Pavel Liska is acteur.
Er zijn 7 films gevonden.

The Country Teacher

2008 | Drama

Tsjechië/Frankrijk/Duitsland 2008. Drama van Bohdan Sláma. Met o.a. Pavel Liska, Zuzana Bydzovská, Ladislav Sedivý, Marek Daniel en Cyril Drozda.

Wat Petr (Liska) van Praag naar het platteland heeft gedreven is onduidelijk, maar de homoseksualiteit van de leraar speelt een cruciale rol in de derde film van de Tsjechische filmmaker Bohdan Sláma (Wild Bees). Veeboerin Marie (Bydzovská), een krachtige vrouw met hazelnootkleurig haar, zoekt toenadering, maar Petr koestert meer gevoelens voor haar zeventienjarige zoon. Ingetogen drama, simpel van opzet maar gecompliceerd van toon, waarin de maker in zomers tempo graaft naar borrelende emoties onder het oppervlak en daarbij vernuftig gebruik maakt van muziek.

Muukalainen

2008 | Drama

Finland/Estland/Duitsland/Verenigd Koninkrijk 2008. Drama van J.-P. Valkeapää. Met o.a. Pavel Liska, Vitali Bobrov, Emilia Ikaheimo, Heini Jaanus en Pauli Poranen.

Een onheilspellende sfeer overheerst in deze Finse debuutfilm over een tienjarig, zwijgend jongetje dat met zijn moeder in een vervallen huis op het platteland woont. De komst van een vreemdeling en de bezoekjes van de jongen aan zijn vader in de gevangenis voeren de spanning op, maar een climax blijft uit. Met zijn opeenstapeling van geheimzinnige, beladen beelden doet Muukalainen denken aan het werk van Tarkovski en Zvjagintsev, maar behalve prachtig camerawerk en een mooie hoofdrolspeler heeft Valkeapääs film weinig te bieden.

Something Like Happiness

2005 | Drama

Tsjechië/Duitsland 2005. Drama van Bohdan Sláma. Met o.a. Tatiana Vilhelmová, Pavel Liska, Anna Geislerová, Marek Daniel en Bolek Polívka.

Stestí (Tsjechisch voor Geluk) is een bitterzoet drama over jeugdvrienden Monika en Toník (Vilhelmová en Liska) die in een oude boerderij aan de rand van een industriegebied zorgdragen voor de jonge kinderen van een labiele vriendin. In 2001 won de Tsjechische filmmaker Bohdan Sláma (1967) een VPRO Tiger Award voor zijn regie- en scenariodebuut Wild Bees, een weldadige film over schilderachtige figuren in een verwaarloosd dorpje. In zijn tweede film Stestí perfectioneerde Sláma zijn rake observaties van goedhartige jongelingen die opbloeien temidden van ogenschijnlijke misère. Naturel acteerwerk van alle betrokkenen en fraaie locaties, met de vervallen boerderij naast oprukkende industrie als visueel hoogtepunt.

Pupendo

2003 | Komedie, Drama, Familiefilm

Tsjechië 2003. Komedie van Jan Hrebejk. Met o.a. Bolek Polívka, Jaroslav Dusek, Vilma Cibulková, Jirí Pecha en Pavel Liska.

Tsjechiës vooraanstaande regisseur Hrebejk gaat systematisch de moderne geschiedenis van zijn land af. Hij behandelde de Tweede Wereldoorlog, de Praagse Lente, meest recent het post-communistische tijdperk en in Pupendo de 'normalisatie-periode' begin jaren tachtig. De retro-hype bleek de film commercieel geen windeieren te leggen. Na het Sovjet-ingrijpen in 1968 is de kunstenaar Baedrich Mara slechts een marginale plek toebedeeld in de Praagse kunstwereld. Zijn vrouw fabriceert keramische biggetjes voor massaverkoop. Zijn oud-studente Magda en haar man hebben hun zaakjes beter voor mekaar omdat ze achter de communistische partij staan. Magda zal een rol spelen in de come-back van Baedrich. Er wordt professioneel geacteerd en prachtig gefilmd, maar de onderkoelde zwartgalligheid laat weinig ruimte voor emotioneel inleven. Wellicht moet je een Tsjech zijn die de jaren tachtig heeft meegemaakt, om het drama volledig te appreciëren. Alleen de titel al: pupendo is een Tsjechisch spelletje dat kinderen spelen, waarbij na de belofte op iets fijns een munt op de blote buik van 'het slachtoffer' wordt geslagen. Een curieuze metafoor voor het mislukte communisme.

The Wild Bees

2001 | Drama, Komedie

Tsjechië 2001. Drama van Bohdan Sláma. Met o.a. Zdenek Rauser, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liska, Marek Daniel en Vanda Hybnerová.

Lonkende jongelingen tussen drinkende vrouwen en filosoferende boeren op het drassige platteland; het universum van de Tsjechische regisseur Slama. The Wild Bees, zijn regie- en scenariodebuut, was goed voor een van de drie VPRO Tiger Awards op het Rotterdams Filmfestival in 2002. De internationale jury was zeer te spreken over de 'zeer delicate humor en genegenheid' en de regie 'waarin veel onvoorspelbare personages bijeengebracht worden.' Wat te denken van een eikelige local die op ieder willekeurig moment Michael Jackson imiteert en hunkert naar Pepsi in een alcohol doordrenkt dorp. Een bonte verzameling zonderlingen bevolkt de marge van een lieflijk verhaal over tieners in een verwaarloosd dorpje. Tieners die uitzien naar het jaarlijkse brandweerfeest waar hun heimelijke liefdes kunnen opbloeien. Slama cultiveert de illusie van een eerstehands realiteit door personen, plaatsen en objecten zonder introductie los te laten op de kijker.

Návrat idiota

1999 | Komedie

Tsjechië 1999. Komedie van Sasa Gedeon en Sasa Gedeon. Met o.a. Jirí Langmajer, Jirí Machácek, Zdena Hadrbolcová, Jitka Smutná en Pavel Marek.

Nadat zijn film Indianske leto de kassa's van Tsjechische bioscopen gekraakt had, durfde scenarist-regisseur Gedeon het aan om met Dostojevski's thema's aan de haal te gaan. Gedeon verplaatste 'De Idioot' van het 19de-eeuwse Rusland naar het moderne Tsjechië; hij nam eigenlijk alleen de essentie mee en dat is bewonderenswaardig. Franticek (Liska) is de idioot die vrij komt na een leven lang in een geestelijke instelling gewoond te hebben. Hij bekijkt de wereld met een frisheid en openheid die 'gewone' mensen niet kennen. Hij houdt van iedereen evenveel, kijkt verlangend naar kleinburgerlijk leven waarin mensen handen schudden en zoenen. Eenmaal aangekomen bij familie raakt hij wel flink in de war: zijn verwanten hebben ingewikkelde dubbelrelaties. Tussen Kerst en Nieuwjaar, een tijd waarin iedereen gelukkig, barmhartig en zelfkritisch moet zijn, bekommert niemand zich werkelijk om Franticek. Maar ongewild vertrouwt men hem wel en leert men van hem. The Return of the Idiot is met een blik aanstormende topacteurs, overdachte kadrering en wat Jezus-elementen een van de betere Tsjechische films.

Die Rückkehr des Idioten

1999 |

Tsjechië 1999. Saša Gedeon. Met o.a. Pavel Liska, Tatiana Vilhelmová, Anna Geislerová, Jiri Langmajer en Jiri Machácek.

De jonge Frantisek (Liska) die sedert zijn prille jeugd in een psychiatrische inrichting verpleegd werd, wordt vlak voor kerstmis ontslagen omdat hij een hopeloos geval is. Op het station ziet hij de aantrekkelijke Anna (Geislerov[KA1]a), die afscheid neemt van een man, waarop zij heel verliefd moet zijn. In de trein raakt hij met haar in gesprek en het blijkt dat zij verloofd is met een ver familielid van Frantisek, Emil (Langmajer). Thuis ontdekt Frantisek, dat Emil een geheime liefdesrelatie onderhoudt met Olga (Vilhelmov[KA1]a), Anna`s zuster. Frantisek wordt uitgenodigd voor de verloving van Anna en Emil; uiteraard is ook Olga er en dan komt Emils broer Robert (Machácek), waarin Frantisek onmiddellijk Anna's minnaar herkent. Nu vraagt hij zich af wie er nu echt gek is! Het speelfilmdebuut van de 29-jarige Gedeon, die ook het scenario schreef, is wellicht wat aan de lange kant, maar het is -eerlijk is eerlijk - een te gek idee. Het camerawerk is van Stepan Kucera. Voor liefhebbers.