Oleg Tabakov: cast.
Er zijn 11 films gevonden.

Taking Sides

2001 | Drama, Oorlogsfilm, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk 2001. Drama van István Szabó. Met o.a. Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Moritz Bleibtreu, Birgit Minichmayr en Ulrich Tukur.

'Ik zit niet achter kleine visjes aan,' zegt de Amerikaanse majoor Steve Arnold (Keitel), 'ik wil Moby Dick.' Het is 1946 en als geallieerde overwinnaar is Arnold bezig met de de-nazificatie van Duitsland. De 'Moby Dick' is de wereldberoemde dirigent Wilhelm Furtwängler (Skarsgård). Had Furtwängler geen antisemitische uitlatingen gedaan en voor de verjaardag van Hitler opgetreden? Ja, maar hij zorgde ook dat joodse orkestleden konden vluchten. De door het onderwerp gebiologeerde Hongaarse regisseur Szabó levert gedetailleerd drama af met hemelse muziek van Beethoven en intelligent ogend acteerwerk van vooral Skarsgård.

Shapka

1990 | Drama

USSR 1990. Drama van Konstantin Voinov. Met o.a. Vladimir Il'yin, Lidiya Fedoseeva-Shukshina, Evgeniy Evstigneev, Evgeniy Vesnik en Oleg Efremov.

Een film naar het gelijknamige boek van Voynovitch. In een bepaalde Russische schrijversbond werden bonnen uitgedeeld voor hoeden. De betere schrijvers kregen de beste hoeden, maar een onbetekenende joodse schrijver kreeg alleen maar een hoed van kattebont. Hij spant zich dan zó in voor een betere hoed, dat hij sterft aan een hartaanval. De veelbelovende cast met vele grote namen gaat collectief de mist in bij gebrek aan een goed regisseur.

Shag

1988 | Drama

USSR​/​​Japan 1988. Drama van Alexander Mitta. Met o.a. Leonid Filatov, Komaki Kurikhara, Oleg Tabakov en Elena Yakovleva.

Een film over de polio-epidemie in Japan in 1959. In het begin stierven er veel kinderen door gebrek aan vaccin. Een sovjet-professor en zijn Japanse collega zorgden ervoor dat er Russisch vaccin naar Japan gestuurd werd, waarbij ze nogal wat bureaucratische tegenwerking moesten overwinnen. Goed spel van Filatov en Kurikhara, maar toch een weinig boeiende film.

Oci ciornie

1987 | Drama

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Rusland 1987. Drama van Nikita Mikhalkov. Met o.a. Marcello Mastroianni, Silvana Mangano, Marthe Keller, Elena Sofonova en Vsevolod Larionov.

Romano, een Italiaanse Oblomov die is verworden tot figurant in de entourage van zijn voorname echtgenote, vertelt een Russische aristocrate het verhaal van zijn grote liefde. Scène na scène schittert Mastroianni als aimabele flierefluiter die voor één keer in zijn leven passie voelt en er alles voor opgeeft. Geruggesteund door een rijk scenario vol Russenweemoed en wonderlijkheden steelt deze tragikomische vertelling naar Tsjechov-motieven nog altijd feilloos nieuwe harten. Het warme kleurenpalet dankt Mikhalkov aan cameraman Franco di Giacomo, de titelvertaling luidt 'Donkere ogen'. Silvana Mangano speelt Romano's wederhelft.

Posle doshditchka, w chetverg...

1986 | Familiefilm, Fantasy

USSR 1986. Familiefilm van Michail Yusovski. Met o.a. Tatjana Peltzer, Oleg Tabakov, Yuri Medvedev, Valentina Talysina en Vladimir Fjodorov.

De Russische tsaar heeft officieel drie zonen, die allen Ivan heten. Slechts een van de drie is de echte en die is de troonopvolger. Een gemene hofdame zet een valstrik voor een van hen, waardoor er nog slechts twee overblijven. Edel en moedig als ze zijn ontmaskeren ze het complot dat tegen de Russische vorst gesmeed is. Hierdoor kan de ware tsarenzoon de troon bestijgen. Ondanks het feit dat het verhaal volslagen onwerkelijk is, is het naar omstandigheden best spannend gedaan en zal het in de smaak vallen bij jonge kijkers ter afwisseling van de overdaad aan cartoons, bewerkingen ad infinitum van bekende klassiekers der literatuur (Dickens bijv.) en Disneymaaksels. Over de realiteit behoeven opvoeders zich geen zorgen te maken: het is immers een sprookje! Yuli Kim schreef het scenario naar een verhaal van A.N. Ostrovski.

Poljoti vo sne i najavoe

1983 | Drama

USSR 1983. Drama van Roman Balajan. Met o.a. Oleg Jankovsky, Oleg Tabakov, Lioedmila Goertsjenko, Lioedmila Zorina en Elena Kostina.

Een matig onderhoudend psychologisch drama over een architekt die, drie dagen voor zijn veertigste verjaardag, in de war raakt en gaat dolen. Midlife-crisis op zijn Russisch.

Oblomov

1980 | Drama

USSR 1980. Drama van Nikita Michalkov en Nikita Mikhalkov. Met o.a. Oleg Tabakov, Yuri Bogatryev, Elena Soloyei en Andrei Popov.

Een ambtenaar van een jaar of dertig, eigenaar van een landgoed waarop hij niet woont, verkommert tot een lusteloos bestaan in bed. De hoofdrol wordt uitstekend vertolkt door Tabakov. Een lyrische bewerking van Ivan Gontsjarevs roman uit 1858. De flashbacks van Oblomov als kleine jongen in zijn moeders armen zijn prachtig. Buitengewoon goed camerawerk. Ook bekend als A FEW DAYS IN THE LIFE OF I.I. OBLOMOV.

Nesskolko dneï gizni I.I. Oblomov

1979 | Drama

USSR 1979. Drama van Nikita Mikhalkov. Met o.a. Oleg Tabakov, Youri Bogatyrev, Elena Solovei, Andreï Popov en Gleb Strijenov.

Oblomov is een luie rentenier die met zijn hoofdbutler in zijn datcha woont. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd op zijn divan door om te slapen of om in het verleden te duiken, en te piekeren over de vele ongenoegens die zijn leven van leeghoofdig non-conformist hem bracht. Met de hulp van een vriend tracht hij op wat knullige wijze deel te nemen aan het leven in de hem omringende wereld. Mikhalkov maakt ons deelgenoot van een bitterzoete geschiedenis, die hij op gevoelige en menselijke wijze vertelt, daarin bijgestaan door voortreffelijke acteurs. De film is wat lang maar niet saai. Geen meeslepende maar wel een ontroerende film, die aan het denken zou kunnen zetten, zonder evenwel moralistisch te zijn.

Transsibirsky ekspress

1978 | Drama

USSR 1978. Drama van Eldor Oerazbajev. Met o.a. Asanali Asjimov, Nonna Terentieva, Natalie Arinbasarova, Oleg Tabakov en Oleg Vidov.

De film speelt zich af in de jaren twintig, toen de Sovjet-Unie nog in opbouw was, na de revolutie en de burgeroorlog. Het nieuwe regime gaat diplomatieke- en handelsbetrekkingen aan met andere landen. De film richt de aandacht op de scheuring die optreed tussen de diplomaten, de militairen en de Witte Garde. Enige voorkennis vereist. USA-titel: THE TRANS-SIBERIAN EXPRESS.

Neokonchennaya pyesa dlya mekhanicheskogo pianino

1977 | Drama

USSR 1977. Drama van Nikita Mikhalkov. Met o.a. Aleksandr Kalyagin, Yelena Solovej, Yevgeniya Glushenko, Kseniya Minina en Sergei Nikonenko.

Zoveelste bewerking voor de film van een stuk van Anton Pavlovitsji Tsjechov (1860-1904), maar voor zijn tijd en naar omstandigheden een behoorlijk geslaagde. Rusland rond 1890 ergens in de provincie. De weduwe van een generaal, Anna Petrovna Voynitseva (Shuranova) ontvangt allerlei mensen uit de bourgeoisie. Onder de genodigden is een leraar, Mikhail Vasilyevich Platonov (Kalyagin), die een geliefde van vroeger Sofia Yegorovna (Solovej) herkent. Hij wil haar heroveren, maar ze inmiddels getrouwd met de zoon des huizes, die hen bij Mikhails poging verrast. Gekwetst en onteerd wil Mikhail zich nu van zijn leven beroven, maar dat loopt op niets uit en Sofia troost hem, terwijl haar man een dutje doet in zijn rijtuig. Een tijdloze film, die Tsjechovliefhebbers een plezierige, maar trage anderhalf uur drama bezorgt. Het scenario is van Aleksandr Adabashyan en regisseur Mikhalkov. Het camerawerk is van Pavel Lebechev.

Tugoj Uzel

1956 | Drama

USSR 1956. Drama van Michail Shvejtzer. Met o.a. Viktor Avdiushko, Nikolay Sergeev, Oleg Tabakov, Pavel Volkov en Valentina Pugachieva.

Het verhaal van een bureaucraat, die willens en wetens boeren dwingt om te voldoen aan onmogelijke, onuitvoerbare en zinloze eisen. Een van de eerste films waarin het afschuwelijke drama van de afgedwongen collectivisatie aan de kaak wordt gesteld. Hij was dan ook 32 jaar lang verboden in de Sovjetunie.