Wojciech Has

1925 -2000 Regisseur, Producer

Wojciech Has (1925-2000) is regisseur en producer.
Er zijn 6 films gevonden.

Szczesliwy czlowiek

2000 |

Polen 2000. Malgorzata Szumowska. Met o.a. MieczyslawGrabka, Roman Gancarczyk, Piotr Jankowski, Malgorzata Chajewska-Krzysztofik en Jadwiga Jankowska-Ciéslak.

Pismak

1985 | Drama, Historische film

Polen 1985. Drama van Wojciech Has. Met o.a. Wojciech Wysocki, Gustaw Holoubek, Zdzisław Wardejn, Jan Peszek en Janusz Michałowski.

Psychologisch portret van drie gevangenen in de Oostenrijkse afdeling van een krijgsgevangenenkamp in de laatste maanden van WOI. Een jonge joodse schrijver, die uitgever is van een atheïstisch satirisch blad, een elegante brandkastenkraker en een fanatieke monnik, die een moordenaar is, vormen de hoofdfiguren. Een onwaarschijnlijke film met sterke karakters en een claustrofobische sfeer, die typerend is voor de stijlvolle films van Has, maar er zit weinig actie in.

Nieciekawa historia

1983 | Drama

Polen 1983. Drama van Wojciech Has. Met o.a. Gustav Holoubek, Hanna Miku[KA1]c, Anna Milewska, Elwira Romanczuk en Janusz Gajos.

De film is gebaseerd op een kort verhaal van Tsjechov, echter gesitueerd in Polen aan het einde van de 19e eeuw. Het is een bespiegelend verslag van de laatste revolte van een oudere professor. Hij keert zijn burgerlijke leven de rug toe en trekt zich terug op een eenzame kamer om zijn leven te overdenken. De film kent veel subtiele humor en ironische momenten. Een schitterende rol van Holoubek.

Sanatorium pod klepsydra

1973 | Drama

Polen 1973. Drama van Wojciech Has. Met o.a. Jan Nowicki, Tadeusz Kondrat, Gustaw Holoubek, Halina Kowalska en Mieczysław Voit.

In deze surrealistische film bezoekt Joseph zijn vader in een sanatorium. Het bezoek wordt een teruggang in de tijd: de vader leeft in een soort fantastisch pseudo-verleden, dat wordt overheerst door mythes, volkstradities en motieven uit de Bijbel en de Talmoed. Ook Joseph wordt in staat gesteld zijn verleden te reconstrueren. Een schitterende verfilming van Bruno Schulz' boek dat in ons land verschenen is onder de titel Sanatorium Clepsydra.

Rekopis znaleziony w Saragossie

1965 | Historische film, Avonturenfilm, Fantasy, Experimenteel

Polen 1965. Historische film van Wojciech Has. Met o.a. Zbigniew Cybulski, Franciszek Pieczka, Ludwik Benoit, Barbara Krafftówna en Krzysztof Litwin.

Een raamvertelling, die zelfs hoofdpersoon Alfons van Worden in verwarring brengt. De film is gebaseerd op de (ook in het Nederlands vertaalde) roman van Jan Potocki. Het is een complex spel van realiteit en fantasie, waarheid en mystificaties. De wonderlijke droomwereld heeft van Has een monumentale vorm gekregen, waaraan avant-garde componist Penderecki en vooral art director Jerzy Skarzy[KA1]nski waardevolle bijdragen hebben geleverd. Scenario van Tadeusz Kwiatkowski. Camerawerk van Mieczyslaw Jahoda.

Jak by[KA1]c kochana

1963 | Drama

Polen 1963. Drama van Wojciech Has. Met o.a. Barbara Krafftówna, Zbigniew Cybulski, Artur Młodnicki, Wie[KA1]nczysław Gli[KA1]nski en Wiesław Gołas.

Een actrice doet werkelijk alles om een onderduiker uit de handen van SS-ers te houden. Als ze elkaar na de oorlog weer ontmoeten, blijkt de ex-onderduiker niet meer in staat van zijn oorlogservaringen los te komen en besluit hij een eind aan zijn leven te maken. Het verhaal wordt in terugblikken verteld en creëert door een uiterst hechte structuur een karakterstudie met immense diepgang. Voortreffelijk spel van de hoofdrolspeelster Barbara Krafftówna, waaraan de rol van de steracteur Zbigniew Cybulski helaas ondergeschikt is gemaakt. Has is een van de vertegenwoordigers van de Poolse School.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Wojciech Has op televisie komt.

Reageer