Maarten Spanjer: cast.
Er zijn 7 films en 1 serie gevonden.

Johan

2014 | Televisieserie, Drama, Sportfilm

Nederland 2014. Televisieserie van Met o.a. Reinout Scholten van Aschat, Ton Kas, Elle van Rijn, Ian Bok en Maarten Wansink.

Serie over voetbalicoon en taalvernieuwer Johan Cruijff spitst zich toe op de eerste jaren van zijn carrière en zijn relatie met zijn geliefde Danny.

Kameleon 2

2005 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm

Nederland 2005. Jeugdfilm van Steven de Jong. Met o.a. Jos van der Donk, Koen van der Donk, Hidde Maas, Maarten Spanjer en Gijs Scholten van Aschat.

De schippers van de Kameleon was de best bezochte Nederlandse film van 2003: de schelmenstreken van de Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer - naar de 63-delige kinderboekenserie van Hotze de Roos - trokken bijna 750 duizend bezoekers. Dus kwam er een vervolg. De boot scheert nog iets sneller over het water; de tegenstelling tussen idealisme en materialisme - gepersonifieerd in de Friese vrijbuiters en de stadse bedriegers en schuinsmarcheerders - zijn wat verder aangescherpt. Een slecht gemaakte film met een benauwd makende, reactionaire ondertoon.

De schippers van de Kameleon

2003 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2003. Jeugdfilm van Steven de Jong en Marc Willard. Met o.a. Jos van der Donk, Maarten Spanjer, Koen van der Donk, Peter Tuinman en Saar Koningsberger.

In de lawine aan nostalgische jeugdliteratuurverfilmingen kon een bewerking van De Kameleon natuurlijk niet ontbreken. Wie kent nu níet de boeken rond de Friese tweeling Hielke en Sietse, die avonturen beleven met hun gekleurde boot? Steven de Jong (die zelf als de vader van de jongens graag zijn spierballen laat zien) stapt ontspannen terug in de tijd en levert een jeugdavontuur af met deftige dames die zich boos maken over was op zondag, heuse nozems, een enge windhoos en dolle achtervolgingen te water. Oubollig en charmant tegelijk.

Pompy de Robodoll

1999 | Familiefilm, Fantasy

Nederland 1999. Familiefilm van Tom Manders jr. Met o.a. IJf Blokker, Willem Duijn, Cor Witschge, Tineke de Nooij en Maarten Spanjer.

In de lawine aan nostalgische jeugdliteratuurverfilmingen kon een bewerking van De Kameleon natuurlijk niet ontbreken. Wie kent nu níet de boeken rond de Friese tweeling Hielke en Sietse, die avonturen beleven met hun gekleurde boot? Steven de Jong (die zelf als de vader van de jongens graag zijn spierballen laat zien) stapt ontspannen terug in de tijd en levert een jeugdavontuur af met deftige dames die zich boos maken over was op zondag, heuse nozems, een enge windhoos en dolle achtervolgingen te water. Oubollig en charmant tegelijk.

De gulle minnaar

1990 | Komedie

Nederland 1990. Komedie van Mady Saks. Met o.a. Peter Faber, Mariska van Kolck, Sylvia Millecam, Lieneke le Roux en Ella van Drumpt.

Op twee romans van Marjan Berk gebaseerde komedie over een vlotte tekenaar met liefdesproblemen. Hij is verliefd maar wordt nagezeten door vroegere minnaressen. De film, geproduceerd door Rob Houwer en met muziek van Henny Vrienten, verdween destijds na een week uit de bioscoop. De uitgebreide cast bevat bekendheden als Ursul de Geer, Joop Braakhekke en Jan Lenferink.

Voorbij, voorbij

1981 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1981. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven en Gerard Soeteman. Met o.a. André van den Heuvel, Piet Römer, Andrea Domburg, Guus Oster en Leontien Ceulemans.

Voormalig verzetsman Van den Heuvel herkent meer dan dertig jaar na WO II een Nederlandse SS-er (Staal), die geliquideerd had moeten worden wegens zijn betrokkenheid bij de dood van dappere koerier Maas, maar die zijn straf ontlopen had door te ontsnappen naar Duitsland. Als Van den Heuvel zijn oude kameraden Oster, Römer, Domburg en Retèl opspoort om het 'doodvonnis' alsnog te voltrekken, ontmoet hij desillusie en gedoofde gevoelens.

Spetters

1980 | Drama

Nederland 1980. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Hans van Tongeren, Rutger Hauer, Maarten Spanjer, Renée Soutendijk en Toon Agterberg.

'Wie de grootste heeft krijgt die meid. Lijkt me een eerlijke zaak! Ook voor die meid.' In 2002 kreeg Verhoeven tijdens het Festival van de Fantastische Film de Lifetime Achievement Award uitgereikt. Die is bedoeld voor zijn fantasy-werk (RoboCop e.d.), maar als je fantasy als puber-fantasie uit zou leggen, verdient Verhoeven nog een prijs. Spetters bijvoorbeeld is doorvlochten met seks en gaat over de egocentrische behoeftes van drie amateur-motorcrossers en een geile snackverkoopster (Soutendijk). Steven Spielberg liep vanwege de seks-scènes halverwege Spetters de zaal uit, de film kreeg verwoestende kritieken, maar werd zeer populair en bleek achteraf wel wat te zeggen over de maatschappij in de jaren tachtig.

Pastorale 1943

1978 | Oorlogsfilm

Nederland 1978. Oorlogsfilm van Wim Verstappen. Met o.a. Frederik de Groot, Renée Soutendijk, Geert de Jong, Leen Jongewaard en Sacco van der Made.

Deze verfilming van Simon Vestdijk`s roman werd Verstappen`s beste werk. Verzetsmensen besluiten in een klein stadje (de combinatie van Doorn en Wijk bij Duurstede) de plaatselijke drogist, een NSB-er, verdacht van verraad, te liquideren. Een boeiend uitgewerkt gegeven, in alle opzichten sterk: dramatisch wat betreft spelregie en camera (Marc Felperlaan). Toch ontbreekt er de allure aan die bijvoorbeeld DE OVERVAL als Nederlandse oorlogsfilm had. Evenals SOLDAAT VAN ORANJE werd deze film later met bewaard materiaal 'uitgerekt' tot een tv-serie. Scenario van regisseur Verstappen. Camerawerk van Marc Felperlaan. Monatage van Jutta Brandstaedter.