Ayako Wakao

Acteur

Ayako Wakao is acteur.
Er zijn 24 films gevonden.

Taketori monogatari

1987 | Fantasy

Japan 1987. Fantasy van Kon Ichikawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Ayako Wakao en Yasuko Sawaguchi.

Een boerenechtpaar ontdekt een baby in een gouden capsule. Enige tijd later verandert de baby in een buitengewoon mooie prinses waar drie edelen verliefd op worden. Zij geeft elk van hen een opdracht en belooft met diegene te trouwen die haar brengt waar ze om gevraagd heeft. Dit op een Japanse legende uit de 9e eeuw gebaseerde verhaal is zowel wat betreft de regie en de vertolking als de kleding en de fotografie een uitstekende film.

Zatôichi to Yôjinbô

1970 | Drama, Actiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Japan 1970. Drama van Kihachi Okamoto. Met o.a. Shintarô Katsu, Ayako Wakao, Takizawa Osamu en Yonekura Masakane.

Zatôichi en Yôjinbô zijn de twee bekendste samoeraigangsters van de Japanse cinema met tientallen films op hun conto. In deze klassieker vinden de twee elkaar in de strijd tegen een bende bandieten die een vredig dorpje onveilig maakt. Hun eigenlijke drijfveer is complexer: er is een schat in het spel, er is een competentiestrijd en er staat een vrouw in de coulissen. Dus vechten de twee opportunisten tegen elkaar en met elkaar, zoals het doorgewinterde criminelen betaamt. Regisseur Okamoto haalt het onderste uit de kan met fabuleuze vechtscènes en komische terzijdes. Liefhebbers kunnen zich tegoed doen aan een vijftigtal verwante titels.

Hyoten

1967 | Drama

Japan 1967. Drama van Satsuo Yamamoto. Met o.a. Ayako Wakao, Eiji Funakoshi, Michiyo Ookusu en Kei Yamamoto.

Een man met een trauma over de dood van zijn dochter adopteert de dochter van de moordenaar. Een van de troebele en perverse psychologische melodrama's die onophoudelijk geproduceerd werden in de jaren 1960-1970.

Tsuma no Hi no Ai no Katamini

1966 | Drama

Japan 1966. Drama van Sokichi Tomimoto. Met o.a. Ayako Wakao, Eiji Funakoshi, Hisako Takihana en Izumi Hara.

Een schrijfster wordt invalide ten gevolge van reuma. Terwijl ze wordt verwend door haar man blijft ze hopen ooit weer eens te kunnen lopen. Een onverdraaglijk deerniswekkend en weinig afwisselend melodrama, geschreven door Keisuke Kinoshita die tevens de regisseur is. Gebaseerd op de autobiografie van Mieko Ikegami, toentertijd een bestseller in Japan.

Shojo ga Mita

1966 | Drama

Japan 1966. Drama van Kenji Misumi. Met o.a. Ayako Wakao, Michiyo Ookusu, Kenzaburo Joh en Fukuko Sayo.

Een jong meisje wordt verleid door de nieuwe priester die de leiding over het klooster heeft. Een melodrama waarin alle kansen worden verspeeld door te overdreven sentimentaliteit.

Seisako no Tsuma

1966 | Romantiek, Drama

Japan 1966. Romantiek van Yasuzo Masamura. Met o.a. Ayako Wakao, Takahiro Tamura, Nobuo Chiba en Yuka Konno.

Na de dood haar oudere minnaar, keert een jong meisje naar huis terug en ontdekt de echte liefde. Deze herverfilming van een stomme film van Minoru Murata is geschreven door de beroemde cineast Kineto Shindo. Een geweldige film die weet uit te stijgen boven de eigen geaardheid van het eeuwige Japanse melodrama uit die tijd om vorm te geven aan een mooie, hartstochtelijke liefdesgeschiedenis. De invloed van Griffith en Borzage is merkbaar.

Obi o Toku Natsuko

1966 | Drama

Japan 1966. Drama van Shigeo Tanaka. Met o.a. Ayako Wakao, Eiji Funakoshi, Mikijiro Hira en Yuzo Hayakawa.

Een geisha wordt de minnares van een machtig industrieel. Hij wijst haar uiteindelijk af voor een huwelijk. Een klassiek Japans melodrama uit de jaren 1960-1970. Veel vals sentiment met pseudo-feministische trekjes.

Irezumi

1966 | Drama

Japan 1966. Drama van Yasuzo Masumura. Met o.a. Akio Hasegawa, Ayako Wakao en Manbu Yamamoto.

Irezumi - wat tatoeage betekent in het Japans - verhaalt over de strijd tussen de seksen, een strijd die volgens regisseur Masumura onvermijdelijk leidt tot de ondergang van de man. Al lijkt het daar aan het begin van het filmverhaal niet op. Dan is de jonge Otsuya nog volop slachtoffer. Van haar ouders mag ze niet trouwen met haar grote liefde, waarna ze het ouderlijk huis ontvlucht om via een zakenpartner van haar vader in een geishahuis te belanden. Pas als ze een tatoeage op haar rug heeft laten aanbrengen - een bizarre erotische exercitie - voelt ze zich sterk genoeg om wraak te nemen op de mannen die het bed met haar delen. Intrigerendste van de negentien films die Masumura met zijn muse Ayako Wakao draaide.

Modae

1965 | Drama, Erotiek

Japan 1965. Drama van Umeji Inoue. Met o.a. Ayako Wakao, Masaya Takahashi, Yusuke Kawazu, Kyoko Enami en Eiko Taki.

Voor een jong stel betekent de huwelijksnacht het begin van een crisis. Enerzijds weigert zij de liefde met hem te bedrijven en anderzijds lijkt hij impotent te zijn. Vreemd en moeilijk te doorgronden psychologisch drama, dat wellicht minder pervers is dan andere Japanse films met gelijksoortige thema's.

Manji

1965 | Drama, Erotiek

Japan 1965. Drama van Yasuzo Masamura en Yasuzo Masumura. Met o.a. Ayako Wakao, Kyoko Kishida, Yasuke Kawazu en Eiji Funakoshi.

Een echtpaar raakt verstrikt in de fascinerende netten van een pervers biseksueel meisje. Onfris en enigszins obsceen erotisch drama behorend tot een periode waarin de Japanse film zich op dit soort thema's stortte. Het scenario is van de beroemde regisseur Kaneto Shindo naar de roman van de altijd lugubere Junichiro Tanizaki.

Kizudarake no Sanga

1965 | Romantiek

Japan 1965. Romantiek van Satsuo Yamamoto. Met o.a. Ayako Wakao, Eiji Funakoshi, Sô Yamamura en Eiko Taki.

Een vrouw die om zijn geld met een industrieel op leeftijd is getrouwd, wordt verliefd op een eenvoudige student. De verboden romance is een typisch genre van de Japanse film uit de jaren 1960-1970. Het scenario is van de beroemde cineast Kaneto Shindo.

Furin

1965 | Drama, Erotiek

Japan 1965. Drama van Shigeo Tanaka. Met o.a. Ayako Wakao, Keizo Kawasaki, Kyoko Enami en Bontaro Miake.

Een jongen heeft een seksuele relatie met twee vrouwen die dat beide goedvinden. De situatie wordt echter langzaamaan onhoudbaar. Eén van de minder overtuigende erotische drama's die de Japanse filmwereld in de jaren 1960-1970 aan één stuk door heeft geproduceerd.

Ottoga Mita

1964 | Drama

Japan 1964. Drama van Yasuzo Masumura. Met o.a. Ayako Wakao, Keizo Kawasaki, Jiro Tamiya en Kyoko Kishida.

Een ambitieuze industrieel besluit zijn vrouw te gebruiken als middel om zich te ontdoen van zijn belangrijkste concurrent. Melodrama ge[KA3]inspireerd door Amerikaanse klassiekers, maar die speciaal voor Japan van sociologisch belang is (de jaren van de economische opbloei, de nieuwe financiers, enzovoort).

Onnaga Aishite Nikumutoki

1964 | Romantiek

Japan 1964. Romantiek van Sokichi Tomimoto. Met o.a. Ayako Wakao, Jiro Tamiya, Tazuko Niki en Mitsuko Mori.

Een ontluikende liefde tussen Toshiko, eigenares van een nachtclub in Osaka, en Keisuke, die voor haar werkt. Een film met interessante trekjes, maar toch vooral traditioneel.

Yukinojo Henge

1963 | Experimenteel

Japan 1963. Experimenteel van Kon Ichikawa. Met o.a. Kazuo Hasegawa, Ayako Wakao, Ganjiro Nakamura, Raizo Ichikawa en Shintarô Katsu.

Een avant-gardistisch experiment opgezet naar aanleiding van het 400ste filmoptreden van de populaire acteur Hasegawa. Het vrij triviale gegeven, waarin Hasegawa de dubbelrol speelt van een Kabuki-acteur en een kruimeldief, is ontleend aan een film van Kinugasa uit 1935 en is een alibi voor Ichikawa om bijna twee uur lang met kleuren en composities te spelen. Het geheel is mooi, maar vermoeiend. Ook bekend als AN ACTOR'S REVENGE.

Tadare

1963 | Drama

Japan 1963. Drama van Yasuzo Masumura. Met o.a. Ayako Wakao, Jiro Tamiya, Yoshie Mizutani en Keiko Yumi.

De autohandelaar Asai is ongelukkig met zijn vrouw, zodat hij het plan vat opnieuw te trouwen. Een onbenullige Japanse soap- opera.

Sono Yowa Wasurenai

1963 | Romantiek

Japan 1963. Romantiek van Kozaburo Yoshimura. Met o.a. Ayako Wakao, Jiro Tamiya, Keizo Kawasaki en Reiko sumi.

Een verslaggever uit Tokyo reist naar Hiroshima om een reportage te schrijven over de gevolgen van de atoombom. Hij wordt verliefd op een jong meisje, dat gewond is door de holocaust. Een sentimentele en suikerzoete kijk op het Japanse trauma bij uitstek, de atoomaanval op Hiroshima. Invloeden van de legendarische film HIROSHIMA, MON AMOUR van Alain Resnais.

Shitoyakana Kedamono

1963 | Komedie

Japan 1963. Komedie van Yuzo Kawashima. Met o.a. Ayako Wakao, Yunosuke Itoh, Eiji Funakoshi en Yuko Hamada.

Het dagelijks leven van een groep personen die een appartement in Tokio deelt. Tragikomedie met een ongewoonlijke afloop, geschreven door de gewoonlijk sinistere Kaneto Shindo, zowel auteur als regisseur van verschillende van de belangrijkste Japanse films uit deze tijd.

Futen Rojin Nikki

1963 | Drama

Japan 1963. Drama van Keigo Kimura. Met o.a. Sô Yamamura, Ayako Wakao, Keizo Kawasaki en Chieko Higashiyama.

De flinke en levenskrachtige invalide Tokosuke adopteert een achttien-jarig meisje. Een interessante Japanse variatie op het mythische DADDY LONG LEGS, dat door de regisseur zelf is bewerkt tot een film. Een intens slechte film, afkomstig uit een periode dat de Japanse film zeer vruchtbaar was.

Echizen Take Ningyo

1963 | Drama

Japan 1963. Drama van Kozaburo Yoshimura. Met o.a. Ayako Wakao, Junichiro Yamashita, Tamao Nakamura, Ganjiro Nakamura en Jun Humamura.

Keisuke huwt een geisha, Tamae, die hem inspireert tot het maken van een nieuwe stijl bamboepoppen. Als Tamae op een dag verkracht wordt door een oude vriend en van hem zwanger wordt, durft ze Keisuke niets te vertellen. Ze trekt naar het huis van heer verkrachter en smeekt hem om hulp. Hij mishandelt haar echter zodanig dat ze voortijdig moet bevallen. De foetus wordt in de rivier gegooid. Totaal uitgeput keert ze terug naar het huis van Keisuke, waar ze enige tijd later sterft. De verbitterde Keisuke besluit nooit meer een pop te maken... Een typisch gestileerd melodrama waar vooral liefhebbers van de Japanse cinema geboeid door zullen worden. Ook bekend als THE BAMBOO DOLL.

An Actor's Revenge

1963 | Drama

Japan 1963. Drama van Kon Ichikawa. Met o.a. Ayako Wakao, Fujiko Yamamoto, Kazuo Hasegawa, Narutoshi Hayashi en Eiji Funakoshi.

Keisuke huwt een geisha, Tamae, die hem inspireert tot het maken van een nieuwe stijl bamboepoppen. Als Tamae op een dag verkracht wordt door een oude vriend en van hem zwanger wordt, durft ze Keisuke niets te vertellen. Ze trekt naar het huis van heer verkrachter en smeekt hem om hulp. Hij mishandelt haar echter zodanig dat ze voortijdig moet bevallen. De foetus wordt in de rivier gegooid. Totaal uitgeput keert ze terug naar het huis van Keisuke, waar ze enige tijd later sterft. De verbitterde Keisuke besluit nooit meer een pop te maken... Een typisch gestileerd melodrama waar vooral liefhebbers van de Japanse cinema geboeid door zullen worden. Ook bekend als THE BAMBOO DOLL.

Ukigusa

1959 | Drama, Experimenteel

Japan 1959. Drama van Yasujirô Ozu. Met o.a. Kinnosuke Nakamura, Machiko Kyo, Ayako Wakao, Kawaguchi Hiroshi en Haruko Sugimura.

Een reizend toneelgezelschap speelt op een afgelegen eiland waar de leider, Nakamura, een bezoek brengt aan zijn onwettige zoon en diens moeder, waarmee hij jaren geleden een verhouding had. Een sterk drama, heel precies en zuiver geregisseerd, uitstekend gespeeld. De eerste kleurenfilm van Ozu. Hij verfilmde hetzelfde verhaal al eens in 1934. USA-titels: DRIFTING WEEDS en FLOATING WEEDS. Scenario van Noda Kogo en Yasujiro Ozu. Camerawerk van Miyagawa Kazuo.

Akasen chitai

1956 | Biografie, Drama

Japan 1956. Biografie van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Machiko Kyo, Ayako Wakao, Aiko Mimasu en Michiko Kogure.

Verschillende prostitu[KA1]ees uit Dreamland, een bordeel in Tokio, vertellen hun verhaal. Een gevoelige behandeling door Mizoguchi (dit is de laatste film die hij heeft gemaakt). Vooral de moeite waard is Kyo als een keiharde, cynische vrouw-van- plezier. De scène met haar vader is een hoogtepunt in deze film. Ook bekend onder de titels RED-LIGHT DISTRICT en STREET OF SHAME.

Gion Bayashi

1953 | Drama

Japan 1953. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Ishiura Sumao, Koshiba Kanji, Ichirô Sugai, Shindo Eitaro en Kawazu Seizaburo.

Verschillende prostitu[KA1]ees uit Dreamland, een bordeel in Tokio, vertellen hun verhaal. Een gevoelige behandeling door Mizoguchi (dit is de laatste film die hij heeft gemaakt). Vooral de moeite waard is Kyo als een keiharde, cynische vrouw-van- plezier. De scène met haar vader is een hoogtepunt in deze film. Ook bekend onder de titels RED-LIGHT DISTRICT en STREET OF SHAME.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ayako Wakao op televisie komt.

Reageer