Sarah Green: productie.
Er zijn 18 films gevonden.

Voyage of Time: Life's Journey

2016 | Documentaire

Verenigde Staten 2016. Documentaire van Terrence Malick.

Deze anderhalf uur durende lofzang op Moeder Aarde, medegefinancierd door National Geographic, borduurt wel erg direct voort op de ruimte- en natuurscènes in Malicks meesterwerk The Tree of Life (2011) – inclusief oerknal, dino’s en poëtische shots van wolken, bomen en vissen. Bij vlagen ongeëvenaard mooi en indrukwekkend, maar als geheel ook wat vluchtig en pretentieus. De voice-over, ingesproken door actrice Cate Blanchett, lijkt soms wel afkomstig uit het poesiealbum van Star Wars-held Yoda: ‘Mother. Born. Now. I am.’ Ook uitgebracht in een IMAX-versie van veertig minuten.

Song to Song

2017 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2017. Drama van Terrence Malick. Met o.a. Rooney Mara, Ryan Gosling, Michael Fassbender, Natalie Portman en Cate Blanchett.

Een muzikant (Mara), een songwriter (Gosling) en een producent (Fassbender) leven in de hippe muziekindustrie van Austin, Texas van optreden naar optreden, van feest naar feest, van lied naar lied. Malick - een van de eigenzinnigste Amerikaanse filmers van deze tijd - vertelt met Song to Song een onalledaags liefdesverhaal over stuurloze mensen in een onwerkelijke wereld, gepresenteerd als één lange gedachtestroom. Maar omdat hij zijn acteurs eindeloos om elkaar heen laat draaien, wordt hun pedante gehang soms ook stomvervelend om naar te kijken.

Loving

2016 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2016. Drama van Jeff Nichols. Met o.a. Ruth Negga, Joel Edgerton, Will Dalton, Marton Csokas en Nick Kroll.

Op feiten gebaseerd drama over simpele boer Richard Loving (Edgerton) die wil trouwen met Mildred (Negga). Maar... Richard is wit, Mildred is zwart, en het verhaal speelt zich af in Virginia in de jaren zestig, toen het nog bij wet verboden was dat wit en zwart met elkaar trouwden. Sterk, ingehouden drama van Nichols (Mud, Take Shelter) blijft dicht bij de Lovings en scheert – gelukkig maar – langs de historische rechtszaak die het gevolg was van hun weigering zich aan de wetten van Virginia te houden.

Midnight Special

2016 | Avonturenfilm, Drama, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 2016. Avonturenfilm van Jeff Nichols. Met o.a. Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Jaeden Martell en Adam Driver.

De film opent met twee mannen op de vlucht, die een jochie van een jaar of tien hebben ontvoerd. Althans, zo lijkt het. Veel meer over de plot vertellen kan niet, want Nichols plaatst de kijker heel bewust in het midden van het verhaal en doseert de informatie vervolgens heel zorgvuldig. Nichols (Mud, Take Shelter) zoomt in zijn films graag in op vader-zoon-relaties en kwetsbare gezinnen, en Midnight Special is daarop geen uitzondering. Het best is de film wanneer we nog maar weinig weten, want zodra zaken worden ingevuld verliest Midnight Special enigszins aan kracht.

Knight of Cups

2015 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2015. Drama van Terrence Malick. Met o.a. Christian Bale, Brian Dennehy, Natalie Portman, Cate Blanchett en Antonio Banderas.

Terrence Malick (The Tree of Life) beweegt met zijn films steeds meer richting een impressionistische stijl waarin hij zijn boodschap vertaalt in een collage van beelden. Met de existentiële crisis van Rick (Bale), een succesvolle scenarioschrijver in hedonistisch Hollywood, onderzoekt de regisseur de grenzen van zijn aanpak. Een gebrek aan dialogen en een coherent verhaal leveren een intrigerende, emotionele en filosofische puzzel op, maar maken van de film tevens een uitputtende kijkervaring. Bovendien schiet Malick zo nu en dan van poëtische fraaifilmerij door naar het potsierlijke.

Mud

2012 | Drama

Verenigde Staten 2012. Drama van Jeff Nichols. Met o.a. Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Reese Witherspoon, Sam Shepard en Jacob Lofland.

Mud is het aangrijpende verhaal van de veertienjarige Ellis (met autoriteit gespeeld door de jonge Sheridan), die samen met zijn vriend Neckbone (Lofland) op een eilandje in de Mississippi de mysterieuze zwerver Mud (McConaughey) aantreft. Wat volgt zijn belevenissen die Ellis' kijk op het leven en de liefde ingrijpend zullen veranderen. Door Mark Twain beïnvloede avonturenfilm van de jonge Amerikaanse regisseur Nichols, die in 2011 doorbrak met de apocalyptische thriller Take Shelter. Mud is veel optimistischer dan zijn voorganger en was in 2012 geselecteerd voor de prestigieuze hoofdcompetitie van het Cannes-filmfestival.

To the Wonder

2012 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2012. Drama van Terrence Malick. Met o.a. Olga Kurylenko, Ben Affleck en Javier Bardem.

Amerikaanse Neil (Affleck) neemt alleenstaande moeder Marina (Kurylenko) mee van Parijs naar Amerika, waar zij steeds ongelukkiger wordt. In een tweede, kleinere verhaallijn volgen we priester Quintana (Javier Bardem), die God is kwijtgeraakt. Beide lijnen kruisen elkaar wel even, maar dat is bijzaak. Malick wil geen verhaal vertellen, hij wil zijn gevoelens en twijfels delen via muziek, sfeer en beelden. De kijker wordt gedwongen daar zijn eigen verhaal aan toe te voegen. Die ruimte wordt, bij al het hermetische Hollywoodgeweld, zeer op prijs gesteld.

The Tree of Life

2011 | Drama

Verenigde Staten 2011. Drama van Terrence Malick. Met o.a. Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain, Fiona Shaw en Joanna Going.

Impressionistisch en dromerig portret van een gezin in het Texas van de jaren vijftig - gebaseerd op Malicks eigen jeugd - omringd door een betoverende en onvergetelijke symfonie van microscopische en telescopische beelden van de (prehistorische) natuur, het heelal en de cellenwereld. Volgens sommigen pretentieuze mooifilmerij, volgens anderen juist een overdonderend meesterwerk. Niet onverwacht: elke film van Malick wordt onthaald met boegeroep en applaus. Zijn cinema is nu eenmaal ongeschikt voor kijkers die van mening zijn dat de plot altijd eerste viool behoort te spelen.

The New World

2005 | Avonturenfilm, Historische film, Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 2005. Avonturenfilm van Terrence Malick. Met o.a. Colin Farrell, Q'orianka Kilcher, Christian Bale, Christopher Plummer en August Schellenberg.

Betoverende variatie op de Pocahontas-mythe van regisseur/kluizenaar Terrence Malick (Badlands, The Thin Red Line), waarin de Britse koloniaal John Smith (Farrell) verliefd wordt op een indianenmeisje (Kilcher). Al snel laat Malick alle verhaalconventies voor wat ze zijn. Details krijgen alle aandacht; belangrijke dramatische gebeurtenissen blijven buiten beeld. Personages, conflicten en beelden worden niet of nauwelijks verklaard of geduid. Maar wie zich mee laat voeren door Malicks lyrische filmtaal, en zich niet druk maakt over losse eindjes en weeffouten, ziet een adembenemende meditatie over botsende culturen, de verwoesting van het paradijs, en een Romeo en Julia-achtige romance. The New World is een weerbarstig meesterwerk.

Dirty Dancing: Havana Nights

2004 | Romantisch drama

Verenigde Staten 2004. Romantisch drama van Guy Ferland. Met o.a. Diego Luna, Romola Garai, Sela Ward, John Slattery en Jonathan Jackson.

Opzwepende muziek en prima - opmerkelijk onschuldig - danswerk maakten een enorme hit van Dirty Dancing (1987) waarin Patrick Swayze en Jennifer Grey de rollen vervulden van stoere danser en ontluikend muurbloempje. Zeventien jaar later kwam er een remake. In Dirty Dancing: Havana Nights speelt de relatief onbekende Garai een smetteloze puber die anno 1959 verhuist naar het roerige Cuba. Daar wordt ze ingewijd door lokale danser Javier (Luna, uit Y tu mamá también). Maar de Cubaanse revolutie dreigt slecht uit te pakken voor het Cubaans-Amerikaanse stel. Het origineel was beter, maar de plaatjes zijn weer mooi.

Frida

2002 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Mexico 2002. Biografie van Julie Taymor. Met o.a. Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush, Ashley Judd en Antonio Banderas.

Frida Kahlo was een beeldend kunstenares en politiek activiste uit Mexico. Het was het persoonlijke project van Salma Hayek, zelf Mexicaanse, om de biografische film over Frida van de grond te krijgen. Ze medeproduceerde de film en in de hoofdrol zou ze eindelijk eens al haar acteertalenten kunnen laten zien. Helaas kan het project zich, net als de meeste biografische films, niet ontworstelen aan het monotoon opdreunen van hoogte- en dieptepunten uit een roemrucht leven. Frida begint als eigenwijs politiek studentje, krijgt een zwaar verkeersongeluk, raakt al revaliderend gefascineerd door de schilderskunst, komt onder invloed van de beroemde schilder Diego Rivera (Molina), en vindt later meer haar eigen weg.

State and Main

2000 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2000. Komedie van David Mamet. Met o.a. Alec Baldwin, Charles Durning, Philip Seymour Hoffman, William H. Macy en Sarah Jessica Parker.

Regisseur Mamet relativeert in State and Main zijn eigen werkterrein, een kleine tien jaar nadat hij de westerse handelsgeest neersabelde met zijn toneelstuk en film Glengary Glen Ross. State and Main is een luchtig verhaal over een debuterend filmschrijver met een faustiaans dilemma: blijft hij trouw aan zijn - zoektocht naar - puurheid of geeft hij zich over aan gewetenloze filmmakers? Het dilemma krijgt vorm in een lieflijk plattelandsdorpje waar het kabbelende leven wordt ontwricht door een grote filmproductie die op haar beurt worstelt met onder meer afgebrande locaties, een pedofiele hoofdrolspeler, een preutse actrice en opgewonden notabelen.

Girlfight

2000 | Drama, Sportfilm, Romantiek

Verenigde Staten 2000. Drama van Karyn Kusama. Met o.a. Michelle Rodriguez, Jaime Tirelli, Santiago Douglas, Paul Calderon en Ray Santiago.

Regisseuse Kusama debuteerde indrukwekkend met dit coming of age verhaal over een tiener met boksambities. Diana (Rodriguez) groeit op zonder moeder en met een gefrustreerde vader. Haar broer krijgt tegen zijn zin boksles. Diana daarentegen lijkt meer vuur in zich te hebben dan de Latino macho's om haar heen en grijpt de kans de plaats van haar broer in te nemen. De klassieke opzet van de sportfilm, toewerkend naar het Grote Gevecht, wordt niet geschuwd, maar ondertussen is Girlfight vooral een mooi, zelfs ontroerend portret van een meisje dat zich ontworstelt aan stereotiepe denkbeelden waar zij simpelweg niet mee uit de voeten kan.

The Winslow Boy

1999 | Drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van David Mamet. Met o.a. Rebecca Pidgeon, Gemma Jones, Nigel Hawthorne, Jeremy Northam en Guy Edwards.

Schrijver/regisseur David Mamet (House of Games, The Spanish Prisoner) nam het gelijknamige toneelstuk van Terence Rattigan, gebaseerd op een geruchtmakende zaak in Engeland in 1910, als uitgangspunt voor dit lichtvoetige drama. Een jongen wordt op school beschuldigd van diefstal. Zijn vader, overtuigd van Ronnie's onschuld, bijt zich koppig vast in een rechtszaak om zijn naam te zuiveren. Mamet is niet geïnteresseerd in de waarheidsvraag en laat zelfs de climax - de rechtszaak zelf - buiten beeld. Liever verdiept hij zich in de effecten van de zaak op de familie Winslow, die maatschappelijk en financieel wordt geruïneerd. Ronnie's volwassen zus Catherine, een rokende suffragette, ziet haar kansen op een goed huwelijk per dag slinken. Maar in de koele, licht ironische vertolking door Mamets vaste actrice (en echtgenote) Pidgeon amuseert Catherine zich uitstekend met de scherpe verbale gevechten met Ronnie's advocaat (Northam), culminerend in zijn suggestieve slotzin: 'How little you know about men.'

The Spanish Prisoner

1997 | Mysterie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1997. Mysterie van David Mamet. Met o.a. Campbell Scott, Rebecca Pidgeon, Steve Martin, Ricky Jay en Ben Gazzara.

Thrillers worden gauw verbonden aan Hitchcock. The Spanish Prisoner ontlokt de naam ook aan de lippen en schrijver/regisseur Mamet is een van de enigen op de wereld wiens naam niet misstaat in de buurt van die van de spanningsmeester. De opbouw van zijn plot is beschaafd, rustig, intelligent en op de juiste momenten verbazend of fascinerend. En zoals in Hitchcocks films gebeuren zaken die het daglicht niet kunnen verdragen gewoon op klaarlichte dag. Joe Ross heeft een keurige afstandelijkheid die hem desondanks niet uit problemen weghoudt. Hij heeft een zeer lucratieve vinding gedaan, die hij Het Proces noemt. Hij zit er een beetje mee dat hij het commerciële spel met de knikkers niet goed kent. Kan hij zijn baas eigenlijk wel vertrouwen? En zijn toffe assistente, zijn nieuwe rijke vriend, de mensen op straat? In The Spanish Prisoner is geen Spaanse gevangene te zien. De titel refereert aan een oude zwendel, waarbij zakenlui werd verzocht geld te geven om een rijk familielid uit een 'Spaanse cel' te redden.

American Buffalo

1996 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Drama van Michael Corrente. Met o.a. Dustin Hoffman, Dennis Franz en Sean Nelson.

Don (Franz) en Teach (Hoffman) hangen rond in Dons winkel vol spullen die niemand wil kopen. Ze praten over het pokerspelletje van de avond ervoor, wisselen volkswijsheden uit en maken plannen waarvan vermoed mag worden dat ze nooit zullen worden uitgevoerd. Zoals het beroven van een muntenverzamelaar. Deze verfilming van een toneelstuk van David Mamet staat bol van prachtige dialogen en geeft alle ruimte aan de acteurs (maar of dit cinema oplevert valt te betwisten). Franz kennen we als de knorrige detective Sipowicz uit politieserie NYPD Blue, Nelson was de jonge hoofdpersoon in Fresh. (JvB/VPRO Gids)

The Secret of Roan Inish

1995 | Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Ierland 1995. Familiefilm van John Sayles. Met o.a. Jeni Courtney, Eileen Colgan, Mick Lally, John Lynch en Richard Sheridan.

Magisch-realistische kinderfilm van John Sayles biedt prachtige fotografie maar het verhaal - over de 11-jarige Fiona die in haar familieverleden duikt - wordt nogal hap snap verteld. Geeft niks, zei alleskunner Sayles bij de presentatie van z'n Limbo (1999) op het Festival van Cannes: 'Je moet bij m'n films langs de beelden heenkijken, tussen de regels door lezen. Verwacht geen simpel verhaal, of een onvermijdelijk happy end, dat laat ik graag aan Hollywood over.' The secret of Roan Inish, naar een novelle van de Ierse schrijfster Rosalie K. Fry, is Sayles' eerste jeugdfilm.

Passion Fish

1992 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1992. Drama van John Sayles. Met o.a. Mary McDonnell, Alfre Woodard, David Strathairn, Vondie Curtis-Hall en Nora Dunn.

Gevierde tv-ster van soap-series McDonnell raakt bij een verkeersongeval verlamd. Zij moet zich noodgedwongen terugtrekken op het eenzame familielandgoed in Louisiana waar zij de ene verpleegster na de andere de wanhoop nabij brengt. Daarbij dreigt zij aan de drank verslaafd te raken. Dan komt een norse, weinig spraakzame zwarte verpleegster, Woodard in beeld die respect afdwingt, haar vertrouwen wint, een hechte band schept en haar van de ondergang redt. Uitstekend van sfeer o.a door de aardige cajun-muziek, sterke karaktertekeningen en vertolkingen: een intimistische ode aan de vriendschap en de kunst van het levensgenieten. Regisseur Sayles schreef zelf het scenario en stond ook in voor de montage. Roger Deakins verzorgde de fotografie.