Tony Palmer is regisseur, acteur en producer.
Er zijn 15 films gevonden.

Stanley Kubrick - A Life in Pictures

2001 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 2001. Documentaire van Jan Harlan. Met o.a. Christiane Kubrick, Woody Allen, Martin Scorsese, Steven Spielberg en Jack Nicholson.

Een paar jaar na de dood van Kubrick maakte zijn vertrouwde medewerker, uitvoerend producent en zwager Jan Harlan deze documentaire. De film geeft een inkijkje in de werkwijze van deze lastige perfectionist, er worden bewonderaars aan het woord gelaten, maar ook acteurs die vertellen hoe moeizaam het was om met het genie samen te werken. Interessant voor cinefielen.

Chopin's Secret

1999 | Drama, Muziek, Historische film

Verenigd Koninkrijk/Duitsland 1999. Drama van Tony Palmer. Met o.a. Penelope Wilton, Paul Rhys, Valentina Igoshina, Elisabeth McGorian en Corin Redgrave.

In november 1945 biedt Paulina Czernika (Wilton) zich aan bij de Poolse minister van cultuur (Shrapnel). Ze is de achterkleinnicht van gravin Delfina Potocka en ze is in het bezit van een honderdtal liefdesbrieven die de beroemde componist Fryderik Chopin destijds aan Delfina geschreven heeft. De vurige, haast schunnige inhoud van de brieven stemt echter niet overeen met het beeld dat men had van de componist. Paulina wordt vervolgt en zal uiteindelijk op 17 oktober 1949 (de honderdste verjaardag van Chopins overlijden) een `geregelde` zelfmoord plegen. In flash-backs volgen we de liefdesgeschiedenis van Chopin (Rhys) met de frivole, gehuwde Delfina (eveneens vertolkt door Wilton). Terwijl het heden in sombere zwart-wit beelden verteld wordt, zijn de flashbacks in speelse kleuren. Het verhaal wordt regelmatig onderbroken door Igoshina, die op de piano fragmenten speelt uit Chopins [KL21]uvre. Een minder gekend element uit het leven van Chopin (1810-1849), fascinerend gebracht door een van de beste cineasten van klassieke muziek. Palmer schreef zelf het scenario en monteerde de prent. Fotografie is van David Marsh. Dolby Stereo.

The Legend of Parsifal

1998 | Documentaire, Fantasy, Muziek

Duitsland/Verenigd Koninkrijk/Oostenrijk/Australië/Mexico/Italië 1998. Documentaire van Tony Palmer. Met o.a. Placido Domingo, Violeta Urmana, Matti Salminen, Nikolai Putilia en Feodor Mojhaev.

De beroemde tenor Placido Domingo vertelt de legende van Parsifal en van de zoektocht naar de Heilige Graal. Centraal staat uiteraard het werk van Richard Wagner, dat bij zijn premi[KA2]ere in 1882, de meest revolutionaire opera was tot op dat tijdstip. Wagner heeft meer dan twintig jaar alle facetten bestudeerd van de middeleeuwse legende van de Graal, ridder Lohengrin en diens vader Parsifal. Er wordt naar een verklaring gezocht waarom deze opera zo op handen gedragen werd door de nazi`s en nu nog steeds vereerd wordt door extreem-rechtse fascisten. Domingo legt de nadruk op de vele religieuze raakpunten, terwijl [KL]Parsifal[KLE] toch geen religieuze opera is. Fragmenten uit de opera werden gefilmd op prachtige lokaties in Itali[KA3]e, Griekenland en Mexico, met uiteraard Domingo in de titelrol en uitgevoerd door koor en orkest van het Mariinsky Theater St. Petersburg, o.l.v. Valery Gergiev. De legende wordt bovendien nog ge[KA3]illustreerd met fragmenten uit de films INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE, MONTY PYTHON AND THE HOLY GRAIL en DET SJUNDE INSEGLET, terwijl de figuur van Wagner belicht wordt aan de hand van fragmenten uit Palmers eigen WAGNER met Richard Burton (1989). Een schitterende muziekdocumentaire zoals we van Palmer, die zelf het scenario schreef, gewoon zijn. Voor de fantastische kleurenpracht waren de camera's van Simon Bray, Dave Marsh, Kate Robinson en David Swan verantwoordelijk. Een must voor elke liefhebber van Wagner. Stereo.

Sergej Rachmaninoff: The Harvest Of Agony

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Verenigd Koninkrijk/Duitsland 1998. Documentaire van Tony Palmer. Met o.a. Valery Gergiev, Mikhaïl Pletnev, Valentina Igoschina, Peter Jablonski en Dmitri Hvorostovsky.

In december 1917 verliet Sergej Rachmaninoff Rusland, via Finland, om in te gaan op een uitnodiging in Stockholm een concert te geven. De rest van zijn leven zou de in 1873 geboren Russische componist in vrijwillige ballingschap doorbrengen. In 1918 emigreerde hij naar Amerika dat zijn tweede vaderland zou worden. Heel zijn leven bevocht hij openlijk het communisme en vooral de leider Josef Stalin, die hij een der wreedste moordenaars uit de geschiedenis van de mensheid noemde. Hij stierf in Beverly Hills op 23 maart 1943, enkele dagen voor zijn zeventigste verjaardag. Via geschriften die hij naliet en die op onnavolgbare wijze gelezen worden door Sir John Gielgud, vertelt Palmer zijn biografie aan de hand van foto`s, archiefopnamen, home movies, geacteerde sc[KA2]enes, interviews (met o.a. Rachmaninoffs kleinzoon Alexander) en vooral een grote dosis muziek, uitgevoerd door het Kirov-orkest, solisten en koor van het Mariinsky Theatre o.l.v. Valery Gergiev. Zoals we van Palmer gewoon zijn oogt zijn film erg barok en zet hij de muziek van de componist op een overvloed aan somptueuze beelden. Het neusje van de zalm voor liefhebbers van klassieke muziek. Palmer schreef zelf het scenario. Montage is van John Mayes. Achter de camera namen Dave Marsh en Mark Duffield plaats. Dolby Stereo.

England, My England

1995 | Drama, Biografie, Muziek

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland/Bulgarije 1995. Drama van Tony Palmer. Met o.a. Simon Callow, Michael Ball, Rebecca Front, Robert Stephens en Corin Redgrave.

In 1660 was Engeland getuige van twee evenementen van historisch belang. In de eerste plaats werd Charles Stuart (Callow) terug op de troon gezet en dan was er de geboorte van Henry Purcell (Ball) die zou uitgroeien tot een van de grootste muzikale genie[KA3]en aller tijden. Hij was de zoon van de organist van de Koninklijke Kapel en reeds als kind schreef hij zijn eerste compositie. Heel zijn leven zou hij componist zijn in gewone dienst van de Koning van Engeland, zelfs na de dood van Charles. In 1695 overleed hij eenzaam en half krankzinnig. Barokke en episodische filmbewerking van het leven van Purcell, die knap uitgebeeld wordt door Ball. Fee[KA3]erieke belichting, grandiose kostuums (van John Hibbs), magistrale decors (van Nigel Talamo) en een schitterende artistieke leiding (van Steve Hudson) maken de film een feest voor het oog, terwijl de muzikale fragmenten waarmee de diverse episodes aan elkaar gezongen worden een feest voor het oor betekenen. De muziek werd geadapteerd door John Eliot Gardiner, die The English Chamber Orchestra dirigeert. Stephens vertelt de geschiedenis (met randcommentaren) als Dryden, vriend, vertrouwensman en tekstschrijver van Purcell. Palmer schreef het scenario van deze luxueuze Europese co- productie die toch op en top Brits blijft. Oogverblindende fotografie van Nic Knowland. Dolby Stereo.

I, Berlioz

1992 | Biografie, Drama

Italië/Verenigd Koninkrijk/Duitsland 1992. Biografie van Tony Palmer. Met o.a. Corin Redgrave, Ludmilla Schemtschuk, Giorgio Lamberti, Agnes Habereder en Vesselina Kasarova.

Visueel verbluffende semi-documentaire over Hector Berlioz. Regisseur/scenarist Palmer baseerde zich op het tweede deel van diens memoires en concentreert zich vooral op zijn vergeefse pogingen om zijn levenswerk Les Troyens geënsceneerd te krijgen. Redgrave vertolkt met brio de rol van de componist en spreekt de begeleidende commentaar als Berlioz. De muzikale fragmenten zijn schitterend, uitgevoerd door het ensemble, koor en orkest van het Operaensemble van Zurich, gedirigeerd door Ralf Weikert en Les Gardiens de la Paix de la République Française, o.l.v. François Boulanger. De magistrale decors van Emanuel Peduzzi en Nigel Talano werden gevangen in schitterende beelden door Nic Knowland. Een must voor zowel filmfanaten, als liefhebbers van de muziek van Berlioz.

The Children

1990 | Romantiek

Duitsland/Verenigd Koninkrijk 1990. Romantiek van Tony Palmer. Met o.a. Ben Kingsley, Kim Novak, Geraldine Chaplin, Joe Don Baker en Siri Neal.

Ergens in midden Europa zorgt een gepensioneerde ingenieur Martin Boyne (Kingsley) voor de zeven koters van een vriend terwijl hij niks van kinderen moet hebben. Eigenlijk zou hij een vlam van vroeger, nu een weduwe, Rose Sellars (Novak) gaan trouwen, maar het weerzien valt niet mee. Een van de kinderen, de vijftien-jarige Judith (Neal) maakt een hele bijzndere indruk op hem. Een stel goede acteurs worstelt met een inconsistent script van Timberlake Wertenbaker naar het boek The Children van Edith Wharton uit 1928. Plaatjesgeile regisseur Tony Palmer duikt weer onder in zijn gebruikelijke kleurrijke symboliek - zo'n beetje als Ken Russell, maar dan zonder humor. In Venetië en Zwitserland gefilmd. Camerawerk van Nic Knowland. Speelt rond 1925.

The True Story of Two Hundred Motels

1987 | Documentaire

Verenigde Staten 1987. Documentaire van Frank Zappa. Met o.a. Frank Zappa, Mothers of Invention, Theodore Bikel, Ringo Starr en Keith Moon.

De visie van Frank Zappa op de gebeurtenissen rond de opnames en de vertoning van zijn film uit 1971, TWO HUNDRED MOTELS. Origineel materiaal, afkomstig uit een VPRO tv-documentaire van Rudolf Kiers, aangevuld met nieuwe opnamen van Zappa. Deze documentaire geeft ons een waardevolle kijk op de wonderlijke artistieke kronkels van Zappa.

Testimony

1987 | Biografie, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1987. Biografie van Tony Palmer. Met o.a. Ben Kingsley, Sherry Baines, Magdalen Asquith, Mark Asquith en Terence Rigby.

Het begin van Dmitri Shostakovich' loopbaan, met als zwaartepunt zijn destructieve relatie met Stalin en de compromissen die hij gedwongen was te maken om in zijn geliefde Rusland te kunnen blijven. Misschien wel het beste deel uit de vaak uitstekende en interessante serie films die Tony Palmer heeft gemaakt over bekende componisten. Schitterend in beeld gebracht en prachtig gespeeld. Grotendeels zwart/wit met hier en daar scènes in kleur.

Wagner

1983 | Biografie, Muziek, Historische film, Musical

Verenigd Koninkrijk/Oostenrijk/Hongarije/Italië 1983. Biografie van Tony Palmer. Met o.a. Richard Burton, Vanessa Redgrave, Gemma Craven, Laurence Olivier en John Gielgud.

Ondanks de eerste successen met zijn opera's wordt Wagner door zijn strijd voor een verenigd Duitsland genoodzaakt tot statenloosheid, tot hij onder de protectie komt van Ludwig II, hoewel ook dan aan de politieke schandalen en aan de geldschulden geen eind komt. Deze marathon-film - samengesteld uit een negen uur durende tv-serie - neemt een kritische houding ten opzichte van het onderwerp aan, maar vergeet interessant te worden. Het tijdperk, de historische personages en de top-bezetting geven soms aanzetten tot dramatische spanning, maar de alleen maar decoratieve regie doet er niets mee. Burton in de titelrol en Galffi als Ludwig zijn uitermate vlak, maar toch te verkiezen boven het mateloze schmieren van Olivier. Ondanks de grote lengte is er een minimale aandacht voor Wagners composities.

The Space Movie

1980 | Documentaire, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1980. Documentaire van Tony Palmer.

Virgin Films, een dochteronderneming van de platenmaatschappij Virgin, produceerde deze compilatie van onbekend materiaal uit NASA- en 'National Archives'-archieven, met weinig commentaar en veel muziek van Mike Oldfield. Bij vlagen adembenemend mooi.

2000 Motels

1971 | Muziek

Verenigde Staten 1971. Muziek van Tony Palmer en Frank Zappa. Met o.a. Ringo Starr, Frank Zappa, Tony Palmer, Keith Moon en Theodore Bikel.

Virgin Films, een dochteronderneming van de platenmaatschappij Virgin, produceerde deze compilatie van onbekend materiaal uit NASA- en 'National Archives'-archieven, met weinig commentaar en veel muziek van Mike Oldfield. Bij vlagen adembenemend mooi.

200 Motels

1971 | Muziek

Verenigde Staten 1971. Muziek van Frank Zappa en Tony Palmer. Met o.a. Frank Zappa, Mothers of Invention, Theodore Bikel, Ringo Starr en Keith Moon.

Een hallucinerende, experimentele, bizarre, onconventionele, onbegrijpelijke en onmogelijke film, waarin alles mogelijk is. Zonder enig verhaal staat of valt deze film met de mate waarin de toeschouwer zich mee laat voeren in de vreemde wereld van Zappa en de Mothers of Invention. Een mengeling van muziekfilm, abstracte kunst en animatie, zonder enige lijn. Het is begrijpelijk dat de produktie van de film voortdurend verstoord werd door de psychologische oorlog tussen klassiek regisseur Palmer en 'wild rebel' Zappa. Maar de film illustreert uitstekend Zappa's credo: 'Anything, anytime, any place, for no reason at all'. Volgens de credits schreef Zappa de muziek, hanteerde Palmer de camera en stonden ze samen in voor het scenario en de regie. Voer voor de liefhebbers.

Jimi Hendrickx Plays At Berkeley

1970 | Documentaire

Verenigde Staten 1970. Documentaire van Tony Palmer.

Een hallucinerende, experimentele, bizarre, onconventionele, onbegrijpelijke en onmogelijke film, waarin alles mogelijk is. Zonder enig verhaal staat of valt deze film met de mate waarin de toeschouwer zich mee laat voeren in de vreemde wereld van Zappa en de Mothers of Invention. Een mengeling van muziekfilm, abstracte kunst en animatie, zonder enige lijn. Het is begrijpelijk dat de produktie van de film voortdurend verstoord werd door de psychologische oorlog tussen klassiek regisseur Palmer en 'wild rebel' Zappa. Maar de film illustreert uitstekend Zappa's credo: 'Anything, anytime, any place, for no reason at all'. Volgens de credits schreef Zappa de muziek, hanteerde Palmer de camera en stonden ze samen in voor het scenario en de regie. Voer voor de liefhebbers.

Cream's farewell concert

1968 | Muziek

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1968. Muziek van Tony Palmer.

Een hallucinerende, experimentele, bizarre, onconventionele, onbegrijpelijke en onmogelijke film, waarin alles mogelijk is. Zonder enig verhaal staat of valt deze film met de mate waarin de toeschouwer zich mee laat voeren in de vreemde wereld van Zappa en de Mothers of Invention. Een mengeling van muziekfilm, abstracte kunst en animatie, zonder enige lijn. Het is begrijpelijk dat de produktie van de film voortdurend verstoord werd door de psychologische oorlog tussen klassiek regisseur Palmer en 'wild rebel' Zappa. Maar de film illustreert uitstekend Zappa's credo: 'Anything, anytime, any place, for no reason at all'. Volgens de credits schreef Zappa de muziek, hanteerde Palmer de camera en stonden ze samen in voor het scenario en de regie. Voer voor de liefhebbers.