Ari Kristinsson

Regisseur, Scenarist, Producer, Cameraman

Ari Kristinsson is regisseur, scenarist, producer en cameraman.
Er zijn 6 films gevonden.

Geen bereik

2007 |

2007. Ari Kristinsson. Met o.a. Margrét Ákadóttir, Bergthór Thorvaldsson en Thórdis Hulda Árnadóttir.

Kalli, een wizkid met een brilletje, zit van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds te klooien met zijn laptop, gameboy of mobieltje. Als hij van school wordt gestuurd omdat hij op de website een foto van zijn leraar heeft bewerkt, stuurt zijn gescheiden moeder hem naar zijn vader. In Sugandafjördur, een gat in het meest noordelijke puntje van IJsland, om precies te zijn. Daar heeft hij geen bereik. En of dat nog niet genoeg is, krijgt Kalli het ook nog te stellen met een lawine, een hongerige ijsbeer en de boze geest van een jongetje. Geen bereik is een spannende psychologische thriller met bovennatuurlijke trekjes, die optimaal profiteert van het fotogenieke, sneeuwwitte landschap.

Stikkfrí

1997 | Jeugdfilm, Familiefilm, Komedie

IJsland 1997. Jeugdfilm van Ari Kristinsson. Met o.a. Bergbóra Aradóttir, Freydís Kristófersdóttir, Bryndís Gunnlaugsdottír, Halldóra Björnsdóttir en Ingvar Eggert Sigurdsson.

Na het succes van A köldum klaka (Cold Fever) kwam de IJslandse crew van die film weer bijeen en maakte Stikkfrí, een realistische kinderfilm die de Cinekid Publieksprijs in de wacht sleepte. De jonge Aradóttir speelt erin Hrefna, een Reykjaviks meisje dat door haar moeder altijd is voorgehouden dat haar vader naar Parijs is verhuisd. Ze ontdekt echter dat haar moeder zelf de cadeautjes regelt die ze zogenaamd van haar vader krijgt en dat paps gewoon in Reykjavik woont. Met haar maffe vriendinnetje Yrsa (Kristófersdóttir) gaat ze op zoek.

Djöflaeyjan

1996 | Komedie

IJsland 1996. Komedie van Fridrik Thór Fridriksson. Met o.a. Baltasar Kormákur, Gísli Halldórsson, Sigurveig Jónsdóttir, Saga Jónsdóttir en Halldora Geirhardsdóttir.

Baddi (Korm[KA1]akur) woont in de jaren 1950 samen met zijn grootmoeder Karolina (Sigurveig J[KA1]onsd[KA1]ottir) in de IJslandse hoofdstad Reykjavik in de woonwijk uit de titel, wat duivelseiland betekent. De buurt bestaat uit militaire barakken die de Amerikanen er neergezet hebben voor Camp Thule. Na het vertrek van de GI`s werden de sloppen betrokken door de meest uiteenlopende individuen. Baddi`s moeder Gogo (Saga J[KA1]onsd[KA1]ottir) is vertrokken naar Amerika. Baddi gaat haar achterna en wordt bij zijn terugkeer onthaald als een held. Hij heeft zich de populaire Amerikaanse cultuur eigen gemaakt. Zijn broer Danni (Geirsson) ziet een dergelijk leven zo niet zitten en besluit piloot te worden. Een botsing van twee belevingswerelden: het traditioneel gestoelde leven op IJsland en de rock-generatie uit Amerika. De film zit vol zwarte humor en ook het bovennatuurlijke, typerend voor de bevolking uit de polaire streken komt regelmatig om het hoekje kijken. Een bijzonder vreemde film met levensechte personages, die ons een blik gunnen in de samenleving in een land dat eeuwenlang een ge[KA3]isoleerd bestaan kende, in een periode dat er eindelijk een invloed uit een andere beschaving (en de 20e eeuw) zijn intrede deed. Einar Kárason baseerde het boeiende scenario op zijn eigen roman. Betoverende fotografie van Ari Kristinsson.

Bíódagar

1994 | Drama, Familiefilm, Komedie

IJsland 1994. Drama van Fridrik Thór Fridriksson. Met o.a. Örvar Jens Arnarsson, Orri Helgason, Rúrik Haraldsson, Sigrún Hjámtýrsdóttir en Asta Esper Andersen.

IJslands bekendste cineast Fridriksson (BÖRN NÁTTÚRUNNAR) schotelt ons een reeks herinneringen voor van een jongen die opgroeit in de periode 1960-'70. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn schoolvrienden, het gezin waartoe hij behoort, in Reykjavik vertoonde Hollywood-films en familie op het platteland. Er zit geen duidelijke verhaallijn in, maar deze geestige en nostalgische terugblik duurt precies lang genoeg om niet saai te worden. Waarschijnlijk de enige film die zich positief uitlaat over het goedkope rilfilmpje THE CRAWLING HAND. Fridriksson schreef het scenario samen met auteur Einar Már Gudmundsson. Het camerawerk is van Ari Kristinsson. Dolby-geluid.

Börn náttúrunnar

1991 | Fantasy, Drama, Experimenteel

IJsland/Noorwegen/Duitsland 1991. Fantasy van Fridrik Thór Fridriksson. Met o.a. Gísli Halldórsson, Sigríður Hagalín, Baldvin Halldórsson, Bruno Ganz en Hallmar Sigurdsson.

De eerste IJslandse speelfilm die een internationale hit werd. In een ongewone mengeling van realiteit en mystiek wordt het verhaal verteld van twee oude mensen, die ontsnappen uit het bejaardentehuis en op zoek gaan naar de plaats waar ze hun jeugd hebben doorgebracht, een allang verlaten dorp in de fjorden. Als ze hun doel naderen gaat de vertelling langzaam over in het rijk van het bovennatuurlijke. Er zitten elementen uit andere films in deze ontroerend-menselijke geschiedenis, maar dan gekruid met het temperament dat uniek is voor het land. Script van regisseur Fridriksson en Einar Már Gundmundsson. Camerawerk van Ari Kristinsson. Dolby-geluid.

Skytturnar

1987 | Film noir

IJsland 1987. Film noir van Fridrik Thór Fridriksson. Met o.a. Thórarin Thórarinsson en Eggert Gudmundsson.

Twee walvisvaarders proberen aan het einde van het seizoen voet aan wal te krijgen in Reykjavik. Dat mislukt op alle fronten en eindigt na een fikse zuippartij en een inbraak in een sportwinkel en een shoot-out met de politie. Debuutfilm van de regisseur over hoe twee geboren verliezers er niet in slagen te communiceren met de medemens in een harteloze maatschappij. IJslands inzending voor de Oscar dat jaar. Scenario van Einar Kárason en de regisseur. Het camerawerk is van Ari Kristinsson.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ari Kristinsson op televisie komt.

Reageer