Franco Zeffirelli: regie, cast, scenario, productie en schrijver.
Er zijn 18 films gevonden.

Tea with Mussolini

1999 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm, Biografie

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Cher, Judi Dench, Joan Plowright, Maggie Smith en Lily Tomlin.

Deels autobiografisch relaas over de jeugd van regisseur Franco Zeffirelli. Luca (Charlie Lucas en later Baird Wallace) groeit op tussen een bont gezelschap van Engelse dames in jaren dertig pre-fascistisch Florence. Zij zijn het die hem kennis laten maken met het werk van Shakespeare, een belangrijke inspiratiebron in zijn latere leven. Hun afgeschermde wereld valt uiteen als de oorlog uitbreekt en Luca door zijn vader naar een kostschool wordt gestuurd. De verbouwereerde dames belanden in een bewaakt hotel waar ze hulp krijgen van een flamboyante Amerikaanse vrouw, een glansrol van Cher. Een beeldige film met WO II als woest decor.

Jane Eyre

1996 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Romantisch drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, William Hurt, Anna Paquin, Joan Plowright en Geraldine Chaplin.

Vierde verfilming van Charlotte Brontë's gelijknamige klassieke roman blijft dicht bij het origineel. Zeffirelli - bekend door zijn uitstekende Shakespeare-verfilmingen - maakt er een schaduwrijk, grijsgekleurd drama van waarin de personages terecht mysterieus blijven en hun daden niet worden uitgelegd. De jonge, onzekere Jane Eyre (Gainsbourg) neemt dienst als gouvernante in het huishouden van de zwijgzame Mr. Rochester (Hurt) en wordt verliefd op hem. De rol van jonge Jane Eyre wordt vertolkt door Paquin, de jeugdige Oscarwinnares uit The Piano.

Sparrow

1993 | Drama

Italië 1993. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Angela Bettis, Johnathon Schaech, Sinead Cussack, John Castle en Vanessa Redgrave.

Gebaseerd op een eigentijdse Italiaanse roman van Giovanni Verga. Zeffirelli toont zijn passie voor de klassieken, gefilmd in zijn bekende weelderige stijl. Het verhaal gaat over Maris (Bettis), een novice in een klooster in het midden van de 19e eeuw in Itali[KA3]e. Nadat er cholera is uitgebroken gaat zij terug naar haar huis op de berg Etna, waar zij geniet van de vrijheid en de romantiek met Nino (Schaech). Maar zij wijst hem af en blijft bij haar keuze. Ze keert terug naar het klooster als de cholera-epidemie voorbij is, maar lijdt onder het innerlijke conflict tussen haar liefde voor Nino en de godsdienstige verplichtingen. Ze wordt bijna krankzinnig als hij met haar zuster trouwt. Ze zoekt hem op om kracht te vinden voor het religieuze leven, dat haar lot is. De combinatie van zwak script, traag tempo en overdreven spel maakt het tot een saai melodrama. Opgenomen in het Engels.

Jesus Christ Moviestar

1992 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1992. Documentaire van Martin Goodsmith. Met o.a. Harvey Cox, Sheila Johnston, George Stevens, Jr., Max von Sydow en Enrico Irazoqui.

Een overzicht van honderd jaar Christus in de film. Reeds eind negentiende eeuw liep hij al over het water, maar de eerste grote film over het evangelie, opgenomen in natuurlijke decors ontstond in 1912. In 1916 verscheen hij in zijn eerste Amerikaanse film, INTOLERANCE, waarna Cecil B. DeMille zich specialiseerde in spectaculaire religieuze films. Het probleem was echter dat, vooral in Engeland, gelovigen in opstand kwamen tegen het in beeld brengen van Christus, dus was hij jarenlang niet persoonlijk te zien in films als BARABBAS (1935), THE ROBE (1953), BEN-HUR (1958) en THE BIG FISHERMAN (1959). Nicholas Ray was de eerste in het [KL]moderne[KLE] Hollywood die zijn gezicht toonde in de figuur van Jeffrey Hunter in KING OF KINGS. Daarop zagen we Max von Sydow in THE GREATEST STORY EVER TOLD, Enrique Irazoqui in het omstreden IL VANGELO SECONDO MATTEO en Robert Powell in JESUS OF NAZARETH. Christus was tevens het onderwerp van musicals (GODSPELL en JESUS CHRIST SUPERSTAR) en satires (LIFE OF BRIAN). Willem Defoe beeldde hem uit in het sterk gehekelde THE LAST TEMPTATION OF JESUS CHRIST en Denys Arcand baseerde zich op zijn personage voor JÉSUS DE MONTRÉAL. Een grondige en interessante documentaire met een overvloed aan filmfragmenten en met interviews met de meeste betrokkenen. Robin Hill deed de research, terwijl Graham Taylor monteerde. Nieuw beeldmateriaal is van Andrew Martin.

Hamlet

1990 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1990. Romantisch drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Mel Gibson, Glenn Close, Helena Bonham Carter, Alan Bates en Paul Scofield.

Regisseur Zeffirelli maakte na zijn verfilming van Shakespeares The Taming of the Shrew en Romeo and Juliet nu ook Hamlet rijp voor de bioscoop. Met een, voor zijn doen, sobere vormgeving wist hij er een aangenaam ogende, tamelijk vrije bewerking van te maken. Gibson is verbazend overtuigend als de melancholieke maar soms ook ronduit komische Deens prins. Glenn Close is prettig broeierig als zijn flirtende moeder. Alan Bates (Claudius), Paul Scofield (de geest) en Ian Holm (Polonius) speelden ooit zelf de rol van de Deense prins. Ennio Morricone schreef de fraai droefgeestige muziek.

Giovane Toscanini

1988 | Biografie

Italië​/​​Frankrijk 1988. Biografie van Franco Zeffirelli. Met o.a. Elizabeth Taylor, C. Thomas Howell, Sophie Ward, Pat Heywood en Nicholas Chagrin.

Toscanini raakt als kind onder de indruk van een uitvoering van [KL]Aida[KLE]. Wanneer hij achttien is, wordt hem een baan als cellist bij de Scala van Milaan geweigerd, omdat men hem te arrogant vindt. Hij besluit naar Zuid-Amerika te gaan, waar hij succes zal oogsten. De acteerprestaties zijn middelmatig, het camerawerk (Daniel Nannunzzi) fraai en de film saai. Ondanks het feit dat het een Italiaans-Franse co-produktie is, werd de film in het Engels opgenomen. Scenario van William H. Stadiem.

Otello

1986 | Muziek, Drama

Italië 1986. Muziek van Franco Zeffirelli. Met o.a. Placido Domingo, Katia Ricciarelli, Justino Diaz, Petra Malakova en Urbano Barberini.

Deze filmversie van Giuseppe Verdi's Othello, geregisseerd door Zeffirelli, is gebaseerd op het libretto van Arrigo Boito. De indrukwekkende natuuropnames en het uitstekende camerawerk ondersteunen het verhaal over de Moor van Venetië die door de praatjes van Iago slachtoffer wordt van zijn jaloezie. Domingo zingt als de Moor een schitterende partij en als Iago is Diaz een mengeling van menselijke warmte en immorele berekening. Het orkest en het koor van de Scala in Milaan, onder leiding van Lorin Maazel, zijn subliem.

Pagliacci

1982 | Muziek

Italië 1982. Muziek van Franco Zeffirelli. Met o.a. Teresa Stratas, Placido Domingo, Juan Pons, Florindo Andreolli en Alberto Rinaldi.

Een verfilming van de opera van Ruggiero Leoncavallo uit 1892, zijn enige werkstuk dat grote faam kreeg. Het bestaat uit een proloog en twee bedrijven. De leider van een toneelgezelschap is jaloers en verdrietig over de ontrouw van zijn vrouw. Hij moet toch vrolijk zijn tijdens de opvoering waarvan de inhoud overeen komt met zijn eigen lot. Zeffirelli past nauwelijks filmische middelen toe. Muzikale leiding: George Prêtre en koordirigent Romano Gandolfi. Stratas, Domingo en Pons zijn in topvorm. Een regelrechte aanrader voor de operaliefhebbers.

La Traviata

1982 | Muziek

Italië 1982. Muziek van Franco Zeffirelli. Met o.a. Teresa Stratas, Placido Domingo, Cornell MacNeil, Alan Monk en Azelle Gall.

Verdi's opera over de tuberculeuze courtisane Violetta die op haar sterfbed wordt verenigd met haar enige ware liefde Alfredo, geplaatst in het kader van herinneringen en hallucinaties van de doodzieke heldin. Zeffirelli's esthetisch perfectionisme dat zijn speelfilms vaak in kitsch doet ontaarden, is ideaal voor de tragische romantiek van deze opera die een meeslepend en aangrijpend spektakel wordt. Stratas is ook als actrice perfect, Domingo is fysiek niet meer de jonge minnaar, maar ongegeneerd pathos werkt boven de soms asynchrone play-back uit. Met het Metropolitan Opera Orchestra onder leiding van James Levine.

Cavalleria rusticana

1982 | Muziek

Italië 1982. Muziek van Franco Zeffirelli. Met o.a. Elena Obraztsova, Placido Domingo, Fedora Barbieri, Renato Bruson en Axella Gall.

Een kostbaar ge[KA3]ensceneerde opera. Een fascinerend toneelbeeld, opgenomen in de Scala van Milaan en op locatie in Vizzini, Sicili[KA3]e en de ICET filmstudio`s. Deze opera van Pietro Mascagni (1865-1945) is speels geregisseerd door Zeffireli en schitterend gezongen door een cast van grote klasse. Koor en orkest van de Scala van Milaan staan onder leiding van George Pratre en koordirigent Romano Gandolfi. Operaliefhebbers, laat u dit niet ontgaan.

Endless Love

1981 | Romantiek, Drama, Erotiek

Verenigde Staten 1981. Romantiek van Franco Zeffirelli. Met o.a. Brooke Shields, Martin Hewitt, Shirley Knight, Don Murray en Richard Kiley.

Deze film gaat over de liefde tussen twee tieners (Hewitt en Shields), die door hun ouders verdoemd en verraden zijn, en die elkaar na allerlei verschrikkelijk dramatische verwikkelingen tenslotte toch krijgen. Helaas is Zeffirelli met zijn verfilming van het moderne, literaire Romeo-en-Julia verhaaltje van Scott Spencer volledig de mist ingegaan. Wat blijft is het debuut van de slijmerige melkmuil Tom Cruise. Judith Rascoe schreef het scenario.

The Champ

1979 | Drama, Sportfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Jon Voight, Faye Dunaway, Jack Warden, Arthur Hill en Strother Martin.

Voight is een ex-wereldkampioen boksen. Hij leeft gescheiden van zijn vrouw Dunaway en komt aan de kost als paardenverzorger en adviseur bij het paardenrennen. Hij gokt en is alcoholist. Toch wordt hij vereerd door zijn zoontje Schroder die niets liever zou willen dan dat zijn vader weer in de ring zou stappen. Sentimenteel melodrama dat het luxueuze wereldje van de moeder die mode-ontwerpster is, confronteert met het ongenadige boksmilieu. Onnodige remake van de veel sterkere film van King Vidor uit 1939, met acteurs die zich niet op hun gemak zijn in hun rol. Walter Newman moderniseerde het verhaal van Frances Marion, maar gooide ook alle charme overboord. Schroder is hartveroverend als de jongen. Fred J. Koenekamp stond in voor de fotografie.

La Vita di Gesù

1977 | Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1977. Biografie van Franco Zeffirelli. Met o.a. Robert Powell, Anne Bancroft, Ian Bannen, Marina Berti en Ernest Borgnine.

TV-miniserie in 4 delen. Een intelligente en - voor zover mogelijk - historisch verantwoorde scenariobewerking van de evangeli[KA3]en door Anthony Burgess kreeg een kostbare en stijlvolle verfilming op locaties in Tunesi[KA3]e, met een eminente rolbezetting tot in de kleinste rollen. Het resultaat is alleen iets sjieker uitgevallen dan eerdere Hollywood-spektakels, maar komt nauwelijks verder dan de gebruikelijke, oppervlakkige bidprentjes-vroomheid. De bijziende staarblik van Powell als de Verlosser is een povere vervanging van mystieke bezieling. (De bioscoopversie duur 80 minuten korter en laat een aantal subplots en complete personages - bijvoorbeeld Cardinale als de overspelige vrouw - vervallen.)

Fratello sole, sorella luna

1972 | Familiefilm, Biografie

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1972. Familiefilm van Franco Zeffirelli. Met o.a. Judi Bowker, Leigh Lawson, Alec Guinness, Valentina Cortese en Graham Faulkner.

Zeffirelli's groots aangepakte verfilming voor de jeugd over het leven van Franciscus van Assisi is onevenwichtig: er zijn hartverwarmende scènes maar ook fragmenten die weing zeggen. Bovendien heeft hij letterlijk en figuurlijk ongebruikelijke invalshoeken genomen. Al met al toch een indrukwekkend spektakel. Liedjes van Donovan. Ook bekend als BROTHER SUN, SISTER MOON.

Romeo and Juliet

1968 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1968. Romantisch drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Leonard Whiting, Olivia Hussey, Michael York, John McEnery en Milo O'Shea.

Zeffirelli's versie van Shakespeares romantische tragedie steekt nog altijd met kop en schouders uit boven de soortgenoten vanwege de bijzonder naturelle verschijning van de hoofdrolspelers. Zeffirelli koos na een wereldwijde zoektocht uiteindelijk voor de zestienjarige Argentijnse Hussey en de zeventienjarige Brit Whiting en maakte daarmee de eerste filmbewerking met Romeo en Juliet in de juiste leeftijdscategorie, immers: 'She hath not seen the change of fourteen years'. Een goede keus: Hussey en Whiting verbeelden het verhaal met magistrale puurheid zonder ook maar een moment te verzwakken.

The Taming of the Shrew

1967 | Drama, Komedie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië 1967. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Cyril Cusack, Michael Hordern en Alfred Lynch.

De Italiaanse regisseur Zeffirelli is beroemd om zijn onorthodoxe en luxueus aangeklede Shakespeareverfilmingen. Zijn The Taming of the Shrew geniet nog extra bekendheid vanwege de hoofdrolspelers Taylor en Burton, die in deze film (net als in Who's Afraid of Virginia Woolf) een strijdend liefdeskoppel spelen. 'Het temmen van de feeks' is nooit een feministisch stuk geweest, maar Taylor als de zestiende-eeuwse Katarina laat zich niet zomaar temmen door Burtons Petruchio. Zeffirelli maakte het toneelstuk prachtig toegankelijk voor bioscoopgangers; met fysieke komedie, luisterrijke kleuren en ijzersterke acteurs.

Camping

1957 | Komedie, Familiefilm

Italië 1957. Komedie van Franco Zeffirelli. Met o.a. Marisa Allasio, Nino Manfredi en Paolo Ferrari.

Het regiedebuut van Franco Zeffirelli gaat over een jongen en een meisje, die besluiten samen op vakantie te gaan. Echter de broer van het meisje reist hen achterna en dat wordt hem door het verliefde stel niet in dank afgenomen.

L' Onorevole Angelina

1947 | Drama, Komedie

Italië 1947. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Anna Magnani, Nando Bruno, Gianni Glori, Ave Ninchi en Maria Grazia Francia.

De vrouw van een politieagent woont in een Romeinse krottenwijk die onmiddellijk na de oorlog alweer onderwerp van bouwspeculaties is. De buurtbewoners verdenken haar ten onrechte ervan dat ze door de ondernemers is omgekocht, zodat ze teleurgesteld haar kandidatuur voor de kamerverkiezingen intrekt. Een van de beroemdste Magnani-rollen in een bittere satire, waarin de leefomstandigheden de solidariteit van de doodarme arbeiders ondermijnen zonder dat hun individuele vitaliteit geknakt wordt.