Sam Spiegel (1901-1985): productie.
Er zijn 11 films gevonden.

Betrayal

1982 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1982. Drama van David Hugh Jones. Met o.a. Jeremy Irons, Ben Kingsley, Patricia Hodges, Avril Elgar en Ray Marioni.

Gekunsteld drama over een driehoeksverhouding, geschreven door Harold Pinter. De ongewone verhaalstructuur en de sobere stijl maken het erg moeilijk een emotionele band te krijgen met de film. Uiteindelijk zit je alleen met beleefd respect te kijken naar de vlekkeloze acteursprestaties, vooral van Irons en Kingsley. Een mooi voorbeeld van hoe een al te gestudeerd scenario een film van alle leven kan beroven.

The Last Tycoon

1976 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1976. Biografie van Elia Kazan. Met o.a. Robert De Niro, Tony Curtis, Robert Mitchum, Jeanne Moreau en Jack Nicholson.

Deze verfilming van F. Scott Fitzgeralds onafgemaakte laatste roman balanceert soms op het randje van onverschilligheid, maar de kracht van de acteurs maakt veel goed. De film profiteert van De Niro`s grootse en weinig stereotiepe rol als een arrogante en succesvolle Hollywood-producent die efficiënt zijn studio runt, eigenwijze regisseurs begeleidt en nerveuze acteurs opvangt. Tot hij een tot mislukken gedoemde liefde opvat voor een aantrekkelijk, jong meisje en zijn wereld van macht en controle ineenstort. Geïnspireerd op het leven van de legendarische producent Irving Thalberg.

Nicholas and Alexandra

1971 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Michael Jayston, Janet Suzman, Tom Baker, Harry Andrews en Irene Worth.

Beste aankleding, beste decors en beste kostuums: de Oscarbeheerders waren duidelijk gevoelig voor pracht en praal. Maar Nicholas and Alexandra is behalve een bonte kostuumfilm vooral een superbe interpretatie van de ondergang van de laatste regerende Romanovs, de familie die eeuwenlang heerste over het immense Russische rijk totdat de Bolsjewieken in 1917 de macht overnamen. Regisseur Schaffner, maker van onder meer de epische films Papillon en Patton, kreeg met ruim drie uur speeltijd de gelegenheid om zowel de persoonlijke tragedie als de maatschappelijke onrust tot in de puntjes uit te werken.

The Night of the Generals

1967 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1967. Oorlogsfilm van Anatole Litvak. Met o.a. Peter O'Toole, Omar Sharif, Tom Courtenay, Donald Pleasence en Joanna Pettet.

Wehrmacht-officier Major Grau onderzoekt de moord op een prostituee in het door de nazi's bezette Polen. De zaak lijkt in verband te staan met een aantal generaals die Hitler uit de weg willen ruimen.

The Chase

1966 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1966. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jane Fonda, Robert Redford, Angie Dickinson en Janice Rule.

Intrigerend drama over de ontsnapping van een jongen (Robert Redford) uit de gevangenis in een zeer onbeduidend stadje in Texas en de gevolgen die dat heeft voor de sheriff (Marlon Brando). De film is berucht om de conflicten die achter de coulissen uitbraken tijdens de opnamen tussen regisseur Penn, scenarioschrijfster Lillian Hellman en producent Sam Spiegel. Het is daarom nauwelijks verbazingwekkend dat het eindproduct zijn doel voorbij schiet, maar de sterrencast met o.a. Redford, Brando, Jane Fonda én nieuwkomer Robert Duvall is fantastisch.

Lawrence of Arabia

1962 | Biografie, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Biografie van David Lean. Met o.a. Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins en Omar Sharif.

Luitenant T.E. Lawrence (O'Toole) leidt tijdens WO I een weinig opwindend bestaan in Caïro, totdat hij, vanwege zijn interesse in de lokale bevolking, in gesprek komt met de Arabische prins Feisal (Guinness), die zich verzet tegen de Ottomaanse strijdkrachten. Tegen alle verwachtingen in lukt het Lawrence een strijdmacht te vormen uit de rivaliserende Arabische stammen en de Turken enkele zware slagen toe te brengen. Monumentaal epos, prachtig gefotografeerd, grote sterren in topvorm en een ijzersterk script. Zeven Oscars, onder andere voor beste film en beste regie. Algemeen beschouwd als een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis.

Suddenly, Last Summer

1959 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Horror van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Katharine Hepburn, Mercedes McCambridge, Albert Dekker, Montgomery Clift en Elizabeth Taylor.

Veelvuldig bekroonde, maar door alle betrokkenen bekritiseerde verfilming van een toneelstuk van Tennessee Williams, over een weduwe (Hepburn) die na de mysterieuze dood van haar zoon een arts verzoekt lobotomie uit te voeren op haar krankzinnig geworden schoondochter (Taylor). Williams noemde Taylor volledig miscast en het afwijkende scenario 'om te kotsen', terwijl regisseur Mankiewicz het 'slecht geconstrueerde' bronmateriaal van Williams als schuldige aanwees. Desondanks is deze Southern Gothic prima genietbaar, vooral dankzij het heerlijke spel van Hepburn en Taylor, die beiden een Oscarnominatie voor de film ontvingen.

The Bridge on the River Kwai

1957 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van David Lean. Met o.a. William Holden, Alec Guinness, Sessue Hayakawa, Jack Hawkins en Geoffrey Horne.

In de met een Oscar bekroonde hoofdrol speelt Sir Alec Guinness een Britse kolonel die de leiding heeft over een groep krijgsgevangenen in Japanse handen. De brug over de Kwai die de gevangenen bouwen moet volgens Colonel Nicholson (Guinness) de superioriteit van de geallieerden ten opzichte van de Japanners aantonen, maar hij weet niet dat de ontsnapte Maj. Shears (Holden) opdracht heeft om de brug te verwoesten. Schitterend schouwspel, met spectaculaire grand finale. Guinness is erkend meesterlijk als doorgeschoten moraalridder, maar Hayakawa als kampcommandant doet niet voor hem onder. The Bridge on the River Kwai stond in 2004 in de top tien van beste Britse films aller tijden.

On the Waterfront

1954 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1954. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Marlon Brando, Lee J. Cobb, Eva Marie Saint, Karl Malden en Rod Steiger.

In een Amerikaanse haven deelt de corrupte vakbondsleider Johnny Friendly (Cobb), een schoft met maffia-methodes, de lakens uit. Terry (Brando), een getalenteerd bokser wiens carrière in het slop is geraakt, helpt onbedoeld mee een oproerkraaier het zwijgen op te leggen. En dan wordt hij verliefd op de zus van zijn slachtoffer. Spannend en meeslepend drama, met Brando in topvorm. Kazan verraadde ooit collega's met communistische sympathieën aan de heksenjagers van McCarthy; deze film was bedoeld als apologie. Maar bovenal is het een meesterwerk, dat terecht bekroond werd met acht Oscars.

The African Queen

1951 | Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley, Peter Bull en Theodore Bikel.

Bogart kreeg een Oscar voor zijn rol als drankzuchtige kapitein op een rivierboot in Afrika, die ten tijde van WO I de taak op zich neemt een zendelinge naar de bewoonde wereld terug te brengen. Alsof de fysieke ontberingen en gevaren niet moeilijk genoeg zijn, kunnen ze het aanvankelijk absoluut niet met elkaar vinden. Het script dat James Agee en Huston baseerden op de roman van C.S. Forester geeft de hoofdrolspelers alle ruimte voor geestige confrontaties en onvergetelijke situaties. Hepburn, net als haar tegenspeler in topvorm, is geweldig als de pinnige tante die zich ontpopt als avonturierster.

The Stranger

1946 | Thriller, Film noir, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1946. Thriller van Orson Welles. Met o.a. Orson Welles, Edward G. Robinson, Loretta Young, Richard Long en Martha Wentworth.

Welles' derde film - vijf jaar na Citizen Kane gedraaid - wordt wel z'n minst geslaagde genoemd, maar is niettemin een prettige thriller met fraaie film noir-elementen. Robinson speelt een agent van de War Crimes Commission die in de Amerikaanse Midwest op zoek is naar een oorlogsmisdadiger. In het stadje Harper meent hij de man te herkennen die hij zoekt, een alomgerespecteerde geschiedenisleraar. The Stranger is niet alleen spannend maar biedt ook een intrigerend portret van de oud-nazi die op vernuftige wijze de inwoners van Harper, inclusief zijn aanstaande vrouw, een rad voor ogen weet te draaien. Anthony Veiller baseerde zijn scenario op een verhaal van Victor Trivas en Decla Dunning.