Jean-Daniel Simon

Regisseur, Acteur

Jean-Daniel Simon is regisseur en acteur.
Er zijn 7 films gevonden.

Camp de Thiaroye

1987 | Historische film, Drama

Algerije/Senegal/Tunesië 1987. Historische film van Ousmane Sembene en Thierno Faty Sow. Met o.a. Ibrahima Sane, Sijri Bakaba, Camara Dansogho Mahamed, Jean-Daniel Simon en Pierre Orma.

Na afloop van WO II werden zwarte Afrikaanse infanteristen, die hun nek geriskeerd hadden voor Frankrijk, gestationeerd in een legerplaats in Dakar, van waaruit ze gerepatriëerd zouden worden. Hun was soldij beloofd als ze zouden afzwaaien, maar de Franse legerleiding liet op zich wachten en ze zaten meer dan zeven maanden vast in mensonterende omstandigheden. Ze werden voortdurend gediscrimineerd en waren veelvuldig het doelwit van racistische uitingen van het gezag. De goed gemaakte en aandoenlijk vertolkte film over een zwarte bladzijde in de Franse koloniale geschiedenis is niet verstoken van ironie, humor en spiritualiteit; het is vooral een pleidooi voor verdraagzaamheid en humaniteit. Het werk werd in 1988 met een prijs bekroond op het filmfestival van Venetië.

Le temps d'une miss

1980 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1980. Komedie van Jean-Daniel Simon. Met o.a. Anne Parillaud, Evelyne Bouix, Olivier Destrez, Roger Dumas en Henri Marteau.

Als ponstypiste in het kleine stadje waar ze geboren is denkt de achttienjarige Veronique aan andere dingen, want de onbeduidende evenementen en afleidingen die ze er meemaakt stellen haar maar nauwelijks tevreden. Ze is echter bijzonder aardig om te zien en er is van tijd tot tijd een schoonheidswedstrijd op het zaterdagavondbal, waar de meisjes de kans krijgen 'Miss' te worden, jurken te showen en vooral bij de notabelen van de stad over de vloer te komen. Ze wint de wedstrijd, maar helaas de ene 'Miss' verjaagt de andere! Dat doet ons denken aan het liedje van Raymond Queneau: 'Wat vergis je je toch, meisje, wat vergis je je toch' Bitterzoet portret van het provincieleven, met op de achtergrond heel wat cynische ironie. Het geheel heeft een duidelijk oprechte ondertoon en terwijl Parillaud mooi is als Veronique, komen de notabelen er niet zo best van af.

Angela Davis, l'Enchaînement

1977 | Documentaire

Frankrijk 1977. Documentaire van Jean-Daniel Simon.

Een boeiende politieke documentaire over Angela Davis, een zwarte lerares die in 1970 door de FBI werd opgespoord op beschuldiging van moord, ontvoering en samenzwering tegen de staat. Voor de zwarte bevolking is Davis echter een heldin, een opvolgster van Martin Luther King, en ze wordt met grote meerderheid verkozen als voorzitster van de Alliantie tegen Verdrukking en Racisme. De films schetst door middel van nieuwsflitsen, intervieuws en fotomateriaal een beeld van de figuur Angela Davis, maar vooral van een Amerika waar de Ku-Klux-Klan nog steeds bestaat en racisme een alledaags verschijnsel is. Hoewel bij momenten nogal warrig, biedt deze met overtuiging gemaakte film beslist stof tot discussie.

Il pleut toujours où c'est mouillé

1975 | Drama

Frankrijk 1975. Drama van Jean-Daniel Simon. Met o.a. Myriam Boyer, Sylvie Fennec, Jean Le Mouel, Jacques Serres en Jacques Portet.

Een heftige verkiezingsstrijd in een dorp in Lot-et-Garonne op het Franse platteland. Bloedige confrontaties tussen communisten en rechtse extremisten. Dit onvervalst linkse produkt, in de geest van '68, zet ons een poeslieve communistische aanhang voor tegenover het 'reactionaire' uitschot. Natuurlijk zijn zij het alleen die de arbeiders uitbuiten. Als devoot volgeling beschrijft de regisseur ons politieagenten die dichter bij de boeren staan dan bij de notabelen, én geeft hij een rooskleurig beeld van de 'solidariteit onder boeren'. Desondanks een goede beschrijving van het dagelijks leven op het platteland van destijds.

Ils...

1970 | Drama, Horror

Frankrijk 1970. Drama van Jean-Daniel Simon. Met o.a. Michel Duchaussoy, Charles Vanel, Alexandra Stewart, Pierre Massimi en Henri Crémieux.

Een kunstschilder sluit vriendschap met een oude geleerde die een uitvinding heeft gedaan waarmee het onderbewuste doorgrond kan worden. Een geheime organisatie zit achter hem aan en de vrienden voelen zich bespied en bedreigd door iedereen. Dit merkwaardige scenario - tussen thriller en fantasie in - levert een ongewone sfeerfilm op.

Adelaïde

1968 | Drama

Frankrijk 1968. Drama van Jean-Daniel Simon. Met o.a. Ingrid Thulin, Jean Sorel, Sylvie Fennec, Jacques Portet en Faith Brook.

Weduwe trouwt met minnaar die ook bij volwassen dochter in de smaak valt. Stiefvader gaat eerst op avances van meisje in, maar probeert als situatie gecompliceerd wordt, haar aan collega te koppelen. Mentale passiviteit tussen moeder en dochter wordt gedwongen werkelijke passiviteit na ongeval tijdens de jacht. Cynisch verhaal kreeg fotografisch fraaie vorm en ideale rolbezetting, maar blijft zeer aan de oppervlakte.

La Fille d'en face

1967 | Drama, Komedie

Frankrijk 1967. Drama van Jean-Daniel Simon. Met o.a. Bernard Verley, Joël Barbouth, Marika Green, Albane Navizet en Dani Graule.

Twee studenten delen samen flat. Vlotte rokkenjager slaagt er niet in contactgestoorde lelijkerd uit zijn schulp te krijgen, tot deze mooi buurmeisje uit de verte opmerkt en haar 's avonds opbelt en observeert zonder de moed voor een afspraak op te brengen. Voor het originele, maar simpele scenario van Roman Polanski en Gérard Brach is gedetailleerde regie nodig om broze psychologische tekening waar te maken. Debutant Simon slaagt daar niet steeds in, maar maakt ook dankzij acteurs - die ten onrechte nooit bekender werden - toch innemende film.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jean-Daniel Simon op televisie komt.

Reageer