W.D. Richter (1945): regie, scenario en productie.
Er zijn 10 films gevonden.

Stealth

2005 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2005. Sciencefiction van Rob Cohen. Met o.a. Josh Lucas, Jamie Foxx, Jessica Biel, Sam Shepard en Joe Morton.

Vroeger werd nog met de hand gebombardeerd, door jachtvliegers in een bommenwerper. Tegenwoordig worden de bommen bezorgd met een onbemand toestel, bestuurd vanaf een computerscherm op kantoor. Stealth gaat een stapje verder en presenteert een zelfstandig robotvliegtuig, tot chagrijn van piloten Lucas, Fox en Biel die mopperen over gebrek aan 'normen en waarden, instinct en gevoel'. Tot overmaat van ramp verandert de levenloze kist dankzij de bliksem in een eigenzinnig monster, net als in de vroegste horrorfilms. Immense financiële en artistieke flop, gedraaid met medewerking van de Amerikaanse luchtmacht.

Home for the Holidays

1995 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1995. Komedie van Jodie Foster. Met o.a. Holly Hunter, Anne Bancroft, Charles Durning, Dylan McDermott en Geraldine Chaplin.

Hunter die kunstwerken restaureert in een museum in Chicago, wordt ontslagen net voordat zij huiswaarts keert om Thanksgiving te vieren. Haar ouders, Bancroft en Durning, vallen haar lastig met domme vragen over haar vrijgezellenbestaan. Stevenson is Hunter`s zus die bezeten is van calorieën. Downey, Jr. komt onverwacht opdagen op de gezinsreünie als de homofiele broer. Bancroft die in beslag wordt genomen om het feestelijke eten voor te bereiden, zorgt met de nodige subtiliteit voor op-en aanmerkingen, die doel treffen. Durning is een komische, stuntelende vader. Regisseuse Foster (haar tweede film na LITTLE MAN TATE) maakt er een soort anti-vakantiefilm van, allicht bitterder dan gepland door de scenarist W.D. Richter, die zich baseerde op een kort verhaal van Chris Radant. Met een gelukkig, romantisch einde, dat geen verband houdt met de eerste, eerder grimmige helft van de film slaat Foster de plank mis. De fotografie van Lajos Koltai legt gepast de nadruk op de uniformiteit van het leven van de Amerikaanse middenklasse. Muziek van Mark Isham. Dolbygeluid.

Needful Things

1993 | Horror, Fantasy, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1993. Horror van Fraser Clarke Heston. Met o.a. Max von Sydow, Ed Harris, Amanda Plummer, J.T. Walsh en Bonnie Bedelia.

In het typische Stephen King-dorpje Castle Rock komt Leland Gaunt (Von Sydow) zijn Needful things verkopen. Blijkt dat iedereen die iets van deze handelaar koopt een pact met de duivel sluit. Een mini-burgeroorlog volgt en satan Leland stookt het vuurtje op. Danforth (Walsh): 'I just killed my wife. Is that bad?' Leland: 'It's alright, these things happen.' Alleen de onkreukbare sheriff (Harris) kan nog redding bieden. Hoewel met prettige acteurs is dit zo'n King-verfilming die niet bij de echt sterke lucky few behoort (zoals bijvoorbeeld wel The Shawshank Redemption).

Late For Dinner

1991 | Komedie, Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1991. Komedie van W.D. Richter. Met o.a. Brian Wimmer, Peter Berg, Marcia Gay Harden, Colleen Flynn en Kyle Secor.

Twee broers - Wimmer en Berg - zijn in 1962 op weg van Santa Fe naar Zuid-Californië, en worden als gevolg van een pijnlijke vergissing ingevroren om 29 jaar later weer te ontdooien. Zo komen ze dus te laat voor het avondeten. De veranderde wereld is een schok: alles is duurder en Wimmers vrouw Harden - nu tegen de vijftig, is hertrouwd; Wimmers volwassen dochter Flynn herkent haar jong gebleven vader niet meer. Mislukte komedieprent, die vooral mank gaat aan een slecht script en die te veel geprobeerd heeft op twee paarden te wedden: de gulle lach en de warme romantiek waardoor hij tussen de wal en het schip is geraakt. Na zeven jaar tevoren THE ADVENTURES OF BUCKEROO BANZAI gemaakt te hebben, geen best vervolg van Richters carrière. Zwak debuut van scenarioschrijver Mark Andrus. De correcte fotografie is van Peter Sova.

Big Trouble in Little China

1986 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van John Carpenter. Met o.a. Kurt Russell, Kim Cattrall, Dennis Dun, James Hong en Victor Wong.

Russell vindt exact de juiste toon in deze actiekomedie als een naïeve, boers-Amerikaanse, maar toch op belangrijke momenten kundige, betrouwbare, vrachtwagenbesturende bink. Van hem wordt verwacht dat hij in de onderwereld van China Town à la Indiana Jones vecht tegen gespuis en tovenaars om de bruid van zijn vriend (Dun) te redden. Russell leerde zich voor deze gelegenheid een John Wayne-loopje aan en voegde daarmee een snufje western toe aan deze 'mystical-action-adventure-comedy-kung fu-monster-ghost story' zoals Carpenter zijn filmparodie noemde. Grappig en maf.

The Adventures of Buckaroo Banzai: Across the 8th Dimension

1984 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van W.D. Richter. Met o.a. Peter Weller, John Lithgow, Ellen Barkin, Jeff Goldblum en Christopher Lloyd.

Bizarre, excentrieke SF-parodie met Weller als Buckaroo Banzai, een soort kruising tussen James Bond, Alice Cooper en Professor Zonnebloem. Buckaroo moet de wereld redden van een ras kwaadaardige buitenaardsen, die aangevoerd worden door een hysterische John Lithgow. Erg vechtlustig allemaal, maar amusant, onderhoudend en bij momenten zeer spectaculair. Pulpscenario van Earl Mac Rauch. Ook bekend als BUCKAROO BANZAI.

Brubaker

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Stuart Rosenberg. Met o.a. Robert Redford, Yaphet Kotto, Jane Alexander, Murray Hamilton en David Keith.

Een gevangenis in het zuiden van de Verenigde Staten wordt geteisterd door corrupte bewaarders, gruwelijke vechtpartijen, slavernij en verkrachting. Behoorlijk deprimerende film met Redford als de nieuwe, idealistische directeur Henry Brubaker die orde op zaken wil stellen. Dat doet hij door zichzelf te laten arresteren om zo van binnenuit te zien waar de rotte plekken zitten. Integer, naar verluidt waar gebeurd verhaal drijft op het charisma van Redford, maar ook hij weet Brubaker niet boven het niveau van een traditioneel gevangenisdrama uit te tillen. Let op Morgan Freeman (Walter), in een van zijn eerste (kleine) filmrollen.

Dracula

1979 | Horror, Romantiek

Verenigde Staten 1979. Horror van John Badham. Met o.a. Frank Langella, Laurence Olivier, Donald Pleasence, Kate Nelligan en Trevor Eve.

Mistige versie van Bram Stoker's klassieker met in de titelrol Frank Langella, die de rol eerder al met veel succes vertolkte op de Broadway-planken. De modieuze horroreffecten en misplaatste veranderingen aan het origineel zijn niet echt geslaagd te noemen, maar Langella sleept de kijker er doorheen. Gefilmd in Engeland. Het scenario is van Hamilton Deane. Het camerawerk is van Gilbert Taylor.

Invasion of the Body Snatchers

1978 | Sciencefiction, Thriller, Horror

Verenigde Staten 1978. Sciencefiction van Philip Kaufman. Met o.a. Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum, Leonard Nimoy en Veronica Cartwright.

Intrigrerende remake van Don Siegels sf-klassieker (1956). Buitenaardse plantaardige levensvorm neemt bezit van lijf en persoonlijkheid van aardse stervelingen. Hoe dat precies in z'n werk gaat blijft tot op het eind van de film onduidelijk, maar intussen weet regisseur Kaufman zo’n beetje elk stukje groen - van kappertje tot hangplant - verdacht te maken. Dat doet-ie met glijdende camerabewegingen en onverwachte close-ups. Zelfs het aan mootjes hakken van een onschuldig stronkje bleekselderij lijkt zo op een afrekening. Kevin McCarthy, de ster uit Don Siegels origineel, speelt kort tragisch rolletje. Ook Siegel zelf speelt even mee als taxichauffeur.

Slither

1973 | Komedie, Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Komedie van Howard Zieff. Met o.a. James Caan, Peter Boyle, Sally Kellerman, Louise Lasser en Allen Garfield.

Ex-baseball-speler Caan hoort van een stervende medegevangene over een verborgen buit. Eenmaal terug in de vrijheid maakt hij jacht op de schat en al gauw merkt hij dat hij gevolgd wordt door twee rode campers, die duidelijk geen toeristische bedoelingen hebben. Een plezierige trektocht door Californië, spannend en vol humor, dankzij een uitstekend script van W.D. Richter. Geweld en slapstick hoeven geen van beiden voor elkaar onder te doen. De camera is in handen van Laszlo Kovacs, die de diverse locaties tot in de details gebruikt. Geen grote filmkunst, wel degelijk entertainment.