Katina Paxinou: cast.
Er zijn 11 films gevonden.

Un Eté sauvage

1970 | Komedie, Muziek

Italië​/​​Frankrijk 1970. Komedie van Marcel Camus. Met o.a. Nino Ferrer, Daniel Beretta, Jessica Dorn, Juliet Berto en Katina Paxinou.

Een studentencommune brengt de zomervakantie in Juan-Les-Pins door, waar de leden als straatzangers of -tekenaars in hun onderhoud voorzien. Een jong en gereserveerd meisje uit de groep wordt verliefd op een door één van de anderen meegebrachte nieuweling. Toeristische locaties en een oppervlakkige portrettering van Franse 'flower power-jeugd', in zó'n mager verhaal dat de film op lengte moet worden gebracht door chansonnier Ferrer te pas en te onpas te laten zingen wat hem overigens beter afgaat dan het acteren.

Tante Zita

1967 | Drama, Komedie

Frankrijk 1967. Drama van Robert Enrico. Met o.a. Joanna Shimkus, Suzanne Flon, Katina Paxinou, José-Maria Flotats en Bernard Fresson.

Een meisje woont met haar moeder in bij een oud-tante die een langdurig sterfbed heeft. Op een nacht ontsnapt ze aan de depressie en vermoeidheid van de verzorging door uit te gaan met leeftijdgenoten. Ze beleeft haar eerste liefdeservaringen met een Spaanse gastarbeider en met een bassist en bij haar thuiskomst blijkt de tante gestorven. Een oorspronkelijke film over het proces van volwassen worden, voornamelijk gesitueerd in onbekend nachtelijk Parijs. De charme van Shimkus helpt de handeling over tempoverzwakkingen heen.

Rocco e i suoi fratelli

1960 | Drama, Experimenteel

Italië​/​​Frankrijk 1960. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot, Katina Paxinou en Spiros Focás.

Voor dit episodenverhaal greep Visconti terug op de thematiek van La terra trema (1948), maar hij stileerde Rocco e i suoi fratelli veel meer dan zijn neorealistische voorganger. De film vertelt de sage van een familie die de armoe van Zuid-Italië verruilt voor het geïndustrialiseerde Milaan. In elk van de episoden staat een van de vijf broers centraal, en telkens zijn we ongeveer een jaar verder. Visconti liet zich onder meer inspireren door Dostojevski's Idioot en Thomas Manns Joseph und seine Brüder (naar de Bijbel). Met muziek van Nino Rota.

The Miracle

1959 | Romantiek

Verenigde Staten 1959. Romantiek van Irving Rapper. Met o.a. Carroll Baker, Roger Moore, Walter Slezak, Vittorio Gassman en Katina Paxinou.

Een hol gegeven verpakt in een opgepoetste en lege film. In het Spanje van 1810 heeft Baker als aankomende non twijfels over haar roeping. Moore is de soldaat die zij begeert. Frank Butler schreef het scenario. Gedraaid in Technirama.

Mr. Arkadin

1955 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1955. Thriller van Orson Welles. Met o.a. Orson Welles, Paola Mori, Robert Arden, Michael Redgrave en Patricia Medina.

Melancholiek, behoorlijk onsamenhangend - dat zou door budgetbeknottingen gekomen zijn - drama over (wederom) een machtige, excentrieke financier die zich niets weet te herinneren van de periode vóór 1927. Hij geeft een jonge Amerikaanse verslaggever de opdracht een vertrouwelijk rapport samen te stellen uit getuigenissen van vriend en vijand zodat zijn verleden gestalte krijgt. De ondervraagden worden echter naderhand dood aangetroffen. Scenario van Welles. De fotografie is van Paul Bourgoin. Hertiteld: CONFIDENTIAL REPORT.

Prince of Foxes

1949 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1949. Avonturenfilm van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Wanda Hendrix, Orson Welles, Marina Berti en Everett Sloane.

In het middeleeuwse Itali[KA3]e neemt avonturier Power het op tegen de almachtige Cesare Borgia (een overdonderende Welles), maar dit wordt hem niet in dank afgenomen en kost hem haast het leven. Een luxueus, op locatie gefilmd (door Leon Shamroy) cape- en degen-drama, dat mooier oogt dan het scenario (van Milton Krims, naar de roman van Samuel Shellabarger) zou doen vermoeden. Maar Welles te zien als de gewiekste misdadiger is op zich reeds de moeite waard. De melodieuze symfonische score is van Alfred Newman. Typisch pseudo-historisch product van het na-oorlogse Hollywood.

Uncle Silas

1947 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1947. Thriller van Charles Frank. Met o.a. Jean Simmons, Derrick DeMarney, Derek Bond en Katina Paxinou.

Een goed opgebouwde thriller, met Simmons als onschuldig meisje dat wordt uitgebuit door haar corrupte oom. Het verhaal speelt in het Victoriaanse Londen en in Parijs.

Mourning Becomes Electra

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Dudley Nichols. Met o.a. Rosalind Russell, Michael Redgrave, Raymond Massey, Katina Paxinou en Nancy Coleman.

Eugene O'Neills toneelstuk, gebaseerd op het deel Choëforen uit de Griekse tragedie Oresteia, van Aischylos speelt zich af in New-England. Een generaal uit de Burgeroorlog wordt door zijn echtgenote gedood en hun kinderen zoeken wraak. Een zwaarwichtig, gekunsteld drama, zelfs in de tv-versie van 105 minuten.

Confidential Agent

1945 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Herman Shumlin. Met o.a. Charles Boyer, Lauren Bacall, Peter Lorre en Katina Paxinou.

Londen, 1937. Ex-concertpianist Luis Denard vecht in de Spaanse burgeroorlog aan de zijde van de Republikeinen. Als geheim agent probeert hij het leveren van kolen door de Britten aan het fascistische regime van Franco te verhinderen. Zijn vermeende helpers Mrs. Melandez en Contreras ontpoppen zich echter als verraders waardoor er plotseling jacht op hem wordt gemaakt. Boeiende spionagegeschiedenis over de Spaanse Burgeroorlog naar het boek van Graham Greene.

Hostages

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Frank Tuttle. Met o.a. Luise Rainer, William Bendix, Roland Varno, Oskar Homolka en Katina Paxinou.

Een weinig origineel verhaal over een ondergrondse beweging in WO II. Bendix overtreft Rainer wat acteerprestaties betreft.

For Whom the Bell Tolls

1943 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Sam Wood. Met o.a. Gary Cooper, Ingrid Bergman, Akim Tamiroff, Arturo de Cordova en Joseph Calleia.

Verfilming van de roman van Hemingway over de Amerikaanse avonturier Robert Jordan (Cooper), die zich in de Spaanse Burgeroorlog aan republikeinse zijde schaart. Zijn opdracht is een brug op te blazen, maar voor het zover is ontmoet hij de getraumatiseerde Maria (Bergman). Er ontluikt een romance tussen die twee totdat de temperamentvolle Pilar (Paxinou) roet in het eten gooit. Actie, heldenmoed, prachtige kleuren, vertederende liefdesscènes, en geweldige muziek van Victor Young. Paxinou kreeg een Oscar voor de Beste Bijrol. Oorspronkelijk zo'n drie uur lang, en omdat dat wat veel van het goede was, later ingekort tot iets meer dan twee.