Charles-Antoine Decroix is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

L'affaire Voltaire

1994 | Biografie

Frankrijk/Zwitserland 1994. Biografie van Jacques Mény. Met o.a. Christian Rist, Charles-Antoine Decroix, Thomas Cousseau, Yveline Ailhaud en Corinne Kaoua.

Driedelige, geromantiseerde biografie over Voltaire, de bekende schrijver en filosoof (1694-1778) uit de Franse Verlichting, waaraan talloze wetenschappers, Voltaire- specialisten en kenners van zijn tijd hun medewerking verleenden. In 1778 keert Voltaire terug naar Parijs, na een verblijf van 28 jaar in het buitenland. De bevolking haalt hem binnen als een koning en hij kan in vrede sterven. Zestig jaar eerder zetten zijn ervaringen in Engeland hem aan tot het schrijven van [KL]Les lettres philosophiques[KLE], die bij de machtshebbers een storm van verontwaardiging veroorzaakten en hem de ballingschap in dreven. Uitgeweken naar Cirey-sur-Blaise leidden Voltaire (indrukwekkend gespeeld door Decroix) en zijn minnares Emilie du Châtelet een leven dat zij verdeelden tussen intensieve intellectuele arbeid en aards vertier. Gegrepen door de aardbeving die in Lissabon in 1755 30.000 mensen het leven kostte, schreef Voltaire Candide. Hij verhuisde naar Ferney, aan de Frans-Zwitserse grens, waar de Europese intelligentsia haar opwachting maakte. Toen ontstond de mythe Voltaire. Mede dankzij de Franse Revolutie belandde Voltaire in 1791, meer dan tien jaar na zijn dood, in het Panthéon. Traag, maar netjes in beeld gebracht. Poëzie voor oor en oog.

Un cercueil pour deux

1993 | Film noir

Frankrijk 1993. Film noir van Jean-Louis Fournier. Met o.a. Marc de Jonge, Cathérine Amérie, Jean-Pol Dubois, Jacques Gamblin en Michel Alban.

Een stadje in Noord-Frankrijk. Aymérie is gehuwd met de oudere, welvarende begrafenisondernemer De Jonge. Ze is niet geïnteresseerd in zijn werk en droomt van een andere toekomst. Wanneer de jonge Gamblin zich voor haar wagen gooit, kan ze hem juist ontwijken. Ze neemt hem mee naar huis en in haar groeit een plan om een nieuw leven te beginnen. Typisch Franse série-noire, goed verteld en goed gespeeld, maar erg voorspelbaar. De personages worden nogal tweedimensionaal getekend, wat het door de regisseur geschreven verhaal natuurlijk niet ten goede komt. Alledaags tv-voer, gezien en vergeten. Fotografie van Houschang Baharlou.

Pépita

1993 | Komedie, Familiefilm

Italië/Frankrijk/CSHH 1993. Komedie van Dominique Baron. Met o.a. Dominique Lavanant, Mélodie Gonthier, Anna Miasedova, Pier Paolo Capponi en Christian Rauth.

P[KA1]epita (Gonthier) is een opgewekte, pittige maar vrijgevochten meid van tien. Ze is dikwijls alleen, omdat haar moeder er nogal een geheimzinnige levenswandel op nahoudt. Gelukkig zijn er Elvire (Attie), haar Afrikaanse oppas, en Plume Bouline (Lavanant), een vrouw met een bloemenwinkeltje en diens hond Redford. Toch voelt Pépita zich alleen en ze gaat op zoek naar haar oom die ergens in Tsjechië boswachter moet zijn. De goedige Plume gaat haar achterna en spoort haar op in de trein. Samen bereiken ze de uitgestrekte bossen van Bohemen. Een kind dat naar geluk en geborgenheid hunkert in een vreemde, soms wrede wereld, waarin ze ook hartelijke mensen tegenkomt. De film balanceert gevaarlijk op de grens tussen serieus drama en goedkoop sentiment, maar Gonthier speelt zo vertederend en ontwapenend dat je ongemerkt blijft kijken. Regisseur Baron schreef het scenario, dat door Georges Barsky op de gevoelige laag werd vastgelegd. Gefilmd in 1991.

La liberté d'aimer

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Agnès Delarive. Met o.a. Bruno Devolder, Cathérine Retore, Anne Conti, Charles-Antoine Decroix en Jean-Pierre Duthort.

Devolder is een priester, tevreden met zijn parochie in de buurt van Lyon. Tot hij op een dag, tijdens een feestje bij vrienden, Retore leert kennen. Ze worden op elkaar verliefd. De priester staat voor een dilemma, hij moet zijn geloof afzweren en kiezen voor de vrouw òf haar uit zijn leven bannen. Hij kan niet kiezen. Aanvankelijk blijft hun relatie geheim, maar van lieverlede begint dit dubbelleven bekend te worden. Devolder wordt uit zijn ambt gezet. Drama dat het celibaat van priesters ter discussie stelt. De film stelt zich volledig achter de man Gods en de vraag wordt opgeworpen of het celibaat nog van deze tijd is. Een stoutmoedig scenario, geschreven door Huguette Debaisieux, Andrée-Michèle Rubinstein en Delarive. Fotografie van Jean-Paul Schwartz.

Vol d'enfant

1990 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1990. Drama van Luc Béraud. Met o.a. Claire Nebout, Laure Killing, Luc Thuillier, Christophe Odent en Stéphanie Murat.

Om er financieel bovenop te komen, stemt Corinne (Nebout) erin toe om voor een bedrag van FF 170.000 als draagmoeder te fungeren voor een welgesteld echtpaar dat zelf geen kinderen kan krijgen. De zaken lopen echter anders dan verwacht. De regisseur van deze film moest na de publieke mislukking van twee opmerkelijke produkties van zijn hand (LA TORTUE SUR LE DOS en PLEIN SUD) aan een tweede carrière bij de TV beginnen. Deze film draagt het stempel van zijn sterke persoonlijkheid: de obsessie voor personages met wie het de verkeerde kant opgaat, de zeer lichamelijke en sensuele manier van regisseren, de verheerlijking van het lichaam en het leven en de suggestieve stijl. Uitstekend acteerwerk.