Marceline Loridan-Ivens

1928 Regisseur, Acteur, Scenarist

Marceline Loridan-Ivens (1928) is regisseur, acteur en scenarist.
Er zijn 7 films gevonden.

La petite prairie aux bouleaux

2003 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk/Duitsland/Polen 2003. Drama van Marceline Loridan-Ivens. Met o.a. Anouk Aimée, August Diehl, Marilu Marini, Zbigniew Zamachowski en Claire Maurier.

Filmmaker Marceline Loridan-Ivens (1928) was de vrouw en rechterhand van cineast Joris Ivens (1898-1989). In 2003 debuteerde ze als regisseur met de autobiografische film La petite prairie aux bouleaux (Birkenau und Rosenfeld) waarin haar alter-ego Myriam (Anouk Aimée) vanuit woonplaats New York terugkeert naar Auschwitz-Birkenau, de plek waarnaar Loridan-Ivens in 1944 werd gedeporteerd. In droombeelden en herinneringen herleeft de oude Myriam de traumatische ervaringen van het vijftienjarige meisje dat ze ooit was, samen met een Duitser die een heel andere band heeft met de onheilsplek. Een fraai en betekenisvol egodocument. Internationale titel: The Birch-Tree Meadow.

Windsbraut

1998 | Documentaire

Duitsland 1998. Documentaire van Daniela Schulz. Met o.a. Marceline Loridan-Ivens, Jean-Pierre Sergent en Daniela Schulz.

De weduwe van wereldburger en cineast Joris Ivens (1898-1989) praat over haar leven met de kunstenaar. Ze bezoekt de plaatsen die een speciale herinnering bevatten met Joris. Samen met hem werkte ze aan een twintigtal films sinds hun ontmoeting met LE 17[KA2]eme PARALLEL (1967). Zelf was ze toen actrice. Ze debuteerde in de film CHRONIQUE D`UN ETE van Jean Rouch (1960). Voor hem gaf ze haar beloftevolle carri[KA2]ere op. Ze haalt herinneringen op aan Auschwitz waar ze de meeste van haar familieleden verloor. Dank zij Ivens kon ze terug van het leven genieten. Ze praat over de vele internationale bekroningen die hij kreeg en over zijn communistische idealen, waardoor een deel van de wereld voor hem gesloten bleef. Voor haar was Joris Ivens als de wind. Het was als de wind dat hij in haar leven verscheen en er ook weer uit verdween. Het is geen toeval dat zijn laatste film UN HISTOIRE DE VENT (1988) heet. Momenteel droomt ze ervan een autobiografisch scenario, dat ze samen met Jean-Pierre Sergent schreef, te verfilmen. We krijgen ook nog beelden te zien uit het laatste interview dat Ivens gaf, enkele dagen voor zijn dood. Een weinig kritische benadering van leven en werk van deze cineast van Nederlandse origine. Wie hem niet kent wordt er niet veel wijzer door. Schulz schreef het scenario. Dieter Jaufmann stond in voor de montage en Gerd Conradt voor de fotografie.

Peut-être

1998 | Sciencefiction, Komedie

Frankrijk 1998. Sciencefiction van Cédric Klapisch. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Romain Duris, Géraldine Pailhas, Julie Depardieu en Emmanuelle Devos.

Portret van de Franse natie, een toekomstige welteverstaan. Tijdens een millenniumfeestje belandt de 25-jarige Arthur (Romain Duris) in het jaar 2070 waar zijn toekomstige familie - waaronder Belmondo als zoon Ako - hem smeekt om hen te verwekken. Een prachtig werk met dito beelden van een Parijs waar de bistrostoeltjes tot de zitting in het zand zakken en alleen de toppen van de hoogste monumenten resteren. Een verkwikkende film, met dito muziek van oa Fat Boy Slim. (VM/VPRO Gids)

Une histoire de vent

1988 | Documentaire

Frankrijk 1988. Documentaire van Joris Ivens. Met o.a. Joris Ivens, Lill Guillan, Lin Zhuang, Han Zenxiang en Wang Ho.

De laatste, zeer persoonlijke autobiografische film van Ivens, die hij samen met zijn levensgezellin Marceline Loridan (met wie hij sedert 1968 regelmatig de credits deelde) gemaakt heeft. De film, die in 1988 één jaar voor de dood van de 'Hollandse meester der documentaires' op het Festival van Venetië in première ging, werd met lovende kritieken ontvangen, is een indrukwekkend beeld van Ivens veelbewogen leven en zijn wereld die zich uitstrekte van Europa tot en met het verre Oosten. Het camerawerk is van Thierry Arbogast en Jacques Loiseleux.

Le village de pêcheurs-Shantung

1976 | Documentaire

Frankrijk 1976. Documentaire van Joris Ivens, Marceline Loridan-Ivens en Jean.

Zoals altijd bij deze waardige afstammeling van Flaherty, gaat het veel meer om een verhaal over mensen dan om een documentaire. Deze mensen uit Shantung, een streek in China waar Confucius werd geboren, spelen zichzelf op sobere en natuurlijke wijze. Zeelieden, vissers op volle zee en meisjes tijdens het verrichten van hun dagelijkse bezigheden. Niets anders dan het gewone leven en toch de blik van een cineast die alles mooier maakt en de gebaren en de omgeving een vreemd soort van schoonheid meegeeft. Met medewerking van de dorpsbewoners.

Le dix-septième parallèle

1967 | Documentaire

Vietnam/Frankrijk 1967. Documentaire van Joris Ivens en Marceline Loridan-Ivens.

In de gedemilitairiseerde zone ten Noorden van de 17e breedtegraad (die Noord- en Zuid-Vietnam van elkaar scheidde) draaide de Nederlandse communist van gegoede familie en antifascist Ivens samen met Marceline Loridan een ge[KA3]engageerde, pamflettistische film over het leven van de v.n.l. argrarische bevolking van het dorpje Vinh Linh. De omstreden maker toont vastbesloten boeren, die de (Amerikaanse) vijand willen weren en verslaan. Hoewel de historie hem gelijk heeft gegeven, is de overwinning minder poëtisch gekomen, dan dat hij dit handig gemonteerd en artistiek verpakt op het witte doek liet zien en voorspelde. Een zeldzaam document dat met behulp van het Noord-Vietnamese instuut voor documentaire films tot stand kwam.

Chronique d'un été

1960 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1960. Documentaire van Jean Rouch en Edgar Morin. Met o.a. Marceline, Mary Lou, Angelo, Jean Rouch en Marceline Loridan-Ivens.

Rouch en Morin hebben medewerkers de Parijse straten opgestuurd, die aan voorbijgangers de vraag stellen: Bent u gelukkig? Opgelaten, ironische en verbaasde reacties zijn het gevolg. Een juweel van een documentaire, blijft actueel.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Marceline Loridan-Ivens op televisie komt.

Reageer