Terry Rawlings (1933-2019): montage.
Er zijn 17 films gevonden.

The Phantom of the Opera

2004 | Muziek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Muziek van Joel Schumacher. Met o.a. Gerard Butler, Emmy Rossum, Patrick Wilson, Minnie Driver en Miranda Richardson.

Overdadige verfilming van Andrew Lloyd Webbers gelijknamige musical draait om de jonge zangeres Christine en haar mentor 'the angel of music', een geheimzinnige, gemaskerde gedaante die de Parijse Opera onveilig maakt. Emmy Rossum - eerder te zien in bijrollen in The Day After Tomorrow en Mystic River - overtuigt in de rol van Christine. Ze blijkt over een goede stem te beschikken en weet haar wat al te onschuldige personage interessant te houden. Maar anderen, onder wie Minnie Driver als Italiaanse diva, blijven karikaturen, en Gerald Butler is als 'the Phantom' net niet tragisch genoeg.

The Core

2003 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Sciencefiction van Jon Amiel. Met o.a. Aaron Eckhart, Hilary Swank, Delroy Lindo, Stanley Tucci en Tchéky Karyo.

Wetenschappers van een geheime militaire researchfaciliteit proberen een manier te vinden om gericht, op afstand aardbevingen op te wekken en een vijand zo te treffen. Maar al tijdens de tests gaat het mis. De magnetische kern van de aarde stopt met draaien, met desastreuze gevolgen. Dus moet een klein team een reis naar het middelpunt van de aarde maken om daar een atoombom te laten ontploffen. Leuke, bijzonder onwetenschappelijke rampen-sf, met aardige rollen voor Eckhart als expeditieleider, Tucci als arrogante superwetenschapper en Swank als ambitieuze piloot van de tunnelboor. Veel mooie special effects, waaronder een ontploffend Colosseum.

The Musketeer

2001 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Luxemburg​/​​Verenigd Koninkrijk 2001. Avonturenfilm van Peter Hyams. Met o.a. Catherine Deneuve, Justin Chambers, Mena Suvari, Tim Roth en Stephen Rea.

Provinciaal D'Artagnan (Chambers) wil musketier worden om de moord op zijn ouders te wreken. Na veertien jaar oefenen staat hij eindelijk oog in oog met zijn kwelgeest: de psychopathische Febre (Roth). De filmproducenten wilden Alexandre Dumas' musketierverhaal nieuw leven inblazen met een Crouching Tiger, Hidden Dragon-aanpak, inclusief duizelingwekkende knokscènes. Wat de film nekt is dat het omringende drama zo pover wordt neergezet dat enthousiasme voor de strijd van de acrobatische personages moeilijk is op te brengen. Het afstandelijke camerawerk is de spreekwoordelijke druppel.

Entrapment

1999 | Thriller, Romantiek, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1999. Thriller van Jon Amiel. Met o.a. Sean Connery, Catherine Zeta-Jones, Ving Rhames, Will Patton en Maury Chaykin.

Entrapment (Valstrik) is een hightech inbraakfestijn met acteerkanon Sean Connery (1930) en glamourkoningin Catherine Zeta-Jones (1969) als partners in de misdaad. Het leeftijdsverschil van 39 jaar inspireerde The Los Angeles Times tot de alternatieve titel: 'Opa kust het meisje'. Behalve kronkelend vrouwenvlees in oude armen is er een aantal fraaie hightech inbraken te bewonderen waarbij de stuntman en stuntvrouw van respectievelijk Connery en Zeta-Jones zich van de beste kant laten zien. Hoogtepunt van de film is de acrobatiek in en rond de Petronas Towers (hoogte 452 m) in Kuala Lumpur in Maleisië.

U.S. Marshals

1998 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1998. Actiefilm van Stuart Baird. Met o.a. Tommy Lee Jones, Wesley Snipes, Robert Downey jr, Joe Pantoliano en Daniel Roebuck.

In het vermakelijke achtervolgingsdrama The Fugitive (1993) liet gewiekste U.S. Marshal ­Gerard (Jones) zien hoe je een ontsnapte gevangene bruut en tegelijkertijd gewetensvol opjaagt. In deze superieure vervolgfilm gaat hij weer aan de slag nadat een vuurgevaarlijke crimineel (Snipes) ontsnapt uit een vliegtuig. Downey jr verzorgt de obligate maar piekfijn uitgevoerde competentiestrijd als zuigende FBI’er die moet samenwerken met de tergend efficiënte ­Gerard. De scenaristen kauwden de grootste brokken voor zodat je niet hoeft te gissen naar het verloop, maar toch een bekwame actiefilm

The Saint

1997 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1997. Avonturenfilm van Phillip Noyce. Met o.a. Val Kilmer, Elisabeth Shue, Rade Serbedzija, Alun Armstrong en Valeri Nikolayev.

Sorry hoor, maar Shue als koude-fusie deskundige, verliefd op Kilmer als zich alsmaar in bespottelijke vermommingen stekende superdief, dat is echt te veel. Helemaal aangezien de acteurs hun personages van diepgang willen voorzien, terwijl het hele verhaal een lachertje is. De misplaatste serieusheid en het dure uiterlijk doen de Bond-achtige film over een natuurkundige formule die niet in handen mag vallen van een megalomane Rus, ver afraken van het origineel, de pulpserie uit de jaren zestig, toen met Roger Moore in de rol van Simon Templar, alias The Saint.

GoldenEye

1995 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1995. Actiefilm van Martin Campbell. Met o.a. Pierce Brosnan, Sean Bean, Famke Janssen, Izabella Scorupco en Tchéky Karyo.

Glansrijk debuut van Pierce Brosnan als James Bond, die het personage luchtiger en charmanter neerzet dan intense voorganger Timothy Dalton. Van de vier Bond-films waar Brosnan in speelde voordat Daniel Craig het stokje overnam, is GoldenEye veruit het best. Niet zozeer vanwege de plot (de titel verwijst naar een Russisch ruimtewapen dat 007 onschadelijk moet maken), maar vooral dankzij enkele puike actiescènes, exotische decors (Zwitserland, Monaco, Cuba) en kleurrijke personages, zoals de gestoorde Russin Xenia Onatopp (Famke Janssen), die mannelijke tegenstanders smoort tussen haar dijen.

Trapped In Paradise

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van George Gallo. Met o.a. Nicolas Cage, Jon Lovitz, Dana Carvey, Mädchen Amick en Jack Heller.

Op kerstavond komen de twee broers van Cage, de mythomaan Lovitz, en de kleptomaan Carvey, uit de gevangenis. Ze besluiten de kerstdagen te vieren in Paradise, waar naar jaarlijkse traditie het Winterfeest, een soort jaarmarkt, gehouden wordt. Hier moeten ze de dochter vinden van een ex-bajesklant en de zoektocht eindigt met een onhandige bankkraak. Stompzinnigheid is troef in deze zgn. burleske komedie die iets te veel vraagt van de goedgelovigheid van de toeschouwer. De personages zijn irritant en kunnen geen ogenblik sympathie opwekken. Het onding werd geschreven door Gallo zelf die duidelijk weer naar school moet om iets aan zijn 'timing' te doen.

No Escape

1994 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Sciencefiction van Martin Campbell. Met o.a. Ray Liotta, Lance Henriksen, Stuart Wilson, Kevin Dillon en Ian McNeice.

Gewelddadige sf-gevangenisfilm waarin legerkapitein Robbins (Liotta), nadat hij een superieur heeft neergeschoten, anno 2022 wordt verbannen naar het afgelegen penitentiaire eiland Absolom. Daar staan groepen gevangenen elkaar - zonder tussenkomst van cipiers - naar het leven, de goeden onder leiding van The Father (Henriksen) en de slechten onder leiding van de sadistische Walter Marek (Wilson). Zo snel mogelijk ontsnappen is het devies. Goed te pruimen B-film, waarin de beroerde dialogen gecompenseerd worden door ambachtelijk acteerwerk en aardige actie. Regisseur Campbell maakte later de sterke Bond-films Goldeneye (1995) en Casino Royale (2006).

Alien 3

1992 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1992. Sciencefiction van David Fincher. Met o.a. Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance, Lance Henriksen en Paul McGann.

Meer dan een dozijn schrijvers werd aangezocht om van Alien 3 een even groot succes te maken als Aliens (1986), het luidruchtige vervolg op oerknal Alien (1979). De elkaar in rap tempo opvolgende schrijvers (onder wie cyber-punk auteur William Gibson) maakten van Alien 3 een beetje een ondoorzichtig allegaartje. Het verhaal begint met het neerstorten van een ruimtecapsule. Er is één overlevende, een vrouw (Weaver) die als enige weet dat haar omgeving in gevaar is. Ze vraagt een autopsie te verrichten op een van haar medepassagiers (Fincher laat daar bijna niets van zien maar suggereert des te meer) en de lijken van de andere omgekomenen te cremeren. Alien 3 is als schouwspel heel genietbaar: de acteurs zijn goed (voor zover hun rollen dat toe laten) en Finchers regie is consistent.

Not Without My Daughter

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Brian Gilbert. Met o.a. Sally Field, Alfred Molina, Sheila Rosenthal, Roshan Seth en Sarah Badel.

Begin jaren 1980. Betty Mahmoody (Field) leidt met haar echtgenoot (Molina), een goed geïntegreerde arts van Iraanse herkomst, en hun dochtertje een rustig leven. Na de val van de sjah wil hij op vakantie naar Iran om zijn familie nog eens te zien. In Iran aangekomen verandert de beminnelijke echtgenoot in een fundamentalist, die als een dictator zijn gezin terroriseert en niet van plan is terug te gaan. Betty mag naar huis (Amerika) op voorwaarde dat ze haar dochter achterlaat. Emotionele nachtmerrie heeft prima vertolkingen, maar geeft tegelijkertijd een eenzijdig, tendentieus beeld van de moslimwereld.

Slipstream

1989 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Sciencefiction van Steven M. Lisberger en Steven Lisberger. Met o.a. Mark Hamill, Bob Peck, Bill Paxton, Kitty Aldridge en Eleanor David.

Het milieu over de gehele aarde is verontreinigd, maar een krachtige zuigstroom, de Slipstream maakt de planeet periodiek schoon en juist op het moment dat de wind over het landschap raast en de mensen zich uit de valleien moeten terugtrekken, verdwijnt een van moord verdachte man met hulp van Hamill die achterna gezeten wordt door gemene premiejager in de vliegende, louterende storm. De SF-film eindigt als een western met het obligate eindgevecht. Ondanks de goede rol van Hamill, is de film niet echt groots en verknalt de finale de film. In Amerika haalde de film nooit de bioscopen, maar kwam direct op video uit.

Legend

1985 | Fantasy, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1985. Fantasy van Ridley Scott. Met o.a. Tom Cruise, Mia Sara, Tim Curry, David Bennent en Alice Playten.

Tim Curry heeft in de fantasyfilm Legend een bijzonder leuke rol. Hij speelt een bloedrode kolos, getooid met gigantische horens, opgemaakt met een duivelse grimas. Curry is De Heer van de Duisternis, een booswicht die het heeft voorzien op de eenhoorns in het woud van bosjongen Jack (Tom Cruise) en prinses Lily (debuut Mia Sara). Magnifiek werk van opmaakartiest Nick Dudman, verantwoordelijk voor onder andere de grijns van joker Jack Nicholson in Tim Burtons Batman (1989) en de creaturen in Star Wars en Harry Potter.

Yentl

1983 | Drama, Muziek, Romantiek, Musical

Verenigde Staten 1983. Drama van Barbra Streisand. Met o.a. Barbra Streisand, Mandy Patinkin, Amy Irving, Nehemiah Persoff en Steven Hill.

Een Oosteuropees stadje, zo rond het jaar 1900. Het joodse meisje Yentl (Streisand) droomt ervan om te studeren, ze wil zich specialiseren in de interpretatie van de heilige schrift. In de joodse cultuur is dit echter voorbehouden aan mannen. Geen nood, vindt ze. Ze verlaat haar geboortestad en schrijft zich als man in aan de universiteit. Valt allemaal niet mee. En dan wordt ze ook nog verliefd op medestudent Avigdor (Patinkin). Mooie musical, gebaseerd op het verhaal Yentl, The Yeshiva Boy van Isaac Bashevis Singer. Streisand regisseerde, schreef mee aan het scenario, produceerde, choreografeerde. En zong liedjes, natuurlijk. Volgens Steven Spielberg was dit het beste regiedebuut sinds Citizen Kane.

Chariots of Fire

1981 | Sportfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Sportfilm van Hugh Hudson. Met o.a. Ben Cross, Ian Charleson, Nigel Havers, Nick Farrell en Alice Krige.

Sportdrama gebaseerd op de handel en wandel van twee Britse atleten, de joodse Harold Abraham en de Schotse missionaris Eric Liddell. De 24-jarige Abraham groeit op in het bevoorrechte milieu van high tea, Cambridge, automobielen en vernuftig gekapte dames. Zijn droom is om als hardloper te schitteren op de Olympische Spelen van Parijs in 1924. Hooglander Eric denkt dat God hem snel heeft gemaakt en 'when I run, I feel his pleasure'. Oscars voor het script van scenarist Welland, die de nadruk legde op de motivatie van de jongelingen, voor de muziek van Vangelis en voor de beste film.

Alien

1979 | Horror, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1979. Horror van Ridley Scott. Met o.a. Sigourney Weaver, John Hurt, Tom Skerritt, Ian Holm en Harry Dean Stanton.

Meesterlijke horrorfilm van Ridley Scott uit 1979, later gevolgd door meerdere sequels. Ellen Ripley (Weaver) is een van de bemanningsleden van een ruimteschip dat een SOS-signaal van een verre planeet opvangt. Daar aangekomen blijkt er geen mens meer aanwezig te zijn. Wel is er een kweektuin waar hongerige, onverwoestbare buitenaardse parasieten klaar zijn om uit hun ei te springen om ruimtevaarders op te eten. De film werd gedraaid in een bescheiden maar effectief decor, met een beperkt budget en met een kleine, destijds grotendeels onbekende cast. De fraaie speciale effecten werden beloond met een Oscar.

Watership Down

1978 | Animatie

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1978. Animatie van Martin Rosen en Tony Guy. Met o.a. Richard Briers, Michael Hordern, Denholm Elliott, Joss Ackland en Harry Andrews.

Een sjiek getekende hoofdfilm naar Adams bestseller over een konijnenfamilie die een veilige woonplek zoekt en onderweg veel gevaren onder ogen ziet. In elk geval geen film voor kleine kinderen, maar wel een van de beste animatiefilms sinds tijden. De figuur van een vogel met Zero Mostels stem zorgt voor komische afwisseling. De uitstekende muziek is van Angela Morley en Malcolm Williamson. In de oorspronkelijke versie met de stemmen van John Hurt, Richard Briers, Ralph Richardson, Denholm Elliott, Harry Andrews, Joss Ackland; verteld door Michael Hordern. Het camerawerk is van Philip Duncan (Animation Supervisor).