film, die de liefde tussen een jongeman en een oudere vrouw uit totaal verschillende milieus centraal stelt. Ted Tally en Alvin Sargent baseerden hun scenario op de roman van Glenn Savan, die zich distantieerde van het onwaarschijnlijke, geforceerde slot. Fotografie van Lajos Koltai. De romantisch/dramatische score is van George Fenton.

The January Man

1989 | Misdaad, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1989. Misdaad van Pat O'Connor. Met o.a. Kevin Kline, Harvey Keitel, Susan Sarandon, Danny Aiello en Alan Rickman.

Op oudejaarsavond wordt een jonge vrouw vermoord in New York. Ze blijkt al het elfde slachtoffer te zijn van een seriemoordenaar. De politie tast echter nog steeds in het duister. Noodgedwongen wordt de voormalige politieagent Nick Starkey op de zaak gezet om orde op zaken te stellen. Verbijsterend slechte melange van politiefilm, romantisch drama en mislukte komedie. Goede acteurs, maar onleuke, onlogische onzin.

A Dry White Season

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Euzhan Palcy. Met o.a. Donald Sutherland, Janet Suzman, Zakes Mokae, Susan Sarandon en Marlon Brando.

Als de zwarte tuinman van leraar Sutherland wordt vermoord, wordt hij op pijnlijke wijze wakker geschud over de afschuwelijkheid van de apartheid. Deze anti-apartheids film, gemaakt in Hollywood met een welbespraakte, zelfverzekerde Franse, zwarte regisseuse (en dat is heel wat voor Tinseltown!) komt als mosterd na de maaltijd: apartheid is gelukkig afgeschaft, en zij was letterlijk te ver van haar onderwerp verwijderd om de rolprent eeuwig te kunnen laten voortleven. Brando na tien jaar voor het eerst voor de camera in een kleine rol als openhartige advocaat, is wellicht iets te uitbundig. Gesitueerd in Zuid-Afrika van 1976.

Sweet Hearts Dance

1988 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van Robert Greenwald. Met o.a. Don Johnson, Susan Sarandon, Jeff Daniels, Elizabeth Perkins en Kate Reid.

Wiley Boon (Johnson) en Sandra (Sarandon) zijn achttien jaar getrouwd en hebben drie leuke kinderen. Maar Wiley is de alledaagse sleur beu en hunkert naar iets anders. Hun huisvriend, schooldirecteur Sam Manners (Daniels), maakt juist het omgekeerde mee. Hij is verliefd op Adie Nims (Perkins) en is bereid voor haar zijn vrijgezellenleventje op te geven. Een mild, goedmoedig portret van twee stellen, hun vriendschap en liefde. Veel gebeurt er niet in de film, maar het wordt sympathiek gebracht. Het scenario van Ernest Thompson is een aaneenschakeling van kleine voorvalletjes uit het leven van de betrokkenen, die om proberen te gaan met hun midlife-crisis. Fotografie van Tak Fujimoto.

Bull Durham

1988 | Komedie, Sportfilm, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1988. Komedie van Ron Shelton. Met o.a. Kevin Costner, Susan Sarandon, Tim Robbins, Trey Wilson en Robert Wuhl.

Veel leukere honkbalkomedie dan je op papier zou vermoeden. De plot is namelijk nogal onzinnig. Een al wat oudere 'baseball groupie' (de dertig zeker voorbij) kiest ieder seizoen een van de spelers van de Durham Bulls om persoonlijk te 'begeleiden'. De keuze gaat dit jaar tussen een ervaren catcher en een getalenteerde, maar onbezonnen pitcher. Dat de film zo leuk is geworden is te danken aan hoofdrolspelers Kevin Costner, Susan Sarandon en Tim Robbins, en aan regisseur Shelton, die zelf een tijdje semi-professioneel honkbalde en een film maakte waar ook de honkbalkenners met plezier naar kunnen kijken.

The Witches of Eastwick

1987 | Komedie, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 1987. Komedie van George Miller. Met o.a. Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer en Veronica Cartwright.

Drie jonge vrouwen in Eastwick, een rustig plaatsje waar werkelijk geen enkele leuke man rondloopt, mijmeren op een avond over de ideale vent. Dan klinkt er een donderslag, en de volgende dag komt er een intrigerende vreemdeling in de stad wonen, genaamd Daryl Van Horne. Hij lijkt aanvankelijk niet erg op de man van hun dromen, maar heeft onvermoede kwaliteiten. Geslaagde komedie, met leuke rollen voor Cher, Sarandon en Pfeiffer. Maar de show wordt gestolen door Nicholson als vadsige, maar toch onweerstaanbare duivel. Gebaseerd op een roman van John Updike.

Women of Valor

1986 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1986. Oorlogsfilm van Buzz Kulik. Met o.a. Susan Sarandon, Kristy McNichol, Alberta Watson, Valerie Mahaffey en Suzanne Lederer.

Tijdens WO II wordt een groep Amerikaanse verpleegsters in Bataan gevangengenomen door de Japanners. Ze worden bruut behandeld, onder het wakende oog van een Japanse kapitein die ervan uitgaat dat je beter kunt sneuvelen dan krijgsgevangene worden. Toch heeft hij een zekere bewondering voor de kloeke en moedige Sarandon, en hij geeft haar de leiding over de werkzaamheden van de vrouwen. In vergelijking met andere films over Japanse POW-kampen gaat het hier braaf toe. Wreedheden zijn sporadisch en worden niet sadistisch in beeld gebracht. Gevolg is dat het script van Jonas McCord tam en ongeloofwaardig overkomt en dat de kijker nergens het gevaar waarin de vrouwen verkeren aanvoelt. Goed spel van Sarandon en de pittige McNichol. Mike Flash was verantwoordelijk voor de fotografie en Georges Delerue componeerde een melodieuze score.

Io e Il Duce

1985 | Oorlogsfilm, Biografie

Italië​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1985. Oorlogsfilm van Alberto Negrin. Met o.a. Anthony Hopkins, Susan Sarandon, Bob Hoskins, Annie Girardot en Barbara De Rossi.

De titel zegt het al: dit is het voor televisie gedramatiseerde verhaal van Il Duce (Hoskins). Het acteerwerk is redelijk en het tempo houdt de aandacht van de kijkers voldoende vast, maar toch ontbreekt er iets; misschien het gebrek aan realiteitszin en spanning, of de afwezigheid van echt drama. Het werd niet de klassieke film die de producenten oorspronkelijk voor ogen hadden. De film concentreert zich voornamelijk op de relatie tussen Mussollini en zijn schoonzoon graaf Ciano (Hopkins). De in Amerika uitgebrachte versie is bijna één uur ingekort.

Compromising Positions

1985 | Drama, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1985. Drama van Frank Perry. Met o.a. Susan Sarandon, Raul Julia, Edward Herrmann, Judith Ivey en Mary Beth Hurt.

Een huisvrouw raakt gefascineerd door de moord op een lokale tandarts die (zo blijkt) ook een ongelooflijke vrouwenversierder was. Zolang de film zich beperkt tot zwarte komedie, is hij scherp en geestig, maar de andere elementen (mannelijk superioriteitsgevoel, geheimzinnigheid, romantiek) zijn niet erg geslaagd. Ivey zorgt voor de mooiste scènes als de bijtend sarcastische vriendin van Sarandon. Het scenario is van Susan Isaacs, naar haar eigen roman.

A.D.

1985 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1985. Historische film van Stuart Cooper. Met o.a. Anthony Andrews, Colleen Dewhurst, Ava Gardner, John Houseman en Richard Kiley.

Mini-serie in vijf delen. Indrukwekkend: kostprijs van de serie 30 miljoen dollar, 400 sprekende acteurs en 18.000 figuranten. Opgenomen in Tunesië. Het epos behandelt de geschiedenis van Julius Caesar tot aan keizer Nero en het in vlammen opgaan van Rome. Van Rome gaan we regelmatig naar Judea waar na de dood van Christus het Christendom gestalte krijgt door Paulus en Petrus. Het had een fantastische serie kunnen worden, helaas weet Cooper geen greintje dynamiek in de serie te brengen zodat het allemaal als een doffe geschiedenisles aan ons voorbij gaat. Jammer ook van de fantastische sterbezetting. Geschreven door onder andere Anthony Burgess.

The Buddy System

1984 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1984. Komedie van Glenn Jordan. Met o.a. Richard Dreyfuss, Susan Sarandon, Nancy Allen, Jean Stapleton en Wil Wheaton.

Gouwe ouwe uit de Amerikaanse komediedoos met Richard Dreyfuss aan het roer als Joe, een amateur-uitvinder die zijn hobby financiert met een baan als beveiligingsbeambte op de school van stakker Tim (Wil Wheaton). De twee verschoppelingen raken bevriend en de vaderloze Tim grijpt de omgang aan om zijn moeder te koppelen aan de malloot. Het feest valt in duigen als de sadistische ex van Joe ten tonele verschijnt om de boel te verzieken. Dreyfuss vertoonde het kunstje eerder in The goodbye girl (1977).

The Hunger

1983 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1983. Horror van Tony Scott. Met o.a. Catherine Deneuve, David Bowie, Susan Sarandon, Cliff De Young en Beth Ehlers.

De line-up aan acteurs in The Hunger doet hopen op een ambitieuze, artistieke film, maar het resultaat valt toch wat tegen. De openingssequentie, met het verrassende koppel Bowie en Deneuve gekleed in zwart, op de tonen van 'Bela Lugosi's Dead' van Bauhaus, is wel verpletterend. Daarna volgt langdradige gotiek over vampier John (Bowie) die niet onsterfelijk blijkt, en zijn even bloeddorstige partner Miriam (Deneuve) die haar (lesbische) lusten botviert op wetenschapper Sarah (Sarandon). De vorm is, zoals bij veel films van regisseur Scott, dik in orde, maar de inhoud is daaraan opgeofferd.

Tempest

1982 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1982. Drama van Paul Mazursky. Met o.a. John Cassavetes, Gena Rowlands, Susan Sarandon, Molly Ringwald en Vittorio Gassman.

Zeer vrije bewerking van Shakespeares The Tempest: een architect van middelbare leeftijd trekt zich met zijn dochter en vriendin terug op een Grieks eilandje om echt te gaan leven, maar zijn vrouw en haar vriend komen roet in het eten gooien, waarna hij de elementen inroept om haar bootje te laten zinken. Amusante relatieproblematiek.

Loving Couples

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Jack Smight. Met o.a. Shirley MacLaine, James Coburn, Susan Sarandon, Stephen Collins en Sally Kellerman.

Dr. MacLaine is getrouwd met de gerenommeerde chirurg Coburn, maar wanneer ze Collins ontmoet wordt ze prompt verliefd. Het vriendinnetje (Sarandon) van Collins is het daar niet mee eens. Zij gaat Coburn opzoeken om haar beklag te doen, maar ook zij worden verliefd. Flauwe sentimentele komedie die nergens de vonk doet overslaan, die men mag verwachten mag van een doorwinterde cast. Het is allemaal zo déjà vu en voorspelbaar dat je belangstelling voor het verdere verloop van het verhaal nauwelijks wordt gewekt. Martin Donovan schreef het allesbehalve opwindende scenario dat door Philip Lathrop in beeld gebracht werd. Met moeite geschikt als doordeweekse weekendfilm.

Atlantic City U.S.A

1980 | Komedie, Misdaad, Drama, Experimenteel, Thriller

Canada​/​​Frankrijk 1980. Komedie van Louis Malle. Met o.a. Burt Lancaster, Susan Sarandon, Michel Piccoli, Kate Reid en Hollis McLaren.

Een bejaarde ex-gangster is verliefd op een jonge vrouw die in de gokstad Atlantic City croupier wil worden. Haar echtgenoot komt logeren met de bedoeling een pakket gestolen drugs te verkopen, waarvoor de oude man de onderhandelingen voert. De jongen wordt neergeschoten, waarna de oude met de opbrengst de kans heeft om met het meisje een nieuw leven te beginnen. Ze gaat er uiteindelijk alleen met een gedeelte van het geld vandoor. De gangster- en actie-elementen banaliseren de psychologische studie enigszins, maar nemen nooit de overhand. Lancaster is schitterend en mèt hem kijkt de film besmuikt-voyeuristisch naar Sarandon die enorme erotische uitstraling heeft.

Something Short of Paradise

1979 | Komedie

Verenigde Staten 1979. Komedie van David Helpern Jr.. Met o.a. Susan Sarandon, David Steinberg, Jean-Pierre Aumont, Marilyn Sokol en Joe Grifasi.

Sarandon, journaliste, en Steinberg, exploitant van een bioscoop gespecialiseerd in artistieke films, ontmoeten elkaar op een door een vriendin georganiseerd avondje. Het is liefde op het eerste gezicht. We volgen hun relatie met de bijbehorende hoogte- en dieptepunten. Sarandon durft zich niet te binden uit angst voor een nieuwe desillusie. Woody Allen-achtige romantische komedie, die op een erg Europese manier een beeld schetst van twee intellectuelen die van elkaar houden maar allebei vol frustraties zitten. Scenarioschrijver Fred Barron weet zijn personages niet de diepgang te geven waar Allen patent op heeft, en Sarandon en Steinberg kunnen ondanks schitterende dialogen de handelingen niet steeds waarmaken. Mis in geen geval de begintitels! Mooie fotografie van Walter Lassally.

Pretty Baby

1978 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1978. Drama van Louis Malle. Met o.a. Brooke Shields, Keith Carradine, Susan Sarandon, Frances Faye en Antonio Fargas.

Prachtig geënsceneerd maar verwarrend en ondermaats verhaal over het huwelijk van een twaalf-jarige prostituée uit New Orleans en een oudere fotograaf ten tijde van WO I. Shields is treffend in een hoofdrol, maar Carradine die net zo wezenloos speelt als hij in werkelijkheid is, komt juist op die manier uiterst doelmatig over. Malle's eerste Amerikaanse film, waarvoor hij samen met Polly Platt het scenario schreef, die ook de vormgeving verzorgde. Niemand minder dan Sven Nykvist stond achter de camera.

King of the Gypsies

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Frank Pierson. Met o.a. Sterling Hayden, Shelley Winters, Susan Saradon, Judd Hirsch en Eric Roberts.

Een Amerikaanse zigeunerjongen is de geboren leider van zijn volk. Het fascinerende inzicht in het zigeunerleven zakt af door de middelmatige inhoud en wordt namaak-GODFATHER. Een glansrol van Hayden. Prachtige muziek van David Grisman en Stephan Grapelli (die ook in de film voorkomen). Mooie fotografie van Sven Nykvist.

The Other Side of Midnight

1977 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1977. Komedie van Charles Jarrott. Met o.a. Marie-France Pisier, John Beck, Susan Sarandon, Raf Vallone en Clu Gulager.

Op 15-jarige leeftijd wordt een meisje verkocht aan een Parijse modekoning. Ze leert mannen te gebruiken door hen bevrediging te schenken. Ze heeft een korte, maar hevige relatie met een knappe vent, die haar algauw in de steek laat. Ze wordt een der felst begeerde vrouwen van de Lichtstad, maar haar hart blijft bij haar eerste grote liefde.

Checkered Flag or Crash

1977 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van Alan Gibson. Met o.a. Joe Don Baker, Susan Sarandon, Larry Hagman, Alan Vint en Parnelli Jones.

In deze lopendeband produktie draait het om een 1000 mijls-race over nauwelijks begaanbare wegen op de Filipijnen. Deze film, die een gewone kijker mijden moet is uitsluitend voor autorace-neurotici.

The Great Smokey Roadblock

1976 | Komedie

Verenigde Staten 1976. Komedie van John Leone. Met o.a. Henry Fonda, Eileen Brennan, John Byner, Dub Taylor en Susan Sarandon.

Onschuldig verhaal over een vrachtwagenchauffeur op leeftijd (Fonda) die wil proberen nog één perfecte rit door het land te maken voor hij zijn wagen moet inleveren. Zijn lading: een huis vol verdreven prostituées. Oorspronkelijke titel: THE LAST OF THE COWBOYS; deze versie duurde 106m. Sarandon was medeproducent.

One Summer Love

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Gilbert Cates. Met o.a. Beau Bridges, Susan Sarandon, Mildred Dunnock, Ann Wedgeworth en Michael B. Miller.

In dit pretentieuze, warrige drama probeert Bridges, die pas is ontslagen uit een zenuwinrichting, zijn familie op te sporen. Sarandon, die snoep verkoopt in een bioscoop, mag hem wel. Het script is van N. Richard Nash. De film is ook bekend als DRAGONFLY.

The Rocky Horror Picture Show

1975 | Musical, Horror, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Musical van Jim Sharman. Met o.a. Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick, Richard O'Brien en Jonathan Adams.

Wanneer deze cultklassieker in de bioscoop wordt vertoond - in bioscopen in München en Parijs draait de film al vier decennia - zingen fans alle liedjes mee, ze doen mee aan de dansjes en er wordt stevig met rijst gestrooid. In deze malle musicalparodie op horrorfilms worden de meest idiote personages ten tonele gevoerd. De film gaat over van een braaf jong stel dat in een door travestieten bevolkt spookhuis belandt. Sexy acteur Curry zet het gehele gezelschap naar zijn hand en Sarandon is memorabel als bibberige Janet die zich ontpopt als zelfverzekerde vamp.

The Great Waldo Pepper

1975 | Komedie, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1975. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Robert Redford, Bo Svenson, Bo Brundin, Susan Sarandon en Geoffrey Lewis.

Commercieel gezien een teleurstellend product van de hand van de regisseur van BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID en THE STING. Het is een persoonlijke film over een tweetal luchtvaart-pioniers en hij tracht het midden te houden tussen slapstick en drama. Overigens op briljante wijze gefilmd door Robert Surtees. Best het bekijken waard. Scenario van William Goldman naar een verhaal van George Roy Hill.

The Front Page

1974 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1974. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Jack Lemmon, Walter Matthau, Carol Burnett, Susan Sarandon en Vincent Gardenia.

Hoofdredacteur Walter Burns (Matthau) wil de andere dagbladen de loef afsteken door zijn sterreporter Hildy Johnson (Lemmon) stiekem een foto te laten nemen van een executie. Lemmon stuurt zijn plan in de war omdat hij uitgerekend op dit moment zijn job wil opgeven om in het huwelijksbootje te stappen.

Lovin' Molly

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Anthony Perkins, Beau Bridges, Blythe Danner, Edward Binns en Susan Sarandon.

Danner is precies goed in een verder onverschillige verfilming van Larry McMurtry's roman Leaving Cheyenne over twee vrienden in Texas en hun levenslange liefde voor dezelfde vrouw.

F. Scott Fitzgerald and 'The Last of the Belles'

1974 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1974. Biografie van George Schaefer. Met o.a. Susan Sarandon, Richard Chamberlain, Blythe Danner, David Huffman en Ernest Thompson.

Chamberlain (als Scott) en Danner (als Zelda) spelen een overtuigende rol in deze film die gaat over de eigenaardige manier waarop hun levens na WOI verstrengeld raken. Scott schrijft The Last of the Belles (gespeeld door Sarandon en Huffman) om een vakantie in Europa te kunnen bekostigen. Costigan schreef het script als lid van hetzelfde team dat later F. SCOTT FITZGERALD IN HOLLYWOOD zou maken.

Benjamin Franklin

1974 | Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1974. Biografie van Glenn Jordan. Met o.a. Eddie Albert, Alexis Smith, Gig Young, Rene Auberjonois en Victor Buono.

Mini-serie in vier delen, over het leven van de Amerikaanse staatsman Benjamin Franklin, de politicus die zo`n grote rol speelde in de totstandkoming van de Verenigde Staten en het einde van het Engelse kolonialisme. In elk deel wordt een bepaald gedeelte van Franklin`s leven behandeld, en speelt steeds een andere acteur de staatsman, respectievelijk: Albert, Lloyd Bridges, Widmark, Douglas. De andere genoemde acteurs komen in die delen voor. In: THE AMBASSADOR (21.11.74) is Franklin ambassadeur aan het Engelse en Franse hof om eerst te pogen de Engelsen over te halen Amerika haar vrijheid te geven. Toen dat niet lukte ging hij naar Frankrijk om steun te vragen voor de opstandelingen. THE WHIRLWIND (17.12) laat de ontwikkelingen zien die leiden tot de opstand en in deel 3, THE REBEL, (99.1.75) barst die opstand los. Het laatste deel, THE STATESMAN, (28.1.75) toont de inmiddels oud geworden Franklin als behendig en doorzettend politicus. De serie is beladen met sterren en zorgvuldig gemaakt.

La Mortadella

1971 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Frankrijk 1971. Komedie van Mario Monicelli. Met o.a. Sophia Loren, William Devane, Gigi Proietti, Beeson Carroll en Susan Sarandon.

Een Italiaanse wil zich bij haar naar New York geëmigreerde verloofde voegen, maar komt niet door de douane vanwege een meegebrachte mortadella-worst. Het incident trekt de aandacht van de media en ondertussen verliest ze haar illusies over zowel het beloofde land als haar aanstaande man, maar ze wil niet terug naar Italië waar het net zo erg is. De bitterheid van de satire wordt geofferd aan de temperamenten van Loren, waardoor andere elementen weinig of oppervlakkige aandacht krijgen.

Joe

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van John G. Avildsen. Met o.a. Peter Boyle, Dennis Patrick, K Callan, Audrey Caire en Susan Sarandon.

De film werd pas lang na de première succesvol en Boyle werd beloond door zijn rol als dweper met een 'bord voor zijn kop', die er niet voor terugdeinst om op een keurige manier de hoofdambtenaar te chanteren. Dat de film eigenlijk overgewaardeerd is, is te wijten aan de karakterrol van Boyle en zeker niet aan de plot.