Leon Niemczyk

Acteur

Leon Niemczyk is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Zlota mahmudia

1988 | Familiefilm, Avonturenfilm

Polen/Servië en Montenegro/Tsjechië 1988. Familiefilm van Kazimierz Tarnas, Kazimir Tarnas en Kazimierz Tarnas. Met o.a. Zdzislaw Kozien, Leon Niemczyk, Rafal Wegrzyniak, Dosio Dosew en Roch Siemianowski.

Een avonturenverhaal over een Poolse en een Bulgaarse jongen. In een museum in Polen wordt een kostbaar boek gestolen dat in Praag bij een antiquariaat opduikt. Op het kasteel Oporów verdwijnt een schilderij dat niet al te veel waarde heeft. De diefstallen hebben met elkaar te maken: in het boek staan aanwijzingen voor een schat en op het schilderij bevindt zich een kaart. Tijdens hun vakantie aan de Zwarte Zee proberen ze de kostbaarheden terug te vinden en binden de strijd aan met inhalige smokkelaars. Het scenario is van Martin Bezouska, Dusan Kukal en regisseur Tarnas die een verhaal van Zbigmiev Nienacki bewerkten. Tomasz Tarasin stond achter de camera. Een weinig pretentieuze vakantiefilm. De Tsjechische versie is 88m.

Nóz w wodzie

1962 | Drama

Polen 1962. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Jolanta Umecka, Leon Niemczyk, Zygmunt Malanowicz, Zygmunt Malanowicz en Jolanta Umecka.

De enige speelfilm die Polanski in Polen heeft gemaakt. De communistische partijleider Gomulka heeft de film destijds veroordeeld en een voorbeeld genoemd van 'decadentie in de kunst en van propaganda voor bourgeois-attitudes'. Het eigentijdse thema van de film betekende echter een vernieuwing in de Poolse filmgeschiedenis. De film speelt zich voor het grootste gedeelte af op een zeilboot en is in 24 uur opgenomen. Centraal staat de botsing tussen de gezeten burger Andrzej en een jeugdige non-conformist. Het machtsspel leidt er uiteindelijk toe dat de jongen Andrzejs vrouw verleidt en verdwijnt. Het scenario is van de hand van Jerzy Skolimowski. De film kreeg de prijs van de filmkritiek in Venetië (1961) en werd genomineerd voor de Oscar als beste buitenlandse film.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Leon Niemczyk op televisie komt.

Reageer