Alex Bordewijk

Regisseur

Alex Bordewijk is regisseur.
Er zijn 2 films gevonden.

De Gouden Swipe

1997 | Drama

Nederland 1997. Drama van Alex Borderwijk, Steven de Jong en Alex Bordewijk. Met o.a. Rense Westra, Steven de Jong, Hilly Harms, Pieter de Vries en Maaike Schuurmans.

De dag waarop Douwe Wallinga (Westra), hereboer van `t Frijthof, de Gouden Swipe wint op het jaarlijkse drafrennen, komt het tot een hevige ruzie met zijn zoon Ate (De Jong). Douwe heeft een schuld bij de onbetrouwbare Wilco Heerema (Wittermans), die de rente `aflost` bij Lysbeth (Bruinsma), Douwe`s echtgenote. Als Ate dit zijn vader onverbloemd in de schoot werpt, wordt Douwe razend omdat hij het niet geloven kan. Lysbeth geeft het verhaal echter toe, waarop Douwe zijn kostbare drafpaarden naar Wilco brengt om de schuld af te lossen. Lysbeth sterft door de hoog opgelopen emoties. Na haar dood beseft Douwe dat hij meer aandacht had voor zijn mooie paarden dan voor zijn dierbare gezin. Even lijkt het erop dat het goed komt tussen Ate en zijn vader. Dan krijgt Ate verkering met Janke (Schuurmans), de dochter van Keimpe (Fokke de Vries), een van Douwe`s knechten wat hem niet zint. Vader en zoon willen niet luisteren naar mensen die het goed met ze menen en hun bemiddeling aanbieden, Douwe`s meid Joukje (Harms) en Douwe`s broer Ids (Pieter de Vries). De finale valt wat tegen, maar het feit dat deze film in het Fries gesproken is, verhoogt de sfeer. Verder is dit streekdrama over twee zeer koppige mannen die hun ongelijk niet kunnen toegeven, sterk vertolkt. Mederegisseur-hoofdrolspeler-producent Steven de Jong bewerkte de in 1924 gestitueerde roman van Abe Brouwer. Fraaie fotografie van Henny Schoonheim. De film was uiteraard een succes in Friesland, maar rouleerde buiten die provincie nauwelijks in het eigen (Neder)land. Ondertiteld in het ABN.

Gouden swipe

1995 |

1995. Steven de Jong en Alex Bordewijk. Met o.a. Maaike Schuurmans, Fokke de Vries, Steven de Jong, Aly Bruinsma en Rense Westra.

De gouden swipe speelt zich af in 1924. Douwe, boer van het Frijthof woont daar met vrouw Lysbeth en zoon Ate. Met zijn hobby, paardenrennen, heeft hij maar één doel voor ogen: Het winnen van de Gouden Zweep. Deze obsessie krijgt vergaande gevolgen voor het boerenbedrijf en gezin. Hij wint de zweep, de bank vraagt tegelijkertijd de hypotheek op, buurman boer Wilco leent het geld, vrouw Lysbeth betaalt de rente zonder Douwe's medeweten en gaat in op Wilco's avances. Ate wordt verliefd op Wilco's dochter, Doutsen. Nu haar zoon met de dochter van haar verleider omgaat raakt ze steeds meer in zichzelf gekeerd. Ate probeert achter haar geheim te komen en in een vertrouwelijk gesprek vertelt zij hem de waarheid. Tijdens een bezoek aan Wilco beschuldigt Ate hem van chantage, bedrog en overspel. Douwe begrijpt er niets van, kiest partij voor Wilco en ranselt zijn zoon af met de Gouden Zweep. Ate kan hierna niet langer op het Frijthof blijven en vertrekt naar zijn oom Ids. Bij Douwe dringt het door dat er een reden moet zijn waardoor de gezondheid van zijn vrouw steeds verslechtert. Uiteindelijk bekent ze alles. Douwe verkoopt zijn paarden en met het geld vereffent hij zijn schuld bij Wilco. Ate komt terug en kort daarop overlijdt Lysbeth. Als Ate verliefd wordt op Janke, dochter van werknemer Keimpke, verbiedt Douwe deze vriendschap. Het pakt anders uit, vader en dochter worden ontslagen waarop Ate weer naar zijn oom Ids vertrekt. Onder druk van Ids waagt Ate nog een keer een poging bij Janke. Zij trouwen en Keimpke wordt werknemer bij Ate. Inmiddels zijn Ate en Douwe gebrouilleerd. Als later blijkt dat zowel Ate als Douwe meedingen in de race om de Gouden Zweep wordt er een strijd op leven en dood geleverd tussen vader en zoon, want wie wint de Gouden Zweep?

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Alex Bordewijk op televisie komt.

Reageer