James Gleason: cast.
Er zijn 70 films gevonden.

Mother

1996 | Komedie

Verenigde Staten 1996. Komedie van Albert Brooks. Met o.a. Albert Brooks, Debbie Reynolds, Rob Morrow, Lisa Kudrow en John C. McGinley.

Het leven van schrijver John Henderson (Brooks) zit op een dood spoor. Zijn werk loopt niet lekker en relaties lijken gedoemd te mislukken. Hij vermoedt dat zijn moeder Beatrice (Reynolds in haar eerste hoofdrol sinds 1971) oorzaak is van het probleem en trekt bij haar in om uit te zoeken waar het is mis gegaan. Het kolderieke uitgangspunt pakt verbazingwekkend evenwichtig uit en resulteert in een sympathieke acteursfilm. Vermakelijk extraatje zijn de vele verwijzingen naar Amerikaanse (top)films in mise-en-scene en muziek met onder andere een opmerkelijke variatie op Paul Simons 'Mrs. Robinson' (The Graduate).

Sawbones

1995 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1995. Thriller van Catherine Cyran. Met o.a. Adam Baldwin, Nina Siemaszko, Don Harvey, Barbara Carrera en Nicholas Sadler.

Een jonge vrouw heeft een vriend die medicijnen studeert. Zij geeft aan de politie vertrouwelijke informatie bij het opsporen van een enge seriemoordenaar, die zijn patiënten 'opereert'. Het kost haar d'r baan en de moordenaar lijkt een medische opleiding te hebben. Klinkt heel bekend. Wie-is-de-dadertje dat gemakkelijk te raden valt. Het scenario is van Sam Montgomery. Het camerawerk is van Christopher Baffa. Ook bekend als PRESCRIPTION FOR MURDER.

The Last Hurrah

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van John Ford. Met o.a. Spencer Tracy, Jeffrey Hunter, Dianne Foster, Basil Rathbone en Pat O'Brien.

Een kleurrijke versie van het politieke boek van Edwin O'Connor, losjes gebaseerd op het leven van de burgemeester van Boston, Curley. De eersteklas rolverdeling met oude, ervaren spelers maakt deze film de moeite waard. Scenario van Frank S. Nugent.

Once Upon a Horse

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Hal Kanter. Met o.a. Dan Rowan, Dick Martin, Martha Hyer, Leif Erickson en John McGiver.

Deze zonderlinge western-parodie gaat op en neer, met enkele geschifte grappen en voldoende pit om hem toch de moeite van het bekijken waard te maken. De oude western-sterren Bob Steele, Kermit Maynard, Tom Keene en Bob Livingston zijn vluchtig te zien als zichzelf.

Money, Women and Guns

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Richard Bartlett. Met o.a. Jock Mahoney, Kim Hunter, Tim Hovey, Gene Evans en Jeffrey Stone.

Voordat een goudgraver vermoord wordt, weet hij nog net zijn testament te schrijven. Aan vijf mensen laat hij alles na, vier wijst hij aan, de vijfde is de man die zijn moordenaar vindt. Mahoney krijgt de opdracht de vier te zoeken. De eerste is het jochie Hovey, en Mahoney wordt gelijk verliefd op diens moeder Hunter. We volgen de ontdekking van de anderen en tot slot de ontmaskering van de moordenaar. Mahoney keert dan terug naar Hunter en Hovey. Het verhaal van Montgomery Pittman verveelt niet, maar boeit ook niet. Camerawerk van Philip Lathrop.

Man Or Gun

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Albert C. Gannaway en Albert Gannaway. Met o.a. Macdonald Carey, Audrey Totter, James Craig, James Gleason en Warren Stevens.

In deze tamme western wordt een stadje door een familie beheerst. Alleen salooneigenaresse Totter verzet zich. Zij krijgt de steun van een vreemdeling, Carey, die een revolverheld blijkt te zijn en de familie in korte tijd uitroeit om dan naast Totter zijn verdere leven in ruste te slijten. Het verhaaltje werd zo duf en zo mat geregisseerd door de derde rangs regisseur Gannaway dat de eerste klas cameraman Jack Marta er het bijltje bij neergooide en geen enkele actie ondernam om er nog iets van te maken.

Spring Reunion

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Robert Pirosh. Met o.a. Betty Hutton, Dana Andrews, Jean Hagen, James Gleason en Laura LaPlante.

Een in aanleg goed damesdrama wordt gehinderd door een goedkoop budget. Andrews en Hutton halen oude herinneringen op tijdens een schoolreünie en maken plannen voor een nieuwe toekomst. Hagen heeft een paar leuke komische scènes. De ster uit het zwijgende-filmtijdperk LaPlante speelt Huttons moeder.

Man in The Shadow

1957 | Western, Thriller

Verenigde Staten 1957. Western van Jack Arnold. Met o.a. Jeff Chandler, Orson Welles, Collean Miller, Ben Alexander en John Larch.

De enige western van Welles. Hij speelt een machtige veeboer op wiens ranch een Mexicaanse arbeider omkomt. Chandler is de kersverse sheriff, die de dood van deze arbeider onderzoekt. De inwoners van het stadje raden de eerlijke sheriff aan de zaak te seponeren, en als twee cowboys van Welles hem vastbinden aan een wagen en hem in vliegende galop door de stad slepen, weigert hij nog steeds om op te geven. Tenslotte toont hij aan dat de onbetrouwbare voorman Larch van Welles de schuldige is. De achterliggende gedachte van deze film was dat het een allegorie had moeten worden over fascisme en corruptie, maar dat is overschaduwd door Welles' overheersende, theatrale acteerstijl. Voor western-liefhebbers en Arnold-geïnteresseerden een belangwekkende film. Scenario van Gene L. Coon. Camerawerk van Arthur E. Arling.

Loving You

1957 | Drama, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1957. Drama van Hal Kanter. Met o.a. Elvis Presley, Lizabeth Scott, Wendell Corey, Dolores Hart en James Gleason.

Loving you is Elvis' tweede speelfilm. Nu treedt hij voor het eerst aan met gitzwart geverfd haar en kunnen we - ook voor 't eerst op film - getuige zijn van een heus podiumoptreden. Elvis speelt deze keer zo'n beetje z'n eigen leven na: hij begint als muzikale vrachtwagenchauffeur en groeit uit tot een heuse megaster. Dolores Hart speelt zijn love interest. De soundtrack is over de hele linie grote klasse, met liedjes als 'Teddy Bear', 'Mean Woman Blues' en 'Lonesome Cowboy'.

The Travellers

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Richard L. Bare. Met o.a. Clint Walker, James Gleason, Diane Brewster, Morris Ankkrum en Robert Armstrong.

Cheyenne (Walker) is bezig bandieten een kopje kleiner te maken in deze voor Europa in de bioscopen uitgebrachte aflevering uit de TV-serie CHEYENNE. Kenneth Higgins bewerkte het verhaal van Walter Doniger (ook bekend als regisseur). Edwin Dupar was de cameraman.

Star in the Dust

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Charles Haas. Met o.a. John Agar, Mamie Van Dooren, Richard Boone, Leif Erickson en Coleen Gray.

Een western naar een prima scenario van Oscar Brodney, die de roman Law Man van Lee Leighton bewerkte. Alles speelt zich binnen één dag af. Agar is een sheriff die Boone in zijn gevangenis heeft en hem voor zonsondergang moet hangen. Boone is door de ranchers gecontracteerd om voor duizend dollar steeds een farmer om zeep te brengen. Hij neemt aan dat de ranchers, met hun duistere leider bankier Erickson, hem wel zullen bevrijden maar de farmers komen naar de stad om te zorgen dat dat niet gebeurt. Alle ingrediënten zijn er om een spannende western te maken - dat dat niet helemaal gelukt is, komt door Haas, die zijn regiedebuut maakte. Eastwood speelde hier zijn eerste cowboyrol na zijn filmdebuut in 1955. Hij speelt een man in dienst van de ranchers. Het was de derde maal dat hij in een Agar-film speelde.

The Night of the Hunter

1955 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1955. Horror van Charles Laughton. Met o.a. Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish, James Gleason en Evelyn Varden.

De godsdienstwaanzinnige psychopaat Harry Powell - Mitchum in zijn beste rol - papt aan met een rijke weduwe, maar haar argwanende kinderen gooien roet in het eten. Bij verschijning wisten critici noch publiek The Night of the Hunter te plaatsen: een curieuze mix van horror, sprookje en melodrama, vol ongebruikelijke shots en surreële settings. Intussen geldt Powell echter als klassieke cinemaschurk, en noemen meesters als Scorsese, Malick en de broers Coen de film - de enige van regisseur Laughton - als inspiratiebron.

Suddenly

1954 | Thriller

Verenigde Staten 1954. Thriller van Lewis Allen. Met o.a. Frank Sinatra, Sterling Hayden, James Gleason, Nancy Gates en Willis Bouchey.

Drie huurmoordenaars, onder leiding van John Baron (Sinatra), bezetten een huis in Suddenly, een ingeslapen Californisch stadje. Van daaruit zullen zij een aanslag plegen op de president, die voor een vistripje in de buurt vertoeft. Kleine, maar efficiënt gemaakt thriller, naar een scenario van Richard Sale, speelt zich af tijdens één middag. Uitstekende rollen van Hayden als sheriff en Sinatra als waarlijk abjecte crimineel die in WO II carrière heeft gemaakt als sluipschutter. Achter de camera stond Charles C. Clarke en David Raskin componeerde een typische jazzy 'série noire'-score.

Forever Female

1953 | Komedie

Verenigde Staten 1953. Komedie van Irving Rapper. Met o.a. Ginger Rogers, William Holden, Paul Douglas, Pat Crowley en James Gleason.

Show-businesskomedie, een absolute topper, met Rogers als ster die zich uiteindelijk realiseert dat ze te oud is voor de rol van het onschuldige meisje, wat schrijver Holden de gelegenheid geeft om Crowley te laten meedoen in het stuk. De tekening van de sfeer rondom Broadway tijdens de 'zomermarkt' is treffend.

The Story of Will Rogers

1952 | Biografie

Verenigde Staten 1952. Biografie van Michael Curtiz. Met o.a. Will Rogers Jr, Jane Wyman, Carl Benton Reid, James Gleason en Mary Wickes.

Eén van de weinige verfilmde biografieën over toneel-en filmfiguren die er authentiek uitziet. Rogers Junior speelt zijn vader geloofwaardig: een rodeoster die cabaretartiest werd. Wyman is zijn toegewijde vrouw.

Two Gals and a Guy

1951 | Musical

Verenigde Staten 1951. Musical van Alfred E. Green. Met o.a. Janis Paige, Robert Alda, James Gleason en Lionel Stander.

Het wedervaren van een zingend echtpaar dat in de beginjaren van de tv een kans voor de buis krijgt. Een doorsnee-film.

I'll See You in My Dreams

1951 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1951. Musical van Michael Curtiz. Met o.a. Doris Day, Danny Thomas, Frank Lovejoy, Patrice Wymore en James Gleason.

Een standaard musical-biopic over liedjesschrijver Gus Kahn. Day speelt zijn vrouw. Songs onder andere: 'I'll See You in My Dreams', 'Ain't We Got Fun', 'It Had To Be You'.

Come Fill the Cup

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. James Cagney, Phyllis Thaxter, Raymond Massey, James Gleason en Gig Young.

Cagney is nogal in toom gehouden als ex-journalist die zijn alcoholisme onder bedwang probeert te houden. Mooie rol van Gleason als helpende ex-dronkelap en Young als dronken playboy.

The Yellow Cab Man

1950 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1950. Komedie van Jack Donahue en Jack Donohue. Met o.a. Red Skelton, Walter Slezak, Edward Arnold, Polly Moran en James Gleason.

Skelton in de huid van een uitvinder èn taxi-chauffeur met een zwak voor mooie meiden. Hij vindt een geheime formule uit en het ligt voor de hand dat allerlei schoften hem die afhandig willen maken. Door Devery Freeman en Albert Beich geschreven slapstick met als climax een spectaculaire achtervolging. Het camerawerk is van Harry Stradling jr.

The Jackpot

1950 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1950. Komedie van Walter Lang. Met o.a. James Stewart, Barbara Hale, James Gleason, Fred Clark en Natalie Wood.

Een verouderde, kleine komedie, door de sterren over de drempel getild. Stewart wordt winnaar van een radiowedstrijd, maar de belasting van de prijs kan hij niet betalen.

Riding High

1950 | Musical

Verenigde Staten 1950. Musical van Frank Capra. Met o.a. Bing Crosby, Coleen Gray, Charles Bickford, Margaret Hamilton en Frances Gifford.

Deze nieuwe musical-versie van BROADWAY BILL volgt het oorspronkelijke zo op de voet dat opnames uit de film van 1934 konden worden gebruikt. Crosby is de eigenaar van een renpaard dat nog naam moet maken. Goede liedjes en de Capra-regie maken er iets plezierigs maar niet zo gedenkwaardigs van. Hardy is leuk in een zeldzaam solo-optreden.

Key to the City

1950 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1950. Komedie van George Sidney. Met o.a. Clark Gable, Loretta Young, Frank Morgan, Marilyn Maxwell en Raymond Burr.

Een aardige romance tussen Gable en Young, twee burgemeesters die elkaar ontmoeten op een conventie.

Take One False Step

1949 | Mysterie

Verenigde Staten 1949. Mysterie van Chester Erskine. Met o.a. William Powell, Shelley Winters, James Gleason, Marsha Hunt en Dorothy Hart.

Een goed mysterieverhaal waarin de onschuldige Powell door de politie achternagezeten wordt als hij probeert aan het bewijs van zijn onschuld te komen.

Miss Grant Takes Richmond

1949 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Lloyd Bacon. Met o.a. Lucille Ball, William Holden, Janis Carter, James Gleason en Frank McHugh.

Ball speelt een geschifte secretaresse die per ongeluk betrokken raakt bij boevenpraktijken. Miss Ball steelt niet alleen de show - zij ìs de show.

Bad Boy

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Kurt Neumann. Met o.a. Lloyd Nolan, Jane Wyatt, Audie Murphy, James Gleason en Martha Vickers.

Jeugddelinquent moet gerehabiliteerd worden en wordt naar een jongensranch gestuurd, waar hij bevriend raakt met Nolan. De jonge Murphy is behoorlijk strijdlustig.

When My Baby Smiles at Me

1948 | Musical

Verenigde Staten 1948. Musical van Walter Lang. Met o.a. Betty Grable, Dan Dailey, Jack Oakie, June Havoc en James Gleason.

Een doorsnee-musical zonder meer over een variété- artiestenpaar dat uit elkaar gaat als één van beiden een baan op Broadway kan krijgen. Natuurlijk komen ze weer bij elkaar terecht. Naar het beroemde toneelstuk Burlesque. Tevoren verfilmd als DANCE OF LIFE en SWING HIGH, SWING LOW.

The Return of October

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Joseph H. Lewis. Met o.a. Glenn Ford, Terry Moore, Albert Sharpe, James Gleason en Steve Dunne.

Moore is het gezonde meisje dat een sterke band heeft met haar paard (October), waarover in de familie nogal wat consternatie ontstaat.

The Life of Riley

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Irving Brecher. Met o.a. William Bendix, James Gleason, Rosemary DeCamp, Bill Goodwin en Beulah Bondi.

Een speelfilm naar de populaire radio komedieserie over de hardwerkende pechvogel Chester A. Riley. Iets meer bitterzoet dan de originele [KL]sitcom[KLE] (of de daaruit voortgekomen tv-serie) maar genietbaar. De zwarte komedie van Browns Digger O'Dell is echt iets nieuws.

The Dude Goes West

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Kurt Neumann. Met o.a. Eddie Albert, Gale Storm, James Gleason, Binnie Barnes en Gilbert Roland.

In deze leuke westernkomedie is Albert een wapensmid die zijn geluk in het westen, in Nevada, gaat beproeven. Onderweg komt hij Storm tegen, die op zoek is naar de moordenaar van haar vader. Ze besluiten samen op pad te gaan en onderweg krijgen ze te maken met Indianen, met een bandietenbende onder leiding van MacLane enz. Maar Albert weet elk probleem op innemende wijze op te lossen. Richard Sale en Mary Loos schreven voor producent Frank en Maurice King het scenario, en Karl Struss deed goed werk als cameraman.

Smart Woman

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Edward A. Blatt. Met o.a. Brian Aherne, Constance Bennett, Barry Sullivan, Michael O'Shea en James Gleason.

Advocate Bennett gaat voorbij aan haar liefde als het om de vervolging van een corrupte officier van Justitie en andere topambtenaren gaat.

Tycoon

1947 | Western, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1947. Western van Richard Wallace. Met o.a. John Wayne, Laraine Day, Cedric Hardwicke, Judith Anderson en James Gleason.

Johnny Munroe (Wayne) is ingehuurd om een spoorlijn aan te leggen in het Andesgebergte en krijgt ruzie met zijn opdrachtgever over de te volgen route. Tot overmaat van ramp wordt Johnny verliefd op de dochter van zijn baas. John Wayne doet zijn best, maar kan dit langdradige melodrama niet redden. Dit prestigeproject van RKO werd een van hun grootste fiasco's. Borden Chase en John Twist baseerde hun scenario op een roman van C. E. Scoggins. Voor de knappe kleurenfotografie tekenden Harry J. Wild en W. Howard Green.

The Homestretch

1947 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1947. Drama van H. Bruce Humberstone en Bruce Humberstone. Met o.a. Cornel Wilde, Maureen O'Hara, Glenn Langan, Helen Walker en James Gleason.

Een onschuldige film over de romance tussen een jong meisje en een paardeneigenaar, heeft te lijden van het scenario en de ongelijke acteerprestaties.

The Bishop's Wife

1947 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1947. Komedie van Henry Koster. Met o.a. Cary Grant, Loretta Young, David Niven, Monty Woolley en James Gleason.

Als een Episcopaalse bisschop God om hulp smeekt bij het bouwen van een kathedraal, verschijnt er plots een engel op zijn stoep. Dudley (Grant) is zijn naam en al snel helpt hij de bisschop met zowel de fondsenwerving als met zijn kwakkelende huwelijk. Maar hoe meer tijd hij met de gracieuze vrouw van de bisschop spendeert, des te meer hij het aardse bestaan begint te bewonderen. Heden ten dage doet deze klassieke kerstkomedie enigszins gezapig aan, maar Grant is geweldig als godsgezant met dubbele agenda.

Down to Earth

1947 | Musical

Verenigde Staten 1947. Musical van Alexander Hall. Met o.a. Rita Hayworth, Larry Parks, Marc Platt, Roland Culver en James Gleason.

Terpsichore, muze van de dans (Hayworth) daalt op aarde af om Parks met mythologische musical te helpen. Mooie Rita is enige pluspunt in cliché-musical waarin Gleason, Horton en Culver karakters uit HERE COMES MR. JORDAN binnenbrengen.

The Well-Groomed Bride

1946 | Komedie

Verenigde Staten 1946. Komedie van Sidney Lanfield. Met o.a. Olivia de Havilland, Ray Milland, Sonny Tufts, James Gleason en Percy Kilbride.

Twee met Oscars gezegende sterren worstelen met een belachelijk scenario over een koppig meisje dat erop staat champagne te drinken op haar trouwdag.

The Hoodlum Saint

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Norman Taurog. Met o.a. William Powell, Esther Williams, Angela Lansbury, James Gleason en Rags Ragland.

Een middelmatige film die drijft op Powells uitstekende spel in zijn rol van cynicus die Het Licht ziet.

Lady Luck

1946 | Komedie

Verenigde Staten 1946. Komedie van Edwin L. Marin. Met o.a. Robert Young, Barbara Hale, Frank Morgan en James Gleason.

Hale betrapt haar kersverse echtgenoot Young aan de speeltafel, nog geen uur na zijn jawoord en de belofte nooit meer te zullen gokken. Ze wil onmiddellijk een scheiding, want ze heeft er in haar familie al genoeg die al hun bezittingen hebben verspeeld. Grootvader Morgan probeert zijn kleindochter tot bedaren te brengen. En wedden dat het lukt! Aantrekkelijke personages en leuke, pittige dialogen zijn een lust voor oog en oor. De moraal van het scenario van Lynn Root en Frank Fenton, naar een verhaal van Herbert Clyde Lewis, is echter achterhaald. Voor de fotografie tekende Lucien Andriot.

This Man's Navy

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van William A. Wellman. Met o.a. Wallace Beery, Tom Drake, James Gleason, Jan Clayton en Selena Royle.

Het gebruikelijke militaire-dienstverhaal met Beery werd weer eens netjes opgeklopt. Beery behandelt Drake als een zoon en heeft plaatsvervangend plezier in diens marine-carrière.

The Clock

1945 | Romantiek, Drama, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1945. Romantiek van Vincente Minnelli. Met o.a. Judy Garland, Robert Walker, James Gleason, Keenan Wynn en Marshall Thompson.

New York 1945. De jonge korporaal Joe Allen (Walker) heeft 48 uur verlof voordat hij zich met zijn legeronderdeel moet inschepen voor Engeland. Doelloos slentert hij rond in het station, waar hij de betoverende Alice Mayberry (Garland) ontmoet. De vrijgevochten jonge vrouw nodigt de eenzame soldaat uit om met haar de stad te bekijken. Het duurt niet lang of ze worden smoorverliefd. Een goedkoop verhaaltje, maar een zalige verfilming, gesierd met een keur aan komische bijfiguren. Minnelli toont zich een meester in het hanteren en manipuleren van zijn personages. Robert Nathan en Joseph Schrank baseerden hun scenario op een verhaal van Pauline Gallico en Paul Gallico. Het camerawerk is van George Folsey. Vlak na de opnamen trouwde Minnelli met Garland. Er is ook een ingekleurde versie van gemaakt. In Engeland uitgebracht als UNDER THE CLOCK.

Captain Eddie

1945 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Avonturenfilm van Lloyd Bacon. Met o.a. Fred MacMurray, Lynn Bari, Charles Bickford, Thomas Mitchell en Lloyd Nolan.

De maker van deze film heeft zich niet verdiept in de vliegerij en de opwindende carrière van Eddie Rickenbacker. Het gevolg is eenheidsworst.

A Tree Grows in Brooklyn

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Dorothy McGuire, Joan Blondell, James Dunn, Lloyd Nolan en Peggy Ann Garner.

Een gevoelige verfilming van de roman van Betty Smith over een meisje, Garner, dat moeite heeft met een ongelukkige gezinssfeer. Dunn kreeg een Oscar voor zijn rol als alcoholistische vader, en Garner kreeg een speciale Oscar.

Once Upon a Time

1944 | Komedie

Verenigde Staten 1944. Komedie van Alexander Hall. Met o.a. Cary Grant, Janet Blair, James Gleason, Ted Donaldson en Art Baker.

Een amusante komedie-fantasie over ondernemer Grant die optreedt als impresario van een dansende rups; onbeduidende lol.

Arsenic and Old Lace

1944 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1944. Komedie van Frank Capra. Met o.a. Cary Grant, Priscilla Lane, Josephine Hull, Raymond Massey en Peter Lorre.

Na een jarenlang Broadway-succes werd het gelijknamige stuk van Joseph Kesselring bewerkt voor het filmdoek onder leiding van meester van de lichte toets Frank Capra. Het huwelijk van Mortimer (Grant) en Elaine (Lane) raakt enigszins overschaduwd door Mortimers ontdekking dat zijn familie uit vreemde vogels bestaat. Zijn beminnelijke tantes hebben misschien wel diverse moorden op hun geweten, zijn broer denkt dat hij Teddy Roosevelt is. Vrolijke komedie met macabere randjes heeft een prima cast. Grant hekelde later, niet onterecht, zijn eigen overacteren, maar dat doet weinig af aan deze heerlijk maffe film.

Crash Dive

1943 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1943. Romantiek van Archie Mayo. Met o.a. Tyrone Power, Anne Baxter, Dana Andrews, James Gleason en Dame May Whitty.

Liefdesgeschiedenis tegen de achtergrond van een onderzeeër in gevechtsactie. Power en Andrews zijn beiden verliefd op de jonge Baxter. Oscar voor de effecten, die dan ook de voornaamste verdienste van de film vormen.

A Guy Named Joe

1943 | Drama, Fantasy, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Irene Dunne, Van Johnson, Ward Bond en James Gleason.

Goede acteurs spartelen in een wat warrige fantasie waarin de hemelse Tracy afdaalt naar de aarde om dienstplichtige Johnson in WO II een handje te helpen. Scenario van Dalton Trumbo naar een verhaal van Chandler Sprague en David Boehm. Camerawerk van George Folsey en Karl Freund.

The Falcon Takes Over

1942 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1942. Mysterie van Irving Reis. Met o.a. George Sanders, Lynn Bari, James Gleason, Allen Jenkins en Helen Gilbert.

De avonturen van de sympathieke detective The Falcon werden bedacht door Michael Arlen, maar The Falcon Takes Over, de derde film in een reeks van twaalf, is gebaseerd op een roman van Raymond 'Philip Marlowe' Chandler. Daarin vraagt een onschuldige ex-gevangene (Bond) aan The Falcon (Sanders) om zijn verdwenen vriendin op te sporen. Uiteraard bevindt De Valk zich in korte tijd tot over zijn oren in een web van intrige. Het met sterren bezette The Falcon Takes Over is met z'n hoge tempo en komische ondertoon een van de beste Falcon-afleveringen.

My Gal Sal

1942 | Musical

Verenigde Staten 1942. Musical van Irving Cummings. Met o.a. Rita Hayworth, Victor Mature, John Sutton, Carole Landis en James Gleason.

Een nostalgisch getinte musical, spelend in de onbezorgde jaren 1890, over de componist/liedschrijver Paul Dresser (Mature) en zijn liefde voor de mooie zangeres Hayworth. De film omvat Dressers composities, zoals de titelmelodie en andere nummers uit een voorbije tijd.

Manila Calling

1942 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Herbert I. Leeds en Herbert Leeds. Met o.a. Lloyd Nolan, Carole Landis, Cornel Wilde, James Gleason en Martin Kosleck.

Een clichématige WOII-film over een knaap die met zijn beperkte, doch doeltreffende uitrusting, ze er in zijn uppie allemaal van langs geeft.

Footlight Serenade

1942 | Muziek, Musical

Verenigde Staten 1942. Muziek van Gregory Ratoff. Met o.a. Betty Grable, Victor Mature, John Payne, Jane Wyman en Phil Silvers.

Lopende-bandfilm die zich afspeelt achter de schermen van de musical, waarin bokser Mature op zoek naar wat afwisseling, bij Broadway belandt en Grable tegen het lijf loopt. Geen vermeldenswaardige songs.

Nine Lives Are Not Enough

1941 | Mysterie

Verenigde Staten 1941. Mysterie van A. Edward Sutherland. Met o.a. Ronald Reagan, Joan Perry, James Gleason, Peter Whitney en Faye Emerson.

Ronald Reagan is een agressieve journalist die een moord oplost. Een vermakelijke Warner Bros-produktie zonder veel pretenties; een lekker hoog tempo.

Meet John Doe

1941 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1941. Drama van Frank Capra. Met o.a. Gary Cooper, Barbara Stanwyck, Edward Arnold, Walter Brennan en Spring Byington.

Wanneer jongste verslaggeefster Stanwyck samen met veertig anderen wordt ontslagen door krantenmagnaat Arnold, vindt zij op haar bureau de brief van een werkloze lezer - John Doe - die dreigt zich van het dak van het gemeentehuis te storten, als hij geen werk krijgt. Ze haalt hoofdredacteur Gleason over om free- lance een kolom over John Doe te maken, die razend populair wordt. Dan moet John Doe ook in levende lijve worden gevonden in de persoon van de werkloze baseball-prof Cooper. Als Cooper ingezet wordt voor een nationale liefdadigheidsactie, stuiten Stanwyck en hij op politieke corruptie waarbij baas Arnold betrokken is. Capra-Americana als gewaagde antikapitalistische maatschappijkritiek. Door zijn idealisme te lang, maar toch interessant. Veel bestaande (her-uitgebrachte) kopieën duren 123m. Ook in omloop als ingekleurde versie.

Here Comes Mr. Jordan

1941 | Komedie, Drama, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 1941. Komedie van Alexander Hall. Met o.a. Robert Montgomery, Evelyn Keyes, Claude Rains, Rita Johnson en Edward Everett Horton.

Zeven Oscarnominaties kreeg destijds deze verfilming van het lichtvoetige fantasy toneelstuk 'Heaven Can Wait' van Harry Segall, dat in 1978 een bekendere bewerking kreeg met Warren Beatty. Profbokser Joe Pendleton (Montgomery) wordt, op weg naar een wedstrijd, vroegtijdig uit het aardse leven weggeplukt en naar de hemel gehaald. Een vergissing, zo blijkt. Men gaat, ondanks Joe's grote tegenzin natuurlijk, op zoek naar een ander lichaam waar zijn ziel in kan huizen. Het wordt het lijf van een rijke man, die juist is vermoord door zijn vrouw. Charmante acteurs en kostuums van de fameuze Edith Head.

A Date With the Falcon

1941 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1941. Mysterie van Irving Reis. Met o.a. George Sanders, Wendy Barrie, James Gleason, Allen Jenkins en Mona Maris.

Op het ogenblik dat Falcon (Sanders) zijn ja-woord zal geven, komt het bericht dat de briljante geleerde Craig, die een formule ontdekte om synthetische diamanten te maken, is ontvoerd. Hij onderzoekt de zaak. Vlotte tweede aflevering in deze serie zit vol humoristische dialogen, gekoppeld aan de typisch Britse mentaliteit van Sanders. Hij wordt schitterend van repliek gediend door Gleason als politie-inspecteur O'Hara. Michael Arlen schreef het verhaal, dat voor de film bewerkt werd door Lynn Root en Frank Fenton. Achter de camera stond Robert De Grasse. Vervolg: THE FALCON TAKES OVER. Zie ook: 'The Falcon'-serie.

On Your Toes

1939 | Misdaad, Musical

Verenigde Staten 1939. Misdaad van Ray Enright. Met o.a. Vera Zorina, Eddie Albert, Frank McHugh, Alan Hale en James Gleason.

Dit langdradige, zich letterlijk achter de schermen afspelende verhaal over de jaloezie van een vaudeville-danser die betrokken raakt bij een Russisch ballet en een poging tot moord heeft weinig meer van doen met het Broadway-succes van George Abbott. Zelfs de liedjes van Rodgers en Hart zijn verdwenen en gedegradeerd tot achtergrondmuziek! Gelukkig is Zorina's dans van 'Slaughter on Tenth Avenue' gehandhaafd in een choreografie van George Balanchine.

Manhattan Merry-Go-Round

1938 | Muziek, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Muziek van Joseph Santley. Met o.a. Phil Regan, Ann Dvorak, Leo Carrillo en James Gleason.

Carrillo neemt een grammofoonplatenmaatschappij over. Een dun verhaaltje, met een romantisch zijlijntje, niet meer dan een excuus voor een aantal niet al te opwindende nummers door Gene Autry, Cab Calloway, Ted Lewis, Louis Prima en Joe DiMaggio (!), om er maar eens een paar te noemen.

Forty Naughty Girls

1937 | Komedie, Mysterie

Verenigde Staten 1937. Komedie van Edward Cline. Met o.a. James Gleason, Zasu Pitts, Marjorie Ford, George Shelley en Joan Woodbury.

Deze laatste mysterie-komedie uit de Hildegarde Withers-reeks is ronduit afschuwelijk. In deze film raken Pitts en Gleason betrokken bij een moord achter de coulissen.

The ex-Mrs Bradford

1936 | Komedie, Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Komedie van Stephen Roberts. Met o.a. James Gleason, Jean Arthur en William Powell.

Deze laatste mysterie-komedie uit de Hildegarde Withers-reeks is ronduit afschuwelijk. In deze film raken Pitts en Gleason betrokken bij een moord achter de coulissen.

The Plot Thickens

1936 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1936. Komedie van Ben Holmes. Met o.a. James Gleason, Zasu Pitts, Oscar Apfel, Owen Davis, Jr. en Arthur Aylesworth.

Een kostelijke misdaadklucht met Pitts als de schoolfrik Hildegarde Withers, die als een Amerikaanse uitgave van Miss Marple inspecteur Gleason helpt een roofmoord op te lossen. Naarmate de film vordert, wordt de plot steeds ingewikkelder (zoals de titel al aangeeft).

The Ex-Mrs. Bradford

1936 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1936. Komedie van Stephen Roberts. Met o.a. William Powell, Jean Arthur, James Gleason, Eric Blore en Robert Armstrong.

Thriller-komedie, die doet denken aan een mooi geproduceerde THIN MAN, waarin Powell samenwerkt met zijn ex-vrouw Arthur om een moord op te lossen.

Murder on a Bridle Path

1936 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1936. Mysterie van Edward Killy en William Hamilton. Met o.a. James Gleason, Helen Broderick, Louise Laitmer, Owen Davis, Jr. en John Arledge.

Broderick neemt de rol van Hildegarde Withers over in dit buitengewoon onbevredigende mysterie uit de reeks. De film gaat over een lid van de beau-monde die gedood wordt als hij 's morgens vroeg gaat paardrijden. Een fantastisch slot kan zestig minuten dodelijke verveling niet goed maken.

West Point of the Air

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van Richard Rosson en Richard Rossen. Met o.a. Wallace Beery, Robert Young, Maureen O'Sullivan, Lewis Stone en James Gleason.

Commandant Beery dwingt weigerachtige zoon Young terwille van zijn eigen voldoening een luchtmachtopleiding te volgen. Een goede rolbezetting vrolijkt dit doorsneedrama op.

Murder on a Honeymoon

1935 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1935. Mysterie van Lloyd Corrigan. Met o.a. Edna May Oliver, James Gleason, Lola Lane, Chick Chandler en George Meeker.

Nadat er een moord is gepleegd aan boord van een watervliegtuig dat op weg was naar Catalina Island, krijgt Hildegarde Withers (die toevallig aan boord was) inspecteur Oscar Piper zover dat hij komt en de misdaad oplost. Een leuke aflevering uit de Withers-serie. Robert Benchley schreef mee aan het scenario en de film werd echt op het schilderachtige eiland opgenomen.

Murder on the Blackboard

1934 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1934. Mysterie van George Archainbaud. Met o.a. Edna May Oliver, James Gleason, Bruce Cabot, Gertrude Michael en Regis Toomey.

Een jonge onderwijzeres wordt vermoord en haar collega Hildegarde Withers (Oliver) raakt, samen met inspecteur Oscar Piper, betrokken bij het oplossen van de zaak. Aardige aflevering uit de korte Withers-reeks.

Clear All Wires

1933 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1933. Avonturenfilm van George Hill en George Hall. Met o.a. Lee Tracy, Benita Hume, Una Merkel, James Gleason en Alan Edwards.

Tracy is het levendige middelpunt van dit wat zwakke verhaal over een journalist die de hele wereld afreist en met ieder artikel nieuws maakt. Het hoogtepunt zijn zijn escapades in Rusland. Het scenario is van Bella en Sam Spewack, naar hun eigen toneelstuk.

Penguin Pool Murder

1932 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1932. Misdaad van George Archainbaud. Met o.a. Edna May Oliver, James Gleason, Mae Clarke, Robert Armstrong en Donald Cook.

De sigarenvretende smeris Oscar Piper (Gleason) en de onderwijzeres Hildegarde Withers (Oliver) werken samen om een weerzinwekkende aquariummoord op te lossen. Dit is de eerste film in de kortstondige maar onderhoudende 'Hildegarde Withers'-serie, gebaseerd op de verhalen van Stuart Palmer.

Lady and Gent

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Stephen Roberts. Met o.a. George Bancroft, Wynne Gibson, Charles Starrett, James Gleason en John Wayne.

Een aardig verhaaltje rond een echtpaar dat de zoon van een vriend grootbrengt. Het heeft allemaal weinig om het lijf. Naast Wayne (die een bijrol speelde) zien we Starrett, in die tijd in opkomst en een paar jaar later een van de belangrijkste westernacteurs. Bancroft zou later met Wayne in STAGECOACH spelen.

The Singing Jockey

1931 | Musical

Verenigde Staten 1931. Musical van Albert S. Rogell. Met o.a. Eddie Quillan, James Gleason, Marian Nixon, King Baggott en Paul Hurst.

Een doorsnee musical.

A Free Soul

1931 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1931. Komedie van Clarence Brown. Met o.a. Norma Shearer, Lionel Barrymore, Clark Gable, Leslie Howard en James Gleason.

Een stevig drinkende, vrije advocaat verdedigt succesvol gangster Gable in een moordaanklacht. Hij ontdekt dan tot zijn verbazing dat zijn niet zó vrijdenkende dochter verliefd is geworden op de boef. Gedateerd zedenstuk, blijft boeiend vanwege de bezetting en vanwege Barrymore's beroemde slotscène in rechtszaal; hij kreeg een Oscar voor zijn rol. Naar het boek dat Adele Rogers St. John schreef over haar vader. Opnieuw gemaakt als: THE GIRL WHO HAD EVERYTHING.

Puttin' on the Ritz

1930 | Muziek, Drama

Verenigde Staten 1930. Muziek van Edward H. Sloman en Edward Sloman. Met o.a. Harry Richman, Joan Bennett, James Gleason, Aileen Pringle en Lilyan Tashman.

Dodelijk muzikaal drama over de wederwaardigheden van de egocentrische vaudeville-artiest Richman, die op het scherm totaal niet tot zijn recht komt. De songs van Irving Berlin, zoals 'With You', 'Alice in Wonderland' en de titelsong maken nog iets goed. De muzikale slotscène was oorspronkelijk in tweekleurig Technicolor.

Yeah! Oh

1929 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1929. Komedie van Tay Garnett. Met o.a. Robert Armstrong, James Gleason, Zasu Pitts, Patricia Caron en Bud Fine.

In deze verrukkelijke komedie spelen Armstrong en Gleason twee zwervers die in een kamp van spoorwegarbeiders werken. Onderwerp van de film vormen hun romantische verwikkelingen met Pitts en Caron. De spitsvondige dialoog van de hand van Gleason is sprankelend en regisseur Garnett heeft gezorgd voor een goede knokpartij op het dak van een voortsnellende trein.