Eldar Rjasanov

Regisseur, Acteur, Scenarist

Eldar Rjasanov is regisseur, acteur en scenarist.
Er zijn 2 films gevonden.

Privet duralei

1996 | Romantiek

Rusland 1996. Romantiek van Eldar Rjasanov. Met o.a. Vjatshelav Polunin, Tatjana Drubitsh, Tatjana Dogileva, Boris Sjtserbakov en Aleksandr Shivindt.

Rusland is eindelijk na 1991 bevrijd van het gehate communistische juk. Maatschappelijk is dat niet direct een verbetering. Yuri (Polunin), ooit leraar, raakt zijn baan kwijt en zijn vrouw (Dogileva) heeft hem verlaten. Zij verdient pakken geld met belachelijke adviezen aan ambitieuze politici hoe zij hun imago kunnen oppoetsen. Yuri moet zich tevreden stellen met een nederig baantje bij de gemeentereiniging van Moskou als schoonmaker van standbeelden. In zijn kommervolle bestaan wordt hij gekweld door nare nachtmerries en hij droomt over een zekere Pauline (Drubitsh), die hij tijdens de Oktober Revolutie van 1917 heeft leren kennen en die met hem een geheim deelt: de vindplaats van juwelen, die verborgen zijn in een standbeeld. Bijna blinde buurvrouw Xenia lijkt op Pauline. Met behulp van haar geleidehond vinden zij inderdaad juwelen en kan de kostbare oogoperatie voor Xenia betaald worden, zodat zij eindelijk Yuri kan zien, maar de onnozele hals glijdt van een dak en breekt de nodige botten. De 71-jarige regisseur Rjasanov heeft de onderdrukkende regimes weten te overleven en het is hem altijd gelukt een film te draaien. Hij geniet in eigen land de reputatie als de Russische Ernst Lubitsch, maar daarvoor is deze satire, bedoeld als geschenk bij het 850-jarige bestaan van de Russische hoofdstad, toch te lang. Het scenario is van regisseur Rjasanov en Aleksei Timm.

Dorogaja Jelena Sergejevna

1987 | Drama

SU 1987. Drama van Eldar Rjasanov. Met o.a. Marina Nejolova, Natalia Schtschukina, Andrej Tichomirov, Dmitri Marjanov en Fjodor Dunajevski.

Op de dag van haar verjaardag die ze zelf bijna was vergeten, staan er vier leerlingen voor haar deur om haar te feliciteren en te f[KA4]eteren. Dat is echter niet zonder eigen belang; ze willen de sleutel van de brandkast met de examenopgaven. Om dit doel te bereiken spelen er zich allerlei zaken binnen de huis clos van het kleine appartement af: angst, ego[KA3]isme en onderdrukking. Het allegorische, succesvolle toneelstuk van Ludmilla Rasumovskaja (naar haar roman) werd in 1967 verboden en kon dankzij de glasjnost een filmbewerking krijgen, maar is tien jaar later (e.v.) achterhaald door de geschiedenis; het is te droog en kan het niet alleen hebben van de op zichzelf tijdloze diepmenselijke elementen. Al met al blijft het een verfilmd theaterstuk. Scenario van Rasumovskaja en regisseur Rjasanov. Camerawerk van Vadim Allissov.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Eldar Rjasanov op televisie komt.

Reageer