Michael Hordern: cast.
Er zijn 66 films gevonden.

A Very Open Prison

1995 |

Verenigd Koninkrijk 1995. Guy Jenkin. Met o.a. Tom Wilkinson, Ronald Pickup, Stephen Tompkinson, Emily Mortimer en Peter Wingfield.

Op het moment dat Home Secretary Wilkinson op het punt staat gepromoveerd te worden tot Prime Minister, ontsnappen er drie zware misdadigers uit een gevangenis die door hem als uiterst veilig aangemerkt wordt. Een bijzonder vervelend toeval, temeer omdat de drie nietsnutten een weeshuis gijzelen. De vraag is nu of hij de S.A.S. moet inschakelen of niet. Een politieke allegorie die bol staat van onderkoeld cynisme en pikzwarte humor. De hele politieke machine gaat genadeloos door de vleesmolen evenals het gevangeniswezen (de ontsnapping op zich is pure slapstick). Wilkinson is subliem als de man die zijn functie belangrijker vind dan het welzijn van de staat. De dialogen van Jenkin zijn bijtend als vitriool. Knappe fotografie van Peter Edwards.

Freddie As F.r.o.7

1992 |

1992. Jon Acevski. Met o.a. Edmund Kingsley, Nigel Hawthorne, Ben Kingsley, Michael Hordern en Brian Blessed.

Een prins wordt door zijn tante veranderd in een kikker. Maar dat staat een glorierijke toekomst niet in de weg: hij meldt zich aan bij de Franse geheime dienst. Huh? In deze animatiefilm, een bizarre mengeling van sprookje en James Bond avontuur, wordt vervolgens de hulp van de kikker ingeroepen wanneer in Engeland nationale symbolen als Buckingham Palace verdwijnen. Jon Acevski, die voor scenario, productie en regie tekende, maakte vervolgens ook nog Freddie goes to Washington.

The Green Man

1990 | Drama, Horror

Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Elijah Moshinsky. Met o.a. Albert Finney, Michael Hordern, Linda Marlowe, Sarah Berger en Nicky Henson.

Gerenommeerd maar drankzuchtige restaurateur Finney neemt op een dag een vreemde verschijning waar in zijn landhuis annex eetgelegenheid met de naam uit de titel. Volgens de legende zou het in zijn woning spoken. Een 17e-eeuwse dokter (Culver) die zich met occultisme bezighoudt, belooft hem `de ware natuur van zijn begeerten te tonen`. Naar de vermaarde roman van Kingsley Amis uit 1969, lekker over en weer wippend tussen het bovennatuurlijke (onder de angstaanjagende scènes van de nachtmerrie-achtige spietsing van een meisje door een boom) en de losbandige uitspattingen van de held, die zowel met zijn vrouw als zijn maîtresse één bed wil delen. Finney's schitterende, schelmse vertolking is een lust voor oog en oor. Scenario van Malcolm Bradbury. Camerawerk van John McGlasha. Bedoeld als mini-serie in drie delen van elk 50m en oorspronkelijk zo uitgezonden.

Ending Up

1990 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Peter Sasdy. Met o.a. John Mills, Googie Withers, Lionel Jeffries, Wendy Hiller en Michael Hordern.

Vijf ouderen wonen, na hun pensionering, samen in een huisje op het land. Prachtige bewerking van de roman van Kingsley Amis. De uitgelezen bezetting krijgt alle kans om de karakters met hun verschillende hebbelijkheden neer te zetten. Jammer genoeg heeft regisseur Sasdy weinig gevoel voor zijn acteurs en zelfs de leuke, scherpe climax wordt bij hem betekenisloos.

Les cadavres exquis: La proie du chat

1989 | Thriller, Komedie

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Luxemburg 1989. Thriller van Nessa Hyams. Met o.a. Edward Fox, Michael Hordern, Bill Nighy, Rosalind Ayres en Amelia Shankley.

Een gezelschap van vier personen, Fox, Hordern, Ayres en Shankley wordt opgeschrikt wanneer hun kat de kamer binnenkomt met in de bek een deel van een hand. Fox en Hordern zijn niet erg happig om de politie erbij te halen en gaan zelf op onderzoek uit. Ze doen een ontstellende ontdekking. Ongetwijfeld een van de beste afleveringen uit deze kwalitatief hoogstaande serie naar verhalen van Patricia Highsmith. Een goede mengeling van gruwel en zwarte humor, gekoppeld aan het typisch Britse flegma dat vooral door Fox en Hordern aan de dag gelegd wordt, maakt van deze bewerking door Doug Livingstone een juweeltje voor kijkers met een sterke maag. Inventief in beeld gebracht door Ronnie Maasz.

Danny the Champion of the World

1989 | Jeugdfilm, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Jeugdfilm van Gavin Millar en Roald Dahl. Met o.a. Jeremy Irons, Samuel Irons, Robbie Coltrane, Cyril Cusack en Michael Hordern.

Danny woont met zijn vader, die een benzinepomp en garage runt, op het Engelse platteland. Hun idyllische bestaan wordt verstoord als een landeigenaar hun stukje grond wil kopen. Sfeervolle verfilming van het boek van Roald Dahl, die deze versie zelf een van de beste vond. De vader-zoonrelatie waar het allemaal om draait, wordt mooi ingevuld door de familie Irons. De verfilming van Dahls verhaal, waarvoor John Goldsmith het scenario schreef, was bedoeld voor de kabeltv, maar werd in sommige Europese landen eerst uitgebracht in de bioscoop. Meervoudig bekroond.

The Dog It Was That Died

1988 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1988. Komedie van Peter Wood. Met o.a. Alan Bates, Alan Howard, Simon Callow, Sylvestre Le Touzel en Geoffrey Chatter.

Een verwarde dubbelspion doet een zelfmoordpoging die mislukt. De agent die de zaak onderzoekt ontdekt, tot zijn verontrusting, dat de veiligheidsaspecten door niemand van belang worden geacht. Een heerlijke cynische komedie geschreven door Tom Stoppard.

The Trouble With Spies

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van Burt Kennedy. Met o.a. Donald Sutherland, Ned Beatty, Ruth Gordon, Lucy Gutteridge en Michael Hordern.

Een afschuwelijke spionagekomedie over onbekwame Britse en Russische geheim agenten. Zonde van de goede acteurs die erin meespeelden. Opgenomen in 1984.

The Secret Garden

1987 | Familiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1987. Familiefilm van Alan Grint. Met o.a. Gennie James, Barret Oliver, Jadrien Steele, Derek Jacobi en Michael Hordern.

Televisiebewerking van Frances Hodgson Burnetts klassieke jeugdboek, over een jong meisje dat een verlaten tuin op het Victoriaanse landgoed van haar oom tot leven brengt. Mooie rol van Jacobi. Hetzelfde verhaal werd eerder in 1949 verfilmd en nogmaals in 1993, door de Poolse Agnieszka Holland.

Suspicion

1987 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1987. Thriller van Andrew Greieve. Met o.a. Anthony Andrews, Jane Curtin, Jonathan Lynn, Michael Hordern en Betsy Blair.

De naïeve Curtin trouwt - zeer tegen de zin in van haar stiefvader - met een ellendige nietsnut, die ondanks zijn goede voornemens doorgaat met liegen, bedriegen, rollen en snollen. Als er een vriend vermoord is, denkt zij dat haar echtgenoot daarvoor verantwoordelijk is en dat hij haar nu naar het leven staat. Een herverfilming van het gelijknamige werk van grootmeester Hitchcock, die scène voor scène is nagedaan, en desondanks diep teleurstelt. Noch de 'hedendaagse' aankleding, noch de hoofdrollen, zetten dit geheel enige luister bij.

Scoop

1987 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1987. Komedie van Gavin Millar. Met o.a. Michael Maloney, Denholm Elliot, Michael Hordern, Herbert Lom en Nicola Pagett.

Teleurstellende versie van de klassieke satirische roman van Evelyn Waugh over riooljournalisme. Een columnist van het platteland wordt per ongeluk naar Afrika gestuurd om een niet bestaande oorlog te verslaan. De humor van de roman wordt in de bewerking van scenarioschrijver William Boyd goed weergegeven, maar weinig van de achterliggende ernst. De getalenteerde rolbezetting zorgt voor veel fraaie scènes, maar bevestigen tevens dat de film een gemiste kans is.

Young Sherlock Holmes

1985 | Mysterie, Fantasy, Familiefilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Mysterie van Barry Levinson. Met o.a. Nicholas Rowe, Alan Cox, Sophie Ward, Anthony Higgins en Susan Fleetwood.

Rond Kerstmis 1870 komt de jonge John Watson op Brompton School. Hij deelt een kamer met Sherlock Holmes, een bijzonder scherpzinnige jongen, die al bij hun kennismaking een schets geeft van Watson en zijn familie. De twee worden vrienden, en het duurt niet lang of ze krijgen een eerste zaak onder handen. Proloog op de verhalen die Conan Doyle wijdde aan de superdetective.

Lady Jane

1985 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Historische film van Trevor Nunn. Met o.a. Helena Bonham Carter, Cary Elwes, John Wood, Michael Hordern en Jill Bennett.

In het Engeland van 1552 is Edward VI tot koning gekroond. Door zijn zwakke gezondheid wordt er al gespeculeerd over zijn opvolging. Zijn dochter, de rechtmatige opvolgster, is katholiek. De hertog van Northumberland, raadgever van de koning, suggereert hem zijn zestien-jarige nicht Lady Jane Grey (Bonham Carter) officieel als kroonprinses te erkennen, waarmee de koning akkoord gaat. De hertog manipuleert de zaken vervolgens zo dat zijn zoon (Elwes) met Lady Jane trouwt. Een indringend beeld van de corruptie en intriges aan het Britse hof in de 16e eeuw. Een schitterende evocatie van het tijdsbeeld. Prachtig spel van de jonge hoofdrolspelers, met vooral Bonham Carter als revelatie. David Edgar baseerde zijn scenario op een verhaal van Chris Bryant. Sfeervolle fotografie van Douglas Slocombe. Hetzelfde historische feit was al gebruikt als gegeven voor de film TUDOR ROSE (1936).

The Zany Adventures of Robin Hood

1984 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Ray Austin. Met o.a. George Segal, Morgan Fairchild, Roddy McDowall, Janet Suzman en Kenneth Griffith.

Segal is de dolende held. Het bekende legendarische verhaal is getransformeerd naar een luchtig, opgeklopt komisch stripverhaaltje met allerlei karakters, die voor de grappige situaties moeten zorgen. Niet echt gelukt, op de decors en de locatie na.

Cymbeline

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van Elijah Moshinsky. Met o.a. Richard Johnson, Claire Bloom, Helen Mirren, Michael Pennington en Robert Lindsay.

Shakespeare`s weinig vertoonde tragedie over de Engelse koningsdochter (uit de titel) die Pennington (Posthumus) trouwt, een onderdaan van nederige afkomst. Hof-intrige van haar stiefmoeder doet hem verbannen naar Italië en hij wordt beschuldigd van ontrouw. Een unieke kijkerskans om goed gespeeld klassiek drama op de thuisbuis te zien. De regisseur leverde al eerder af als tvbewerking A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM en ALL'S WELL THAT ENDS WELL.

Yellowbeard

1983 | Komedie

Verenigde Staten 1983. Komedie van Mel Damski. Met o.a. Graham Chapman, Peter Boyle, Martin Hewitt, Susannah York en Peter Cook.

Een indrukwekkende cast slaagt er niet in deze opgefokte komedie rond een schattenjacht genietbaar te maken. Let op Bowie in een kleine rol als een haaiendoder. Feldman stierf kort na het beëindigen van de opnamen. Het niveau van de humor kan overigens afgeleid worden uit de Nederlandse titel: BUITERIJ OP DE MOUNTY. Leuk hoor. Scenario van acteurs Chapman en Cook met Bernard McKenna.

The Missionary

1982 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1982. Komedie van Richard Loncraine. Met o.a. Michael Palin, Maggie Smith, Phoebe Nicholls, Trevor Howard en Denholm Elliot.

Na tien jaar missiewerk in Afrika, keert Palin terug naar Engeland om er te trouwen met zijn jeugdliefde. Een ontmoeting met de rijke, verleidelijke Smith brengt hem op zondige gedachten, maar eenmaal thuis tracht hij zijn leven weer in goede banen te leiden. Hij aanvaardt een zware opdracht: hij moet een 'Missie voor Gevallen Vrouwen' oprichten in Londen. De enige die hem financieel wil steunen is Smith, op voorwaarde dat hij haar minnaar wordt. Plezierige film waarin Palin het moet stellen zonder zijn Monty Python-kameraden. Hij schreef zelf het scenario, dat in beeld gebracht werd door Peter Hannan. Een vuurwerk van spiritualiteit, waarin echter spijtig genoeg de onderbroekenlol net even te veel aanwezig is. Maar Palin kon rekenen op de medewerking van een reeks uitstekende acteurs voor de bijrollen.

Oliver Twist

1982 | Familiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1982. Familiefilm van Clive Donner. Met o.a. George C. Scott, Tim Curry, Michael Hordern, Timothy West en Eileen Atkins.

Onpersoonlijke verfilming van het klassieke boek van Dickens over het droeve lot van weeskindertjes die slavenarbeid moeten verrichten tijdens de Industriële Revolutie in Engeland, dat al eerder werd verfimd door o.a. David Lean en Carol Reed. Ondanks de weinig opwindende behandeling van het materiaal blijft de film boeien door de uitstraling van het originele verhaal en de innemende vertolkingen van een uitgebreide cast. Gemaakt in opdracht van de tv, maar eerst in de bioscopen uitgebracht. Scenario van James Goldman.

Ivanhoe

1982 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1982. Avonturenfilm van Douglas Camfield. Met o.a. James Mason, Anthony Andrews, Sam Neill, Michael Hordern en Olivia Hussey.

Een niet kinderachtige, boeiende bewerking (door John Gay) van de klassieker van Sir Walter Scott. Verbluffend gefilmd door John Coquillon en enthousiast gespeeld door een uitstekende rolbezetting - vooral Mason, als Isaac of York.

The Wildcats of St. Trinian's

1980 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1980. Komedie van Frank Launder. Met o.a. Sheila Hancock, Michael Hordern, Rodney Bewes, Maureen Lipman en Joe Melia.

De lichtgeraakte leerlingen van St. Trinian vormen een vakbond. De reeks films over de beroemde meisjesschool heeft hiermee een gruwelijk staartje gekregen, te oubollig voor woorden. Er is niets, maar dan ook niets om te lachen. Een schandelijke misser van Frank Launder, die dacht dat hij de vroeger zo geweldige serie, gebaseerd op de stripfiguren van Ronald Searle, wel eens even kon uitbreiden en moderniseren. Foei!

Shogun

1980 | Drama, Historische film, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1980. Drama van Jerry London. Met o.a. Richard Chamberlain, Toshirô Mifune, Yoko Shimada, Frankie Sakai en Alan Badel.

Mini-serie in vijf delen. IJzersterke verfilming van de roman van James Clavell over de zeeman Chamberlain (in de rol van John Blackthorne) die met zijn Nederlandse bemanning schipbreuk lijdt en terechtkomt in het feodale Japan waar de krijgsheren elkaar bestrijden. Hij wordt de eerste westerse Shogun, een Opper- Samoerai. Schitterend camerawerk van Andrew Laszlo die dankbaar gebruik maakt van het landschap. London weet de film uiterste authenticiteit te geven door het gebruik van de Japanse taal. De serie kreeg een Emmy als beste drama-serie van het seizoen 1980/81; daarnaast kregen regisseur en acteurs Emmy-nominaties. Eric Bercovici bewerkte het boek tot scenario.

Gauguin the Savage

1980 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1980. Drama van Fielder Cook. Met o.a. David Carradine, Lynn Redgrave, Barrie Houghton, Dame Flora Robson en Michael Hordern.

Voortsukkelend drama over de temperamentvolle Franse schilder, die vrouw en kinderen in de steek liet om een leven van artistieke vrijheid na te jagen in Tahiti. Een merkwaardige rol voor Carradine, die niet kan tippen aan de Gauguin uit Maugham's THE MOON AND SIXPENCE. Scenario van J. P. Miller.

Watership Down

1978 | Animatie

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1978. Animatie van Martin Rosen en Tony Guy. Met o.a. Richard Briers, Michael Hordern, Denholm Elliott, Joss Ackland en Harry Andrews.

Een sjiek getekende hoofdfilm naar Adams bestseller over een konijnenfamilie die een veilige woonplek zoekt en onderweg veel gevaren onder ogen ziet. In elk geval geen film voor kleine kinderen, maar wel een van de beste animatiefilms sinds tijden. De figuur van een vogel met Zero Mostels stem zorgt voor komische afwisseling. De uitstekende muziek is van Angela Morley en Malcolm Williamson. In de oorspronkelijke versie met de stemmen van John Hurt, Richard Briers, Ralph Richardson, Denholm Elliott, Harry Andrews, Joss Ackland; verteld door Michael Hordern. Het camerawerk is van Philip Duncan (Animation Supervisor).

The Medusa Touch

1978 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1978. Horror van Jack Gold. Met o.a. Richard Burton, Lino Ventura, Lee Remick, Harry Andrews en Alan Badel.

John Morlar (Burton) heeft zijn leven lang door geestkracht mensen laten sterven, maar nu is hij de controle daarover kwijtgeraakt. Zonfeld (Remick) is zijn psychiater in deze onappetijtelijke film vol plagiaat. Scenario van John Briley naar de roman van Peter Greenaway. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

Joseph Andrews

1977 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1977. Avonturenfilm van Tony Richardson. Met o.a. Ann-Margret, Peter Firth, Michael Hordern, Beryl Reid en Jim Dale.

De schelmse avonturen van de 18e eeuwse Joseph Andrews (Firth), een zoon van arme ouders die ondergebracht wordt bij een rijke familie. Alle dienstmeisjes proberen hem te versieren, maar zijn hart hoort toe aan Fanny (Ogle). Het gezinshoofd sterft, en hij valt ten prooi aan de avances van diens veel jongere echtgenote Lady Booby (Ann-Margret). Hij moet niets van haar hebben. Woedend over deze afwijzing jaagt ze hem het huis uit, waarna zijn avontuurlijk leven begint. Poging van Richardson om het succes van TOM JONES te herhalen, maar deze film mist de speelsheid en vooral de originaliteit van voornoemde. Allan Scott en Chris Bryant bewerkten de roman van Henry Fielding, maar hun schets van het Victoriaanse Engeland is minder cynisch. Ook de mooi ogende fotografie van David Watkin en de zwierige score van John Addison krijgen de film niet boven de middelmaat uitgetild.

The Slipper and the Rose

1976 | Familiefilm, Fantasy, Musical

Verenigd Koninkrijk 1976. Familiefilm van Bryan Forbes. Met o.a. Richard Chaimberlain, Gemma Craven, Annette Crosbie, Michael Hordern en Margaret Lockwood.

Na de dood van haar vader moet Assepoester (Craven) van haar stiefmoeder en stiefzusters al het zware werk doen. Aan het koninklijk hof wordt alles in gereedheid gebracht voor een groot bal, waarvoor alle huwbare meisjes worden uitgenodigd om prins Chamberlain in de gelegenheid te stellen een huwelijkskeuze te maken. Assepoester moet thuis blijven. Petemoei Crosbie zal zich er echter mee bemoeien. Schitterende musicalversie van het sprookje Assepoester, zeer luxueus in beeld gebracht door Tony White. Van songs voorzien door Richard M. en Robert B. Sherman, die tevens, samen met regisseur Forbes, het onderhoudende scenario schreven. Sprookjesachtig spel van Chamberlain en Craven. Angela Morley had de muzikale leiding, en Marc Breaux stond in voor de choreografie. In Amerika ingekort van 146m naar 128m. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als THE STORY OF CINDERELLA.

The Old Curiosity Shop

1975 | Komedie, Musical

Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Michael Tuchner. Met o.a. Anthony Newley, David Hemmings, David Warner, Michael Hordern en Jill Bennett.

Een vermakelijke muzikale versie van Dickens` [KL]The Old Curiosity Shop[KLE] (De Oude Rariteitenwinkel; 1841) met songs van Newley en filmmuziek van Elmer Bernstein. Luchthartig totdat de film voor de laatste twintig minuten de serieuze toer opgaat in Dickens-trant. Ook bekend als MR. QUILP.

Royal Flash

1975 | Actiefilm, Komedie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Actiefilm van Richard Lester. Met o.a. Malcolm McDowall, Alan Bates, Florinda Bolkan, Oliver Reed en Britt Ekland.

De Engelse legerofficier Flashman (McDowall), een onverschrokken rokkenjager, heeft het oog laten vallen op een Spaanse danseres (Bolkan), die door niemand minder dan Otto von Bismarck (Reed) wordt begeleid. Hij geeft zich uit voor een Pruisisch edelman en raakt verwikkeld in allerlei politieke intriges en benarde situaties - hij moet gaan trouwen met een hertogin (Ekland) - waaruit hij zich maar ternauwernood weet te redden. Weliswaar een hele stereotiepe weergave van de Duitse mentalitieit, maar verrassend verfrissend en ironisch. Alle rollen doen het goed en de regie mag er zijn. Het scenario is van George MacDonald Fraser naar zijn eigen roman. Nog altijd actueel.

Lucky Lady

1975 | Komedie, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Gene Hackman, Liza Minnelli, Burt Reynolds, Geoffrey Lewis en John Hillerman.

Het stertrio zorgt voor een boeiend team als amateur wapensmokkelaars; na gedane zaken raken ze in een driehoeksverhouding verzeild, maar het scenario gaat de mist in en sleept zich voort naar een zwak einde. Helaas een verspilling van talenten. Gesitueerd rond 1935.

Theatre of Blood

1973 | Horror, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van Douglas Hickox. Met o.a. Vincent Price, Diana Rigg, Robert Morley, Ian Hendry en Harry Andrews.

Een gefrustreerde toneelspeler van het klassieke theater slaat door, en besluit de critici die hem in de loop der jaren de grond in hebben geschreven, één voor één op een vreselijke wijze te vermoorden in Shakespeariaanse tragedie- scènes. De politie staat paf, want de verdachte zou al jaren ervoor zelfmoord hebben begaan! Een buitengewoon leuke film met originele plots, die enigszins gedempt wordt door het teveel vergieten van bloed. Scenario van Anthony Greville-Bell. Camerawerk van Wolfgang Suschitzky.

The Mackintosh Man

1973 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Thriller van John Huston. Met o.a. Paul Newman, Dominique Sanda, James Mason, Harry Andrews en Ian Bannen.

Deze goed gemaakte spionagethriller heeft slechts één probleem: het is allemaal al eens eerder gedaan. In Ierland, Engeland en Malta gefilmd naar het boek van Desmond Bagley. Scenario van Walter Hill.

England Made Me

1973 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1973. Oorlogsfilm van Peter Duffel en Peter Duffell. Met o.a. Peter Finch, Michael York, Hildegard Neil, Michael Hordern en Joss Ackland.

Naar de debuutroman van Graham Greene, opgenomen in het voormalige Joegoslavië. Vanuit het verre Oosten op weg naar huis ontmoet een naïeve Engelsman in nazi-Duitsland (1935) een machtige financier. Deze film van Peter Duffel (van Inspector Morse) werd bij het uitbrengen niet gewaardeerd. Da´s zonde, want England made me is een boeiend, weldoordacht drama met de betrouwbare acteurs Peter Finch (die postuum een Oscar kreeg voor Network), Michael York (D´Artagnan in Three Musketeers) en Jos Ackland (Juan Perón in Evita). Bovendien speelt de in Engeland tot ridder geslagen Michael Hordern (Shogun) zijn beste hoofdrol. (IdH/VPRO Gids)

The Possession of Joel Delaney

1972 | Horror, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1972. Horror van Waris Hussein. Met o.a. Shirley MacLaine, Perry King, Lisa Kohane, David Elliott en Michael Hordern.

Een vreemde vermenging van horror en maatschappijkritiek. MacLaine, als onsympathieke hoofdpersoon die bedreigd wordt door geheimzinnige transformaties van haar broer Joel (King). Tamelijk bizar.

Alice's Adventures in Wonderland

1972 | Familiefilm, Fantasy, Musical

Verenigd Koninkrijk 1972. Familiefilm van William Sterling. Met o.a. Fiona Fullerton, Michael Crawford, Ralph Richardson, Flora Robson en Dudley Moore.

Saaie Britse versie van boek van Lewis Carroll bewijst dat niet alleen Amerikanen het monopolie hebben van het maken van slechte musicals voor kinderen. Verspilling van veel goede spelers, die niet te herkennen zijn door de vermommingen.

Demons of the Mind

1971 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1971. Horror van Peter Sykes. Met o.a. Paul Jones, Patrick Magee, Yvonne Mitchell, Robert Hardy en Gillian Hills.

In deze zeer ongewone film, uit de legendarische Britse horror-fabriek, Hammer Films, wordt het voor deze studio zo vertrouwde bloed en geweld vervangen door een ingewikkelde plot en goed uitgewerkte personages. Een tragisch verhaal over een edelman, die bezeten is van demonologie en krankzinnig wordt ten gevolge van een op zijn geslacht rustende vloek. Scenario van Christopher Wicking. Werktitel: BLOOD WILL HAVE BLOOD.

Where Eagles Dare

1969 | Actiefilm, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Actiefilm van Brian G. Hutton. Met o.a. Richard Burton, Clint Eastwood, Mary Ure, Michael Hordern en Patrick Wymark.

Alistair MacLean schreef in zes weken tijd het script voor dit Burton-Eastwoodvehikel dat soms zo ingewikkeld in elkaar zit dat het weer amusant wordt. Een Engelse commando-eenheid wordt in Duitsland gedropt om een Amerikaanse generaal uit de klauwen van de SS te redden. Burton doet overtuigend z'n best als bevelvoerend officier terwijl Eastwood - de enige Amerikaan in de groep - zijn faam waar maakt door in deze film meer mensen te doden dan in welke andere Eastwood-film ook. Avonturenspecialist Hutton neemt z'n film niet al te serieus en laat het avontuur nogal abrupt en met knallend 'vuurwerk' eindigen.

The Bed Sitting Room

1969 | Sciencefiction, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Sciencefiction van Richard Lester. Met o.a. Rita Tushingham, Ralph Richardson, Richard Warwick, Peter Cook en Dudley Moore.

Londen, drie jaar na een atoomoorlog. De jonge Penelope woont samen met haar ouders in een metrowagon. Tijdens een van haar tochtjes buiten de deur ontmoet ze Allan. De twee worden verliefd en besluiten zich te laten trouwen door de onderwaterdominee. Niet lang daarna wordt Penelope zwanger en ze ziet de toekomst zowaar rooskleurig tegemoet. Een redelijk succesvolle komedie vol dodelijk cynisme over wat er van Engeland over is drie jaar na een atoomoorlog. Een paar grappige gedeelten, een goede rolbezetting, maar de film spreekt niet aan. Debuut van Marty Feldman.

Some will, some won't

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Komedie van Duncan Wood. Met o.a. Ronnie Corbett, Thora Hird, Barbara Murray, Leslie Phillips en Michael Hordern.

Een humorloze en irritante herverfilming van LAUGHTER IN PARADISE over vier erfgenamen die hele eccentrieke dingen moeten doen, willen zij hun deel van de erfenis die uit een groot bedrag bestaat, bemachtigen. Ondanks de aanwezigheid van enkele bekende komische televisiesterren zijn de leuke momenten erg schaars.

Anne of the Thousand Days

1969 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Drama van Charles Jarrott. Met o.a. Richard Burton, Geneviève Bujold, Irene Papas, Anthony Quayle en Peter Jeffrey.

Vaak onnauwkeurig, maar overweldigend goed geacteerd historisch drama rond Anna Boleyn en Henry VIII. Prachtige beelden. Briljante vertolking door Bujold. Oscar voor de kostuums van Margaret Furse. Scenario van Bridget Boland, John Hale en Richard Sokolove naar een toneelstuk van Maxwell Anderson. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

The Taming of the Shrew

1967 | Drama, Komedie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië 1967. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Cyril Cusack, Michael Hordern en Alfred Lynch.

De Italiaanse regisseur Zeffirelli is beroemd om zijn onorthodoxe en luxueus aangeklede Shakespeareverfilmingen. Zijn The Taming of the Shrew geniet nog extra bekendheid vanwege de hoofdrolspelers Taylor en Burton, die in deze film (net als in Who's Afraid of Virginia Woolf) een strijdend liefdeskoppel spelen. 'Het temmen van de feeks' is nooit een feministisch stuk geweest, maar Taylor als de zestiende-eeuwse Katarina laat zich niet zomaar temmen door Burtons Petruchio. Zeffirelli maakte het toneelstuk prachtig toegankelijk voor bioscoopgangers; met fysieke komedie, luisterrijke kleuren en ijzersterke acteurs.

How I Won the War

1967 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1967. Komedie van Richard Lester. Met o.a. Michael Crawford, John Lennon, Roy Kinnear, Lee Montague en Jack MacGowran.

Antioorlog-komedie van regisseur Richard Lester, de Britse filmmaker die in de jaren 60 razend populair werd dankzij de Beatles-films A Hard Day's Night en Help! Zijn relaas over gemankeerde Britse manschappen tijdens WO II (waaronder John Lennon) zit weer vol met zijn gepatenteerde technieken, zoals verschillende kleuren voor dito plaats en tijd, een non-lineaire verteltrant en acteurs die zich direct tot het publiek richten. Lennon gaf zelf het beste commentaar: Naar verluidt vroeg Lester tijdens de productie aan Lennon om het acteervak serieus te overwegen, waarop Lennon antwoordde: 'But it's a bit silly, isn't it?'

The Jokers

1966 | Misdaad, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1966. Misdaad van Michael Winner. Met o.a. Michael Crawford, Oliver Reed, Gabriella Licudi, Harry Andrews en James Donald.

Grappige parodie op de gevestigde orde met Reed en Crawford als twee broers uit de betere kringen die iedereen in de maling nemen en de perfecte misdaad uitvoeren; ironisch resultaat. Het scenario is van Dick Clement en Ian La Frenais.

Khartoum

1966 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1966. Avonturenfilm van Basil Dearden en Eliot Elisofon. Met o.a. Charlton Heston, Laurence Olivier, Richard Johnson, Ralph Richardson en Alexander Knox.

Het is 1883. Mahdi Olivier, die beweert een afstammeling te zijn van Mohammed, staat aan het hoofd van een machtig leger van 100.000 fanatieke volgelingen. Hij wil het land bevrijden van het Brits-Arabische juk. De jonge, ambitieuze Generaal Charles Gordon (Heston) wordt belast met het evacueren van de 13.000 Britse onderdanen uit Khartoum. Accuraat scenario van Robert Ardrey bestaat meer uit dialogen dan actie. Hoe indrukwekkend de film ook gemaakt is, hij gaat toch vervelen. Schitterende confrontatie tussen twee topacteurs in een film die alles had om grandioos spektakel te brengen, maar die uiteindelijk teleurstelt.

Cast A Giant Shadow

1966 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Avonturenfilm van Melville Shavelson. Met o.a. Kirk Douglas, John Wayne, Frank Sinatra, Yul Brynner en Senta Berger.

Na het vertrek van de Britten uit Palestina, in 1947, worden de joden met uitroeiing bedreigd door de Arabische Staten. Er wordt een beroep gedaan op de Amerikaanse advocaat Douglas, zelf van joodse afkomst, om de strijd tegen de Arabieren te coördineren. De moeilijke situatie, waarbij joden het latere Israel bezetten, wordt in de film gereduceerd tot een belachelijk avontuurtje. Shavelson bewerkte de roman van Ted Berkman alsof het een western was en zelfs de vele bekende gezichten die we herkennen in bijrolletjes kunnen er geen geloofwaardigheid aan verlenen. De soepele fotografie van Aldo Tonti en de knappe score van Elmer Bernstein evenmin.

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum

1966 | Komedie, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1966. Komedie van Richard Lester. Met o.a. Buster Keaton, Zero Mostel, Phil Silvers, Michael Crawford en Jack Gilford.

Op weg naar het Forum in het oude Rome ontwikkelt zich een onontwarbare intrige. Het mooie slavinnetje Philia (Annette Andre) dat te koop wordt aangeboden door Marcus Lycus (Silvers), weet het hart te winnen van patriciërszoon Hero (Michael Crawford), maar wordt verkocht aan de ruige kapitein Gloriosus (Leon Greene). De minnaars in kwestie kunnen elkaar dus niet zomaar krijgen. Jaloerse echtgenoten laten van zich horen, slaven speculeren op de zwakheden van hun meesters. Verfilming van de gelijknamige Broadwaymusical is een parodie op epische Hollywoodfilms over het Romeinse rijk, zoals Ben Hur. Veel meligheid in dit verhaal, maar een gave rol van Buster Keaton als gladiator Erronius maakt veel goed.

Cleopatra

1963 | Biografie, Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zwitserland 1963. Biografie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall en Francesca Annis.

De megaproductie Cleopatra ging om twee redenen - die niets met de film te maken hebben - de geschiedenis in. Op de set kregen de getrouwde Liz Taylor en Richard Burton een verhouding, met een enorm schandaal als gevolg. En de film overschreed het budget met een factor twintig wat bijna het eind betekende voor studio 20th Century Fox. Mankiewicz wilde oorspronkelijk twee films van drie uur gebruiken om de relaties tussen Cleopatra (Taylor), Caesar (Harrison) en Marcus Antonius (Burton) in beeld te brengen, maar moest twee uur wegsnijden. Niettemin een uiterst imposant epos.

Man in the Moon

1961 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1961. Sciencefiction van Basil Dearden. Met o.a. Kenneth More, Shirley Anne Field, Norman Bird, Michael Hordern en John Phillips.

Een heel geestige persiflage over de ruimterace. De regering trekt de perfecte astronaut aan, die bestand is tegen kou, hitte en snelheid.

El Cid

1961 | Avonturenfilm, Biografie, Historische film, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Anthony Mann. Met o.a. Charlton Heston, Sophia Loren, Hurd Hatfield, Geneviève Page en Raf Vallone.

Eigenlijk geen film voor op tv want dit epos over de Spaanse ridder El Cid die in de 11de eeuw de strijd aanbond met de Moren, moet het vooral hebben van de fraai uitgelichte en grootschalige oorlogstaferelen. Zoals wel vaker bij spektakelfilms houdt het acteren niet over: Heston speelt een beetje saaie, nobele held die ook in de buurt van zijn geliefde Loren vrijwel continu in de plooi blijft. Oscars zaten er niet in, wel een paar nominaties, oa voor de song 'The falcon and the dove'.

Sink the Bismarck!

1960 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 1960. Oorlogsfilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Kenneth More, Dana Wynter, Laurence Naismith, Geoffrey Keen en Karel Stepanek.

Adolf Hitler speelt zichzelf in Sink the Bismarck! Hij is te zien in archiefbeelden uit 1939, waarin het Duitse slagschip Bismarck feestelijk te water wordt gelaten. Dankzij Howard Lydecker, de meester van miniatuureffecten in Hollywood, kunnen we het schip volgen gedurende deze noeste en spannende oorlogsfilm. Het vaartuig wordt de vrees van de zeeën voor de geallieerden. Onder directe orders van Winston Churchill coördineert kapitein Shepherd (More) vanuit een ondergronds tactisch centrum de vernietiging van de Bismarck. Shepherd verloor zijn vrouw tijdens een nazi-bombardement, en lijkt door zijn verdriet om haar soms strategische gokjes te wagen die de levens van honderden op het spel zetten.

Moment of Danger

1960 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1960. Misdaad van Laslo Benedek. Met o.a. Trevor Howard, Dorothy Dandridge, Edmund Purdom en Michael Hordern.

De bizarre rolverdeling in dit routineus overvalverhaal is de voornaamste bijzonderheid. USA-titel: MALAGA.

I Was Monty's Double

1958 | Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1958. Oorlogsfilm van John Guillermin. Met o.a. M.E. Clifton-James, John Mills, Cecil Parker, Marius Goring en Michael Hordern.

Een opwindend echt WO II-verhaal over een derderangsacteur die verzocht wordt om voor Veldmaarschalk Montgomery door te gaan om de Duitse geheime dienst in Noord-Afrika om de tuin te leiden. Een eersteklas rolverdeling met Clifton-James die voor het eerst en het laatst een belangrijke filmrol kreeg, namelijk die van zichzelf.

Girls At Sea

1958 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1958. Komedie van Gilbert Gunn. Met o.a. Michael Hordern, Guy Rolfe, Ronald Shiner, Fabia Drake en Alan White.

Drie jonge vrouwen komen terecht op een oorlogsschip en worden door de bemanning verborgen. Derde en laatste aflevering van THE MIDDLE WATCH, een klucht van Stephen King-Hall en Ian Hay. De spelers doen hun best, maar de hopeloos voorspelbare film wordt daar helaas niet leuker van.

Windom's Way

1957 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Peter Finch, Mary Ure, Michael Hordern, Natasha Parry en Robert Flemyng.

Koloniaal drama over de toegewijde dokter Alec Windom (Peter Finch) die praktijk houdt in een afgelegen dorpje in Maleisië. Net als in het boek van James Ramsey Ullman verdeelt hij zijn tijd tussen zijn overmatig chique, maar vooral ontheemde vrouw (Mary Ure); een bloeiende romance en; het lot van de uitgebuite arbeiders die zich een slag in de rondte werken op de lokale rubberplantage. De laatste verhaallijn - passend in een tijd waarin communisten stakingen organiseerden en rubber nog een strategisch product was - is verreweg het meest interessant maar dat dringt pas laat door bij de regisseur.

The Spanish Gardener

1956 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1956. Romantiek van Philip Leacock. Met o.a. Dirk Bogarde, Maureen Swanson, Jon Whiteley, Cyril Cusack en Bernard Lee.

Als een tuinier bevriend raakt met de jonge zoon van zijn werkgever, een diplomaat, wordt de laatste jaloers op deze relatie. Een intelligente en prachtig gefilmde bewerking van A.J. Cronins roman.

The Baby and the Battleship

1956 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Komedie van Jay Lewis. Met o.a. John Mills, Richard Attenborough, Bryan Forbes, Michael Hordern en André Morell.

Redelijk amusant verslag van twee mariniers die een Italiaanse baby aan boord van een marineschip smokkelen en de capriolen die ze maken om dit voor de officieren verborgen te houden.

Pacific Destiny

1956 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Drama van Wolf Rilla. Met o.a. Denholm Elliott, Susan Stephen, Michael Hordern, Gordon Jackson en Inia Te Wiata.

Een vervelend (maar waar gebeurd) verhaal over Arthur Grimble, die omstreeks 1912 in het Zuidzeegebied dient bij de Britse Koloniale Dienst en inheemse geschillen probeert op te lossen.

Alexander the Great

1956 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1956. Avonturenfilm van Robert Rossen. Met o.a. Richard Burton, Fredric March, Claire Bloom, Danielle Darrieux en Stanley Baker.

Spektakel over Alexander de Grote - zoon van de scrupuleuze koning Philippos van Macedonië - die in de 4de eeuw voor Christus de toen bekende wereld veroverde, en het verlichte denken probeerde over te brengen aan de onderworpenen. Alexander: een meesterlijke strateeg, een verlichte geest óf een oorlogszuchtige zot op zoek naar vaderliefde. De makers lijken niet te kunnen kiezen en ondanks het fantastische spel van Richard Burton wil het verhaal over de veroveringen van Alexander maar geen epische vormen aannemen. Geschoten op locatie in Spanje. Vooral aardig als voorafje bij Oliver Stone's geruchtmakende Alexander-biografie.

The Night My Number Came Up

1955 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1955. Thriller van Leslie Norman. Met o.a. Michael Redgrave, Sheila Sim, Alexander Knox, Denholm Elliott en George Rose.

Deze eersteklas thriller beneemt de toeschouwer de adem als het verhaal zich ontvouwt over een militaire routinevlucht waarvan de goede afloop misschien wel of misschien niet afhangt van een voorspellende droom.

The Dark Avenger

1955 | Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1955. Historische film van Henry Levin. Met o.a. Errol Flynn, Joanne Dru, Peter Finch, Patrick Holt en Yvonne Furneaux.

Dit is Flynn`s laatste degenfilm waarin hij een Britse prins speelt die Franse belangen (en lieflijke Dru) beschermt tegen aanvallen van Finch en de zijnen. Goed gemaakt maar wel heel erg afgezaagd. VS-titel: THE WARRIORS.

The Constant Husband

1955 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1955. Komedie van Sidney Gilliat. Met o.a. Rex Harrison, Margaret Leighton, Kay Kendall, Cecil Parker en Nicole Maurey.

Harrison, herstellend van geheugenverlies, realiseert zich dat hij met meer dan [KA1]e[KA1]en vrouw is getrouwd. Onderhoudende komedie, met een ideale rol voor sexy Rexy (Kendall was zijn vrouw in het werkelijke leven).

The Beachcomber

1954 | Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1954. Drama van Muriel Box. Met o.a. Robert Newton, Glynis Johns, Donald Sinden, Paul Rogers en Donald Pleasence.

Een zuipende nietsnut bekeert zich na een onverwacht avontuur met een vrouwelijke missionaris. Een stijlloze herverfilming van VESSEL OF WRATH (1938) naar het verhaal van Somerset Maugham. De spelprestaties houden nog net de belangstelling gaande, maar verder niet de moeite waard. Speelt zich af in voormalig Nederlands Indië.

Street Corner

1953 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1953. Misdaad van Muriel Box. Met o.a. Anne Crawford, Peggy Cummins, Rosamund John, Terence Morgan en Barbara Murray.

Doorelkaar lopende verhalen rond de actiebiteiten van vrouwelijke inspecteurs van politie in Chelsea. Intrigerend onderwerp, waarbij goed gebruik is gemaakt van locaties. De misdadigers zijn overtuigender dan de politievrouwen van goede komaf. Ook bekend als BOTH SIDES OF THE LAW.

Grand National Night

1953 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1953. Misdaad van Bob McNaught. Met o.a. Nigel Patrick, Moira Lister, Beatrice Campbell, Betty Ann Davies en Michael Hordern.

Zwartgallig moordverhaal (met rijke paardenbezitters en al) in Noord-Engeland. Hordern, de politie-inspecteur, speelt nog het best. Een wenk: let goed op de achternaam van de man die Patrick speelt.

Grand National Night

1953 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1953. Misdaad van Phil C. Samuel. Met o.a. Nigel Patrick, Betty Ann Davies, Michael Hordern, Noel Purcell en Colin Gordon.

Een succesvolle eigenaar van renpaarden wordt er van beschuldigd zijn overspelige vrouw vermoord te hebben. 'Rechttoe- rechtaan'-drama met een scenario van Dorothy en Campbell Christie naar één van hun eigen toneelstukken. De film wordt opgeluisterd door een aantal aparte in mist gehulde flashbacks. Ook bekend als WICKED WIFE.

Scrooge

1951 | Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1951. Familiefilm van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Alastair Sim, Kathleen Harrison, Jack Warner, Mervyn Johns en Hermione Baddeley.

Grootse film is eigenlijk te goed om uitsluitend rond Kerstmis vertoond te worden; het gebruikelijke vakwerk; Sim maakt van Scrooge een driedimensionale karakterrol in deze eerlijke, hartverwarmende vertolking van Dickens' klassieker. Patrick Macnee speelt de rol van de jonge Marley. Ook bekend als A Christmas Carol.

A Girl in a Million

1946 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1946. Komedie van Francis Searle. Met o.a. Joan Greenwood, Hugh Williams, Yvonne Owen, Edward Lexy en Jane Hylton.

Komedie, die hier en daar wel wat niveau bereikt, over een doofstom meisje dat haar charme gebruikt om een aantal chagrijnige heren te veranderen.