Kinuyo Tanaka is regisseur en acteur.
Er zijn 29 films gevonden.

Koge

1965 | Drama

Japan 1965. Drama van Keisuke Kinoshita. Met o.a. Mariko Okada, Nobuko Otowa, Kinuyo Tanaka, Norihei Miki en Eiji Okada.

Een echtpaar ziet geen andere oplossing voor hun slechte economische situatie dan hun dochter Tomoko als geisha te verkopen. Te lang, saai en huilerig melodrama dat geschreven werd door de regisseur naar de roman van Sawako Ariyoshi.

Taiheiyo hitoribotchi

1963 | Drama

Japan 1963. Drama van Kon Ichikawa. Met o.a. Yujiro Ishihara, Masayuki Mori, Kinuyo Tanaka en Shiro Osaka.

Een man is geobsedeerd door zijn verlangen in zijn eentje de Stille Oceaan over te varen in zijn jacht Mermaid. Een film die berust op een waar gebeurd verhaal en waarvan het scenario is gebaseerd op het boek. Net als in THE SPIRIT OF ST LOUIS wordt de eentonigheid doorbroken door middel van flash-backs over het verleden van de hoofdrolspeler.

Shito no Densetsu

1963 | Drama

Japan 1963. Drama van Keisuke Kinoshita. Met o.a. Shima Iwashita, Bunta Sugawara, Mariko Kaga en Kinuyo Tanaka.

Het afgelegen dorpje Hokkaido na WO II: een man die is afgewezen door een vrouw, stookt de dorpelingen op tegen de familie van die vrouw. Een lofwaardige en goed gespeelde film die erin is geslaagd de ruige en onbeschaafde sfeer te scheppen die hij nodig heeft.

Oghin-Sama

1963 | Drama

Japan 1963. Drama van Kinuyo Tanaka. Met o.a. Ineko Arima, Tatsuya Nakadai, Keiko Kishi, Mieko Takamine en Ganjiro Nakamura.

Een liefdesgeschiedenis uit Japan de 16e eeuw over een beroemde theeceremonie-meester. Een zeer gevoelige film, die een eerbetoon is de esthetiek die zo diep verankerd ligt in Japanse cultuur.

Kaasan Nagaiki Shitene

1963 | Drama

Japan 1963. Drama van Yoshiro Kawazu. Met o.a. Homare Saguro, Chieko Baisho, Yasuke Kawazu, Kinuyo Tanaka en Keiji Sada.

Na zijn studie beïndigd te hebben, keert een jongen terug naar zijn moeder en moet vervolgens kiezen tussen de familieplicht en zijn carrière. Een bescheiden en zwakke film, beïnvloed door befaamde Amerikaanse klassiekers.

Horoki

1963 | Biografie, Drama

Japan 1963. Biografie van Mikio Naruse. Met o.a. Hideko Takamine, Kinuyo Tanaka, Daisuke Kato en Akira Takarada.

Over het droefgeestige werk- en liefdesleven van een vrouw uit een van de arme wijken in Tokyo. De verfilming van de autobiografie van Fumiko Hayashi (1904-1951), waarin te veel te geëikte beelden te zien zijn.

Alone On The Pacific

1963 |

1963. Kon Ichikawa. Met o.a. Ruriko Asaoka, Masayuki Mori, Kinuyo Tanaka en Yujiro Ishihara.

Over het droefgeestige werk- en liefdesleven van een vrouw uit een van de arme wijken in Tokyo. De verfilming van de autobiografie van Fumiko Hayashi (1904-1951), waarin te veel te geëikte beelden te zien zijn.

Ototo

1960 | Drama

Japan 1960. Drama van Kon Ichikawa. Met o.a. Keiko Kishi, Hiroshi Kawaguchi, Kinuyo Tanaka, Masayuki Mori en Hiroshi Kawaguchi.

Een lastige, verdeelde familie wordt weer één als de minderjarige broer en zoon Kawaguchi tuberculose blijkt te hebben. Alles draait in deze film om zijn warme vriendschap met zijn oudere zuster Kishi. Een sentimenteel drama.

Narayama Bushiko

1958 | Drama

Japan 1958. Drama van Keisuke Kinoshita. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Teiji Takahashi, Yuko Machizuki en Danko Ichikawa.

In Japan was het in de arme dorpjes gewoonte oude mensen naar de Narayamaberg te brengen, zodat zij daar konden sterven. Een Japanse klassieker, die zijn waardigheid vooral te danken heeft aan het gebruik van hulpmiddelen uit het Kabuki-theater. Vijfentwintigjaar later maakt Shohei Imamura een herverfilming.

Higanbana

1958 | Drama

Japan 1958. Drama van Yasujirô Ozu. Met o.a. Shin Saburi, Kinuyo Tanaka, Ineko Arima, Miyuki Kuwano en Keiji Sada.

Arima deelt haar ouders mede dat zij zich wil gaan verloven met Sada. Dat is teveel, want haar traditioneel ingestelde vader, Saburi, wil een geschikte partner voor zijn dochter uitkiezen. Arima gaat samenwonen met haar vriend, maar is tenslotte toch behoudend genoeg om via een fijnzinnige strategie haar vader zo ver te krijgen dat hij zijn zegen aan het voorgenomen huwelijk geeft. Eerste kleurenfilm van Ozu over zijn favoriete onderwerp het generatieconflict in het zich moderniserende Japan van na WO II, waarvoor hij met Kogo Noda de roman van Ton Satomi tot scenario bewerkte. De fotografie was in handen van Akira Aomatsu.

Uwasa No Onna

1954 | Drama

Japan 1954. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Yoshiko Kuga, Tomoemon Otani en Eitaro Shindo.

Een melodramatische geschiedenis over Tanaka, de bazin van een geishahuis, die ontdekt dat haar minnaar in feite verliefd is op haar dochter. Een van de mindere Mizoguchi-films. USA-titels: THE WOMAN OF THE RUMOR en THE WOMAN IN THE RUMOUR.

Sansho dayu

1954 |

Japan 1954. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kisho Hanayagi, Eitaro Shindo, Kyoko Kagawa en Kinuyo Tanaka.

Archetypische Mizoguchi: adembenemende landschappen, precieze composities en soepele cameravoering kenmerken dit wrede epos over de ondergang van een adellijke familie in de elfde eeuw (Heian-periode).

Sansho daiyu

1954 | Drama, Historische film

Japan 1954. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Yoshiaki Hanayaki, Kyoko Kagawa, Eitaro Shindo en Ichirô Sugai.

Een verhalend, po[KA3]etisch drama dat speelt in het Japan van de 11e eeuw, waarin de lotgevallen van een familie centraal staan. De zachtmoedige vader, gouverneur van een provincie, wordt verbannen, de kinderen (Hanayaki, Kagawa) worden als slaven verkocht, de moeder (Tanaka) wordt tot prostitutie gedwongen. Een meeslepende film, schitterend van regie en cameravoering (Kazuo Miyagawa). Oorspronkelijk 130m. Engelse titel SANSHO THE BAILIFF.

Ugetsu Monogatari

1953 | Drama, Oorlogsfilm

Japan 1953. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Machiko Kyo, Masayuki Mori, Kinyo Tanaka, Sakae Ozawa en Mitsu-ko Mito.

Een griezelig spookverhaal uit Japan in de 16e eeuw, over twee boeren die hun gezin in de steek laten, de [KA1]e[KA1]en om in de stad rijk te worden, de ander om een samoerai te worden. Deze prachtig gefotografeerde film (camera Kazuo Miyagawa) werd bekroond op het filmfestival van Venetië.

Entotsu no mieru basho

1953 | Komedie, Drama

Japan 1953. Komedie van Heinosuke Gosho. Met o.a. Ken Uehara, Kinuyo Tanaka, Hiroshi Akutagawa en Hideko Takamine.

We zijn getuige van de dagelijkse sleur uit het leven van een echtpaar in één van de armste wijken van Tokio. Zoals we gewend zijn van de regisseur, is deze film, die vagelijk is geïnspireerd door het neo-realisme, een poging om humor te vermengen met maatschappelijke tragedie. Ondanks overdreven dichterlijkheid en paternalisme een goede film.

Saikaku ichidai onna

1952 | Drama

Japan 1952. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Toshirô Mifune, Toshiko Yamane, Yuriko Hamada en Ichiro Tsugai.

Een obligaat verhaal over de schone Tanaka, die verbannen wordt omdat ze een samoerai (kleine rol van Mifune) bemint. Zij eindigt als een hoer. Het verhaal wordt verteld door een vrouw van vijftig en getoond aan de hand van flashbacks. Visueel en feministisch. Deze film kreeg een prijs op het Internationale Jury Filmfestival in Venetië, 1952.

Saikaku nichidai onna

1952 | Drama

Japan 1952. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Yuriko Hamada, Hisako Yamane, Toshirô Mifune en Kinuyo Tanaka.

Opkomst en ondergang van jonge vrouw. Courtisane wordt geisha en eindigt als eenzame bedelares. Memorabele scènes in het geishahuis en in het bamboebos waar de heldin een zelfmoordpoging onderneemt. Virtuoos camerawerk, zelfs voor een Mizoguchi-film waarin de standaard altijd hoog is.

Okasan

1952 | Drama

Japan 1952. Drama van Mikio Naruse. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Masao Mishima, Kyoko Kagawa, Aihiko Katayama en Eiji Okada.

Een ingehouden melodrama, met Tanaka als de moeder van een familie die na vele jaren sparen eindelijk genoeg geld heeft verzameld om hun tijdens de oorlog vernielde wasserij te heropenen. Kort na de opening sterven echter de vader en de oudste zoon aan tuberculose en blijft de moeder alleen achter met haar twee dochtertjes en haar pleegzoon. Een aangrijpend, in sfeerrijk zwart-wit gefilmd melodrama, door Naruse met voorzichtige schroom behandeld. Ook bekend als MOTHER.

Oyû-sama

1951 |

Japan 1951. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Eitaro Shindo, Eijirô Yanagi, Reiko Kondo, Kiyoko Hirai en Yuji Hori.

Weduwe woont in huis bij haar gelukkig getrouwde zuster. Een en ander resulteert in een 'platonisch concubinaat': de man van de zuster blijkt de weduwe te begeren. Film vol emotionele spanning en laconieke humor.

Waga koi wa moenu

1949 | Drama, Historische film

Japan 1949. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Ichirô Sugai, Eitaro Ozawa, Koreya Senda en Eijirô Tono.

Een interessante film geïnspireerd op het leven van Eiko Kageyama, een vrouw die aan het einde van de 19de eeuw streed voor stemrecht en gelijkberechtiging van vrouwen in Japan. Haar politieke triomf betekent meteen ook het einde van haar huwelijk met een vooraanstaand politicus, waarvan ze ondervindt dat hij haar privé autoritair behandelt. Compact verteld, sociaal- historisch relevant en schitterend vertolkt door Tanaka in de hoofdrol. Engelse titel: MY LOVE HAS BEEN BURNING.

Yoru non onnatachi

1948 | Drama

Japan 1948. Drama van Kenji Mizuguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Sanae Takasugi, Tomie Sumita, Mitsuo Nagata en Kumeko Urabe.

Een rauw prostitutiedrama waarin een oorlogsweduwe gedwongen wordt de maîtresse te worden van haar baas. Ook haar zuster blijkt seksuele relaties te onderhouden met de man. Enige tijd later ontdekt ze dat ze syfilis heeft, en om zich te wreken besluit ze zoveel mogelijk mannen te besmetten. Engelse titel: WOMEN IN THE NIGHT.

Yoru no onnatachi

1948 |

Japan 1948. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kumeko Urabe, Tomie Tsunoda, Mimpei Tomimoto, Kinuyo Tanaka en Ken Tanaka.

Vrouw met tuberculeus zoontje raakt na het overlijden van haar kind in de prostitutie verzeild, net als haar jongere zuster. Mizoguchi's tekening van 'het milieu' met zijn pooiers, nachtclubeigenaren, zwarthandelaren en malafide dokters is overtuigend - geen van de vrouwen komt er onbeschadigd vanaf.

Kaze no naka no mendori

1948 | Drama

Japan 1948. Drama van Yasujirô Ozu. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Shûji Sano, Chishû Ryû, Chieko Murata en Takeshi Sakamoto.

Een typisch Ozu-melodrama over een vrouw die, terwijl haar man in dienst zit, zich moet prostitueren om aan geld te komen voor haar zieke zoontje. Als ze alles aan haar echtgenoot opbiecht smijt die haar van de trap. Vervolgens heeft hij daar heel veel spijt van. Ook bekend als A HEN IN THE WIND.

Joyû Sumako no koi

1947 |

Japan 1947. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Sô Yamamura en Kinuyo Tanaka.

Vertelling over de eerste moderne Japanse toneelactrice Sumako, gezien tegen de achtergrond van een melodramatische liefdesaffaire. Over de opkomst van het moderne westerse theater in Japan.

Utamaro o meguru gonin no onna

1946 | Drama

Japan 1946. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Minosuke Bando, Kinuyo Tanaka, Kotaro Bando, Hiroko Kawasaki en Toshiko Izuka.

Een vrij ingewikkeld melodrama waarin een schilder het toevallige middelpunt is van een reeks amoureuze verwikkelingen met noodlottige afloop. Doelloos en langdradig. De film is alleen genietbaar door de stijl en visuele flair van Mizoguchi. Ook bekend als UTAMARO AND HIS FIVE WOMEN.

Josei no shôri

1946 |

Japan 1946. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Shin Tokudaiji, Mitsuko Miura, Michiko Kuwano en Kinuyo Tanaka.

Over de beginnende emancipatie van de Japanse vrouw in een door de Amerikanen bezet naoorlogs Japan. Mizoguchi's eerste, door de Amerikanen in gang gezette statement over feodale vrouwenonderdrukking.

Josei no shori

1946 | Drama

Japan 1946. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Michiko Kuwano, Eiko Uchimura, Toyoko Takahashi en Mitsuko Miura.

Een sociaal melodrama met Tanaka als advocate die moet kiezen tussen de liefde voor haar familie en haar plichten als ambtsdraagster. Thematisch verwant met Mizoguchi's vroegere film WHITE THREADS OF THE WATERFALL. Ook deze film is een aangrijpend geheel met een opvallend sterk slot. Tanaka is groots in de hoofdrol. Ook bekend als THE VICTORY OF WOMEN.

Miyamoto musashi

1944 |

Japan 1944. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Kigoro Ikushima, Kanemon Nakamura en Chojuro Kawarazaki.

Mizoguchi's adaptatie van beroemde Miyamoto Musashi-sage over briljante zwaardvechter. Ode aan de 'warrior spirit' van de Japanse samoerai. Veel actiescènes.

Okoto to Sasuke

1935 | Drama

Japan 1935. Drama van Yasujiro Shimazu. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Kokichi Takada, Tatsuo Saito, Hideo Fujino en Yoshiko Tsubouchi.

Een schaamteloos, barok melodrama over een blind, door kokend water in het gezicht verminkt meisje dat pianoles volgt in het huis van haar rijke vader. Ze geeft op haar beurt muziekles aan een van haar vaders bedienden, die stiekem verliefd is op haar. Die zal later zijn ogen uitsteken om samen met haar zijn leven aan de muziek te wijden. Vanwege de voorliefde van de Japanners voor dit soort onderwerpen werd dit verhaal, gebaseerd op een boek van Junichiro Tanizaki, drie keer verfilmd. Ook bekend als OKOTO AND SASUKE.