Ulf Brantås: camera.
Er zijn 13 films en 3 series gevonden.

Midtsommernatt

2024 | Drama

Noorwegen 2024. Drama van Per-Olav Sørensen. Met o.a. Pernilla August, Amalia Holm, Fanny Klefelt, Dennis Storhōi en Peiman Azizpour.

Normaal gesproken is het jaarlijkse Midzomerfeest van zestigers Carina en Johannes bij uitstek de gelegenheid voor veel vrolijkheid en gezelligheid voor de hele familie. Maar bij de start van deze vijfdelige Noorse serie komen er razendsnel scheurtjes in die feestelijke familie-idylle. Het grootste potentiële bommetje komt van moeder Carina, die in de herfst van haar leven een ontwrichtende boodschap heeft voor haar gezin. Midtsommernatt is daarmee een zwart-komisch familiedrama in de betere Scandinavische traditie, vol giftige gezinsgeheimen en onderling wantrouwen. Tikkeltje soapachtig, maar óók hoogst vermakelijk.

The Playlist

2022 | Drama

Zweden 2022. Drama van Per-Olav Sørensen. Met o.a. Edvin Endre, Joel Lutzow, Gizem Erdogan en Ulf Stenberg.

In zes afleveringen wordt het verhaal achter de Zweedse streaminggigant Spotify verteld vanuit verschillende perspectieven, van advocaat tot programmeur. Het begint uiteraard bij de bedenker: Daniel Ek. Een weinig sympathieke computernerd met een stevige bewijsdrang en een goed idee: alle muziek direct beschikbaar op één plek. In de serie is Ek opgegroeid met alleen zijn moeder en zit hij voordat hij Spotify bedenkt in een muffige kamer achter zijn computer te sippen. In het echt heeft Ek een stiefvader en had hij op zijn achttiende een goedlopend bedrijf en 25 man personeel. De serie noemt zichzelf dan ook ‘fictief’ en niet biografisch. Cinematografisch is The Playlist geen, maar voor wie daardoorheen kijkt zitten er genoeg leuke momenten in de serie.

Love & Anarchy

2020 | Komedie, Drama, Romantiek

Zweden 2020. Komedie van Lisa Langseth. Met o.a. Ida Engvoll, Björn Mosten, Carla Sehn, Reine Brynolfsson en Gizem Erdogan.

Consulente Sofie loopt tegen de veertig, is getrouwd, moeder van twee kinderen en woont in een van de duurste wijken van Stockholm. IT’er Max is begin twintig en staat met een van zijn lange benen nog in het studentenleven. De twee zijn collega’s bij een uitgeverij en nadat Max stiekem een foto maakt als Sofie op haar kantoor masturbeert, beginnen ze een flirterig spel dat de maatschappelijke normen tart en hen aanspoort om hun levens flink onder de loep te nemen. Hilarische Zweedse serie met melige kantoorhumor, stomende seks, mentale ontsporing en messcherpe maatschappijkritiek.

The Wife

2017 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zweden 2017. Drama van Björn Runge. Met o.a. Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater, Max Irons en Elizabeth McGovern.

Volgens het cliché staat er achter elke succesvolle man een sterke vrouw, maar waarom zou zij niet voorop mogen staan? Die verontwaardigde vraag vormt de motor van huwelijksdrama The Wife, naar de roman van Meg Wolitzer. Pryce speelt een zelfingenomen schrijver die de Nobelprijs wint, Close zijn loyale echtgenote. In de ijzersterke openingsscènes worden de verhoudingen in het huwelijk fijnzinnig blootgelegd, daarna boet het verhaal wel iets aan subtiliteit en geloofwaardigheid in. De acteurs laten de aandacht echter nooit verslappen; vooral het genuanceerde spel van Close maakt diepe indruk.

We Are the Best!

2013 | Drama

Zweden 2013. Drama van Lukas Moodysson. Met o.a. Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne, Johan Liljemark en David Dencik.

Stockholm, 1982. Drie dertienjarige meiden beginnen een punkband. Regisseur Moodysson (Fucking Åmål, Together) baseerde zich voor zijn film op een graphic novel van zijn vrouw Coco en het is dan ook niet toevallig dat de film zich het meest richt op het personage Bobo (= Coco als je één letter opschuift in het alfabet). We Are the Best! is energiek en inspirerend. De drie jonge actrices spelen overtuigend en de puberproblemen van hun personages zijn echt. Nergens voelt de film als een doelgroepfilm voor dertienjarigen. Integendeel, We Are the Best! is een typisch Zweedse jeugdfilm geworden, een jeugdfilm voor volwassenen.

Treasure Island

2012 | Avonturenfilm

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 2012. Avonturenfilm van Steve Barron. Met o.a. Eddie Izzard, Elijah Wood, Toby Regbo, Rupert Penry-Jones en Donald Sutherland.

Voor televisiekanaal SyFy geproduceerde adaptatie van de gelijknamige avonturenroman, waarin de jonge Jim Hawkins een schatkaart vindt en samen met een bij elkaar gesprokkelde bemanning van Bristol naar de Caraïben vaart. De scheepskok blijkt echter de eenbenige piraat Long John Silver te zijn. Vergeleken met de tientallen andere verfilmingen voegt deze versie echter weinig toe, en het tempo is wel heel erg traag. Maar de cast mag er wezen, met komiek Izzard die als Silver in de voetsporen treedt van onder meer Orson Welles en Charlton Heston.

Stuart: A Life Backwards

2007 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 2007. Drama van David Attwood. Met o.a. Nicola Duffett, Benedict Cumberbatch en Tom Hardy.

De dakloze alcoholist Stuart Shorter ontmoet schrijver Alexander Masters en de twee sluiten vriendschap. Alexander wil Stuarts biografie schrijven en Stuart begint zijn verhaal te vertellen.

Sweeney Todd

2006 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 2006. Horror van David Moore. Met o.a. Ray Winstone, Paul Currier, Essie Davis, David Warner en Tom Hardy.

Deze bloeddorstige en getormenteerde kapper zingt niet. Regisseur Moore maakte in opdracht van de BBC een beduidend ingetogener film dan de musical van collega Burton. De Sweeney Todd van hoofdrolspeler Ray Winstone (Sexy Beast) mummelt maar zo'n beetje voor zich uit. Winstone is veel meer een mens van vlees en bloed dan de barokke Depp. Maar de scènes waarin hij zijn slachtoffers in het troosteloze Londen van de 18de eeuw aan mootjes hakt zijn rauw en smerig genoeg voor liefhebbers van het horrorgenre.

To the ends of the earth

2005 |

Verenigd Koninkrijk 2005. David Attwood. Met o.a. Jared Harris, Sam Neill, Benedict Cumberbatch en Charles Dance.

Deze bloeddorstige en getormenteerde kapper zingt niet. Regisseur Moore maakte in opdracht van de BBC een beduidend ingetogener film dan de musical van collega Burton. De Sweeney Todd van hoofdrolspeler Ray Winstone (Sexy Beast) mummelt maar zo'n beetje voor zich uit. Winstone is veel meer een mens van vlees en bloed dan de barokke Depp. Maar de scènes waarin hij zijn slachtoffers in het troosteloze Londen van de 18de eeuw aan mootjes hakt zijn rauw en smerig genoeg voor liefhebbers van het horrorgenre.

Hawaii, Oslo

2004 | Drama

Noorwegen​/​​Denemarken​/​​Zweden 2004. Drama van Erik Poppe. Met o.a. Tron Espen Seim, Jan Gunnar Røise, Evy Kasseth Røsten, Aksel Hennie en Stig Henrik Hoff.

De levens van een aantal inwoners van Oslo zijn verweven, de gebeurtenissen van een dag leiden, mogelijk, tot een ernstig verkeersongeluk waarbij onder anderen een psychiatrisch patiënt, zijn verpleger, een bajesklant en de ouders van een baby met een ernstige hartafwijking zijn betrokken. De caleidoscopische structuur van Hawaii, Oslo lijkt erg op die van Magnolia, regisseur Poppe is dan ook bewonderaar van P.T. Anderson. Net als Anderson bedient de Noor zich op cruciale momenten van een vleugje magisch-realisme, al haalt Poppe het niveau van zijn voorbeeld niet. Toch weten veel scènes te ontroeren, geholpen door de sterke acteurs en het sfeervolle camerawerk.

Daybreak

2003 | Drama

Zweden 2003. Drama van Björn Runge. Met o.a. Jakob Eklund, Pernilla August, Ann Petrén, Magnus Krepper en Peter Andersson.

Drie vastgelopen huwelijken staan centraal in dit ensemblestuk van Björn Runge, die in de traditie van landgenoot Ingmar Bergman relatiepijn niet schuwt. Gedurende een etmaal maken we kennis met een hartchirurg wiens maîtresse zwanger van hem blijkt, een grimmige vrouw die wraak neemt op haar weggelopen man, en een werkverslaafde metselaar die een curieuze opdracht krijgt. De prima acteurs deelden een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn voor een drama dat emotioneel nogal wat uitersten opzoekt. Pernilla August kennen we uit Bergmans Fanny and Alexander en als ma Skywalker in Star Wars Episode I.

Lilya 4-ever

2002 | Drama

Zweden​/​​Denemarken 2002. Drama van Lukas Moodysson. Met o.a. Oksana Akinshina, Elina Benenson, Artyom Bogucharsky, Pavel Ponomaryov en Liliya Shinkaryova.

Het zestienjarige Russische meisje Lilya (een indrukwekkende rol van de Russische Oksana Akinshina) krijgt geen moment uitzicht op een beter leven. Als haar moeder plannen maakt om met haar nieuwe vriend naar de Verenigde Staten af te reizen, denkt Lilya dat ze mee mag. Zielsblij stopt ze haar schaarse bezittingen in een koffertje. Maar moeder beslist anders: zij reist vooruit, belooft snel geld te sturen, maar laat nooit meer iets van zich horen. Daarna gaat het van kwaad tot erger; uiteindelijk belandt Lilya in Zweden in de prostitutie. Zonder paspoort. Zonder hoop. Lilya 4-ever is zo'n film die zich in het geheugen nestelt.

Together

2000 | Drama, Komedie, Romantiek

Zweden​/​​Denemarken​/​​Italië 2000. Drama van Lukas Moodysson. Met o.a. Anja Lundqvist, Lisa Lindgren, Michael Nyqvist, Sam Kessel en Emma Samuelsson.

Lukas Moodyssons Together gaat over het wankele fundament van onschuld. De film opent in 1975 met twee kleine kindertjes die dolblij uitroepen dat Franco dood is. Het typeert de sfeer in de Tillsammans commune waar allerhande merkwaardige personages zich tegoed doen aan politieke draaikolkdiscussies, achteloze seks en geestige drugs. Elisabeth is net van haar man af en zoekt met haar kinderen toevlucht in het oord. Moodysson putte voor de film uit zijn eigen herinneringen. Hij was het nieuwsgierige buurjongetje dat hunkerde naar de levendige gemeenschap.

Fucking Åmål

1998 | Romantisch drama

Zweden​/​​Denemarken 1998. Romantisch drama van Lukas Moodysson. Met o.a. Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg, Erica Carlson, Mathias Rust en Stefan Hörberg.

Een populair Zweeds tienermeisje, Elin (Dahlström), raakt in haar ingeslapen geboortedorp Åmål bevriend met Agnes (Liljeberg), een verlegen meisje dat net in Åmål woont en heimelijk worstelt met haar homoseksualiteit. In zijn eerste lange speelfilm treft de in 1969 geboren Zweed Lukas Moodysson (Together, Lilja 4-Ever) de tere onhandigheid van de twee meisjes met een trefzekere, welhaast terloopse cameravoering en montage. Fucking Åmål werd op diverse Europese filmfestivals met prijzen onderscheiden en was vooral in Zweden een grote hit.

Den åttonde sången

1997 |

Zweden 1997. Reza Parsa. Met o.a. Matilda Velander, Amanda Rosendahl etc. en Penaber Youssef.

Een populair Zweeds tienermeisje, Elin (Dahlström), raakt in haar ingeslapen geboortedorp Åmål bevriend met Agnes (Liljeberg), een verlegen meisje dat net in Åmål woont en heimelijk worstelt met haar homoseksualiteit. In zijn eerste lange speelfilm treft de in 1969 geboren Zweed Lukas Moodysson (Together, Lilja 4-Ever) de tere onhandigheid van de twee meisjes met een trefzekere, welhaast terloopse cameravoering en montage. Fucking Åmål werd op diverse Europese filmfestivals met prijzen onderscheiden en was vooral in Zweden een grote hit.

Kvinnorna på taket

1989 | Romantiek, Drama

Zweden 1989. Romantiek van Carl-Gustav Nykvist. Met o.a. Amanda Ooms, Helena Bergström, Stellan Skarsgård, Percy Brandt en Leif Andrée.

Het filmdebuut van de 36-jarige zoon van Ingmar Bergmans favoriete cameraman Sven Nykvist. Hij fantaseert over wie er zo allemaal een foto-atelier in het oude stadsgedeelte van Stockholm binnen- en buitenloopt. Prachtig gefotografeerd werk dat doorlopend balanceert op de grens tussen droom en realiteit, met de dreiging van WO I op de achtergrond.