Donald Crisp: regie en cast.
Er zijn 67 films gevonden.

The Art of Buster Keaton

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van Buster Keaton, Donald Crisp en Charles F. Riesner. Met o.a. Buster Keaton, Kathryn McGuire, Frederick Vroom, Marion Mack en Glen Cavender.

Buster Keaton was vooral een meester van de puur fysieke slapstick en hij liet sentiment daarbij nauwelijks toe. Het werk van deze onsterfelijke clown van de zwijgende film werd ter ere van de honderdste verjaardag van Keaton`s geboorte in 1895 (hij overleed in 1966) opnieuw uitgebracht op video en laser-disc, waardoor veel mensen ervan kunnen genieten. Joseph Francis Keaton, geboren in Piqua, Kansas, begon in films op te treden samen met Fatty Arbuckle. De periode van 1920 tot 1928 was zijn beste en meest creatieve, getuige klassieke meesterwerken zoals de door Donald Crisp geregisseerde film THE NAVIGATOR (1924) met Kathryn McGuire, THE GENERAL (1927) van Clyde Bruckman, OUR HOSPITALITY (1923) van John G. Blystone en STEAMBOAT BILL, JR. (1928) van Charles Reisner, waarvoor Keaton zelf het scenario schreef, de co-regie deed en de hoofdrol vervulde. Het merendeel van deze films werd al jarenlang niet meer in de bioscopen vertoond en het is een zegen dat ze nu op een alternatief medium zijn uitgekomen. Er zitten rariteiten tussen als HARD LUCK (1921) en THE LOVE NEST (1923) beiden geregisseerd door Edward F. Cline en Keaton. Ze zijn oorspronkelijk verschenen als verzamelbanden in drie dozen. De technische kwaliteit van de films is digitaal geoptimaliseerd.

Spencer's Mountain

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Henry Fonda, Maureen O'Hara, James MacArthur, Donald Crisp en Wally Cox.

De Spencers wonen al generaties lang in de streek die men Spencer`s Mountain is gaan noemen. De traditionele Clay Spencer (Fonda) voedt samen met zijn echtgenote O'Hara negen kinderen op. De onderwijzers van zijn oudste zoon, MacArthur, raden hem aan een studiebeurs aan te vragen voor de jongen, die goed kan leren, maar daar wil pa niets van weten. Het komt tot een conflict. Sterk verouderd melodrama met plezierige ondertoon. Eenvoudige mensen vechten om hun kinderen zo goed mogelijk groot te brengen, maar laten zich daarbij soms leiden door eigenbelang. Storend moralistisch scenario van Daves naar de roman van Earl Hamner Jr., waarop later de tv-serie The Waltons zou worden gebaseerd. Prachtig gefilmde landschappen door Charles Lawton en H.F. Koenekamp. Symfonische score van Max Steiner. Gedraaid in Panavision.

Greyfriars Bobby: The True Story of a Dog

1961 | Drama, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Don Chaffey. Met o.a. Alex Mackenzie, Laurence Naismith, Donald Crisp, Duncan Macrae en Kay Walsh.

Deze familiefilm is gebaseerd op het aandoenlijke, ware verhaal van een opmerkelijk trouwe hond. In 1865 trekt een herder met zijn hond Bobby naar Edinburgh. De man sterft en de eenzame viervoeter weigert vervolgens te wijken van het graf van zijn verloren baasje. Diverse mensen willen het dier adopteren, maar Bobby wil daar niets van weten. In Edinburgh staat een beeldje van de hond, vlakbij de begraafplaats waar hij naar verluidt veertien jaar lang iedere nacht sliep. Charmante Disneyfilm van Britse makelij, met prima acteerwerk. Enige minpunt is het hier en daar wat trage verhaaltempo.

Pollyanna

1960 | Familiefilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1960. Familiefilm van David Swift. Met o.a. Hayley Mills, Jane Wyman, Richard Egan, Karl Malden en Nancy Olson.

Een jong weeskind moet na de dood van haar ouders bij haar tante gaan wonen, in een dorp waar veel onderlinge ruzies zijn. Mede door haar goedhartigheid weet ze al snel vrienden te maken.

A Dog of Flanders

1959 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1959. Familiefilm van James B. Clark. Met o.a. David Ladd, Donald Crisp, Theodore Bikel, Max Croiset en Monique Ahrens.

Vlaanderen, eind negentiende eeuw. De kleine Ladd is melkleverancier. Zijn wagen wordt getrokken door de hond Patrasche. Het dier wordt door zijn eigenaar erg mishandeld en Ladd wordt thuis niet begrepen. De twee zoeken troost bij elkaar. De gefrustreerde jongen loopt van huis weg. De hond gaat op zoek naar hem. Ouderwetse sentimentele film, gebaseerd op de klassieke roman van Ouida, geschreven in 1872 en nog steeds een internationaal befaamd kinderboek. Ook al worden de bijrollen vertolkt door getalenteerde acteurs, het blijven Ladd en de hond die de film stelen. Hou je zakdoeken binnen handbereik. Ted Sherdeman bewerkte de roman, die op locatie in Vlaanderen opgenomen werd door Otto Heller. Reeds ten tijde van de stomme film werd een filmbewerking gemaakt en begin jaren 1990 stond een remake op stapel, maar het project ging niet door. Gefilmd in Cinemascope.

The Last Hurrah

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van John Ford. Met o.a. Spencer Tracy, Jeffrey Hunter, Dianne Foster, Basil Rathbone en Pat O'Brien.

Een kleurrijke versie van het politieke boek van Edwin O'Connor, losjes gebaseerd op het leven van de burgemeester van Boston, Curley. De eersteklas rolverdeling met oude, ervaren spelers maakt deze film de moeite waard. Scenario van Frank S. Nugent.

Saddle the Wind

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Robert Parrish. Met o.a. Robert Taylor, John Cassavetes, Julie London, Donald Crisp en Charles McGraw.

Revolverheld Steve wil zijn leven beteren als hij besluit een boerderij te gaan runnen met zijn broer Tony. Maar de schietgrage Tony zorgt al snel voor de nodige problemen.

Drango

1957 | Western, Drama

Verenigde Staten 1957. Western van Hall Bartlett en Jules Bricken. Met o.a. Jeff Chandler, John Lupton, Joanne Dru, Donald Crisp en Morris Ankrum.

Chandler is majoor Drango van de Noordelijken. Hij krijgt het militair commando over het zuidelijk stadje Georgia pal na afloop van de Burgeroorlog. Hij wil de rust herstellen: het dagelijks leven moet weer zijn gang gaan. De inwoners werken hem op alle punten tegen. Hun leider daarbij is rechter Allen (Crisp). Zijn zoon (Howard, in werkelijkheid een zoon van Leslie Howard) organiseert zelfs een guerrillabende. Uiteindelijk ziet Allen in waarmee hij bezig is en poogt de schade ongedaan te maken en verdere te voorkomen. Bartlett was de producent en schreef het scenario. Als regisseur maakte hij wat foutjes maar die worden weer ruimschoots goedgemaakt door het prachtige werk van cameraman James Wong Howe.

The Man from Laramie

1955 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Western van Anthony Mann. Met o.a. James Stewart, Arthur Kennedy, Donald Crisp, Cathy O'Donnell en Alex Nicol.

Regisseur Anthony Mann maakte in de jaren vijftig prachtige westerns met James Stewart die stuk voor stuk uitblonken in visuele grandeur en gevoel voor innerlijke tweestrijd. The Man from Laramie is misschien wel de sterkste, een ambitieuze film die werd gepresenteerd als de westernversie van Shakespeare's King Lear. James Stewart is de bereden zwerver die de dood van zijn broer wil wreken. Aan het kortste eind bevinden zich boosaardige veeboer Donald Crisp en zijn twee zonen, de één maniakaal en de ander dociel. Stewarts vasthoudendheid - na een extreem brute afstraffing door de maniak - brengt gerechtigheid. Zeer fraai.

The Long Gray Line

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van John Ford. Met o.a. Tyrone Power, Maureen O'Hara, Robert Francis, Ward Bond en Donald Crisp.

Een lang, sentimenteel drama over een atletiektrainer, Power, op West Point en zijn vele jaren op die academie. O'Hara is stralend als zijn vrouw.

Prince Valiant

1954 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. James Mason, Janet Leigh, Robert Wagner, Debra Paget en Sterling Hayden.

Prince Valiant (Wagner) zoon van de verbannen koning van Scandinavië, komt in Engeland op het spoor van de beruchte Zwarte Ridder, die volgens de koning niemand van de Ronde Tafel kan zijn. Valiant, die graag ridder zou worden, treedt in dienst bij Sir Gawain (Hayden), tot grote ergernis van Sir Brack (Mason), die duidelijk andere plannen had met Valiant.

Hometown Story

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Arthur Pierson. Met o.a. Jeffrey Lynn, Donald Crisp, Marjorie Reynolds, Alan Hale jr en Marilyn Monroe.

Bioscoopvulling, die er indertijd als koek inging over de pas verslagen politicus Lynn zijn verlies wijt aan de grote zakenwereld en probeert de fabrikant Crisp in diskrediet te brengen. Vooral belangwekkend vanwege de bijrol van Monroe als een van Lynns werkneemsters.

Bright Leaf

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Gary Cooper, Lauren Bacall, Patricia Neal, Jack Carson en Donald Crisp.

Losse kroniek van een 19e eeuwse tabaksverbouwer (Cooper) die een succesvol sigarettenrijk grondvest en wraak zoekt op oude vijanden, maar verliefd wordt.

Lassie: Challenge to Lassie

1949 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1949. Familiefilm van Richard Thorpe. Met o.a. Edmund Gwenn, Donald Crisp, Geraldine Brooks, Reginald Owen en Sara Allgood.

Lassie keert steeds terug naar het graf van d`r baas Crisp. De vroede vaderen van de stad Edinburgh maken jacht op iedere hond die zonder meester is, maar herbergier Gwen steekt zijn nek uit: tot het gerechtshof aan toe! De spelprestaties zijn degelijk vakwerk en de film is een halve eeuw na dato nog steeds de moeite waard. Naar een waargebeurd verhaal uit de 19e eeuw. Lassie was in feite een Skye-terrier. Later opnieuw gemaakt als GREYFRIARS BOBBY (waarin Crisp de beheerder van het kerkhof speelt). William Ludwig bewerkte de roman van Eleanor Atkinson to scenario. Camerawerk van Charles Schoenbaum.

Whispering Smith

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Leslie Fenton. Met o.a. Alan Ladd, Brenda Marshall, Robert Preston, Donald Crisp en William Demarest.

Een goed gespeelde western over een zachtmoedige politieman die ontdekt dat zijn vriend betrokken is bij berovingen. Het scenario is van Frank Butler en Karl Lamb. Het camerawerk is van Ray Rennahan.

Hills of Home

1948 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Familiefilm van Fred M. Wilcox. Met o.a. Edmund Gwenn, Donald Crisp, Tom Drake, Janet Leigh en Rhys Williams.

William MacLure is arts in het kleine dorpje Drumtochty in de Schotse Hooglanden. Op een dag komt boer Milton naar hem toe met een collie, Lassie genaamd. Lassie is bang voor water en dat maakt haar ongeschikt voor het schapenhoeden. MacLure is eigenlijk ook niet zo blij met de hond, maar geeft hem toch een gedegen opvoeding. En wanneer hij op weg naar een patiënt van zijn paard valt en bewusteloos in de sneeuw ligt, laat Lassie zien dat het vertrouwen dat haar baasje in haar heeft terecht is.

Ramrod

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van André De Toth. Met o.a. Veronica Lake, Joel McCrea, Arleen Whelan, Don DeFore en Preston Foster.

Redelijk goede western over terreinaanspraken tussen ranch-eigenares Lake en haar vader Ruggles. Goede bijrollen.

The Valley of Decision

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Greer Garson, Gregory Peck, Donald Crisp, Lionel Barrymore en Preston Foster.

Pittsburgh, 1873. Mary Rafferty komt als dienstmeisje bij de familie Scott in huis, tot grote ergernis van haar vader Pat, die als mijnwerker voor de Scotts werkte en door een bedrijfsongeval in een rolstoel terecht is gekomen. Mary wint al snel het respect van de Scotts. De oudste zoon van de familie, Paul, wordt verliefd op haar.

Son of Lassie

1945 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Familiefilm van S. Sylvan Simon. Met o.a. Peter Lawford, Donald Crisp, June Lockhart, Nigel Bruce en William Severn.

Een redelijk vervolg op LASSIE COME HOME, maar jammer genoeg raakt de collie betrokken in oorlogssituaties. Terry Moore wordt in de cast vermeld als Helen Koford.

National Velvet

1945 | Familiefilm, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Familiefilm van Clarence Brown. Met o.a. Mickey Rooney, Elizabeth Taylor, Donald Crisp, Anne Revere en Angela Lansbury.

Meisje Taylor is paardengek. Als haar lievelingspaard Pie door de eigenaar verloot wordt, trekt zij het winnende lot. Ze gaat uit haar dak, maar haar vader Crisp is niet zo enthousiast en denkt dat ze niet goed snik is als zij aankondigt deel te gaan nemen aan de nationale hindernisrace in Aintree. Haar moeder Revere toont wat meer begrip voor haar onstuimige pupil, maar haar ware bondgenoot is de morsige ex-jockey Rooney, die op het bedrijf van haar vader werkt. Een voortreffelijke familiefilm. Taylor en Rooney zijn geweldig en worden ondersteund door perfecte bijrolspelers. Revere kreeg een Oscar voor de beste vrouwelijk bijrol. De doorbraak van de twaalf-jarige Taylor in een hoofdrol, die overigens bij de opname een nare val maakte, die haar in het verdere leven zou kwellen. Het scenario werd geschreven door Theodore Reeves en Helen Deutsch naar de roman van Enid Bagnold. Fotografie van Leonard Smith. Jaren later kwam de vervolgfilm INTERNATIONAL VELVET.

The Uninvited

1944 | Horror, Mysterie, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1944. Horror van Lewis Allen. Met o.a. Ray Milland, Ruth Hussey, Donald Crisp, Cornelia Otis Skinner en Alan Napier.

Een spookverhaal waarin Russell achterna wordt gezeten door de verschijning van haar overleden moeder. Milland en Hussey proberen dat op te lossen.

The Adventures of Mark Twain

1944 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1944. Biografie van Irving Rapper. Met o.a. Fredric March, Alexis Smith, Donald Crisp, Alan Hale en C. Aubrey Smith.

Dit aan de normen van Hollywood aangepaste verhaal over Twains kleurrijke leven is wellicht geen grote biografie, maar het is van begin tot eind boeiend - ondanks een neiging naar de cliché's in dit genre. Scenario van Alan LeMay en Harry Candlee. Camerawerk van Sol Polito, Laurence Butler, Edward Linden, Don Siegel en James Leicester.

Lassie Come Home

1943 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1943. Familiefilm van Fred M. Wilcox. Met o.a. Roddy McDowall, Donald Crisp, Dame May Whitty, Nigel Bruce en Elizabeth Taylor.

Joe Carraclough woont met zijn ouders en zijn hond Lassie in een klein stadje in Yorkshire. Lassie en Joe zijn onafscheidelijk. Op een dag moet Joe's vader de hond verkopen, maar Lassie keert toch terug naar de Carracloughs. Daarom neemt haar nieuwe baasje haar mee naar Schotland. Maar zelfs daar loopt zij weg.

The Gay Sisters

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Barbara Stanwyck, George Brent, Geraldine Fitzgerald, Gig Young en Nancy Coleman.

Stanwyck trouwt in het geniep met Brent om aan het geld uit een erfenis te komen; een soap-opera zonder een centje diepgang, die door de acteerprestaties van Fitzgerald en Coleman als Barbara's zusters nog een beetje wordt gered. Young's artiestennaam From is geïnspireerd op het karakter, dat hij speelt in deze film.

Shining Victory

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Irving Rapper. Met o.a. James Stephenson, Geraldine Fitzgerald, Donald Crisp, Barbara O'Neil en Montagu Love.

Een psycholoog heeft niet in de gaten dat zijn assistente verliefd op hem is. Gebaseerd op het toneelstuk van A.J. Cronin. Stephenson en Fitzgerald in grote vorm.

How Green Was My Valley

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van John Ford. Met o.a. Walter Pidgeon, Maureen O'Hara, Donald Crisp, Anna Lee en Roddy McDowall.

Een warm drama over mijnwerkers uit Wales, waarin Crisps grote, hechte familie centraal staat. Prachtig gefilmd, bijzonder goed geregisseerd, winnaar van vijf Academy Awards.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1941 | Horror, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1941. Horror van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Ingrid Bergman, Lana Turner, Donald Crisp en Ian Hunter.

Wat regisseur Rouben Mamoulian tien jaar eerder lukte, daar sloeg Gone with the Wind-maker Fleming de plank mis: zijn versie van Robert L. Stevensons Victoriaanse horrorverhaal over een door ambitie en chemicaliën gespleten persoonlijkheid is griezelig noch meeslepend. Tracy doet zijn best als de Londense wetenschapper die zichzelf fataal als proefkonijn inzet om z'n gevaarlijke brouwseltje te testen. Maar Bergman en Turner ruilden in de castingfase onfortuinlijk van rol en de perverse ondertoon uit de roman werd discreet gekuist. Rest ons een luxueus melodrama met sfeerdecors en bijpassende fotografie van de Rus Joseph Ruttenberg (1889-1983).

The Sea Hawk

1940 | Actiefilm, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1940. Actiefilm van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Brenda Marshall, Claude Rains, Flora Robson en Donald Crisp.

Alleen al Errol Flynn op de piek van zijn fabelachtige carrière tussen de masten zien opereren is een voorrecht. Niemand heeft de degen ooit beter en met meer flair gehanteerd dan Flynn en The Sea Hawk geeft hem ruim baan. Het aantrekkelijke verhaal handelt over patriottisch piraat Geoffrey Thorpe, die Spaanse schepen berooft, gevangen wordt genomen en probeert te voorkomen dat Filips' Armada Engeland verovert. De toenmalige reclamemakers hadden misschien wel gelijk: 'Nooit tevoren zo veel opwindends in een enkele film!' De gepassioneerde filmmuziek is van Erich Wolfgang Korngold.

Knute Rockne - All American

1940 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1940. Drama van Lloyd Bacon. Met o.a. Pat O'Brien, Gale Page, Donald Crisp, Ronald Reagan en Albert Bassermann.

Veel bekende rugbyscènes, maar O'Brien als beroemde coach van het Notre Dame-team en Reagan als sterspeler George Gipp maken deze film indrukwekkend. Maar het is mogelijk, dat verscheidene scènes, inclusief de beroemde 'win it for the Gipper' weggeknipt zijn uit een tv-versie in verband met de rechten. Reagans favoriete film.

Dr. Ehrlich's Magic Bullet

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Edward G. Robinson, Ruth Gordon, Otto Kruger, Donald Crisp en Maria Ouspenskaya.

Oscargenomineerde biopic over de Berlijnse arts en Nobelprijswinnaar Paul Ehrlich (Robinson). Ehrlich zocht in het Berlijn van de jaren dertig naar een kleurstof om TBC-bacillen mee aan te tonen, maar hij kreeg de ziekte zelf. Later zocht hij naar een medicijn voor difterie en vond in plaats daarvan een remedie tegen syfilis. Ten slotte legde hij ook nog de grondslagen voor de chemokuur. De rol van Robinson beslaat een periode van 35 jaar maar wordt uitstekend neergezet.

City for Conquest

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. James Cagney, Ann Sheridan, Frank Craven, Arthur Kennedy en Donald Crisp.

Cagney maakt deze film tot verplichte kost, als de aan zijn jongste broer Kennedy toegewijde bokser. Filmdebuut van Kennedy. Prachtige productie overschaduwt pretentieuze fouten in de film. Scenario van John Wexley. Camerawerk van Sol Polito en James Wong Howe.

Brother Orchid

1940 | Misdaad, Komedie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1940. Misdaad van Lloyd Bacon. Met o.a. Edward G. Robinson, Ann Sothern, Humphrey Bogart, Ralph Bellamy en Donald Crisp.

Gangsterbaas Robinson eist na een verblijf van vijf jaar in Europa zijn oude positie weer op. Daarna wordt hij op hardhandige wijze door zijn vroegere vertrouwensman Bogart uit de organisatie gezet. Hij wordt afgetuigd en zo goed als dood in een klooster achtergelaten. Tijdens zijn langdurige genezingsproces begint hij van dit eenvoudige leven te houden. Hij besluit te blijven en zich aan het kweken van bloemen te wijden. Maar zijn verleden laat hem niet los, want als hij zijn producten op de markt wil brengen, wordt hij geboycot. Leuke mengeling van komedie, drama, religie en gangsteringrediënten. Een geslaagde variant op het typische Robinson-personage. Robinson en Bogart zijn grandioos in hun respectievelijke rollen. Het scenario van Earl Baldwin is gebaseerd op een verhaal van Richard Connell. Tony Gaudio zette alles op film.

Wuthering Heights

1939 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Drama van William Wyler. Met o.a. Laurence Olivier, Merle Oberon, David Niven, Flora Robson en Donald Crisp.

Eerste en volgens velen beste filmbewerking van Emily Bronte's literaire klassieker vertelt met grote visuele gratie de tragische liefdesgeschiedenis van Heathcliff en Cathy. Ze groeien samen op en raken verliefd. Maar Cathy trouwt met een ander. De in Duitsland geboren Amerikaan Wyler, een notoir 'moeilijke' regisseur, bracht zijn hoofdrolspelers tot grote hoogten: de film vormde de springplank voor de Hollywoodcarrière van de Engelse Olivier. Van de acht Oscarnominaties werd alleen die voor het zwart-wit werk van cameraman Gregg Toland verzilverd.

The Private Lives of Elizabeth and Essex

1939 | Historische film, Biografie, Romantisch drama

Verenigde Staten 1939. Historische film van Michael Curtiz. Met o.a. Olivia de Havilland, Alan Hale, Robert Warwick, Henry Daniell en Nanette Fabray.

Groots opgezet epos over de stormachtige, tragische liefde tussen koningin Elizabeth I (Davis) en Robert Devereux, de tweede graaf van Essex (Flynn). Hier en daar wat traag en soapy, maar vooral visueel een spektakel. Davis, die de koningin in 1955 opnieuw zou spelen als oude vrouw in The Virgin Queen, was het oneens met de keuze voor de populaire Flynn als tegenspeler en opperde zelf Laurence Olivier. De ijverige actrice, die zelf veel research voor haar rol verrichtte, vreesde Flynns lakse werkwijze - achteraf gezien wel terecht; zij is overtuigender dan hij.

The Old Maid

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Bette Davis, Miriam Hopkins, George Brent, Jane Bryan en Donald Crisp.

Een melodrama bij uitstek, gebaseerd op Zoe Akins` toneelstuk over een ongehuwde moeder Charlotte Lovell (Davis) wier niets vermoedende dochter Tina (Bryan) opgroeit en haar negeert, maar wel gesteld is op Bette`s konkelende nicht Delia Lovell Ralston (Hopkins). De twee vrouwelijke sterren veroorzaken vuurwerk bij het verbeelden van deze haat-liefde-geschiedenis, die omstreeks 1865 speelt. Het scenario is van Casey Robinson. Het camerawerk is van Tony Gaudio.

The Oklahoma Kid

1939 | Western

Verenigde Staten 1939. Western van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Humphrey Bogart, Rosemary Lane, Donald Crisp en Ward Bond.

Kolonist krijgt het aan de stok met de dubieuze eigenaar van saloons en speelhallen, wordt door de man ten onrechte van moord beschuldigd en belandt in de cel. Maar daar laat de zoon van de kolonist het niet bij zittten. Cagney is de held en Bogart de schurk in deze standvastige western. Cagney zingt 'I Don't Want to Play in Your Yard' in een klassieke scène.

Juarez

1939 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1939. Historische film van William Dieterle. Met o.a. Paul Muni, Bette Davis, Brian Aherne, Claude Rains en John Garfield.

Napoleon III (Rains) knoeit met de verkiezingen en maakt Maximillian von Habsburg Keizer van Mexico, een land dat hij nog nooit gezien heeft. Hij gaat met zijn gade naar zijn nieuwe rijk en ontdekt dat de Fransen het land hebben leeggeroofd. Ondertussen is de democratisch gekozen President Juarez (Muni) een opstand tegen de buitenlandse overheersers begonnen. Een aardige historische film, waarin Juarez centraal staat. Garfield speelt generaal Diaz.

Daughters Courageous

1939 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. John Garfield, Claude Rains, Fay Bainter, Priscilla Lane en Rosemary Lane.

Jim keert na twintig jaar onverwachts terug naar huis in Californië, waar hij zijn vier volwassen dochters met zijn bijzondere charme voor zich probeert te herwinnen. Daarbij probeert hij het huwelijk van zijn ex-vrouw met een serieuze zakenman niet in de weg te staan.

Valley of the Giants

1938 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1938. Familiefilm van William Keighley. Met o.a. Wayne Morris, Claire Trevor, Frank McHugh, Alan Hale en Donald Crisp.

Het feit dat dit een vroege kleurenfilm is, is zowat het enige positieve aan deze rolprent over een man wiens liefde voor sequoiabomen boven alles uitstijgt. Het scenario is van Seton I. Miller en Michael Fessier. Het camerawerk is van Allen M. Davey. Opnieuw gefilmd als THE BIG TREES.

The Sisters

1938 | Drama, Historische film, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1938. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Errol Flynn, Bette Davis, Anita Louise, Ian Hunter en Donald Crisp.

Louise Elliott (Davis), Helen Elliott (Louise) en Grace Elliott (Bryan) zijn zusjes met huwelijksproblemen die op de voet worden gevolgd. Louise heeft in deze chic aangeklede film de meeste sores uiteraard, want haar onbetrouwbare man Frank Medlin (Flynn) is op stap in het San Francisco van 1905. Scenario van Milton Krims naar een roman van Myron Brinig. Camerawerk van Tony Gaudio.

The Dawn Patrol

1938 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1938. Oorlogsfilm van Edmund Goulding. Met o.a. Errol Flynn, Basil Rathbone, David Niven, Donald Crisp en Melville Cooper.

De nieuwe versie van klassieke film uit 1930 is een goede actiefilm over vliegers in WO I in Frankrijk; Rathbone als strenge officier die gedwongen is onervaren recruten de lucht in te sturen. Flynn en Niven als pilotenvrienden, allen voortreffelijk.

The Amazing Dr. Clitterhouse

1938 | Komedie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1938. Komedie van Anatole Litvak. Met o.a. Edward G. Robinson, Claire Trevor, Humphrey Bogart, Allen Jenkins en Donald Crisp.

Een amusante film over arts Robinson die probeert te ontdekken wat een man tot een misdadiger maakt; hij voegt zich bij Bogarts bende en raakt verslaafd aan de misdaad. Scenario van John Huston en John Wexley naar een toneelstuk van Barré Lyndon. Tony Gaudio deed het camerawerk.

Sergeant Murphy

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van B. Reeves Eason. Met o.a. Ronald Reagan, Mary Maguire, Donald Crisp, Ben Hendricks en William Davidson.

Reagan speelt in deze doorsneefilm, die men maar gauw vergeten moet, een soldaat die van een talentvol paard houdt. De titelnaam is die van het beest; Reagan is slechts een eenvoudig soldaat.

Jezebel

1938 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Drama van William Wyler. Met o.a. Bette Davis, Henry Fonda, George Brent, Margaret Lindsay en Donald Crisp.

Davis won haar tweede Oscar als een verleidelijke en stormachtige zuidelijke schone die te ver gaat en haar verloofde Fonda jaloers maakt; Bainter kreeg ook een Oscar als sympathieke tante. Een mooie productie en alle acteurs zijn bijzonder goed. Scenario van Clemens Ripley, Abem Finkel, John Huston, Robert Bruckner naar een toneelstuk van Owen Davis Sr. Camerawerk van Ernest Haller.

Comet Over Broadway

1938 |

1938. George Amy. Met o.a. John Litel, Minna Gombell, Kay Francis, Donald Crisp en Ian Hunter.

Davis won haar tweede Oscar als een verleidelijke en stormachtige zuidelijke schone die te ver gaat en haar verloofde Fonda jaloers maakt; Bainter kreeg ook een Oscar als sympathieke tante. Een mooie productie en alle acteurs zijn bijzonder goed. Scenario van Clemens Ripley, Abem Finkel, John Huston, Robert Bruckner naar een toneelstuk van Owen Davis Sr. Camerawerk van Ernest Haller.

The Life of Emile Zola

1937 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1937. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Paul Muni, Gale Sondergaard, Joseph Schildkraut, Gloria Holden en Donald Crisp.

De waarachtige film over het leven van de Franse romancier Emile Zola die het vermaarde geschrift [KL]J`accuse[KLE] publiceerde ter verdediging van legerkapitein Dreyfus (Schildkraut), een Elzasser die ten onrechte beschuldigd werd van hoogverraad tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. In werkelijkheid ging het schijnproces om diep gewortelde anti- semitisme. Een zeer goed werk met fraaie sc[KA2]enes en aandacht voor historische details. Scenario van Hein Herald en Geza Herczeg, naar de roman van Matthew Josephson [KL]Zola and his time[KLE]. Camerawerk van Max Steiner. De film kreeg Oscars voor Beste Film, Scenario en beste bijrol (Schildkraut).

The Great O'Malley

1937 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1937. Drama van William Dieterle. Met o.a. Pat O'Brien, Humphrey Bogart, Ann Sheridan, Donald Crisp en Mary Gordon.

Meedogenloze smeris O'Brien contra de arme sloeber Bogart. Lekker lopend verhaal waarin Bogart er niet voor terugdeinst de wet te tarten uit liefde voor zijn verlamde dochter.

That Certain Woman

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Bette Davis, Henry Fonda, Donald Crisp, Ian Hunter en Minor Watson.

Een nieuwe versie van Gloria Swansons vroege geluidsfilm THE TRESPASSER. Davis is de weduwe van een gangster. Zij probeert haar eigen weg te vinden en wordt verliefd op Fonda. Goed spel in dit damesdrama.

Parnell

1937 | Biografie

Verenigde Staten 1937. Biografie van John M. Stahl. Met o.a. Clark Galiver, Edmund Gwenn, Alan Marshal, Donald Crisp en Billie Burke.

De biografie van de populaire en machtige Iers-nationalistische leider wiens carrière werd geruïneerd doordat zijn overspelige verhouding met Kitty O'Shea aan het daglicht werd gebracht. Een film die zich moeizaam voortsleept en niet de geweldige mogelijkheden benut die het verhaal biedt; hij werd in 1937 een flop, en dat was zeker terecht.

Confession

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Joe May. Met o.a. Kay Francis, Basil Rathbone, Ian Hunter, Donald Crisp en Jane Bryan.

Bijzonder stijlvol, goed gespeeld melodrama in de trant van MADAME X. Zangeres Francis vertelt de gebeurtenissen die leidden tot haar moord op de gladde Rathbone. Deze visueel boeiende film lijkt meer op een Duitse film uit 1920 dan op een Hollywood- product van eind jaren dertig. Regisseur May was dan ook een emigrant uit Duitsland. Naar de Duitse film MAZURKA (1935) met Pola Negri.

The White Angel

1936 | Biografie

Verenigde Staten 1936. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Kay Francis, Ian Hunter, Donald Woods, Nigel Bruce en Donald Crisp.

Een sjiek maar niet geslaagde biografie van Florence Nightingale met Francis in de verkeerde rol van de 19e-eeuwse Engelse pionier-verpleegster.

The Charge of the Light Brigade

1936 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1936. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Patric Knowles, Henry Stephenson en Nigel Bruce.

Typisch Hollywoodiaanse interpretatie van een Brits historisch feit. De Britten die Arabië bezetten, buigen steeds meer voor de druk van de fanatieke Surat Khan. Deze vermoordt alle mannen, vrouwen en kinderen die zich in Flynns vesting bevonden, die zelf weg was om hulp te halen. Flynn negeert elk bevel en start met zeshonderd man een moordende stormloop op Balaclava, waar Khan zich bevindt. Historisch gezien slaat de film nergens op, maar ontspanningswaarde heeft hij zeker. Romance wordt erbij gesleurd met De Havilland, die trouw gezworen heeft aan Flynn, maar haar hart gegeven heeft aan diens broer. Het scenario van Michel Jacoby en Rowland Leigh werd vrij geïnspireerd op het gedicht van Alfred Lord Tennyson en biedt voldoende ruimte voor enkele knap geënsceneerde actiescènes. In feite een grootse western, die zich in op een andere plaats afspeelt. De eigenlijke stormloop werd verwezenlijkt door B. Reeves Eason. Camerawerk van Sol Polito en een meeslepende score van Max Steiner. Bestaat ook in een ingekleurde versie. Remake in 1968.

Mary of Scotland

1936 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1936. Historische film van John Ford. Met o.a. Katharine Hepburn, Fredric March, Florence Eldridge, Douglas Walton en John Carradine.

Hepburn is Mary, Queen of Scots, die uit Frankrijk terugkeert om de Schotse troon te bestijgen. Koningin Elizabeth I vreest dat ze ook de ambitie heeft om Koningin van Engeland te worden en laat haar arresteren. Als zij weigert een document te ondertekenen, waarin ze afziet van haar troonsaanspraken, laat de wrede Elizabeth haar ter dood brengen. Een fraai geproduceerd kostuumdrama en met een waardige rol van Hepburn. Scenario van Dudley Nichols naar het toneelstuk van Maxwell Anderson.

Beloved Enemy

1936 | Romantiek

Verenigde Staten 1936. Romantiek van H.C. Potter. Met o.a. Merle Oberon, Brian Aherne, Karen Morley, Henry Stephenson en Jerome Cowan.

Liefdesverhaal van niveau, dat zich afspeelt ten tijde van de Ierse Opstand; Engelse Oberon en rebellenleider Aherne verliezen hun hart aan elkaar.

A Woman Rebels

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van Mark Sandrich. Met o.a. Katharine Hepburn, Herbert Marshall, Elizabeth Allan, Donald Crisp en Doris Dudley.

Hepburn doet het schitterend als jonge vrouw in het Victoriaanse Engeland die door haar bittere ervaringen wordt aangespoord een kruistocht voor de rechten van de vrouw te ondernemen. Een goed geregisseerd damesdrama dat het op verbazingwekkende wijze nog steeds goed doet.

Oil for the Lamps of China

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Pat O'Brien, Josephine Hutchinson, Jean Muir, Lyle Talbot en Arthur Byron.

Een sentimenteel drama over een vertegenwoordiger van een Amerikaanse oliemaatschappij in China, wiens leven in dienst staat van zijn werk, die een hartelijke echtgenote vindt en voorts geteisterd wordt door ontelbare problemen. Een goed opgevoerd drama. Opnieuw verfilmd als LAW OF THE TROPICS.

Mutiny on the Bounty

1935 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Frank Lloyd. Met o.a. Charles Laughton, Clark Gable, Franchot Tone, Herbert Mundin en Eddie Quillan.

Op 28 April 1789 licht de Britse navy-klipper 'Bounty' het anker voor een wetenschappelijke expeditie naar het gebied rondom Tahiti. De wrede, gewetenloze kapitein Bligh voert het bevel, zijn eerste officier is Fletcher Christian. Na een verkwikkend oponthoud op een idyllisch eilandje besluit Christian op de terugreis, gesteund door de meerderheid van de bemanning, Bligh te ontheffen van zijn bevel: de muiterij is een feit. Deze versie ligt nog steeds vele zeemijlen voor op de herverfilmingen.

What Every Woman Knows

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van Gregory La Cava. Met o.a. Helen Hayes, Brian Aherne, Madge Evans, Lucile Watson en Dudley Digges.

Een charmante, plezierige bewerking van James Berries toneelstuk over de vrouw die 'de hersens' vormt voor de carrière van haar goedbedoelende maar niet al te slimme man die politicus is. Schitterend geacteerd en verbazend actueel.

The Little Minister

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Richard Wallace. Met o.a. Katharine Hepburn, John Beal, Donald Crisp, Andy Clyde en Beryl Mercer.

Een Schotse predikant wordt verliefd op een uitbundige zigeunerin (Hepburn), maar hun passie past niet goed in het kader van hun sobere leefomgeving: het dorpje, Thrums, waar de wevers in opstand komen tegen de plaatselijke krijgsheer en zijn soldaten. Een alleraardigste film met een schitterende Hepburn. Gebaseerd op het boek van James M. Barrie.

Red Dust

1932 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1932. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Mary Astor, Donald Crisp en Gene Raymond.

Gable speelt de rol van een ruwe rubberplanter, die er een liefje (Harlow) op na houdt, maar een heftige affaire heeft met de vrouw (Astor) van een van zijn medewerkers (Raymond) en dat leidt tot jaloezie, haat en tenslotte een crime-passionel. Harlow en Gable gaven de censuur heel wat werk indertijd, terwijl Hollywood er bol van stond. Nog steeds een aardige romantische film, die gesitueerd is Indo-China, het huidige Viet-Nam. Opnieuw gefilmd als CONGO MAISIE en als MOGAMBO. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van John Lee Mahin. Camerawerk van Harold Rossen.

Svengali

1931 | Mysterie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1931. Mysterie van Archie Mayo. Met o.a. John Barrymore, Marian Marsh, Donald Crisp, Carmel Myers en Bramwell Fletcher.

Hypnotiseur Barrymore transformeert een gewoon meisje (Marsh) tot een grote operazangeres met de bedoeling door haar rijk te worden. Hij wordt op haar verliefd, maar de liefde blijft ondanks de hypnose onbeantwoord. Spannende en schitterende (en nog steeds beste) bewerking van George Du Mauriers roman Trilby, die vooral fascineert wanneer Barrymore in beeld is. Het Parijs van de late 19e eeuw werd decoratief en sfeervol in beeld gebracht door cameraman Barney McGill, die hiervoor een Oscarnominatie kreeg. Met THE MAD GENIUS werd een soort sequel gemaakt.

The Viking

1928 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1928. Avonturenfilm van R. William Neill. Met o.a. Donald Crisp, Pauline Starke, Claire McDowell, Julia Swayne Gordon en Leroy Mason.

Crisp in de titelrol als Leif Ericsson die met zijn schip vanuit Noorwegen richting Amerika koerst. Een flop, maar interessant vanwege het feit dat dit de eerste film was die met het verbeterde Technicolor-proces werd ontwikkeld. Gebaseerd op het verhaal Leif the Lucky: a Story of Viking Days. Scenario van Jack Cunningham. Camerawerk van George Cave.

The Black Pirate

1926 | Avonturenfilm, Zwijgende film

Verenigde Staten 1926. Avonturenfilm van Albert Parker. Met o.a. Douglas Fairbanks, Billie Dove, Anders Randolf, Donald Crisp en Tempe Piggott.

Robuuste cape-en-degenfilm nog zonder geluid met Fairbanks als edelman die piraat wordt nadat hij door moordenaars is belaagd. Oorspronkelijk in kleur gefilmd volgens een primitief Technicolorprocédé.

The Navigator

1924 | Familiefilm, Komedie, Zwijgende film

Verenigde Staten 1924. Familiefilm van Donald Crisp en Buster Keaton. Met o.a. Buster Keaton, Kathryn McGuire, Frederick Vroom en Noble Johnson.

Zeventig minuten honderd jaar oude humor van en met meesterkomiek Buster Keaton. Op volle zee, althans, op en rond een studioschip. De Avatar van toen, wat betreft grootse speciale effecten als een deinend schip, helse hoosbuien, zeewaardige achtervolgingen, automatische keukenmachines, reparaties onder water en zwaardgevechten met een zwaardvis. En ook met een zeeslag rond een tropisch eiland. Die is naar hedendaagse maatstaven zeer politiek incorrect, met de verbeelding van de tegenstanders als mensenetende wilden. Toch het aanzien waard vanwege de onnavolgbare capriolen van Keaton in duikpak versus de tegenstanders.

Broken Blossoms

1919 | Drama, Zwijgende film

Verenigde Staten 1919. Drama van D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish, Richard Barthelmess, Donald Crisp, Arthur Howard en Edward Piel.

Ouderwetse, maar lieve film over Chinees Barthelmess die de kwetsbare Gish opvangt uit de handen van de gemene Crisp; nog steeds een film met een mooie atmosfeer door de gevoelige rollen. Een van Griffith's meer eenvoudige, succesvolle films.

Ramona

1916 | Western

Verenigde Staten 1916. Western van Donald Crisp. Met o.a. Adda Gleason, Monroe Salisbury, Richard Sterling, Mabel Van Buren en H.M. Best.

De eerste, helaas te lange verfilming van het boek van Helen Hunt Jackson, bewerkt door Lloyd Brown en met camerawerk van Bert Glennon en Enrico Vallejo. Crisp speelt ook een rolletje onder de naam James Needham. In 1910 reeds maakte de befaamde filmpionier D.W. Griffith een 10m durende verfilming met Henry B. Walthall en Mary Pickford naast Francis Grandin, Robert Herron en Kate Bruce. Griffith schreef zelf het scenario en natuurlijk was Billy Bitzer zijn cameraman.

The Birth of a Nation

1915 | Western, Drama, Historische film, Zwijgende film

Verenigde Staten 1915. Western van D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish, Mae Marsh, Henry B. Walthall, Miriam Cooper en Robert Harron.

Een mijlpaal in de Amerikaanse filmhistorie. Het epische verhaal over twee families tijdens de Burgeroorlog en de periode daarna is nog steeds fascinerend. Griffiths welwillende houding ten aanzien van de Ku Klux Klan maakte deze film een mikpunt van controverse.