Pandro S. Berman: productie.
Er zijn 40 films gevonden.

The Prize

1963 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1963. Misdaad van Mark Robson. Met o.a. Paul Newman, Edward G. Robinson, Elke Sommer, Diane Baker en Micheline Presle.

Een Amerikaanse schrijver (Newman) gaat naar Stockholm om de Nobelprijs voor de literatuur in ontvangst gaat nemen. Hij verdient echter al jaren zijn brood met het schrijven van detectiveromans. Zijn speurdersneus vertelt hem dat een andere Nobelprijswinnaar (Robinson) vervangen is door een dubbelganger. Newman is leuk als recalcitrante auteur en Sommer biedt hem aantrekkelijk tegenspel. Naar de roman van Irving Wallace. De vaardige hand van scenario-schrijver Ernest Lehman is echter ook onmiskenbaar aanwezig. Gefilmd in Panavision door William Daniels.

Sweet Bird of Youth

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Paul Newman, Geraldine Page, Shirley Knight, Ed Begley en Madeleine Sherwood.

Gekuiste versie van het spraakmakende toneelstuk van Tennessee Williams over Chance Newman, een opportunistische gigolo die heeft besloten dat-ie acteur wil worden. Gekuist, omdat regisseur Richard Brooks in 1962, toen hij Sweet Bird of Youth maakte, nog te maken had met de zogenoemde Production Code. Deze zelfregulerende lijst met 'afspraken' teisterde Hollywood van 1934 tot 1966 (!). Wat stond er zoal op die lijst? Seks tussen verschillende rassen was taboe, elke vloek (zelfs Lord, Christ, Gawd en damn) was verboden, lang en gepassioneerd kussen kon echt niet, enz., enz. Geen wonder dat Brooks het einde van Williams' toneelstuk (als Chance gecastreerd wordt) voor de film heeft aangepast.

Butterfield 8

1960 | Drama, Komedie, Romantiek, Thriller

Verenigde Staten 1960. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Elizabeth Taylor, Laurence Harvey, Eddie Fisher, Dina Merrill en Mildred Dunnock.

Gloria Wandrous (Taylor) wisselt regelmatig van partner en neemt het niet zo nauw met de (toen geldende zedelijke) moraal. Eigenlijk heeft ze een hekel aan haar leven als dure prostituee, en zou ze er graag mee willen ophouden, maar de wilskracht ontbreekt. Tenslotte wordt ze verliefd op twee mannen uit haar kringetje: jazz-musicus Steve (Fisher) en playboy Weston (Harvey) - de laatste voelt ook veel voor haar en wil zich laten scheiden van zijn vrouw Emily (Merrill). De film wordt gedragen door het degelijke acteerwerk van de hoofdrollen en Taylor kreeg een Oscar voor haar rol, want het smartelijke scenario (van Charles Schnee en John Michael Hayes) stelt niet zoveel voor. Gebaseerd op het boek van John O'Hara.

All the Fine Young Cannibals

1960 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1960. Biografie van Michael Anderson. Met o.a. Robert Wagner, Natalie Wood, Susan Kohner, George Hamilton en Pearl Bailey.

Een melodrama vol clich[KA1]e`s, gebaseerd op het leven van trompetspeler Chet Baker (Wagner). Robert Thom bewerkte de roman van Rosamond Marshall tot scenario. Camerawerk van William H. Daniels.

The Reluctant Debutante

1958 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1958. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Rex Harrison, Kay Kendall, John Saxon, Sandra Dee en Angela Lansbury.

Lord Jimmy Broadbent (Harrison) en zijn nieuwe vrouw, de snob Lady Sheila Broadbent (Kendall), laten de in Amerika opgegroeide dochter Jane (Dee) uit zijn eerste huwelijk overkomen naar Londen, om haar te introduceren bij de Britse aristocratie. Maar de losse Jane voelt zich er helemaal niet thuis en wordt verliefd op muzikant David Parkson (Saxon), die geen al te beste reputatie heeft. Lady Sheila doet alles om de relatie op de klippen te laten lopen. Een af en toe plezierige komedie, die het vooral moet hebben van de verschillen tussen stijve Britten en levenslustige Amerikanen. William Douglas Home bewerkte zijn eigen toneelstuk, maar Minnelli slaagt er niet in het geheel natuurlijk te laten overkomen. De Britse acteurs in de cast zijn uitstekend en lonen de moeite van het kijken. Fotografie is van Joseph Ruttenberg, en de opvallend kleurrijke decors werden ontworpen door Jean d'Aubonne.

The Brothers Karamazov

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Yul Brynner, Maria Schell, Claire Bloom, Lee J. Cobb en Albert Salmi.

Filmversie van Dostojevski's tragedie rondom de dood van een dominerende vader Fjodor Karamazov (Cobb) en de uitwerking daarvan op zijn zoons: de plezier zoekende Dimitri Karamazov (Brynner), de geleerde Iwan Karamazov (Basehart), de religieuze Alexej Karamazov (Shatner) en de epileptische Smerdjakow (Salmi). Speelt in het 19de-eeuwse Rusland. Uitzonderlijk goed script van regisseur Brooks. Camerawerk van John Alton.

Something of Value

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Rock Hudson, Dana Wynter, Sidney Poitier, Wendy Hiller en Frederick O'Neal.

De verfilming van Robert Ruarks boek schenkt veel aandacht aan de wreedheden van de Mau-Mau tijdens de vrijheidsstrijd in Kenia. Hudson en Poitiers in goede rollen als een Engelse koloniale boer en zijn jeugdvriend. Hiller verdient de aandacht als weduwe die haar waardigheid en gezond verstand probeert te bewaren.

Jailhouse Rock

1957 | Muziek, Musical, Drama

Verenigde Staten 1957. Muziek van Richard Thorpe. Met o.a. Elvis Presley, Judy Tyler, Vaughn Taylor, Dean Jones en Mickey Shaughnessy.

Tijdens een gevecht in een bar doodt de jonge, opvliegende Elvis per ongeluk een tegenstander en hij wordt veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Hij komt terecht in een cel, samen met Shaughnessy, die hem gitaar leert spelen. Dat Elvis een goede leerling is, blijkt uit het succes dat hij heeft in een live-tv- uitzending van een gevangenisshow. Een van de eerste films van rock-idool Elvis (zijn derde), toen hij nog een veelbelovend acteur was. Muziek en drama zijn uitstekend afgewogen in dit scenario van Guy Trosper, naar een verhaal van Ned Young, dat ons een onthullende blik toont achter de schermen van de muziekwereld met zijn onbetrouwbare managers en corrupte reclamejongens. Elvis zelf is verantwoordelijk voor de choreografie van de gevangenisshow. In beeld gebracht door Robert Bronner. Bestaat ook in een ingekleurde versie. Gedraaid in CinemaScope.

Bhowani Junction

1956 | Romantisch drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1956. Romantisch drama van George Cukor. Met o.a. Ava Gardner, Stewart Granger, Bill Travers, Abraham Sofaer en Francis Matthews.

De Anglo-Indiase Victoria Jones (Gardner), dochter van een Hindoe vrouw en een Britse machinist twijfelt over haar eigen identiteit en nationaliteit in het naoorlogse Pakistan. Ze wordt verliefd op de Britse kolonel Rodney Savage (Granger), maar weigert uiteindelijk het land van haar moeder te verraden. Een semi-episch avontuur naar de roman van John Masters, oppervlakkig in beeld gebracht door Cukor die er niet in slaagt het typische Britse flegma dat uit de roman spreekt, filmisch te vertalen.

The Blackboard Jungle

1955 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1955. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Glenn Ford, Anne Francis, Louis Calhern, Sidney Poitier en Richard Kiley.

Ford is leraar Engels; hij krijgt een baan op een school, waar adolescenten opgeleid worden voor een vak in een sociaal achtergestelde buurt in New York. De leraren hebben weinig gezag en de opgeschoten jeugd terroriseert de instelling. Als schoffie Morrow lerares Hayes probeert te verkrachten, ontzet Ford haar en levert Morrow over aan de politie. Dan begint er een gewelddadige prestigestrijd tussen de jeugdbende van Morrow en de school en de gezagscrisis is totaal. Fords priv[KA1]eleven gaat er ook onder lijden, desondanks geeft hij niet op. De hoop is gevestigd op leerling Poitier die vooruit wil komen, en langzaam maar zeker keert Ford het tij. Een onderhoudende, harde film naar het gelijknamige boek van Evan Hunter, dat nog altijd actueel is. Genuanceerder gedaan dan de zeker niet slechte THE PRINCIPAL. Let op de jonge Jamie Farr (Sergeant Klinger uit MASH). Scenario van regisseur Brooks en camerawerk van Russell Harlan.

The Adventures of Quentin Durward

1955 | Historische film, Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1955. Historische film van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Kay Kendall, Robert Morley, George Cole en Alec Clunes.

De verfilming van een historische roman van Sir Walter Scott in 1814 geschreven, over de held uit de titel, gespeeld door Taylor, die door zijn oom, een Schotse graaf, naar het hof van Karel de Stoute wordt gestuurd om de hand te vragen van Isabelle (Kendall), de gravin van Marcroy. De schone jonkvrouw gaat dwarsliggen, want ze wenst geen pion te worden in een politiek spel. Ze schaart zich onder protectie van Lodewijk XI (Morley). Een fraai aangeklede, maar enigszins statische kostuumfilm. Gesitueerd in Frankrijk in de late middeleeuwen. Het scenario werd geschreven door Robert Ardrey. Fotografie van Christopher Challis. Ook bekend als QUENTIN DURWARD.

The Long, Long Trailer

1954 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1954. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Lucille Ball, Desi Arnaz, Marjorie Main, Keenan Wynn en Gladys Hurlbut.

Ball en Arnaz gaan met een grote caravan op huwelijksreis, die niet geheel zonder hindernissen is. Ze hebben grote moeite zich aan te passen op het leven in de vrije natuur. Lekker familie-amusement met veel slapstick en goede grappen al kent de film ook een aantal slappe momenten. Scenario van Frances Goodrich en Albert Hackett. Camerawerk van Robert Surtees.

Knights of the Round Table

1953 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1953. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Ava Gardner, Mel Ferrer, Stanley Baker en Anne Crawford.

Een van de laatste succesvolle films die Taylor, beroemd om zijn knappe uiterlijk, maakte. In deze verfilming van de Arthur-legende speelt hij Lancelot, de favoriete ridder van koning Arthur (Ferrer), die echter amoureus verwikkeld raakt met koningin Guinevere (Gardner). Arthurs halfzus Morgan Le Fay (Crawford) en haar Sir Mordred (Baker) buiten de situatie uit om een wig te drijven tussen de koning en zijn rechterhand. Knights of the Round Table, grotendeels gebaseerd op Le Morte d'Arthur van Thomas Malory, is gemaakt in Engeland, maar de set en cast ogen naar goed Hollywoods gebruik maximaal luxueus.

Battle Circus

1953 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1953. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Humphrey Bogart, June Allyson, Keenan Wynn, Robert Keith en Philip Ahn.

Soap-opera rondom een dokter aan het front tijdens de oorlog in Korea. Bogie opgezadeld met een slecht script en lijdend onder plakkerig juniweer. Scenario van de regisseur naar een verhaal van Allen Rivkin en Laura Kerr. Camerawerk van John Alton.

The Prisoner of Zenda

1952 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. James Mason, Stewart Granger, Deborah Kerr, Jane Greer en Louis Calhern.

De ontelbare films over een man die vanwege omstandigheden en gelijkenissen moet invallen voor een staatshoofd, stammen alle van het boek 'The Prisoner of Zenda' van Engelsman Anthony Hope. We noemen de stomme versie (1922), de klassieke versie (1937), de lollige versie (1979) en animatie (1999). Deze uit 1952 is geslaagd, maar scène voor scène overgenomen van de 1937-versie en daarom niet sprankelend. Granger speelt Rudolf Rassendyll, die op vakantie gaat naar Ruritanië en daar te maken krijgt met intriges tussen de kroonprins Rudolf V (weer Granger) en diens foute broer Rupert (Mason). De ster van de 1922-versie, Lewis Stone, speelt de kardinaal.

The Light Touch

1952 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1952. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Stewart Granger, Pier Angeli en George Sanders.

De deftige kunstdief Sam Conride heeft een waardevol schilderij uit een museum in Palermo gestolen. Hij besluit het doek zelf te houden, en vertelt zijn heler dat het vernietigd is. In plaats daarvan stelt hij voor om iemand in te huren die kopieën van het doek kan maken die dan op de zwarte markt voor veel geld verkocht kunnen worden. Het lijkt een goed plan, totdat Sam verliefd wordt op de studente die de doeken kopieert.

Ivanhoe

1952 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Elizabeth Taylor, Joan Fontaine, George Sanders en Norman Wooland.

Gebaseerd op de roman van Sir Walter Scott. Terwijl koning Richard Leeuwenhart op kruistocht is grijpt zijn broer John de macht. Het Britse volk mag zich echter gelukkig prijzen dat niet alleen Robin Hood maar ook Sir Wilfred of Ivanhoe zich opwerpt als strijder voor gerechtigheid. De hoofdrol is hier natuurlijk voor Sir Wilfred of Ivanhoe (Robert Taylor), die tussen al het zwaardgekletter romantische onderonsjes heeft met de fraaie prinses Rowena (Joan Fontaine) én met de dochter van een bevriende joodse koopman, de zo mogelijk nog mooiere Rebecca (Elizabeth Taylor). Ivanhoe is een fijne ouderwetse ridderfilm. Dat het acteerwerk dan wat houterig is, ach.

Soldiers Three

1951 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1951. Actiefilm van Tay Garnett. Met o.a. Stewart Granger, Walter Pidgeon, David Niven, Cyril Cusack en Greta Gynt.

Een overdadig avonturendrama met een lichte toets; een onofficiële nieuwe versie van GUNGA DIN met drie soldaten die afwisselend met elkaar bevriend zijn tijdens gevechten in India in de vorige eeuw.

Father's Little Dividend

1951 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1951. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Spencer Tracy, Joan Bennett, Elizabeth Taylor, Don Taylor en Billie Burke.

De advocaat Tracy heeft eindelijk weer rust nadat de beslommeringen van het huwelijk van zijn dochter achter de rug zijn. Maar lang duurt dat niet, want dochterlief Taylor kondigt aan dat hij binnen enkele maanden grootvader zal worden, en daarop is hij nog helemaal niet voorbereid. Onweerstaanbaar vervolg op FATHER OF THE BRIDE, met praktisch dezelfde ploeg gemaakt en minstens even leuk. Tracy en Bennett als de toekomstige grootouders en Don en Liz Taylor als de ouders stelen moeiteloos het hart van de kijker. Albert Hackett en Francis Goodrich schreven het scenario, waarin heel wat situaties zitten die iedereen herkent. John Alton was verantwoordelijk voor de fotografie. Bestaat ook als ingekleurde versie.

Father of the Bride

1950 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1950. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Spencer Tracy, Elizabeth Taylor, Joan Bennett, Don Taylor en Billie Burke.

Voor drie Oscars genomineerde komedie waarin een vader (Tracy) met angst en beven toeleeft naar de bruiloft van zijn enige dochter (Taylor, die zelf maar liefst acht keer zou trouwen). Met moderne ogen bezien is de humor behoorlijk oubollig en de verbeelding van de middenklasse te geromantiseerd, maar de prachtige en bitterzoete slotakte heeft de tand des tijds moeiteloos overleefd. In het vervolg Father's Little Dividend (1951) wordt vader opa. Een alleraardigste remake, met Steve Martin in de vaderrol, verscheen in 1991.

Madame Bovary

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Jennifer Jones, James Mason, Van Heflin, Louis Jourdan en Gene Lockhart.

Een statische weergave van de 19e-eeuwse roman van Gustave Flaubert over een sensuele Française die iedereen voor haar liefdesgrillen opoffert. Jones is te bezadigd in de hoofdrol. Scenario van Robert Ardrey.

The Three Musketeers

1948 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van George Sidney. Met o.a. Gene Kelly, Lana Turner, June Allyson, Van Heflin en Angela Lansbury.

Een luxueuze productie van het klassieke verhaal van Alexandre Dumas met Kelly als de loyale D'Artagnan, die de door de verraderlijke kardinaal de Richelieu gestolen diamanten van de Franse koningin probeert te bemachtigen. Hoewel er een aantal fraaie (scherm-)scènes inzitten, verandert de stijl voortdurend en Heflin's slaperige spel vertraagt de vaart. Lana is een oogverblindende Lady DeWinter. Scenario van Robert Ardrey. Camerawerk van Robert Planck.

The Sea of Grass

1947 | Western, Drama

Verenigde Staten 1947. Western van Elia Kazan. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Melvyn Douglas, Phyllis Thaxter en Robert Walker.

Befaamd regisseur Kazan (A Streetcar named Desire) noemde The Sea of Grass de enige film waarvoor hij zich schaamde. Waarom precies is niet duidelijk. Het koppel Tracy-Hepburn, dat vaak schitterde in stedelijke komedies, maakt hier niet zijn beste beurt, maar de sterkracht is aanwezig, de plaatjes zijn wonderschoon en het soapdrama is episch - zij het niet verrassend. Tracy speelt een veebaron in New Mexico die met alle macht de koloniserende boeren wil tegenhouden aangezien de eindeloze 'zee van gras' voor zijn koeien verloren gaat aan de boerenhekken. Zijn koppige vrouw (Hepburn) steunt hem aanvankelijk, maar kiest eieren voor haar geld wanneer haar man de wet overtreedt.

The Picture of Dorian Gray

1945 | Horror, Fantasy, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1945. Horror van Albert Lewin. Met o.a. George Sanders, Hurd Hatfield, Donna Reed, Angela Lansbury en Peter Lawford.

Gilmore schildert een prachtig portret van de jonge Dorian Gray (Hatfield), die hij afgebeeld heeft als een adonis. Iedereen die het ziet is onder de indruk en Hatfield verzucht, dat hij zijn ziel zou willen verruilen om zo jong te blijven als het schilderij. Zijn wens wordt vervuld en hij is een gevierde society-held, die de eeuwige jeugd schijnt te bezitten. Tot zijn schrik ontdekt hij dat het schilderij veroudert in plaats van hijzelf.

National Velvet

1945 | Familiefilm, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Familiefilm van Clarence Brown. Met o.a. Mickey Rooney, Elizabeth Taylor, Donald Crisp, Anne Revere en Angela Lansbury.

Meisje Taylor is paardengek. Als haar lievelingspaard Pie door de eigenaar verloot wordt, trekt zij het winnende lot. Ze gaat uit haar dak, maar haar vader Crisp is niet zo enthousiast en denkt dat ze niet goed snik is als zij aankondigt deel te gaan nemen aan de nationale hindernisrace in Aintree. Haar moeder Revere toont wat meer begrip voor haar onstuimige pupil, maar haar ware bondgenoot is de morsige ex-jockey Rooney, die op het bedrijf van haar vader werkt. Een voortreffelijke familiefilm. Taylor en Rooney zijn geweldig en worden ondersteund door perfecte bijrolspelers. Revere kreeg een Oscar voor de beste vrouwelijk bijrol. De doorbraak van de twaalf-jarige Taylor in een hoofdrol, die overigens bij de opname een nare val maakte, die haar in het verdere leven zou kwellen. Het scenario werd geschreven door Theodore Reeves en Helen Deutsch naar de roman van Enid Bagnold. Fotografie van Leonard Smith. Jaren later kwam de vervolgfilm INTERNATIONAL VELVET.

Dragon Seed

1944 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Jack Conway en Harold S. Bucquet. Met o.a. Harold S. Bucquet, Katharine Hepburn, Walter Huston, Aline MacMahon en Turhan Bey.

Goedbedoelde maar veel te lange film naar Pearl Buck's verhaal over een Chinese stad die wordt verscheurd door de Japanse bezetting. Fascinerende pogingen om de oosterse sfeer te schetsen.

Love Crazy

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van Jack Conway. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Gail Patrick, Jack Carson en Florence Bates.

Het ene misverstand na het andere in deze sterke huwelijksklucht die halverwege stoom verliest. Hoogtepunten: Powell die probeert te bewijzen dat hij gek is en Carsons maffe karakterschets als Ward Willoughby.

Honky Tonk

1941 | Romantiek, Western, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Lana Turner, Frank Morgan, Claire Trevor en Marjorie Main.

Gokker en avonturier `Candy` (Gable) arriveert in Yellow Creek met de bedoeling het hele handeltje over te nemen. Hij houdt van saloonmeid Nelson (Trevor), maar ziet meer in een huwelijk met Elizabeth (Turner), de dochter van de rechter. Door haar invloed zal hij zijn leven beteren en weer op het rechte pad komen. Moraliserend melodrama, gegoten in een typisch westernpatroon. Er wordt vooral veel te veel gepraat in de film, waardoor deze uiteindelijk gaat vervelen. De uitstekende cast loopt wat verloren rond in dit scenario van Marguerite Roberts en John Sanford, dat gefilmd werd door Harold Rosson. Melodieuze muziek van Franz Waxman. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

The Hunchback of Notre Dame

1939 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Drama van William Dieterle. Met o.a. Charles Laughton, Maureen O'Hara, Cedric Hardwicke, Thomas Mitchell en Edmond O'Brien.

Victor Hugo’s klassieke roman, over de band tussen zigeunermeisje Esmeralda en Quasimodo, de misvormde klokkenluider van de Nôtre Dame, is veelvuldig bewerkt (The Beauty and the Beast is de vrolijk muzikale Disney-versie). Deze verfilming maakt indruk door de hoofdrolspelers en de groots opgezette scènes in middeleeuws Parijs. Fraai werk van de in 1930 vanuit Duitsland geëmigreerde Dieterle, voorheen een drukbezet acteur in de expressionistische cinema van zijn vaderland. Invloeden van die filmstijl zie je terug in het prachtige licht en schaduw-spel in dit overigens niet altijd zachtzinnige romantische drama.

Carefree

1938 | Musical, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Musical van Mark Sandrich. Met o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers, Ralph Bellamy, Luella Gear en Jack Carson.

Omdat hij zich afvraagt waarom Amanda (Rogers) maar geen huwelijksdatum wil prikken stuurt haar verloofde Stephen (Bellamy) haar naar de psychiater (Astaire). Als die besluit haar te hypnotiseren, en zich later realiseert dat hij verliefd op haar is geworden, zijn de rapen gaar. Het luchtige scenario gaf Rogers alle gelegenheid haar kwaliteiten als comédienne te tonen. De achtste samenwerking van Astaire en Rogers, met prachtige (dans)nummers als 'I Used To Be Color Blind', 'The Yam' (deels in slow motion) en 'Change Partners'.

Stage Door

1937 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1937. Drama van Gregory La Cava. Met o.a. Katharine Hepburn, Ginger Rogers, Adolphe Menjou, Lucille Ball en Andrea Leeds.

De jonge en ambitieuze actrice Terry Randall (Hepburn) is naar New York gekomen in de hoop er een grote rol te bemachtigen. Ze komt terecht in een kosthuis voor aspirant-toneelspeelsters, waar ze onder andere kennismaakt met de jonge, schuchtere Jean Maitland (Rogers). Boeiend melodrama over de toneelwereld, waar de rollen ook destijds niet bepaald voor het oprapen lagen. De actrices doden de tijd met scherp, razendsnel en geestig gekibbel. Prima spel over de hele linie en mooie zwart-witfotografie. Oscarnominaties voor beste film, regie, script en de bijrol van Andrea Leeds.

Shall We Dance

1937 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1937. Musical van Mark Sandrich. Met o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers, Edward Everett Horton, Eric Blore en Jerome Cowan.

Uit publicitaire overwegingen verspreidt de manager van de Russische balletdanser Peters (Astaire) het gerucht dat Peters in het geheim is getrouwd. Iedereen denkt dat tapdanseres Keene (Rogers) de gelukkige is. Maar dat is natuurlijk onzin. Toch? In deze zevende film van het legendarische duo zijn de dansnummers (waaronder een tapdans-nummer op rolschaatsen) weer briljant. Het Gershwin-liedje 'They Can't Take That Away From Me', gezongen door Astaire, kreeg een Oscarnominatie. Zeker niet de beste film van het tweetal, maar toch de moeite waard.

A Damsel in Distress

1937 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1937. Musical van George Stevens. Met o.a. Fred Astaire, Joan Fontaine, George Burns, Gracie Allen en Constance Collier.

Lady Alyce Marshmorton (Fontaine) moet van haar tante trouwen met een Brit, maar heeft zelf haar zinnen gezet op een Amerikaanse skiër die ze in Zwitserland ontmoette. Het personeel van het landhuis waar ze woont, gokt onderling op wie de gelukkige zal worden en door hun bemoeienissen komt een Amerikaanse danser (Astaire) als derde kandidaat in beeld. Eerste film die Astaire maakte na zijn iconische werk met Ginger Rogers werd commercieel geen succes, wellicht omdat Fontaine niet danst. Toch best leuk, vanwege het malle script van P.G. Wodehouse en de Oscarwinnende danschoreografie.

Swing Time

1936 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Musical van George Stevens. Met o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers, Victor Moore, Helen Broderick en Eric Blore.

Het verhaal eromheen is een excuusgammeltje, maar de choreografieën van Hermes Pan en Astaire zijn een pièce de résistance in deze vooroorlogse RKO-musical. Dansende gokker Lucky (Astaire) arriveert te laat voor z'n bruiloft met Margaret (Betty Furness). Haar geschoffeerde pa eist dat Lucky 25.000 dollar ophoest als blijk van goede intenties. Platzak in de Big Apple met kompaan Pop (Moore), komt onze geluksvogel pittige danslerares Penny (Rogers) tegen en: boem. De scène waarin Fred, in Al Jolson-vermomming, op 'Bojangles of Harlem' danst met zijn drie reuzenschaduwen is een ragtimefeestje.

Top Hat

1935 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1935. Musical van Mark Sandrich. Met o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers, Edward Everett Horton, Helen Broderick en Eric Blore.

Danser Jerry Travers (Astaire) demonstreert op een late avond zijn tapdansvaardigheden aan zijn producer in diens hotelkamer. Dale Tremont ­(Rogers), de jongedame in de kamer eronder, stoort zich aan het lawaai en stormt naar boven om haar beklag te doen. Jerry werpt een blik op haar en is verloren. Er volgen misverstanden en verwikkelingen, maar alles dient natuurlijk vooral als omlijsting van Irving Berlins liedjes en de dansnummers, die veelal in één take werden opgenomen. Daarvoor werd er veel gerepeteerd, zo veel zelfs, dat het bloed regelmatig in Rogers’ schoenen stond. Maar het ­resultaat was weergaloos, met als romantisch hoogtepunt ‘Cheek to Cheek’.

Sylvia Scarlett

1935 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1935. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Brian Aherne en Edmund Gwenn.

De jonge Franse Sylvia (Hepburn) en haar gokkende vader (Gwenn) besluiten vanwege schulden naar Engeland uit te wijken. Aangezien ze worden gezocht verkleedt Sylvia zich als jongeman: Sylvester. Ze ontmoeten een charmante oplichter (Grant) die wel zaken wil doen met vader en 'zoon'. Goed geacteerd, luchtig drama met een fascinerende gender bending rol van Hepburn, was bij uitbreng geen succes, maar belangrijk voor de doorbraak van Grant. Deze geliefde charmeur zou samen met Hepburn nog drie films maken, waaronder klassiekers Bringing Up Baby en The Philadelphia Story.

Roberta

1935 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1935. Musical van William A. Seiter. Met o.a. Irene Dunne, Fred Astaire, Ginger Rogers, Randolph Scott en Helen Westley.

Het verhaal van deze beroemde Jerome Kern-Otto Harbach-musical tocht aan alle kanten, maar de 'bijrollen' van Astaire en Rogers maken alles goed met hun uitbundige dansnummers. Probeer maar eens bij te houden hoe vaak Scott 'swell' zegt of probeer de jonge Lucille Ball te ontdekken in de modeshowscène om aan de rest voorbij te kunnen gaan. Herfilmd als LOVELY TO LOOK AT.

The Richest Girl in the World

1934 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1934. Komedie van William A. Seiter. Met o.a. Miriam Hopkins, Joel McCrea, Fay Wray, Reginald Denny en Henry Stephenson.

Hopkins speelt de rijkste jonge vrouw ter wereld. Haar verloofde biecht eerlijk op dat hij niet van haar houdt, maar dat het hem in eerste instantie te doen was om haar rijkdom - nu heeft hij een vrouw gevonden waarop hij echt verliefd is, en laat haar dus vallen. De teleurgestelde Hopkins wil dit geen tweede keer meer meemaken en ruilt van plaats met haar secretaresse om bij de volgende zeker te zijn dat het niet om haar geld gaat. Een onderhoudende komedie der verwisselingen naar een blijspel van Norman Krasna.

The Gay Divorcee

1934 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1934. Musical van Mark Sandrich. Met o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers, Alice Brady, Edward Everett Horton en Erik Rhodes.

Danssensaties Astaire & Rogers proefden juist het succes van hun eerste film samen, Flying Down to Rio, toen ze begonnen aan deze stijlvolle dansmusical. Rogers speelt een ongelukkig getrouwde vrouw die wil scheiden. Daartoe huurt ze een man in met wie haar echtgenoot haar kan betrappen. Door een misverstand kruist ze het pad van een levendige danser (Astaire). Het gouden koppel danst er op los, omringd door vrolijke bijrollen en fraaie decors. Van de vijf Oscarnominaties werd die voor het liedje ‘The Continental’ verzilverd. Dat liedje duurde overigens een dikke zeventien minuten, en was jarenlang het langste lied in musicalland.

By Your Leave

1934 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Lloyd Corrigan. Met o.a. Frank Morgan, Neil Hamilton, Genevieve Tobin, Gene Lockhart en Margaret Hamilton.

Henry Smith (Morgan) is in een midlifecrisis en besluit alleen met vakantie te gaan. Echtgenote Ellen (Tobin) slaat intussen een ander aan de haak, maar als manlief tot bezinning komt is alles weer goed. Huis- tuin- en keukenkluchtwerk naar het blijspel van Gladys Hurlbut en Emma B.C. Wells, met aardige bijrollen van o.m. een jonge Betty Grable als Frances Gretchell. Het scenario is van Allan Scot. Het camerawerk is van Nick Musuraca.