Jaromil Jires

Regisseur

Jaromil Jires is regisseur.
Er zijn 4 films gevonden.

HeLiMaDoE

1993 | Familiefilm

Tsjechië/Duitsland 1993. Familiefilm van Jaromil Jires. Met o.a. Jakub Marek, Jana Dolanska, Zuzana Bydzovská, Ljuba Krbova en Jana Konecna.

Marek's vader is ambtenaar. Ze moeten uit hoofde van diens functie veelvuldig verhuizen. Bij gevolg maakt Marek nergens echte vriendjes. Bovendien is hij ziekelijk van aard. Tot hij in een stadje komt waar zijn leven drastisch verandert. Hij noemt het HeLiMaDoE, naar de namen van de vijf dochters van de plaatselijke dokter: Helena, Lida, Maria, Dora en Emma. Deze vijf meiden zijn praktisch ingesteld en weten alles wat nodig is voor het huishouden: koken, wassen, dieren verzorgen en patiënten tevreden houden. Ze gaan zich - in onderlinge wedijver - bekommeren om de zwakke Marek en helpen hem bij zijn eerste verliefdheid op weg naar de volwassenheid. Tedere film over de ontdekking van de andere sekse, gezien door de ogen van een dertien-jarige. Er zijn enkele mooie, poëtische passages en een paar hele decente naaktscènes, wat evenwel ondenkbaar was in een Oost-Europese film vóór de val van het communisme. Vaclav Sasek baseerde zijn scenario op een roman van J. Havlicek. Aan de camera stond Petr Polak.

Labyrinth

1992 | Drama, Oorlogsfilm

Servië en Montenegro/Duitsland 1992. Drama van Jaromil Jires. Met o.a. Maximilian Schell, Christopher Chaplin, Christian Thuri, Milos Kopecky en Vlastimil Brodský.

Regisseur Schell is in Praag om een film te draaien over het leven van Franz Kafka. Hij wil uitzoeken wie Kafka eigenlijk was. De sleutel van diens leven vindt hij in de joodse geschiedenis. Hij brengt het verleden tot leven in relevante historische fragmenten zoals de pogrom van Pasen 1389 die uitliep op een verschrikkelijk bloedbad en het ontstaan van de golem-legende. Eigenlijk meer een documentaire dan een speelfilm, die in drie blokken uiteenvalt: de geschiedenis van de joden in Praag, het leven en de liefdes van Kafka en de jodenvervolging na de annexatie van Tsjechoslowakije en tijdens WO II. De film is een vermenging in kleur en zwart-wit van de realiteit met droombeelden en (oude) journaals. Hoofdrol Schell houdt gesprekken met Kafka (gespeeld door Chaplin), ook is al deze in 1924 overleden. Een indrukwekkend document dat de toeschouwer niet vlug loslaat, maar dat door zijn stijl buiten het commerciële circuit valt. Jires schreef het scenario samen met Hans-Jörg Weyhmüller en Alex Koeningsmark. De film werd origineel in het Engels opgenomen met dialogen van Terry Swartzberg. Het camerawerk is Ivan Vojnar.

Zert

1968 | Drama

Servië en Montenegro 1968. Drama van Jaromil Jires. Met o.a. Josef Somr, Jana Ditetova, Ludek Munzar en Evald Schorm.

De verfilming van het gelijknamige boek van Milan Kundera (die zijn medewerking verleende) over een man wiens studie en carrière gebroken raakten, omdat hij aan een fanatieke communistische medestudente voor de grap een ansichtkaart stuurde met de opmerking 'Lang leve Trotzki'. Als hij twintig jaar later de kans krijgt zich op haar te wreken blijkt de wraak niet zoet, maar bitter. Stalinistisch communisme scherp geportretteerd en aan de kaak gesteld.

Perlicky na dne

1965 | Drama

Servië en Montenegro 1965. Drama van Jirí Menzel, Jan Nemec, Ewald Schorm, Vera Chytilová en Jaromil Jires. Met o.a. F. Kruta, F. Havel, V. Zak, D. Valtova en K. Jerabek.

Sketch-film naar verhalen van Bohomil Hrabal. Via 5 sketches krijgt men op een verfrissende manier een kijk op het dagelijks leven met zijn vreugden en verdriet.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jaromil Jires op televisie komt.

Reageer