Peter Chappell

Regisseur, Cameraman

Peter Chappell is regisseur en cameraman.
Er zijn 2 films gevonden.

Our Friends The Bankers

1997 | Documentaire, Drama

Frankrijk/Verenigd Koninkrijk 1997. Documentaire van Peter Chappell.

De Wereldbank steunt jaarlijks een honderdtal projecten in een vijftigtal landen, meestal in Afrika. Hiermee is een kapitaal gemoeid van vele miljarden dollars. In de film staat Oeganda centraal, een van de armste landen ter wereld. Het is de bedoeling van de financiële instelling om het milieu te beschermen, de werkomstandigheden te verbeteren en de armoe te bekampen. In 1996 was de Wereldbank bereid om twintig procent van de schuld van Oeganda kwijt te schelden. Regisseur Chappell volgde gedurende veertien maanden de onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de Wereldbank, het Internationaal Muntfonds en de Oegandese regering. Hij geeft een duidelijk inzicht in de manier waarop de Wereldbank met deze arme landen onderhandelt over hun hoge schuldenlast. Hij is kritisch en scherp, maar deze bekroonde documentaire zal vooral interesse inboezemen van mensen die op de hoogte zijn van de internationale economische ontwikkelingen. Wie hier weinig over weet stapt met de ogen dicht een labyrinth binnen. De Engelse commentaar is van Chappell, terwijl de Franse geschreven werd door Marie-Pierre Müller en gesproken door Jean Bidou. Catherine Zins stond in voor de montage en Todd Berger verzorgde de fotografie.

Les sables mouvants

1996 | Drama

Frankrijk/Duitsland/Verenigd Koninkrijk 1996. Drama van Paul Carpita. Met o.a. Beppe Clerici, Daniel San Pedro, Ludivine Vaillat, Guy Belaïdi en Aurélia.

Carpita werd bekend door zijn sociale protestdrama RENDEZ- VOUS DES QUAIS, dat onmiddellijk na de premi[KA2]ere in 1955 door de censuur verboden werd vanwege sc[KA2]ene`s over dockers in Marseille die gingen staken omdat zij wapens weigerden te laden bestemd voor de oorlog in Indochina, later Vietnam (waar de Amerikanen in 1972 bakzeil haalden). Men vertelde aan Carpita dat zijn in beslag genomen negatief vernietigd was; een vergelijkbare situatie tot op zekere hoogte met saloncommunist Joris Ivens, die de kritische film INDONESIA CALLING (1946) maakte, wat hem problemen bezorgde met de Nederlandse overheid, waarop hij besloot uit te wijken naar de bakermat van de Verklaring van de Rechten van de Mens, Frankrijk... Veel in Parijs was hij trouwens niet, want de bemiddelde Ivens zwierf door de extreem-linkse wereld van onze aardbol, waar hij pamfletistische documentaires en portretten maakte. In 1988 `vond` men een kopie van Carpita`s verboden film, hetgeen hem tenslotte inspireerde tot het maken van een tweede lange film, die in 1995 uitkwam; lijdend onder het idiote besluit van 1955 had hij tot die tijd niet meer dan korte films en documentaires gedraaid. Deze film speelt in de Camargue omstreeks 1958 en gaat over Manuel (San Pedro), een voortvluchtige Spanjaard zonder papieren, die aan werk geholpen wordt door Roger (Clericci) een soort koppelbaas voor landarbeiders, die zijn mensen (Spanjaarden, Marokkanen en Italianen) uitbuit. Manuel is goed voor zijn werk en mag een hut delen met Mouloud (Bela[KA3]idi). Rogers huishouden wordt verzorgd door Madou (Vaillet), die ook de boel doet bij een architect. Manuel heeft wel een oogje op Madou, maar Roger en de architect zetten alles in het werk om te voorkomen dat ze niet te dicht bij elkaar komen. Het is verbazingwekkend dat Carpiti na zo`n lange tijd erin geslaagd is een speelfilm te maken die niet een soort kopie is van zijn eerste film. Behalve zijn sociale invalshoek is het een geheel ander thema (het uitzuigen, de natuur, misdadige- en politieke diepere achtergronden). De spelprestaties zijn gedreven onder de bezielende regie en de film is een geloofwaardig document met uitzondering van de finale. Het scenario is van regisseur Carpita. Het camerawerk is van Peter Chappell. De titel slaat op de levensgevaarlijke moerassen van de Camargue. Voor cinefielen is deze rolprent een must.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Peter Chappell op televisie komt.

Reageer