George Gershwin: cast en muziek.
Er zijn 12 films gevonden.

Gershwin

1992 | Documentaire, Biografie, Muziek

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Documentaire van Alain Resnais. Met o.a. Edward Jablonski, Betty Comden, Adolph Green, Philippe Baudouin en Bertrand Tavernier.

Een hulde aan het muzikale talent van een van Amerika`s grootste componisten, George Gershwin. De film begint bij diens dood op 11 juli 1937. Gershwin werd geboren op 26 april 1898. Alhoewel zijn ouders niet bepaald begoed waren kregen hij en zijn oudere broer Ira toch de kans om muzikale studies te volgen. Op zijn vijftiende werd Gershwin reeds ge[KA3]engageerd door een muzikant van Tin Pan Alley. Vanaf zijn zeventiende start hij een vruchtbare collaboratie met zijn broer. Via het orkest van Paul Whiteman krijgt Gershwin wereldfaam als pianist en zijn compositie `Rhapsody in Blue` werd over de hele wereld een sensatie. Hij werkte met de grootste en populairste sterren van zijn tijd. De sfeer van de eerste dertig jaar van de twintigste eeuw wordt herschapen aan de hand van tekeningen, foto`s en geluidsfragmenten (met de nadruk uiteraard op de muziek), die Resnais op een zeer persoonlijke manier verwerkt. Een boeiend document dat een duidelijk beeld schetst van een invloedrijk muzikaal genie. Resnais schreef zelf het scenario en Edward Jablonski was verantwoordelijk voor de commentaar. De tekeningen werden gemaakt door Guy Peellaert.

Women & Men: Dusk Before Fireworks

1990 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1990. Romantiek van Ken Russell. Met o.a. Peter Weller en Molly Ringwald.

Gigolo Weller brengt regelmatig de nacht door bij zijn vriendin Ringwald. Het begint haar echter op de heupen te werken dat telkens wanneer ze een amoureuse sfeer bereikt hebben, ze onderbroken worden door een of andere vrouw aan de telefoon. Tussen de telefoons in slaagt hij er steeds in het terug goed te maken, maar bij elk gerinkel van de bel wordt haar jaloezie sterker. Een stuk voor twee acteurs en een telefoon. Russells exuberante stijl is duidelijk aanwezig in aankleding van de decors en ontkleding van de acteurs. De sfeer hangt tussen komedie en drama. Valerie Curtin bewerkte het verhaal van Dorothy Parker. Prachtig camerawerk van Billy Williams.

Manhattan

1979 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1979. Drama van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Michael Murphy en Meryl Streep.

Na zijn scheiding heeft de 42-jarige tv-komedieschrijver Isaac (Allen) een relatie met de zeventienjarige Tracy (Hemingway), maar eigenlijk voelt hij zich aangetrokken tot de vriendin (Keaton) van zijn beste vriend Yale (Murphy). Bovendien vindt hij z'n werk triviaal, wil hij eigenlijk De Grote Roman Over New York schrijven en publiceert zijn ex-vrouw (Streep) een autobiografie waarin weinig vleiend over Isaac wordt geschreven. In sfeervol zwart-wit geschoten komedie is een hoogtepunt uit het oeuvre van Allen. Geestig, sprankelend en ontroerend.

Janis

1975 | Biografie, Documentaire

Verenigde Staten 1975. Biografie van Howard Alk, Seaton Findley en Seaton Findlay. Met o.a. Janis Joplin, Kris Kristofferson en Jimi Hendrix.

Deze documentaire over Janis Joplin werd met medewerking van haar familie gemaakt en gaat daarom voorbij aan de schaduwkantjes van de zangeres. Binnen deze grenzen goed, met een vijftien-tal liedjes.

Porgy and Bess

1959 | Muziek, Musical

Verenigde Staten 1959. Muziek van Otto Preminger. Met o.a. Sidney Poitier, Dorothy Dandridge, Pearl Bailey, Sammy Davis jr en Brock Peters.

De klassieke zwarte opera van Gershwin statisch gepresenteerd met een camera die niet aan het verhaal deelneemt. Sammy Davis steelt de show als Sportin' Life. Beroemde nummers: 'Summertime', 'It Ain't Necessarily So' en 'I Got Plenty Of Nothing'

The Barkleys of Broadway

1949 | Komedie, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1949. Komedie van Charles Walters. Met o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers, Oscar Levant, Billie Burke en Gale Robbins.

Na tien jaar werden Astaire en Rogers nogmaals als duo opgevoerd voor deze typische MGM-musical, met choreografie van Hermes Pan. Ze vormen een danspaar dat om hun eeuwige ruzies bekend staat. De onvermijdelijke breuk komt uiteindelijk wanneer Rogers een aanlokkelijk voorstel krijgt van een Frans toneelauteur om ernstige rollen te gaan spelen. Het zwakke scenario van Betty Comden en Adolph Green wordt gecompenseerd door een reeks sterke zang- en dansnummers. Toch wordt de speelsheid van de vroegere RKO-producties met Astaire en Rogers niet geëvenaard. Songs van Ira Gershwin en Harry Warren. Oorspronkelijk was de vrouwelijke rol bedoeld voor Judy Garland, die echter door ziekte moest afhaken. Fotografie van Harry Stradling, die er een Oscarnominatie aan overhield.

The Man I Love

1946 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1946. Drama van Raoul Walsh en John Maxwell. Met o.a. Ida Lupino, Robert Alda, Bruce Bennett, Andrea King en Dolores Moran.

Een handig, goed gespeeld melodrama met Ida als nachtclubzangeres Petey Brown die verliefd wordt op een gangster die voor geen cent deugt Nicky Toresca (Alda). Vergeet de logica en ga onderuitzitten om te genieten. Deze film was de inspiratiebron voor Scorseses NEW YORK, NEW YORK. Scenario van Catherine Turney en Joe Pagano naar de roman van Maritta Wolff. Camerawerk van Sid Hickox.

Rhapsody in Blue

1945 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1945. Muziek van Irving Rapper. Met o.a. Robert Alda, Joan Leslie, Alexis Smith, Charles Coburn en Julie Bishop.

Deze grotendeels verzonnen Hollywood-biografie over George Gershwin is een pulpverhaal, maar komt er geloofwaardiger en aantrekkelijker uit dan de meeste componistenfilms, omdat er iets overkomt van Gershwins enthousiasme voor zijn werk en de innerlijke conflicten die hij onderging. Hoogtepunt is de uitvoering van de titelmuziek. Het scenario is van Howard Koch en Elliot Paul. Het camerawerk is van Sol Polito.

Girl Crazy

1943 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1943. Musical van Norman Taurog. Met o.a. Mickey Rooney, Judy Garland, Gil Stratton, Robert E. Strickland en 'Rags' Ragland.

De onverbeterlijke rokkenjager Rooney wordt door zijn vader naar een landbouwschool in Arizona gestuurd, ver weg van het woelige nachtleven van New York. Tot zijn ontzetting ontdekt Rooney hier dat het ook mogelijk is om zes uur op te staan. Maar de directeur heeft een knappe dochter en dat maakt veel goed. De school dreigt echter gesloten te worden wegens een tekort aan leerlingen. Dus besluiten Rooney en Garland om een muzikale rodeo op te zetten. Luchtige en doorzichtige musical, die afgezien van enkele sterke Gershwin-nummers weinig te bieden heeft. Oorspronkelijk een Ziegfield-produktie uit 1930, geschreven door John McGowan en Guy Bolton, met muziek van de Gershwins. Werd reeds een eerste keer verfilmd in 1932 door William Seiter als een Wheeler en Woolsey-vehikel. Deze remake uit 1943 werd gestart door Busby Berkeley, die halverwege de produktie vervangen werd door Taurog. De schitterende finale is nog het werk van Berkeley. Fred F. Finklehoffe zorgde voor de bewering. Achter de camera stonden William Daniels en Robert Planck. Opnieuw gemaakt in 1965 met Connie Francis als WHEN THE BOYS MEET THE GIRLS.

Shall We Dance

1937 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1937. Musical van Mark Sandrich. Met o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers, Edward Everett Horton, Eric Blore en Jerome Cowan.

Uit publicitaire overwegingen verspreidt de manager van de Russische balletdanser Peters (Astaire) het gerucht dat Peters in het geheim is getrouwd. Iedereen denkt dat tapdanseres Keene (Rogers) de gelukkige is. Maar dat is natuurlijk onzin. Toch? In deze zevende film van het legendarische duo zijn de dansnummers (waaronder een tapdans-nummer op rolschaatsen) weer briljant. Het Gershwin-liedje 'They Can't Take That Away From Me', gezongen door Astaire, kreeg een Oscarnominatie. Zeker niet de beste film van het tweetal, maar toch de moeite waard.

Delicious

1931 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1931. Komedie van David Butler. Met o.a. Janet Gaynor, Charles Farrell, El Brendel, Raoul Roulien en Virginia Cherrill.

Zouteloze romantiek; Janet als Iers meisje dat naar New York emigreert en verliefd wordt op rijke Farrell. Muziek van George Gershwin. Goed zijn de bizarre droomscènes over Gaynors aankomst in Amerika en de 'New York Rhapsody'.

The King of Jazz

1930 | Musical

Verenigde Staten 1930. Musical van John Murray Anderson. Met o.a. Paul Whiteman, John Boles, Laura LaPlante, Jeanette Loff en Glenn Tryon.

Een groots opgezette musical, opgenomen in twee-kleuren Technicolor. Schitterende liedjes en prachtige dansnummers. Hoogtepunten zijn de cartoon van Walter Lantz, Joe Venuti met zijn swingviool, Crosby met de Rhythm Boys en uiteraard Gershwins Rhapsody in Blue. Er zijn versies in omloop met afwijkende lengte.