Jacques Tourneur is regisseur.
Er zijn 52 films gevonden.

City Under the Sea

1965 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1965. Sciencefiction van Jacques Tourneur. Met o.a. Vincent Price, Tab Hunter, David Tomlinson, Susan Hart en John LeMesurier.

Wanneer de mooie Amerikaanse Hart verdwijnt uit het Britse kasteel dat ze transformeerde tot een hotel, gaat de jonge ingenieur Hunter haar zoeken. Hij wordt geholpen door de excentrieke schilder Tomlinson. Via een grot komen ze terecht in een onderzeese stad, waar Price met strenge hand heerst over een wezens die half mens en half vis zijn. Hij belooft hen hun vrijheid als ze de stad van de ondergang kunnen redden. Er dreigt namelijk in de nabijheid een vulkaan uit te barsten. Gezellige ouderwetse fantasie over de legendarische verzonken stad Lyonesse, voor de publiciteit zogenaamd gebaseerd op het gedicht van Edgar Allan Poe. Naar het einde toe loopt het scenario van Charles Bennett en Louis M. Hayward wat uit de hand, maar een geweldige Price redt de show. Geproduceerd door Daniel Haller. Stephen Dade was verantwoordelijk voor de 'droge' fotografie, terwijl John Lamb en Neil G. Gemmell de onderwateropnamen voor hun rekening namen. Geslaagde speciale effecten van Frank Seorge en Les Bowie. Gedraaid in Widescreen. Ook bekend als als WAR GODS OF THE DEEP.

The Comedy of Terrors

1964 | Komedie, Horror

Verenigde Staten 1964. Komedie van Jacques Tourneur. Met o.a. Vincent Price, Peter Lorre, Boris Karloff, Basil Rathbone en Joe E. Brown.

Bizarre zwarte komedie van een van de grootmeesters van het genre, vertolkt door vier van de beste horror-sterren uit de filmgeschiedenis. We zijn in New England in 1890. Het familiebedrijf van begrafenisondernemers Hinchley & Trumbull loopt niet best. Hinchley (Karloff) is 92 en seniel. Zijn dochter trouwde uit financi[KA3]ele overwegingen met Trumbull (Price). Maar de klanten blijven weg, en assistent Lorre moet helpen 'nieuwe klanten' te zoeken. Een goede kandidaat is huisbaas Rathbone, maar die wil maar niet dood. De acteurs overdrijven, soms op het storende af, maar het plezier waarmee ze dat doen werkt toch aanstekelijk. Brown doet het goed als kerkhofbewaker. Richard Matheson schreef het scenario, dat door Floyd Crosby werd gefilmd op de oude sets van Cormans Poe-films.

La battaglia di Maratona

1960 | Horror, Historische film

Frankrijk/Italië 1960. Horror van Jacques Tourneur. Met o.a. Steve Reeves, Mylène Demongeot, Sergio Fantoni, Daniela Rocca en Ivo Garrani.

Een olympische winnaar komt achter het komplot van een veldheer om samen met de koning van Perzië de macht in Athene over te nemen. Hij moet een afstand van veertig kilometer hardlopend afleggen om tijdig het verzet te organiseren. Dit historisch spektakel over het ontstaan van de marathon is zowel qua scenario als geroutineerde regie boven de middelmaat van het genre, met fraaie landschapsopnamen en imponerende massascènes. Scenario van Ennio de Concini.

Timboektoe

1959 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1959. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Victor Mature, Yvonne De Carlo, George Dolenz, John Dehner en Marcia Henderson.

Mike Conway (Mature) is een avonturier betrokken in een komplot waarbij een Afrikaans staatshoofd afgezet moet worden. Een belabberd scenario van Anthony Veiller en Paul Dudley en een onevenwichtige rolbezetting. Camerawerk van Maury Gertsman.

Mission of Danger

1959 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1959. Avonturenfilm van George Waggner en Jacques Tourneur. Met o.a. Keith Larsen, Buddy Ebsen, Don Burnett, Taina Elg en Philip Tonge.

Opnieuw zijn drie afleveringen van de televisieserie Northwest Passage samengevoegd tot een bioscoopfilm (zie Frontier Rangers), dit keer zijn dat The Red Coat, The Break-Out en The Secret of the Cliff. De rangers krijgen te maken met de bevrijding van een Engelsman die een geheime doorgang naar Quebec ontdekt had. De Fransen nemen hen gevangen en een spionne weet ze te bevrijden. Als Fransen verkleed dringen ze nu de stad binnen, worden gevangen genomen maar weten door een geheime uitgang te ontsnappen.

Frontier Rangers

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Jacques Tourneur. Met o.a. Keith Larsen, Buddy Ebsen, Don Burnett, Lisa Gaye en Philip Tonge.

Tussen september 1958 en april 1959 werden er 26 afleveringen voor de tv-serie Northwest Passage gemaakt. Keith Larsen was Majoor Robert Rogers, Buddy Ebsen sergeant Hunk Marriner en Don Burnett soldaat Langdon Towne. Drie films werden in Europa in de bioscopen uitgebracht; iedere film was uit drie afleveringen samengesteld. Ze spelen zich af rond 1754, de tijd dat Engelsen, Fransen en Indianen samen met Amerikaanse kolonisten bezig waren diverse oorlogen te voeren. In deze film zijn de volgende episodes samengevoegd: The Gunsmith, The Bound Women (12-10-58, met Angie Dickinson) en The Burning Village. Gerald Drayson Adams schreef het scenario, waarin het ditmaal draait om een voor de Fransen spionerende Indiaan.

The Fearmakers

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Jacques Tourneur. Met o.a. Dana Andrews, Dick Foran, Mel Torme en Marilee Earle.

Wanneer Andrews, na twee jaar gevangenschap in Korea, weer teruggaat naar Chicago wil hij zijn oude baan weer terug als manager van een P.R.-firma, die hij samen met zijn partner dreef. Zijn partner blijkt onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen te zijn, vlak nadat hij de firma had verkocht aan Foran. Foran biedt Andrews een leidende functie aan. Hij merkt al gauw dat er iets niet in orde is. Samen met secretaresse Earle gaat hij op onderzoek uit en stoot op een complot dat tot doel heeft de publieke opinie te manipuleren. Met een duidelijke verwijzing naar het communisme is Tourneur erin geslaagd een angstaanjagend beeld te geven van mensen die het publiek in een bepaalde denkrichting kunnen bewegen. Opiniepeilingen als wapen om een regering omver te werpen. De acteurs halen alles uit het schitterende scenario van Elliot West en Chris Appley, die zich baseerden op een roman van Darwin L. Teilhet. Knappe beelden van Sam Leavitt.

Fury River

1958 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Western van Jacques Tourneur, Alan Crosland jr en George Waggner. Met o.a. Keith Larsen, Buddy Ebsen, Don Burnett, Jay Novello en Paul Picerni.

Drie afleveringen uit de TV-serie NORTHWEST PASSAGE (zie FRONTIER RANGERS), te weten THE VULTURE, STAB IN THE BACK en THE FIGHT OF THE RIVER, waarin onze helden te maken krijgen met een Engelse politicus die niet deugt en met een reeks moorden. Ten slotte trekken ze ten strijde tegen de Fransen om hen te verhinderen van zee uit een Engels fort kapot te schieten. Harkness Smith en Harold E. Wellman deden het camerawerk van deze drie afleveringen. Scenaristen waren Gerald Drayson Adams, Anthony Ellis, Sloan Nibley en George Waggner naar een roman van Kenneth Roberts. Naast de genoemde regisseurs was ook Otto Lang nog actief bij de regie betrokken. Raoul Kraushaar was er voor de muzikale achtergrond.

Night of the Demon

1957 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1957. Horror van Jacques Tourneur. Met o.a. Dana Andrews, Niall MacGinnis, Peggy Cummins, Maurice Denham en Athene Seyler.

'De ware horror toont dat wij allemaal onbewust in angst leven,' zei regisseur Jacques Tourneur ooit. Perfecte illustratie van die stelling is Night of the Demon, waarin een Amerikaanse wetenschapper (Andrews) in Engeland een zwarte magie praktizerende sekteleider (MacGinnis) als charlatan wil ontmaskeren. De scepticus die al het bovennatuurlijke als een fabeltje wegwuift, weet niet tegen wie hij het opneemt. Contra Tourneurs intenties is door montage de knullig uitgevallen papier-maché-demon te lang zichtbaar en werkt daarom demystificerend. Ondanks dat euvel is deze geweldig gefotografeerde, lugubere horrorfilm een bonafide klassieker. Naar het verhaal Casting the Runes van Montague R. James.

Nightfall

1956 | Thriller

Verenigde Staten 1956. Thriller van Jacques Tourneur. Met o.a. Aldo Ray, Brian Keith, Anne Bancroft, Jocelyn Brando en James Gregory.

Een snelle, vakkundig gemaakte film over een onschuldige man die door de politie ervan wordt verdacht zijn vriend te hebben vermoord en daarnaast wordt achtervolgd door de w[KA2]erkelijke daders - dit vanwege het feit dat de man de (overigens eerlijke) vinder is van geld dat tot de gestolen buit van die daders behoort.

Great Day in the Morning

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Jacques Tourneur. Met o.a. Virginia Mayo, Robert Stack, Ruth Roman, Alex Nicol en Raymond Burr.

Vlak voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog arriveert de Zuidelijke avonturier en gokker Stack in het Noordelijke Denver. De verhoudingen zijn reeds erg gespannen en wanneer Stack bij het pokerspel Burrs hotel wint, gaan de poppen flink dansen. Het feit dat zowel Mayo als Roman vallen voor Stack, maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Het nogal vergezocht scenario dat Lesser Samuels putte uit een roman van Robert Hardy Andrews, wordt gedeeltelijk goedgemaakt door de sterke regie en de opvallende locatiefotografie van William Snyder. Er worden teveel verschillende thema's aangehaald om ze binnen de korte duur van een speelfilm goed te behandelen, zodat het van veel weinig en van alles niets is.

Wichita

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Jacques Tourneur. Met o.a. Joel McCrea, Vera Miles, Lloyd Bridges, Wallace Ford en Edgar Buchanan.

McCrea speelt een glansrol als marshal Wyatt Earp die aangesteld wordt door de burgers van de stad Wichita. Als hij eenmaal de rust en orde heeft doen terugkeren wil men hem weer kwijtraken, omdat bij bepaalde mensen de zaken teruglopen nu het gespuis er niet meer in mag. Saloonhouder Buchanan wordt na moordplannen buiten de stad gezet. Een moordaanslag wordt gepleegd, maar een vrouw komt erbij om het leven, en niet Earp. Dan gaan langzaam de ogen open van de burgerij. We horen veel bekende historische namen zoals Graves als Morgan Earp en Smith als broer Jim en Larsen als Bat Masterson. Daniel Ullman schreef deze goede western, Harold Lipstein stond achter de camera en Tex Ritter zong de titelsong. Gefilmd in CinemaScope.

Stranger on Horseback

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Jacques Tourneur. Met o.a. Joel McCrea, Kevin McCarthy, Jaclynne Greene, Miroslava en Nancy Gates.

McCrea is de rechter die niets loslaat wanneer hij genoodzaakt is iemand neer te schieten om orde en gezag te herstellen en een moordenaar terecht te stellen.

Appointment in Honduras

1953 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Ann Sheridan, Glenn Ford, Zachary Scott en Jack Elam.

Avonturier Ford wordt geronseld om een grote som geld af te leveren aan een afgezette president, die zich in de oerwouden van Honduras schuilhoudt. Door allerlei onvoorziene omstandigheden kan hij niet recht op zijn doel af maar moet een omtrekkende beweging maken, waarbij hij een groep mensen in zijn kielzog krijgt: een kibbelend Amerikaans echtpaar en vier levensgevaarlijke veroordeelden; de tocht is niet zonder gevaar: giftige slangen, piranha's, reuzenwespen, rebellen etc. Een onderhoudende film met een te kleine rol voor de aantrekkelijke Sheridan.

Way of a Gaucho

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Jacques Tourneur. Met o.a. Gene Tierney, Rory Calhoun, Richard Boone, Everett Sloane en Hugh Marlowe.

Een damesdrama dat omstreeks 1870 in Argentinië speelt, waarin Tierney en Calhoun iets moois op de pampas proberen op te bouwen.

Circle of Danger

1951 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1951. Misdaad van Jacques Tourneur. Met o.a. Ray Milland, Patricia Roc, Marius Goring en Hugh Sinclair.

Recht door zee verhaal over Millands terugkeer naar Engeland om de moordenaars van zijn broer op te sporen.

Anne of the Indies

1951 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Louis Jourdan, Jean Peters, Debra Paget, Herbert Marshall en Thomas Gomez.

Peters voert het bevel over een piratenschip. Ze enteren een Brits schip en naar aloude gewoonte wordt de hele bemanning afgemaakt, met uitzondering van Jourdan, een jonge Fransman die beweert een gevangene van de Engelsen te zijn. In zijn hut vindt Peters echter een deel van een landkaart, waarop een fabelachtige schat lijkt aangegeven. Routine-piratenfilm met weinig originele idee[KA3]en (behalve de vrouwelijke piratenkapitein). Bijzonder vakkundig verteld door regisseur Tourneur. Peters is niet altijd even geloofwaardig, maar de overige uitstekende acteurs weten dit meestal op te vangen. Philip Dunne en Arthur Caesar baseerden het spetterende scenario op een verhaal van Herbert Ravenel Sass. Voor de fotografie zorgde Harry Jackson.

The Flame and the Arrow

1950 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Burt Lancaster, Nick Cravat, Virginia Mayo, Robert Douglas en Aline MacMahon.

De film wordt gesitueerd in het middeleeuwse Lombardije dat wordt onderdrukt door huurlingen uit Hessen. In zijn doorbraakrol speelt Lancaster de Lombard Dardo die een persoonlijke vete uitvecht met de despotische huurlingenleider Alessandro (Douglas). The Flame and the Arrow heeft het allemaal: schone beelden van Ernest Haller, idem muziek van Max Steiner (beiden van Gone in the Wind), actie, en romantiek - zie maar hoe Lancaster middenin een slag pauzeert om de jonkvrouwe te zoenen. Om The Flame and the Arrow te promoten ging Burt Lancaster het land af om live voorproefjes te geven op de acrobatische stunts in de film. Hij en Cravat waren immers samen circusartiesten geweest.

Stars in My Crown

1950 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1950. Historische film van Jacques Tourneur. Met o.a. Joel McCrea, Ellen Drew, Dean Stockwell, Alan Hale en Lewis Stone.

Een aardige, ontroerende film over een rustige, overtuigende dominee uit het landelijke 19e-eeuwse Amerika. Het fragmentarische verhaal roept een warm gevoel op voor de figuren en hun achtergrond. Eersteklas 'Americana' naar het populaire boek van Joe David Brown.

Easy Living

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Jacques Tourneur. Met o.a. Victor Mature, Lizabeth Scott, Lucille Ball, Sonny Tufts en Lloyd Nolan.

Mature is een ouder wordende rugbyster die zich niet kan neerleggen bij zijn naderbijkomende afscheid van de sport - vooral niet door de constante druk van zijn haaibaaierige vrouw Scott. Een knappe film naar een verhaal van Irwin Shaw, met goed acteerwerk van Lucy als secretaresse van het team die verliefd is op Mature.

Berlin Express

1948 | Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1948. Thriller van Jacques Tourneur. Met o.a. Merle Oberon, Robert Ryan, Charles Korvin, Paul Lukas en Robert Coote.

Kort na WO II heeft een Duitse diplomaat een plan voor een vreedzame toekomst van Duitsland in Europa. Onderweg naar zijn bespreking wordt hij in een trein gekidnapt door schurken die nog steeds de nazi-ideologie aanhangen. Aan zijn medepassagiers uit de VS, Engeland, Frankrijk en de Sovjet-Unie de taak om de man te redden. Opnames vonden plaats in de puinhopen van Berlijn en Frankfurt, wat de film een grimmig realisme meegeeft, dat nog versterkt wordt door de voice-over. Interessante thriller, maar eerder door de imposante beelden dan door het toch wat magere verhaal.

Out of the Past

1947 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1947. Film noir van Jacques Tourneur. Met o.a. Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas, Rhonda Fleming en Richard Webb.

Alle kenmerken van de film noir zijn present in deze meesterlijke, fatalistische film. Ex-privédetective Jeff Bailey (Mitchum) probeert te ontsnappen aan zijn verleden, maar vindt zich gevangen in een uitzichtloze situatie wanneer zijn vroegere liefde opduikt. Out of the Past is een prachtig geënsceneerde zwart-wit film doordrenkt met intriges, moord en misdaad. De jonge talenten Mitchum, Douglas en Greer zijn geknipt voor hun rol als respectievelijk romantische cynicus, ingehouden vulkaan en kameleontische femme fatale. Naar de roman 'Build my gallows high' van Daniel Mainwaring.

Canyon Passage

1946 | Western

Verenigde Staten 1946. Western van Jacques Tourneur. Met o.a. Dana Andrews, Brian Donlevy, Susan Hayward, Patricia Roc en Ward Bond.

In deze groots opgezette western volgen we het doen en laten van diverse mensen in het ruige, nog onontwikkelde Oregon rond 1850. Andrews is de man om wie het draait: verliefd op Hayward en dé tegenstander van bandiet Bond. Donlevy, zijn vriend, is bankier. Hij zit in de problemen omdat hij zijn goudvoorraad heeft verspeeld. Devine is kostelijk, en beide zoons Tad en Denny zijn eveneens van de partij. De persoonlijke verhalen lopen door elkaar heen, maar de film is boeiend en zeer onderhoudend. Ernest Pascal schreef het scenario naar een verhaal van Ernest Haycox. Edward Cronjager deed het goede camerawerk en tot de westernveteranen in de bijrollen hoorden Ray Teal en Rex Lease. Chief Yowlachie zorgde voor de Indianen-inbreng. Carmichael zong het liedje 'Ole Buttermilk Sky', door hem en Jack Brooks is geschreven, dat een Oscar-nominatie kreeg.

Experiment Perilous

1944 | Thriller, Drama

Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 1944. Thriller van Jacques Tourneur. Met o.a. Hedy Lamarr, George Brent, Paul Lukas, Albert Dekker en Margaret Wycherly.

New York, begin twintigste eeuw. Een psychiater (Brent) heeft zo zijn bedenkingen bij het huwelijk van Nick (Lukas) en Allida (Lamarr) Bederaux. Nick zegt dat hij zijn vrouw niet naar buiten laat gaan omdat ze emotioneel instabiel is. Maar klopt zijn verhaal wel? Tourneur maakte onder andere sterke horrorfilms als I Walked with a Zombie (1943) en Cat People (1942). Zijn sfeervolle thriller Experiment Perilous lijkt nogal op George Cukors klassieker Gaslight (1944), met Ingrid Bergman. Het niveau van Bergman haalt Lamarr in deze film echter niet.

Days of Glory

1944 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Gregory Peck, Alan Reed, Maria Palmer, Lowell Gilmore en Tamara Toumanova.

Oprechte, maar zich moeizaam voortslepende actiefilm in WO II met de Russen die tegen de vijandelijke nazi's vechten. Peck in zijn debuutrol.

The Leopard Man

1943 | Horror, Misdaad, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1943. Horror van Jacques Tourneur. Met o.a. Dennis O'Keefe, Margo, Jean Brooks, Isabel Jewell en James Bell.

Een jaar na zijn uitstekende Cat People maakte de van oorsprong Franse Tourneur, wederom met de fameuze horrorproducent Val Lewton, opnieuw een thriller met een katachtige. In een plaatsje in New Mexico raakt een luipaard op drift en een moordenaar denkt daarmee zijn misdaden te kunnen maskeren. Scenariotechnisch wordt The Leopard Man gaandeweg minder geloofwaardig, toch blijft de film interessant. De achtervolgingsscènes zijn bijvoorbeeld bijzonder effectief in beeld gebracht en de makers maken slim gebruik van muziek én stilte.

I Walked with a Zombie

1943 | Horror

Verenigde Staten 1943. Horror van Jacques Tourneur. Met o.a. Frances Dee, Tom Conway, James Ellison, Edith Barrett en Christine Gordon.

Geslaagde, klassieke griezelfilm over enge voodoopraktijken en wandelende doden op een eiland in het Caribisch gebied. Tourneur maakte I Walked with a Zombie, net als Cat People en The Leopard Man in opdracht van maatschappij RKO. Producer was telkens de (in kleine kring) legendarische Val Lewton, die zich vanaf 1942 uitsluitend bezig hield met het produceren van low budget-horrorfilms. Bovengenoemde films horen, samen met Mark Robsons Bedlam (1946) tot het beste wat hij in die periode liet maken. Als producer van 'gewone' B-films had Lewton minder succes.

The Magic Alphabet

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Jacques Tourneur.

Soms gebeurt het dat een gezonde persoon eensklaps in elkaar stort zonder aanwijsbare reden. Wat is de oorzaak? Het begon allemaal op Java toen de Nederlander Dr. Christian Eijkman met de mysterieuze ziekte geconfronteerd werd. Ze stond bekend als `beriberi`. Eijkman ontdekt dat de oorzaak te vinden moet zijn bij het eenzijdige eten van gepelde witte rijst. Door de zieke op een dieet te zetten van wilde rijst, met de pel er nog aan, wordt deze vlug beter. Eijkman onderzoekt de pel van de rijst en ontdekt twee onbekende stoffen die hij `vita` noemt en `amina`. Dit leidt tot de ontdekking van de vitamines. Een erg na[KA3]ief overzicht van de ontdekking van vitamines en onderscheiden verschillen die elk een letter uit het alfabet kregen en die (toen) gezien werden als een wondermiddel tegen elke ziekte. Het geheel wordt erg boeiend voorgesteld. Een aflevering uit de reeks 'John Nesbitt's Passing Parade'.

The Incredible Stranger

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Jacques Tourneur.

Bridgewood 1892. Een stadje waar nooit iets gebeurt. Op een dag arriveert er een vreemdeling uit Chicago die op voorhand een groot huis heeft laten bouwen. De vreemdeling zegt tegen niemand een woord en neemt alleen de intrek in het huis. Zelden laat hij zich zien en spreken doet hij nooit. Op een dag komt er een lading dames- en kinderkleding aan voor de man. Natuurlijk gaat iedereen zich vragen stellen, tot op het ogenblik dat de man ziek wordt en de dokter zijn geheim ontdekt. Stationsromannetje uitgewerkt tot een mini-filmpje. Je kijkt er geamuseerd naar, maar erg veel indruk maakt het niet. Het slot is onvervalst melodrama, maar kan niet overtuigen. Een aflevering uit de reeks 'John Nesbitt's Passing Parade'.

Cat People

1942 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1942. Horror van Jacques Tourneur. Met o.a. Simone Simon, Kent Smith, Tom Conway, Jack Holt en Jane Randolph.

Het Kwaad in deze horrorthriller wordt niet als uitbundig opgetuigd monster opgevoerd, maar is geïntegreerd in gewone mensen - tot uiting komend in schaduwen, geluiden en suggestie. Zo'n mens is de New Yorkse Balkan-immigrante Irena Dubrovna (Simon). Ze trouwt met architect Oliver (Smith), maar houdt haar afstand omdat ze ervan overtuigd is dat passie een dodelijke panter in haar naarboven brengt. Oliver maakt vervolgens de fout er met een ander vandoor te gaan. Vanwege subtiliteit onaantastbare horror. In 1944 draaiden Robert Wise en Gunther von Fritsch een vervolgfilm: The Curse of the Cat People.

Phantom Raiders

1940 | Misdaad, Mysterie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1940. Misdaad van Jacques Tourneur. Met o.a. Walter Pidgeon, Donald Meek, Joseph Schildkraut, Florence Rice en Nat Pendleton.

Gladde, snelle detectivefilm, waarin Nick Carter een sabotage in het Panamakanaal moet onderzoeken, nadat daar geallieerde schepen tot zinken zijn gebracht.

Yankee Doodle Goes To Town

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van Jacques Tourneur.

Een beknopt overzicht van alle oorlogen die op Amerikaans grondgebied uitgevochten werden, vanaf de revolutie in 1776, die de grondwet opleverde, over de Burgeroorlog, die de natie in twee deelt. Amerika overleeft ook deze ramp en dan volgt een periode van rust, tot in 1914 de tanker Lausitania tot zinken gebracht wordt. Dan volgen de prohibitie en de gangsteroorlogen en nu steekt weer een fascistische draak de kop op vanuit Duitsland. Maar de democratie overwint steeds. Een propagandafilm die de Amerikaanse bevolking klaar moest stomen voor de oorlog in Europa, die, indien ze niet waakzaam toezien, zo kan overlopen naar Amerika. Het is erg pamflettair en heeft een niet-Amerikaans publiek weinig te bieden. Een aflevering uit de reeks 'John Nesbitt's Passing Parade'.

Nick Carter, Master Detective

1939 | Mysterie

Verenigde Staten 1939. Mysterie van Jacques Tourneur. Met o.a. Walter Pidgeon, Rita Johnson, Henry Hull, Donald Meek en Milburn Stone.

Meester-detective Carter (Pidgeon) wordt ingeschakeld als in een belangrijke vliegtuigfabriek alle nieuwe plannen naar buiten worden gesmokkeld. Op onverstoorbare wijze weet hij de verantwoordelijke te vinden en na een spectaculaire achtervolging te land, ter zee en in de lucht, uit te schakelen. Knappe detective-film met de, in Amerika, zeer populaire speurder in de hoofdrol. Tourneurs eerste film was reeds een bewijs van zijn groot talent als regisseur van low-budgetfilms. Uitstekend scenario van Bertram Millhauser, die samen met Harold Buckley het verhaal schreef. Prachtige fotografie, met enkele adembenemende luchtopnames, van Charles Lawton. Gevolgd door PHANTOM RAIDERS.

Nick Carter - Master Detective

1939 | Thriller

1939. Thriller van Jacques Tourneur. Met o.a. Donald Meek, Addison Richards, Rita Johnson, Walter Pidgeon en Milburn Stone.

Meester-detective Carter (Pidgeon) wordt ingeschakeld als in een belangrijke vliegtuigfabriek alle nieuwe plannen naar buiten worden gesmokkeld. Op onverstoorbare wijze weet hij de verantwoordelijke te vinden en na een spectaculaire achtervolging te land, ter zee en in de lucht, uit te schakelen. Knappe detective-film met de, in Amerika, zeer populaire speurder in de hoofdrol. Tourneurs eerste film was reeds een bewijs van zijn groot talent als regisseur van low-budgetfilms. Uitstekend scenario van Bertram Millhauser, die samen met Harold Buckley het verhaal schreef. Prachtige fotografie, met enkele adembenemende luchtopnames, van Charles Lawton. Gevolgd door PHANTOM RAIDERS.

What Do You Think: Tupapaoo

1938 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1938. Drama van Jacques Tourneur.

Zes mensen aan boord van een klein schip zien een vallende ster. De priester onder hen vertelt het verhaal van een vallende ster. Jaren geleden landde een onbekende op een paradijselijk eilandje in de Stille Oceaan. Hij wil de parels van de plaatselijke bevolking stelen en op het moment dat hij er voldoende heeft verschijnt er een vallende ster. De bevolking wendt zich van de man af: hij heeft de tupapaoo (Gods toorn) over zich. Een boeiend exotisch avontuur met een voorspelbaar einde. De sfeer op het eiland roept herinneringen op aan Tourneurs I WALKED WITH A ZOMBIE. Het gegeven, iets meer uitgewerkt, had best een spannende langspeler kunnen opleveren. Gebracht in de reeks 'A Miniature'.

Think It Over

1938 | Misdaad

Verenigde Staten 1938. Misdaad van Jacques Tourneur.

De eigenaar van een slecht lopende handelszaak laat zich door een onguur element overhalen om zijn winkel in de fik laten opgaan. Zo kan hij het geld van de verzekeringen opstrijken, minus een procentje dat hij aan de 'organisator' moet afstaan. Zo branden er binnen de maand nog een reeks winkels af. Zowel de politie als de verzekeraars krijgen argwaan. De politiecommissaris beseft dat hij niet de handelaars op de hielen moet zitten, maar een georganiseerde bende. Een spannend miniatuurfilmpje uit de reeks Crime Does Not Pay, met veel gevoel voor detail door Tourneur in beeld gebracht. Onder de anonieme acteurs herkennen we Dwight Frye als een van de bendeleden. Zoals al zijn korte films bouwde Tourneur ook deze op zoals een gewone lange speelfilm.

The Face Behind The Mask

1938 | Historische film, Fantasy

Verenigde Staten 1938. Historische film van Jacques Tourneur.

In de zeventiende eeuw wordt een onbekende man, wiens gezicht verborgen is achter een ijzeren masker, opgesloten op het eiland Marguerite op verzoek van Koning Louis XIV. Niemand weet wie het is en er wordt op toegezien dat het geheim niet uitlekt. Na veertig jaar sterft de man. Wie was hij en waarom moet hij opgesloten worden? De ploeg van de reeks `A Historical Mystery` geeft natuurlijk (niet bepaald historisch verantwoorde) hints. Het verhaal is zo bekend en de uitwerking zo weinig geïnspireerd dat een hedendaags publiek er niet veel aan heeft. De anonieme acteurs leveren aanvaardbare prestaties. Carey Wilson spreekt de commentaar en Charles E. Whittaker fungeerde als historisch raadgever. Achter de camera stond Lester White.

The Big Bounce

1938 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Drama van Jacques Tourneur.

Jimmy Clark heeft speelschulden die hij niet kan betalen. Aan de ruwe kerels die de bookmaker vertegenwoordigen geeft hij een cheque. Hij heeft drie dagen tijd om zijn rekening aan te vullen, anders krijgt hij last wegens zijn ongedekte cheque. De bookmaker geeft de cheque aan zijn vriendin om er een nertsmantel mee te kopen. De verkoper van de mantel gebruikt hem om er de ziekenhuiskosten voor zijn dochter mee af te betalen. Ook de dokter geeft hem weer verder, enz. De woelige reis van een waardeloze cheque die heel wat dingen afbetaald, tot hij uiteindelijk weer bij de uitschrijver belandt. Vergezocht maar leuk gemaakt. Een aflevering uit de reeks A Pete Smith Special.

Strange Glory

1938 | Mysterie, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1938. Mysterie van Jacques Tourneur.

In 1862 breekt de Amerikaanse Burgeroorlog uit. Aanvankelijk verliezen de Noordelijken op elk terrein, tot Generaal Grant de 'Operatie Tennessee' start. Deze betekent een ommekeer in de strijd. President Lincoln weigert bekend te maken wie de bedenker is van deze succesvolle strategie. Acht jaar later verklaart een zekere Miss Carroll dat zij de 'Operatie Tennessee' uitgewerkt heeft. Lincoln is ondertussen vermoord en de congressleden vinden nergens bewijzen die haar bewering staven. Mogen ze haar geloven? Een aflevering uit de reeks 'A Historical Mystery', met naar alle waarschijnlijkheid weinig of geen historische waarde. Het geheel is wel boeiend gemaakt en goed gespeeld door de anonieme acteurs. Carey Wilson vertelt de geschiedenis, met als historisch raadgever Charles E. Whittaker. Achter de camera stond Charles Lawton.

The Ship That Died

1937 | Documentaire, Mysterie

Verenigde Staten 1937. Documentaire van Jacques Tourneur.

In 1872 verlaat een geladen schip de haven van New York met aan boord negen passagiers. Het is de Mary Celeste. Enkele dagen later wordt de cargo door een ander schip opgemerkt. Bij onderzoek blijkt dat het schip bemanning en passagiers kwijt is, terwijl de lading onaangeroerd in het ruim ligt en er voldoende eten en drinken aan boord is. Het raadsel werd nooit opgelost maar de ploeg van M.G.M.'s Historical Mystery komt wel op de proppen met enkele oplossingen. Een uiterst spannend juweeltje van een korte film, waarin Tourneur eindelijk zijn ware kunnen demonstreert. George Sayre schreef het scenario met Charles E. Whittaker als historisch raadgever. John Nesbitt sprak de commentaar in. De acteurs worden niet vermeld op de generiek. Achter de camera stond Lester White.

The Man In The Barn

1937 | Documentaire, Historische film

Verenigde Staten 1937. Documentaire van Jacques Tourneur.

In 1903 beweert een zekere David E. George, na een zelfmoordpoging, dat hij John Wilkes Booth is, de moordenaar van Abraham Lincoln. Hij stierf niet in de schuur zoals algemeen aangenomen, maar kon ontsnappen, terwijl een ander in zijn plaats de dood vond. Hij nam een nieuwe identiteit aan en leefde rustig verder. Zijn verhaal begint in 1865 toen de burgeroorlog eindigde. Als Zuiderling was hij tegen de afschaffing van slavernij, opgelegd door Lincoln. Hij werd aangeduid om de president te doden, daar hij toneelacteur was en in de beste positie verkeerde om de aanslag uit te voeren. Historische onzin die echter wel een zeer boeiende film opleverde waarin alle 'bewijsstukken' netjes op een rij gelegd werden. In bepaalde fragmenten is de handtekening van Tourneur duidelijk voelbaar. De acteurs blijven echter, zoals steeds in de korte onderwerpen van M.G.M., anoniem. Morgan Coxe schreef het scenario met als historisch raadgever Charles E. Whittaker. Carey Wilson sprak de commentaar. Charles Lawton stond achter de camera. Een aflevering uit de reeks A Historical Mystery.

The Rainbow Pass

1936 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1936. Drama van Jacques Tourneur.

China, een ontzaglijk rijk dat velen hebben getracht te veroveren. De Chinezen konden niet enkel elke invasie afslaan, ze maakten bovendien van de aanvallers Chinezen. Hun onafhankelijkheid vieren ze jaarlijks met het feest van Sham Nung. Via toneelstukken hercre[KA3]eren ze hun verleden, ook al weet op de duur niemand meer wie acteur en wie publiek is. Een stukje Chinese folklore in een periode dat (vooral een Amerikaans publiek) amper wist waar China lag. Schitterende opnamen gemaakt door een anonieme cameraman. De acteurs van het toneelstuk in de film spreken vlekkeloos Engels, maar daar zal destijds niemand aanstoot aan genomen hebben. Nu komt het erg naïef over. Richard Goldstone schreef het scenario, geïnspireerd door Pearl S. Buck, en Carey Wilson sprak de commentaar. Uit de reeks A Miniature, waarin traditiegetrouw geen namen van acteurs werden opgegeven.

The King without A Crown

1936 | Documentaire, Historische film

Verenigde Staten 1936. Documentaire van Jacques Tourneur.

Parijs 1793. De revolutie breekt uit. Lodewijk XVI en Marie Antoinette sterven onder de guillotine. Hun zoontje, Lodewijk XVII, ontsnapt aan de dood. Hij is de koning zonder kroon. Koningsgezinden willen hem op de troon zien, maar niemand weet waar de dauphin gebleven is. De film gaat ervan uit dat de jongen onderkomen heeft gevonden bij een indiaans gezin in Amerika en dat hij onder de naam Eleazer Williams missionaris onder de indianen werd. Een intrigerende historische film die zich weinig aantrekt van de feiten, maar als ontspanning best te pruimen is, ondanks de verschrikkelijke commentaar van Carey Wilson. De anonieme acteurs leveren zelfs goede prestaties. Historisch raadgever was Charles E. Whittaker. Het scenario werd geschreven door Herman Boxer. Achter de camera nam Charles Lawton plaats. In de reeks A Historical Mystery.

The Jonkers Diamond

1936 | Documentaire, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1936. Documentaire van Jacques Tourneur.

Pretoria 1905. Hier werd de grootste diamant ter wereld gevonden en het is zo goed als zeker dat er nog een tweede exemplaar moet liggen dat nog groter is. Jacobus Jonkers vestigt zich met zijn gezin in Zuid-Afrika. Achttien jaar lang werken ze met man en macht in en onder de grond. Totaal berooid wil Jacobus opgeven. Maar dan, op een ochtend, vindt zijn zoon de diamant. Eindelijk lacht het geluk hen toe. Ze bezitten de grootste diamant, verzekerd voor een miljoen dollar, en deze zou bekend worden als de 'Jonkers Diamond'. We volgen dan de moeilijke en gewaagde bewerking tot er uiteindelijk twintig schitterende steentjes uit vervaardigd werden. Interessante documentaire voorzien van een afgrijselijke commentaar door Pete Smith, die tevens scenario en productie voor zijn rekening nam. Uit de M.G.M.-reeks Pete Smith Specialities. De namen van de acteurs staan niet op de generiek.

The Boss Didn't Say Good Morning

1936 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1936. Documentaire van Jacques Tourneur.

John Jones is een doodgewone, alledaagse bediende met een gezin en een huis waarop een hypotheek rust. Op een ochtend zegt hij vriendelijk goede morgen aan zijn baas, maar krijgt geen antwoord terug. Jones begint zich allerlei vragen te stellen. Wat deed hij verkeerd? Waarom is de baas boos op hem? Staat hij op het punt zijn ontslag te krijgen? De vriendelijke huisvader wordt eensklaps een norse bink waarvoor vrouw en kind angst heeft. Een erg naïef docudrama over wat er kan gebeuren als je baas je eens geen goede dag wenst. Het geheel komt lachwekkend over want de sociale toestanden zijn ondertussen natuurlijk aardig wat veranderd. Met dit soort films specialiseerde Tourneur zich echter in de zeer korte montage en het spaarzame filmen wat hem later nog goed van pas zou komen. Douglas Foster schreef het scenario en Carey Wilson spreekt de commentaar. In de reeks A Miniature zonder vermelding van namen van acteurs.

Romance of Radium

1936 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1936. Documentaire van Jacques Tourneur.

Eind negentiende eeuw experimenteert de Franse geleerde Henri Antoine Becquerel met stenen. Volgens hem zouden ze, indien blootgesteld aan de zon, licht afgeven. Zo komt hij op het spoor van een nieuw element. Hij gaat ermee naar Pierre en Marie Curie. Ze experimenteren verder met het lichtgevend element. Dit leidt tot de ontdekking van radium, een zeldzaam element dat zowel kan genezen als doden. Erg oppervlakkige wetenschappelijke film met een bedenkelijke historische waarde. De opbouw is echter spannend, wat het talent van Tourneur duidelijk verraadt. Het hoogtepunt is de eerste gefilmde opname van een stukje radium. Erg wereldschokkend is het niet. Pete Smith sprak de commentaar. Het scenario is van de hand van Richard Goldstone en H. Gayle Gitterman. Een aflevering van de Pete Smith Specialities met anonieme acteurs.

Master Will Shakespeare

1936 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1936. Drama van Jacques Tourneur.

In 1564 werd te Stratford William Shakespeare geboren. Als adolescent trok hij naar Londen waar hij deel uitmaakte van het amateuristische Blackfriar theater. Hij begon met het herzien van fragmenten uit toneelstukken. Later herschreef hij ze en uiteindelijk zou hij zelf zijn naam zetten onder eigen stukken. De rest is legende. Een biografie van Shakespeare vertelt in versneld tempo, zonder rekening te houden met historische waarheden. Het hoogtepunt is de creatie van ROMEO & JULIET, oorspronkelijk gespeeld door een komplete mannelijke cast. Eerst eind negentiende eeuw zou een vrouw de rol van Juliet spelen. Met fragment uit de George Cukor-verfilming van het toneelstuk met Norma Shearer en Leslie Howard (1936), waarvoor de hele korte film eigenlijk een promofilm was. Scenario van Richard Goldstone, met commentaar gesproken door Carey Wilson. Een aflevering uit de reeks A Miniature, waarbij de namen van de acteurs niet genoemd werden.

Killer Dog

1936 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1936. Documentaire van Jacques Tourneur.

Major, een herdershond, wordt geboren op een boerderij in Texas. Hij is het troeteldier van de kleine Betty Lou, wiens leven hij op een bepaald moment redt. Op een nacht verdwijnt de hond om 's morgens bebloed terug te keren. In de buurt werden enkele schapen gedood en Major wordt algemeen als de dader beschouwd. De eigenaar van de schapen wil Major neerschieten, maar Betty Lou's vader verhindert dit. De zaak wordt voor het assisenhof gebracht. Voorspelbaar dierendrama dat de eerste assisenzaak in beeld brengt waarbij een dier in de beklaagdenbank zit. De knappe beeldcomposities verraadden reeds dat regisseur Tourneur meer in zijn marge heeft dan de reeks korte films die hij voor M.G.M. draaide. Pete Smith schreef het scenario, las de commentaar en produceerde in de reeks Pete Smith Specialities. Zoals gebruikelijk vermeldt de generiek geen namen van acteurs.

Les filles de la concierge

1934 | Komedie

Frankrijk 1934. Komedie van Jacques Tourneur. Met o.a. Jeanne Cheirel, Josette Day, Germaine Aussey, Ghislaine Bru en Paul Azaïs.

Een conci[KA3]erge heeft drie dochters. Een werkt in de mode en trouwt met een rijke buitenlander. De tweede wordt het hof gemaakt door een banketbakker, maar zij is liever de maintenee van rijke man. De jongste gaat met de chauffeur van de van de zwager van de rijkaard. Als die gaan trouwen moet moeders ingrijpen en dochter twee keert terug op het rechte pad. De vierde en laatste lange speelfilm die Jacques Tourneur opnam gedurende zijn korte carri[KA2]ere in Frankrijk (1931-1934), waarover hij naderhand met de grootste strengheid oordeelde. Onterecht echter, want deze film vormt op z'n minst een aangename tijdspassering. Het is een tamelijk vlotte, lichte komedie mede dankzij het scenario van Jean-George Auriol en Georges de la Fouchardière. Het Franse ministerie van cultuur restaureerde in de jaren 1990 de film en maakte hem geschikt voor uitzending op de tv.

Toto

1933 | Komedie

Frankrijk 1933. Komedie van Jacques Tourneur. Met o.a. Albert Préjean, Renée Saint-Cyr, Jim Gérald, Robert Goupil en Félix Oudart.

De derde lange speelfilm van Tourneur. Hij erkende zelf dat TOTO het niveau van het broddelwerk niet ontstijgt. Hij kon niet goed met dit erg groffe scenario overweg, het nadrukkelijk dolkomische genre past helemaal niet bij hem. De acteurs sloven zich naar hartelust uit. Het scenario is van Hermann Kosterlitz. Het camerawerk is van Raymond Agnel Colas.

Pour être aimé

1933 | Komedie

Frankrijk 1933. Komedie van Jacques Tourneur. Met o.a. Pierre-Richard Willm, Suzy Vernon, Marguerite Moreno, Colette Darfeuil en Paulette Dubost.

Tweede lange speelfilm van Jacques Tourneur, en niet zo best vanwege het scenario vol stoplappen van Jacques Cèrier. Toch is deze film vandaag de dag beslist nog het bekijken waard, omdat er aangenaam in gespeeld wordt en vooral omdat hij niet in gebabbel ontaardt zoals zovele van de eerste geluidsfilms.

Tout ça ne vaut par l'amour

1931 | Drama

Frankrijk 1931. Drama van Jacques Tourneur. Met o.a. Marcel Levesque, Josseline Gaël, Jean Gabin, Mady Berry en Jane Loury.

Een menslievende apotheker helpt een meisje dat een miskraam krijgt over haar depressie heen en cijfert zich filosofisch weg als ze verliefd wordt op haar jongere buurman. Deze sentimentele liefdesfilm was kenmerkend voor zijn ontstaansperiode, maar kreeg nodige frisheid van beginnend regisseur. Gabin - ook aan de start van zijn carrière - in één van zijn weinige echte jeune premier-rollen.