Boris Livanov: cast.
Er zijn 6 films gevonden.

Poema o morje

1958 | Drama

USSR 1958. Drama van Julia Solntseva. Met o.a. Boris Livanov, Boris Andrejev, M. Romanov, Zinaida Kirienko en I. Kozlovsky.

Een filosofisch drama over een Oekraïns dorp, dat onder water komt te liggen door de bouw van een stuwmeer, en over een aantal mensen die bij de constructie van de dam waren betrokken. Dovzhenko had een trilogie willen maken over het dorp en deze film zou het laatste deel zijn. De nacht voor de opnamen overleed hij echter en de voltooiing geschiedde door zijn vrouw op basis van zijn scenario. Dovzhenko's karakteristieke lyriek ontbreekt in de film; het is vaak slechts een pathetisch plaatjesboek. Het omdopen van de Kiev Studio in de Dovzhenko Studio was een passender gedenkteken.

Stalingradskaya bitva

1950 | Oorlogsfilm

USSR 1950. Oorlogsfilm van Vladimir Petrov. Met o.a. Alexei Diki, Joeri Sjoemsky, Boris Livanov, Nikolai Simonov en Nikolai Plotnikov.

Deze tweedelige oorlogsfilm over de slag om Stalingrad, waarin de rol van Stalin in de planning en leiding bejubeld wordt, paste in diens campagne om de autonomie en het prestige van de militaire staf af te zwakken. De overweldigende film, met een overvloedig budget gemaakt, werd bekritiseerd vanwege de contrasterende weergave van de hoofdkwartieren van Hitler (hysterisch) en Stalin (rustig), hoewel de na-oorlogse memoires Petrov min of meer gelijk gaven. Het spektakel, het budget en de rol van Stalin zijn te vergelijken met DE VAL VAN BERLIJN; dat is echter een betere film. Er wordt gebruik gemaakt van documentaire beelden. Deel I duurt 98m, deel II 93m.

Glinka

1946 | Biografie

USSR 1946. Biografie van Leo Arnstam. Met o.a. Boris Chirkov, Vasili Merkuryev, V. Serova en Boris Livanov.

Een patriottische en gedramatiseerde biografie van de Russische componist en stichter van de Russische Nationale Opera, Glinka (1804-1857). De film werd gedeeltelijk opgenomen in een Praagse studio met gebruikmaking van buitgemaakt Agfa-materiaal. Stalinprijs winnaar.

Depoetat baltiki

1937 | Biografie

USSR 1937. Biografie van Alexander Zarkhi en Josif Heifits. Met o.a. Nikolai Tsjerkassov, M. Domasheva, Boris Livanov, Oleg Zhakov en A. Melnikov.

Gedeeltelijk naar het leven van de wetenschapper K.A. Timiriazev vertelt deze biografische film het verhaal van een Russische geleerde die zich, ondanks de afwijzende houding van zijn vrienden, bij de Bolsjewieken aansluit en als vertegenwoordiger wordt gekozen door de zeelieden van de Baltische vloot. Sterke uitbeelding van een karakterverandering en het daarmee gepaard gaande innerlijke conflict.

Desertir

1933 |

USSR​/​​Rusland 1933. Vsevolod Pudovkin. Met o.a. Boris Livanov, Tamara Makarova, Vasili Kovrigin, Yudif Glizer en A. Chistayakov.

Een Duitse havenarbeider verlaat zijn vaderland en emigreert naar Rusland. Later besluit hij terug te gaan om deel te nemen aan de politieke strijd tegen de nazi's. Poedovkins minst succesvolle film werd na acht dagen vertoning teruggetrokken. De negatieve kritiek richtte zich met name op het intellectualisme in de film en de te geringe overeenkomst met de werkelijke gebeurtenissen. De opnamen begonnen op lokatie in Hamburg in 1932, nog voor Hitlers machtsovername. In de USSR moesten die opnamen herzien worden vanwege veranderde omstandigheden. Scenario van Nina Agadshanova-Schutko, M. Krasnostavski en A. Lasebnikov. Camerawerk van A. Golovnja.

Oktyabr

1928 | Zwijgende film, Drama, Historische film

Rusland 1928. Zwijgende film van Sergei M. Eisenstein en Grigori Aleksandrov. Met o.a. Vasili Nikandrov, Vladimir Popov, Boris Livanov en Eduard Tisse.

Na het enorme succes van zijn fameuze Battleship Potemkin maakte regisseur Eisenstein nog zo'n film over heldhaftige revolutionairen. In October beschrijft hij hoe in oktober 1917 de bolsjewieken onder leiding van Lenin de macht overnemen van de voorlopige regering van Kerenski. Vasili Nikandrov, de acteur die Lenin speelt, leek zo op de echte revolutionair dat fragmenten uit de film jarenlang werden aangezien voor echte nieuwsbeelden. Op dringend verzoek van Stalin werden overigens later de scènes met Trotski uit de film geknipt.