Fredrik Morheden

Editor

Fredrik Morheden is editor.
Er zijn 7 films gevonden.

Een man die Ove heet

2015 | Komedie, Drama

Zweden 2015. Komedie van Hannes Holm. Met o.a. Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg en Ida Engvoll.

Ove is een 59-jarige mopperpot en overtuigd Saab-rijder die witte boorden haat en zich omringd weet door idioten. Tot zijn bleke leven weer wat kleur krijgt dankzij de nieuwe, chaotische buren. Dramatische komedie naar gelijknamige roman van Fredrik Backman legt burgerlijk Zweden onder het vergrootglas. In flashbacks trekken Ove's leven en grote liefde voorbij. Soms plat, maar vaker vermakelijk, mede dankzij het geweldige spel van titelvertolker Rolf Lassgård als de proto-Zweed met de hangende mondhoeken. Een goed in elkaar zittende feelgood rond een mierenneuker met een verhaal.

De Anderssons in de bergen

2014 | Jeugdfilm, Romantiek

Zweden 2014. Jeugdfilm van Gustaf Åkerblom. Met o.a. William Ringström, Morgan Alling, Anja Lundkvist, Hanna Elffors Elfström en Julius Jimenez Hugoson.

Deze vierde film over de familie Andersson speelt zich af in de besneeuwde bergen. Dat de familie op wintersport gaat is geregeld door de dertienjarige tienerzoon Sune, die zijn vriendinnetje achterna wil reizen, omdat hij bang is dat ze het op de skipiste aanlegt met een verdacht knappe klasgenoot. Het leidt allemaal tot vrolijke, slapstickachtige taferelen, waarbij alle leden van het gezin hun eigen specifieke rol vervullen. Leuke, onschuldige familiefilm, voor liefhebbers van Scandinavische humor.

Ice Dragon

2012 | Jeugdfilm, Drama

Zweden 2012. Jeugdfilm van Martin Högdahl. Met o.a. Philip Olsson, Feline Andersson, Lisbeth Johansson en Malin Morgan.

De elfjarige Mik woont met zijn vader, een alcoholistische metaldrummer, en oudere broer in Stockholm. Na een crisis wordt hij door jeugdzorg naar zijn tante Lena op het platteland gestuurd. Goedbedoelde jeugdfilm naar boek van Mikael Engström is fataal gehandicapt door de beroerde scenarioadaptatie. Potentieel zeer interessante personages (Lena, Miks vader) blijven jammerlijk plat. Toch laat de fraai in 'Scope gefotografeerde film een positief gevoel na. Sterke, atypisch heavy muziek van ex-In Flames-gitarist Jesper Strömblad, tevens metaldrummer en alcoholist.

De Anderssons - bijna miljonairs

2013 | Jeugdfilm, Komedie, Familiefilm

Zweden 2013. Jeugdfilm van Hannes Holm. Met o.a. William Ringström, Anja Lundkvist en Morgan Alling.

Meestal wil de vader van Sune (Ringström) naar een onaangenaam vakantieoord, het zogenaamde ‘muskieteneiland’. Maar dit jaar wil hij tot grote vreugde van het hele gezin naar Tirol! Daar blijkt echter dat hij er alleen naartoe wilde omdat hij een vroeg, ongesigneerd schilderij van een inmiddels beroemde schilder uit het gebergte alsnog wil laten ondertekenen, zodat het een kapitaal waard wordt. De humor is niet erg subtiel in deze Zweedse familiekomedie, wie dat geen bezwaar vindt zal zich best amuseren.

De Anderssons in Griekenland

2012 | Jeugdfilm

Zweden 2012. Jeugdfilm van Hannes Holm. Met o.a. William Ringström, Morgan Alling, Anja Lundkvist en Feline Andersson.

Zweeds gezinnetje Andersson gaat ieder jaar kamperen in eigen land, maar deze keer mag pa vanwege een conferentie in Griekenland met het hele gezin naar een all inclusive Grieks resort. En vanaf het prilste begin gaat mis wat mis kan gaan. De missers zijn wel stuk voor stuk tam, met bijvoorbeeld een kwijlende moeder na te veel reistabletjes. Of twee kinderen in een wankele eenpersoons mascottepop. De lieflijke avonturen van Sune staan centraal, de elfjarige ontluikende tiener die speciaal voor de gelegenheid een relatiepauze heeft ingelast met zijn Zweedse vriendinnetje. Ongecompliceerd vermaak.

Desmond en het moerasmonster

2006 | Animatie, Familiefilm

Zweden 2006. Animatie van Magnus Carlsson. Met o.a. Sten Ljunggren, Shanti Roney en Rikard Wolff.

Vrolijke stop motion poppenanimatie, over het biggetje Desmond dat met zijn vriendjes in het Frambozenbos woont. Ondanks de fontal nudity van Desmond uitermate geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Popular Music

2004 | Drama

Zweden/Finland 2004. Drama van Reza Bagher. Met o.a. Max Enderfors, Andreas af Enehjelm, Niklas Ulfvarson en Jarmo Mäkinen.

Mikael Niemi's roman Populärmusik från Vittula kwam in 2000 uit, veroverde Zweden en daarna in veel talen de wereld. De tragikomische verfilming uit 2004 is een vereenvoudiging van soms poëtische pagina's, die niettemin in Scandinavië populair werd. De setting Vittula, een wijk in het Noord-Zweedse dorp Pajala, is voor de inhoud essentieel. Schrijver Niemi is hier geboren en ziet Vittula duidelijk als kwalijk achterlijk. Zijn personages Matti en Niila ontdekken er rockmuziek in de jaren zestig en richten er een bandje op. Matti vindt vooral de aanwaaiende meisjes interessant, maar voor Niila, die thuis geslagen wordt, is een uitweg via het muzikantenbestaan een bloedserieus doel.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Fredrik Morheden op televisie komt.

Reageer