Konrad Wolf: regie en scenario.
Er zijn 11 films gevonden.

Solo Sunny

1980 | Drama, Muziek

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1980. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Renate Krößner, Alexander Lang, Dieter Montag, Klaus Brasch en Heide Kipp.

Sunny is de voorvrouw van een band, de Tornadoes, maar droomt van een solocarrière. De komst van nieuw bandlid Ralph (Lang), een filosofisch ingestelde saxofonist, geeft hoop. Toch zal Sunny op eigen kracht stappen moeten zetten om verder te komen. Wolfgang Kohlhaase was een van de meest vooraanstaande scenarioschrijvers van de DDR, ondermeer bekend van realistisch filmwerk in de jaren zestig. Solo Sunny werd in eigen land een hit, misschien wel vanwege Sunny’s individualisme, en hoofdrolspeelster Krößner kreeg op het festival van Berlijn de Zilveren Beer.

Mama, ich lebe

1976 | Oorlogsfilm

Oost Duitsland 1976. Oorlogsfilm van Konrad Wolf. Met o.a. Peter Prager, Uwe Zerbe, Eberhard Kirchberg, Detlef Gieß en Donatas Banionis.

Vier jonge Duitse soldaten worden in WO II door de Russen krijgsgevangen gemaakt en omgeschoold om het fascisme te bestrijden. Zij moeten frontdienst doen en de Duitse troepen met behulp van een radiowagen toespreken om de strijd te staken. Een in Oost en West omstreden oorlogsfilm - want was het nu verraad of niet - die echter een goed beeld schept van wat er aan de andere, geallieerde kant gebeurde. Veel vaart, goed gespeeld en de moeite waard omdat het een ongebruikelijke benadering is.

Sonnensucher

1972 | Drama

Oost Duitsland 1972. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Ulrike Germer, Günther Simon, Erwin Geschonneck en Manja Behrens.

Toen deze DEFA-productie in 1958 aan de censor werd voorgelegd, hielden de Sovjets hun duim omlaag. Een drama over uraniumwinning in het Tsjechoslowaaks-Duitse Ertsgebergte zou de imperialistische nemesis een inkijkje in de Oostblok-achtertuin kunnen geven. De op locatie geschoten film, pas in 1972 in de DDR-bioscoop, geeft een zowel propagandistisch als mild kritisch beeld van de alledag in de beruchte Wismutbergbau. Vele arbeiders waren tewerkgestelden waarmee de Sovjetdirectie niet zachtzinnig omging. Protagoniste is Lotte (Germer in haar enige filmhoofdrol), in Berlijn als prostituee opgepakt en veroordeeld tot Wismut.

Ich war neunzehn

1967 | Oorlogsfilm

Oost Duitsland 1967. Oorlogsfilm van Konrad Wolf. Met o.a. Jaecki Schwarz, Galina Polskich, Vassili Livanov, Alexej Ejboshenko en Jenny Gröllmann.

Een zoon van Duitse ouders die in de jaren 1930-'40 naar Rusland waren geëmigreerd om aan het fascisme te ontsnappen, komt aan het eind van de oorlog terug in Duitsland als officier van het Rode Leger.

Der Kleine Prinz

1966 | Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1966. Familiefilm van Konrad Wolf. Met o.a. Eberhard Esche, Inge Keller en Christel Bodenstein.

Een teleurstellende verfilming van het klassieke verhaal van Antoine de Saint-Exupery over een piloot die neerstort en daarna een merkwaardige ontmoeting heeft.

Der geteilte Himmel

1964 | Drama

Duitsland​/​​Oost Duitsland 1964. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Renate Blume, Eberhard Esche, Hans Hardt-Hardtloff, Hilmar Thate en Martin Flörchinger.

Esche is een `laffe` DDR-chemicus, die naar West-Berlijn vlucht maar zijn vaderlandslievende geliefde Blume gaat niet mee. De DEFA-kijk - goed gemaakt (daar niet van) naar het gelijknamige boek Christa Wolf - op de steeds groter wordende innerlijke drang van de burgers om te willen vluchten nadat Honnecker en Chroestsjov drie jaar ervoor de deur dicht hadden gedaan door de Muur neer te zetten. Hoewel de film in een vlaag van liberale verstandsverbijstering van het regime gemaakt mocht worden en kon uitkomen, kreeg dit tamelijk tamme product in toenemende mate kritiek van de partijgenoten. De titel is raak. Het scenario is van Christa en Gerhard Wolf, Konrad Wolf, Willi Brückner en Kurt Barthel. Het camerawerk is van Werner Bergmann.

Professor Mamlock

1961 | Drama

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1961. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Wolfgang Heinz, Ursula Burg en Hilmar Thate.

De tweede verfilming van het toneelstuk van Friedrich Wolf, over het tragische lot van een joodse arts die zich verzet tegen de nationaal-socialisten. De regisseur is de zoon van de auteur.

Leute mit Flügeln

1960 | Drama

Oost Duitsland 1960. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Erwin Geschonneck, Hilmar Thate, Wilhelm Koch-Hooge, Rosita Fernandez en Franz Kutschera.

Na veel wederwaardigheden (vrijwilliger in de Spaanse burgeroorlog, Hitlers concentratiekamp overleefd) helpt Bartuschek bij de opbouw van de Oostduitse vliegtuigindustrie. De DEFA-films begonnen rond 1960 gladder en propagandistischer te worden. Jammer.

Sterne

1959 | Oorlogsfilm, Drama

Bulgarije​/​​Oost Duitsland 1959. Oorlogsfilm van Konrad Wolf. Met o.a. Sascha Kruscharska, Jürgen Frohriep, Erich S. Klein, Stefan Pejtschew en Georgi Naumow.

'Sterne' verwijst in dit drama naar de zogenoemde Jodensterren uit de Tweede Wereldoorlog, het embleem dat joden op bevel van de nazi's op hun kleding moesten naaien. Oost-Duitse filmmaker Konrad Wolf, tienersoldaat in het Rode Leger destijds, verhaalt in staatsfilm Sterne over een naziofficier die verliefd wordt op een joodse vrouw tijdens een transport van joodse gevangenen richting een Bulgaars vernietigingskamp. Gefilmd pamflettheater ten top, met een transfilmgenre romantische inslag die zich kan meten met de strak geregisseerde westerse cinema van toen. Winnaar van de juryprijs in Cannes.

Lissy

1957 | Drama

Oost Duitsland 1957. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Sonja Sutter, Horst Drinda, Hans-Peter Minetti, Kurt Oligmüller en Gerhard Bienert.

Kinderen uit een socialistisch arbeidersmilieu worden in de crisisjaren lid van de SA. De een wordt vermoord, de ander besluit haar SA-echtgenoot in de steek te laten. Een indringende, sfeervolle, antifascistische film van Wolf met een boeiende rol van Sutter. Het scenario is van Alex Wedding, die het boek van F.C. Weiskopf bewerkte. Het camerawerk is van Werner Bergmann.

Genesung

1956 | Oorlogsfilm, Drama

Oost Duitsland 1956. Oorlogsfilm van Konrad Wolf. Met o.a. Karla Runkehl, Wolfgang Kieling, Wolfgang Langhoff, Wilhelm Koch-Hooge en Eduard von Winterstein.

Een student medicijnen is assistent van een arts aan het front tijdens WO II. De arts wordt bij een aanval gedood en korte tijd later wordt de student gevangen genomen door de Engelsen. Hij geeft zich uit voor de dode arts. Het scenario is van regisseur Wolf.