Carmine Gallone is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 36 films gevonden.

Carmen di Trastevere

1963 | Drama

Italië/Frankrijk 1963. Drama van Carmine Gallone. Met o.a. Giovanna Ralli, Jacques Charrier, Dante di Paolo, Lino Ventura en Fiorenzo Fiorentini.

Een politie-agent wordt verliefd op de jonge vrouw van een bendeleider en geeft om haar zijn carrière op. Hij geeft zijn informatie door aan de misdadigers, maar hun beraamde plan mislukt. Ondertussen is Carmen er vandoor met een motorkampioen. Gallone is specialist in operaverfilming, maar vertelt Bizets Carmen zònder muziek wat niet gecompenseerd wordt door de eigentijdse situering. Ralli is in de titelrol temperamentvol genoeg, haar tegenspelers weten echter geen raad met hun veronderstelde passies.

Don Camillo monsignore... ma non troppo

1961 | Komedie

Italië/Frankrijk 1961. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Carl Zoff, Fernandel, Gino Cervi, Gina Rovere en Leda Gloria.

Don Camillo is gepromoveerd naar het Vaticaan, maar mist zijn oude parochie. Als hij hoort dat Peppone zijn kapelletje wil laten afbreken keert hij ijlings terug.

Polikuschka

1958 | Komedie, Drama

Frankrijk/Duitsland/Italië 1958. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Folco Lulli, Antonella Lualdi, Ellen Schwiers, Ivan Desny en Franco Interlenghi.

Een uitbundige boerenknecht kan niet van de wodka afblijven en raakt daardoor èn door zijn kolossale kracht steeds meer in moeilijkheden en is zo een makkelijk slachtoffer voor degenen die het op zijn aantrekkelijke vrouw en dochter hebben voorzien. Deze pseudo-Russische folklore, die in de late jaren vijftig zeer in trek was voor de Europese co-produkties, krijgt een temperamentvolle vertolking van Lulli die humor en pathos overtuigend maakt, maar het scenario en de regie blijven ver achter.

Cartagine in fiamme

1958 | Avonturenfilm

Frankrijk/Italië 1958. Avonturenfilm van Carmine Gallone. Met o.a. Daniel Gélin, Anne Heywood, José Suarez, Pierre Brasseur en Paolo Stoppa.

Tijdens het beleg van Carthago door de Romeinen wordt de schone Fulvia bedreigd met dood op de brandstapel, maar twee rivalen proberen haar te redden. De idealistische banneling lukt het, maar tijdens de vlucht krijgen ze het Carthaagse leger achter zich aan. Een spektakelfilm met een degelijker scenario en sterkere rolbezetting dan gebruikelijk. Imponerende massascènes compenseren de matte vormgeving.

Michel Strogoff

1956 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Actiefilm

Frankrijk/Italië 1956. Avonturenfilm van Carmine Gallone. Met o.a. Curd Jürgens, Geneviève Page, Françoise Fabian, Henri Nassiet en Jacques Dacqmine.

De tsaar geeft een koerier opdracht om de groothertog in Irkoetsk te waarschuwen voor een aanval van de Tartaren. Ondanks zijn vermomming als koopman valt Strogoff tijdens de reis in Siberië zelf in handen van de Tartaren. Deze breed opgezette verfilming van Jules Vernes boek heeft een fraaie landschapsfotografie en spectaculaire, hoewel niet zeer dynamische actiescènes. Binnen het kader van een jongensboek werkt de martelscène al te suggestief, en werd deze daarom in jeugdvoorstellingen meestal gecoupeerd.

Casta Diva

1956 | Biografie, Muziek

Frankrijk/Italië 1956. Biografie van Carmine Gallone. Met o.a. Maurice Ronet, Antonella Lualdi, Nadia Gray, Jacques Castelot en Jean Richard.

Componist Bellini wil de muziek er aan geven voor gezinsleven, maar zijn aanstaande maakt het uit omdat ze zo'n offer niet wil. Verbitterd concentreert hij zich op zijn carrière en oogst steeds grotere successen. Volgens filmbiografieën worden componisten uitsluitend geïnspireerd door liefdesverdriet en deze is geen uitzondering. De clichés zijn gepakt in fraaie beelden en - voor de liefhebbers - fraaie klanken. De aria uit NORMA die de filmtitel geeft wordt in de slotscène op de geluidsband gezongen door Maria Callas.

Madama Butterfly

1955 | Muziek

Italië 1955. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Kaoru Yachigusa, Nicola Filacuri en Michico Zanaka.

Gebaseerd op de bekende opera van de beroemde Italiaanse componist Giacomo Puccini (1858-1924). Film over een jonge geisha die op een Amerikaanse zeeman verliefd wordt en met hem trouwt. Als de zeeman haar verlaat, besluit zij zelfmoord te plegen. Gallone's film volgt trouw het oorspronkelijke verhaal. Het spel en de zang van de vertolkers kan ermee door, maar is niet van uitzonderlijke kwaliteit. De opzet van de produktie is goed, maar niet exceptioneel. Voor hen die van opera en van Puccini houden.

Don Camillo e l'onorevole Peppone

1955 | Komedie

Italië/Frankrijk 1955. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Fernandel, Gino Cervi, Leda Gloria, Claude Sylvain en Gaston Rey.

Tussen 1952 en 1965 verschenen vijf Don Camillo's, bitterzoete lachfilms waarin de spanning tussen het communisme en het katholicisme in Italië keer op keer werd ontladen met een stoot relativerende humor. De centrale figuur is titelheld Don Camillo (Fernandel), een goedgemutste biechtvader die waakt over een parochie van godvrezende bergbewoners. Peppone (Gino Cervi) is de communistische burgemeester, de natuurlijke vijand van Don Camillo. Kerkelijke en wereldlijke macht botsen weer hevig in deze derde aflevering (met een losgeslagen tank als gevolg!) maar met vereende kracht weten de heren hun individuele ambities te verwezenlijken. In 2005 werden de films opnieuw uitgebracht in digitaal opgepoetste versies.

La figlia di Mata Hari

1954 | Thriller

Italië/Frankrijk 1954. Thriller van Renzo Merusi en Carmine Gallone. Met o.a. Ludmilla Tchérina, Erno Crisa en Frank Latimore.

Een zwakke film, die probeert het succes van de klassieke Mata Hari van Greta Garbo te evenaren door een dochter van de beroemde spionne op te voeren, die hetzelfde vak beoefent als haar moeder en op even tragische wijze aan haar eindje komt. Slecht geregisseerd, al weet Ludmilla Tchérina nog wel iets te maken van haar ondankbare en slecht geschreven rol.

Casa Ricordi

1954 | Historische film, Muziek, Drama

Italië/Frankrijk 1954. Historische film van Carmine Gallone. Met o.a. Roland Alexandre, Elisa Cegani, Andrea Checchi, Gabriele Ferzetti en Marcello Mastroianni.

Geslacht van Milanese muziekuitgevers stimuleert carrière van de operacomponisten Rossini, Donizetti, Verdi en Puccini en is onderwijl actief in Italiaanse onafhankelijkheidsstrijd. Episodische biografie houdt zich aan alle clichés van verfilmde componistenlevens maar heeft niet de tijd om ze breed uit te bouwen, zodat resultaat onderhoudender is dan gewoonlijk. Internationale cast heeft nauwelijks rollen om te acteren, maar film biedt gelegenheid om reeks bekende gezichten in jonger jaren terug te zien.

Puccini

1953 | Muziek, Biografie, Romantiek

Frankrijk/Italië 1953. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Gabriele Ferzetti, Marta Toren, Nadia Gray, Myriam Bru en Paolo Stoppa.

De onstuimig levende operacomponist verdeelt zijn liefde o.a. over een zangeres en een inmiddels getrouwde jeugdvriendin, die haar echtgenoot verlaat en in haar eenzaamheid pas troost vindt als Puccini dank zij haar een bezonken oude dag beleeft. Na de première van 'Turandot' sterft hij. Deze geromantiseerde biografie houdt zich uitsluitend aan alle clichés van het genre, zonder dat 'de rusteloze kunstenaarsziel' enig reliëf krijgt. Veel opera-fragmenten voor de liefhebbers en bekwame fotografie, die echter gesaboteerd wordt door inferieure kleurkwaliteit.

Fatal Desire

1953 |

1953. Carmine Gallone. Met o.a. Umberto Spadaro, May Britt, Kerima, Ettore Manni en Anthony Quinn.

De onstuimig levende operacomponist verdeelt zijn liefde o.a. over een zangeres en een inmiddels getrouwde jeugdvriendin, die haar echtgenoot verlaat en in haar eenzaamheid pas troost vindt als Puccini dank zij haar een bezonken oude dag beleeft. Na de première van 'Turandot' sterft hij. Deze geromantiseerde biografie houdt zich uitsluitend aan alle clichés van het genre, zonder dat 'de rusteloze kunstenaarsziel' enig reliëf krijgt. Veel opera-fragmenten voor de liefhebbers en bekwame fotografie, die echter gesaboteerd wordt door inferieure kleurkwaliteit.

Wir tanzen auf dem Regenbogen

1952 | Muziek, Romantiek, Mysterie

Italië/Duitsland 1952. Muziek van Arthur Maria Rabenalt en Carmine Gallone. Met o.a. Inge Egger, Isa Barzizza, Karl Schönböck, Gino Mattera en Dante Maggio.

Door jaloezie en een juwelendiefstal dreigt de tournee van een revue te mislukken. Het oninteressante verhaal is niet meer dan een aanleiding voor het vertonen van een groot aantal revue- scènes, die vakkundig en vol afwisseling in elkaar zijn gezet.

Messalina

1951 | Drama, Historische film, Actiefilm, Romantiek

Italië/Frankrijk/Spanje 1951. Drama van Carmine Gallone. Met o.a. María Félix, Georges Marchal en Delia Scala.

De wreedheid en wulpse escapades van de echtgenote van Keizer Claudius wekken verzet bij de Romeinse bevolking. Valerius wordt zelf het slachtoffer van zijn complot om haar ten val te brengen. Zijn opvolger blijkt zelf een verhouding met Messalina te hebben gehad en wordt door zijn medestanders omgebracht. Dit verzorgde historische spektakel, dat een naoorlogse Italiaanse opleving kende, blijft in de weergave van excessen en bacchanalen ver achter bij de behandelingen van dezelfde stof na 1970. Ook door het al te plechtstatige acteren kan men zich nu ternauwernood nog voorstellen dat dit dezelfde personages zijn.

Taxi di notte

1950 | Komedie, Muziek

Italië/Frankrijk 1950. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Benjamino Gigli, Danielle Godet, Philippe Lemaire, Virginia Belmont en William Tubbs.

Vrienden van een Romeinse taxi-chauffeur met een fraaie tenor hebben voor hem auditie bij een Amerikaanse impresario geregeld. De avond van de afspraak vindt hij een baby in zijn auto en gaat met twee verliefde passagiers op zoek naar de ouders. Een simpele en sentimentele komedie rond bel canto-idool Gigli die overigens weinig aannemelijk is als ook in jaren nog jong talent.

La forza del destino

1949 | Muziek

Italië 1949. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Nelly Corradi, Tito Gobbi en Gino Sininberghi.

Naar de opera van Giuseppe Verdi over Don Alvaro (Gobbi) die Leonora (Corradi) probeert te ontvoeren maar per ongeluk haar vader vermoordt. Leonora zoekt haar toevlucht tot een klooster en Alvaro voegt zich, na een hele reeks voorvallen, bij haar. Haar broer is ook van de partij en doodt hen allebei. Een weinig bijzondere operafilm van de melodrama-specialist Gallone.

Il Trovatore

1949 | Muziek

Italië 1949. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Gino Sinimberghi, Vittoria Colonnello en Gianna Pederzini.

Operafans kennen het verhaal al over een zigeunerin, die de jongen grootbracht die door Conti di Luna werd gekidnapt. Deze laatste veroordeelde de moeder van de jongen tot de brandstapel. Als de jongen volwassen wordt, besluit hij zijn moeders dood te wreken. Een goede, stijlvolle film over het operamilieu. De sterren hebben goede stemmen.

Rigoletto

1947 | Musical, Muziek

Italië 1947. Musical van Carmine Gallone. Met o.a. Tito Gobbi en Marcella Govoni.

Film naar de beroemde opera. Hofnar Rigoletto moet zijn meester, de Hertog, amuseren met potsen en grollen. Hij heeft een dochter die hij teder bemint en die hij afschermt van de buitenwereld. Als de Hertog verliefd op haar wordt, kan Rigoletto dat niet verdragen. Goed bedoeld, maar niet om over naar huis te schrijven.

Biraghin

1946 | Komedie

Italië 1946. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Lilia Silvi, Andrea Checchi en Laura Gazzolo.

Een mooie studente aan de beroemde La Scala wordt een beroemde ballerina maar haar roem brengt haar in de problemen. Ze wordt het onderwerp van een concurrentiestrijd tussen drie mannen, die haar voor zich willen winnen. Een waardeloze film met pretentieus spel en een zwakke regie.

Il canto della vita

1945 | Drama

Italië 1945. Drama van Carmine Gallone. Met o.a. Alida Valli en Carlo Ninchi.

Sentimenteel drama, met verve geregisseerd en uitstekend gespeeld. Rijke landeigenaar trouwt met adellijke dame met onecht kind. In het begin houdt de vrouw haar man op een afstand, maar van lieverlee weet hij haar met zijn liefde en geduld voor zich te winnen.

Tristi amori

1943 | Romantiek, Drama

Italië 1943. Romantiek van Carmine Gallone. Met o.a. Gino Cervi, Luisa Ferida en Jules Berry.

Twee advocaten zijn niet alleen collega's, maar ook goede vrienden van elkaar. Totdat een van de twee de minnaar wordt van de vrouw van de ander. Een drama vol bedrog, schuldgevoel en verraad. Het uitstekende spel houdt de kijker op het puntje van zijn stoel.

L'amante segreta/Troppo bella

1941 | Romantiek

Italië 1941. Romantiek van Carmine Gallone. Met o.a. Alida Valli, Fosco Giachetti en Vivi Gioi.

Romantiek en drama van middelmatige kwaliteit met sympatieke hoofdpersonen en goed spel van Valli als arm meisje. Als beheerster van een hotel wil zij op een eerlijke manier de kost verdienen. Maar omdat elke man die zij ontmoet haar wil verleiden, komt zij in verschillende vervelende situaties terecht. Haar schoonheid is de oorzaak van haar problemen. Tot zij de ware ontmoet en op hem verliefd wordt. Amusant maar uiterst voorspelbaar.

Melodie eterne

1940 | Biografie

Italië 1940. Biografie van Carmine Gallone. Met o.a. Gino Cervi, Conchita Montenegro en Paolo Stoppa.

Als kleine jongen verbaast Mozart het gehele keizerlijke hof van Oostenrijk met enkele van zijn composities en optredens. Het is het begin van een illustere carrière, vol successen in zijn beroep maar teleurstellingen in de liefde. Zijn verloofde, die met zijn hulp operazangeres wordt, laat hem in de steek. Dan trouwt Mozart met haar zuster, die altijd al heimelijk verliefd op hem was en die hem trouw blijft. Niet de beste verfilming van Mozarts leven maar beter dan het gemiddelde.

Marionette

1939 | Drama

Italië 1939. Drama van Carmine Gallone. Met o.a. Beniamino Gigli, Carla Ruest en Lucy English.

Een beroemde tenor (Gigli speelt zichzelf) gaat incognito op vakantie. Hij huurt een villa in Napels, waar hij een rijke jongedame ontmoet, die denkt dat hij een boer is met een niet onaardige stem. Ze wil hem introduceren in de operawereld. Ze weet een journalist zover te krijgen dat hij naar zijn stem komt luisteren. Gigli laat het zich allemaal graag aanleunen, want hij is smoorverliefd op haar. Als ze het bedrog ontdekt is ze woedend, maar ja - ook zij is verliefd... De film werd in Cinecittà gemaakt in twee versies, een Italiaanse en een Duitse.

Das Abenteuer geht weiter

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Johannes Heesters, Maria von Tasnady, Paul Kemp, Theo Lingen en Gusti Wolf.

De vrouw van een beroemde zanger heeft genoeg van diens avontuurtjes en wil scheiden. Hij komt tot inkeer, maar voor hoelang? Vlot blijspel met sympathieke rollen van Heesters en Von Tasnady.

Solo Per Te

1938 | Drama

Italië 1938. Drama van Carmine Gallone.

De vrouw van een beroemde zanger heeft genoeg van diens avontuurtjes en wil scheiden. Hij komt tot inkeer, maar voor hoelang? Vlot blijspel met sympathieke rollen van Heesters en Von Tasnady.

Giuseppe Verdi

1938 | Biografie, Muziek

Italië 1938. Biografie van Carmine Gallone. Met o.a. Fosco Giachetti, Gaby Morlay, Germana Paolieri en Camillo Pilotto.

Dichter en dramaturg Carmine Gallone sloeg aan het scenarioschrijven en regisseerde later zo'n twintig zwijgende films. Gallone werkte het grootste deel van de tijd in het buitenland, in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Na zijn terugkeer in Italië in de jaren 1930 was deze film een van zijn eerste projecten. Het gaat over het leven van een bekende 19e-eeuwse Italiaanse opera-componist, van de bescheiden start tot zijn reis naar Milaan om aan het conservatorium te studeren. Van zijn onbeduidende eerste composities tot het applaus. Ook zijn liefdesleven komt aan de orde. Volop operamuziek en liederen. Giachetti is vrij overtuigend in de titelrol. De regie is gewoontjes maar over het geheel genomen is het een heel aardige film.

Scipione l'Africano

1937 | Historische film, Avonturenfilm

Italië 1937. Historische film van Carmine Gallone. Met o.a. Francesca Braggiotti, Annibale Ninchi, Memo Benassi, Camillo Pilotto en Carlo Ninchi.

Een groots opgezette film over de historische slag aan de Trebia in 204 v.C. Later rukt consul Scipio met zijn leger op naar Carthago, maar opnieuw vindt hij Hannibal tegenover zich, als verdediger van de versterkte stad. Schitterende fotografie en prachtige actiescènes in deze uitstekend geregisseerde en fraai geproduceerde film. Het scenario is van Camillo Marriani dell'Anguillara en Sebastiano a Luciani.

Mutterlied

1937 | Muziek, Misdaad

Duitsland 1937. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Maria Cebotari, Beniamino Gigli, Peter Bosse, Hans Moser en Michael Bohnen.

Een getrouwd zangduo, Ettore Vanni (Gigli) en Fiamma (Cebotari), leidt samen met zoontje Mario (Bosse) een gelukkig gezinsleven, tot de zanger Doret (Bohnen) plotseling opduikt, de werkelijke vader van Mario. Hij achtervolgt Fiamma voortdurend en probeert haar te chanteren. Wanneer hij dood in haar kleedkamer gevonden wordt, wordt Fiamma in voorlopige hechtenis genomen. De echte moordenares is echter Ricarda (Hildebrand), Doret's geliefde, die hem uit jaloezie heeft doodgeschoten en zich daarna voor een auto heeft gegooid. Ze wordt echter gered en geeft in het ziekenhuis haar daad toe. Fiamma komt vrij. Een zangfilm vol dramatiek en spanning en drie wereldberoemde stemmen. Dat de humor ook aan bod komt, is te danken aan Hans Moser als manusje- van-alles. Tegelijkertijd werd een Italiaanse versie, SOLO PER TE, opgenomen.

Manege

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Carmine Gallone. Met o.a. Albert Matterstock, Attila Hörbiger, Fita Benkhoff en Anneliese Uhlig.

Twee broers, die het acrobatenduo 'De twee Arlens' vormen, worden gezworen vijanden wanneer de een verliefd wordt op de vrouw van de ander en er met haar vandoor gaat. Een klassiek thema in een goede circusfilm met uitstekende rollen van Attila Hörbiger en Fita Benkhoff.

Opernring

1936 | Muziek

Oostenrijk 1936. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Jan Kiepura, Friedl Czepa, Theo Lingen, Anton Pointner en Alfred Neugebauer.

Een Weense taxichauffeur wordt zanger. De Italiaanse regisseur Carmine Gallone, van vele markten thuis maar vooral operafilmspecialist, regisseert de tenor Kiepura, die ditmaal niet door zijn eigen vrouw, Marta Eggerth, wordt bemind, maar door Czepa. Ook vertoond als IM SONNENSCHEIN.

The Divine Spark

1935 | Muziek, Biografie

Italië/Verenigd Koninkrijk 1935. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Phillips Holmes, Marta Eggerth, Benita Hume, Donald Calthrop en Arthur Margetson.

Een vrouw, die verliefd is op de opera-componist Bellini, kiest toch voor haar verloofde om zijn muzikale carrière niet in de weg te staan. De Engelse variant van CASTA DIVA heeft een sterke rolbezetting, maar als Napolitanen zijn de acteurs weinig overtuigend. Een film voor liefhebbers van belcanto en fans van Eggerth. Door Gallone zelf in de jaren vijftig opnieuw gefilmd.

Mein Herz ruft nach dir

1934 | Muziek

Duitsland 1934. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Jan Kiepura, Marta Eggerth, Trude Hesterberg, Hilde Hildebrand en Paul Hörbiger.

Een operagezelschap dat failliet dreigt te gaan tracht een engagement in Monte Carlo te krijgen. Wanneer dat niet lukt treedt het met veel succes op het plein vóór het operatheater op en wordt dan toch aangenomen. Een voorbeeld van een geslaagde zang-, resp. zangersfilm, dank zij een prima scenario, temperamentvolle regie, een stralende Jan Kiepura, voortreffelijke bijrollen van Paul Hörbiger, Paul Kemp en Theo Lingen en de muziek van Robert Stolz en Werner Schmidt-Boecke.

Un Soir de rafle

1931 | Drama, Sportfilm

Frankrijk 1931. Drama van Carmine Gallone. Met o.a. Albert Préjean, Annabella, Edith Méra, Lucien Baroux en Jacques Lerner.

Een matroos met verlof in Parijs verslaat een kermisworstelaar, wat resulteert in een aanbod voor een bokscarrière. De eerste successen daarin stijgen hem naar het hoofd: hij verkiest de geliefde van zijn manager boven zijn eigen vriendin, maar wordt tenslotte verslagen en komt tot inkeer. Deze vroege geluidsfilm werd zeer geprezen om de realistische aanpak en de acteursprestaties - in tegenstelling tot de toen gebruikelijke salondramatiek - en is, hoewel uiterst gedateerd, daarom nog steeds interessant.

Le Chant du marin

1931 | Komedie, Musical

Frankrijk 1931. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Albert Préjean, Lolita Benavente, Marthe Mussine, Jim Gérald en Sylvette Fillacier.

Een stel bevriende matrozen pikt elkaars vriendinnen af in de verschillende havens. Bij hun terugkeer in Marseille hebben ze redenen om aan de trouw van hun echtgenotes te twijfelen, maar dat mag de pret niet drukken. Deze vroege, muzikale zeemanskomedie leent wel de acteurs en de componist van Ren[KA1]e Clair, maar niet diens elegante vormgeving. Het clich[KA1]e van `in ieder stadje een ander schatje` wordt echter met spontane vrolijkheid opgedist. Het scenario is van (de latere regisseur) Henri Decoin.

Malombra

1916 | Zwijgende film

Italië 1916. Zwijgende film van Carmine Gallone. Met o.a. Amleto Novelli en Lyda Borelli.

Een stel bevriende matrozen pikt elkaars vriendinnen af in de verschillende havens. Bij hun terugkeer in Marseille hebben ze redenen om aan de trouw van hun echtgenotes te twijfelen, maar dat mag de pret niet drukken. Deze vroege, muzikale zeemanskomedie leent wel de acteurs en de componist van Ren[KA1]e Clair, maar niet diens elegante vormgeving. Het clich[KA1]e van `in ieder stadje een ander schatje` wordt echter met spontane vrolijkheid opgedist. Het scenario is van (de latere regisseur) Henri Decoin.