Nurith Aviv is acteur en cameraman.
Er zijn 6 films gevonden.

Varda par Agnès

2019 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 2019. Documentaire van Agnès Varda en Didier Rouget. Met o.a. Agnès Varda, Sandrine Bonnaire en Nurith Aviv.

In haar allerlaatste film geeft La Varda (1928-2019) college over haar oeuvre en werkwijze, doorspekt met fragmenten uit haar twintig films, vele foto’s en ander visueel werk. Zoals altijd speels en bevlogen, doceert ze vanuit een regiestoel op een theaterpodium en gaat ze op belangrijke locaties in gesprek met medewerkers van vroeger. Het resultaat is een film over alledaagsheid, verbeelding, kijken, zwerven, recyclen, feminisme, liefde en nog veel meer. Film volgens Varda is niet de tijd bevriezen en zo de dood ontkennen, maar meegaan met de tijd, en daarmee dus een vorm van stervensbegeleiding.

Forget Baghdad: Jews and Arabs - The Iraqi Connection

2002 | Documentaire

Zwitserland/Duitsland 2002. Documentaire van Samir. Met o.a. Shimon Ballas, Ella Habiba Shohat, Moussa Houry, Sami Michael en Samir Naqqash.

Tot 1941 was Irak door de olie onder het wakende oog van de Britten een ogenschijnlijk welvarend koninkrijk. Tijdens WO II bleef het aan geallieerde zijde, maar in 1945 was het mede- oprichter van de Arabische Liga en zette een `neutrale` koers. Er was na de oprichting en de erkenning van Isra[KA3]el als zelfstandige staat door de VN in 1948 geen plaats meer voor de joden in het land van Ali Baba. Ze moesten snel hun biezen pakken en zonder hun hebben en houwen het land verlaten omdat ze hun leven niet meer zeker waren. Deze mensen kwamen terecht in vluchtelingenkampen in Isra[KA3]el en werden beschouwd als arabieren en er werd op hen neergekeken, hoewel zij ook joden waren. Ze werden de Mezrahim genoemd. Documentairemaker Samir kwam als joods-Iraakse vluchteling met zijn ouders in 1961 in Zwitserland terecht. Hij gaat als filmer naar Tel Aviv en interviewt een viertal lotgenoten van zijn vader, die terugkijken op hun leven. In New York spreekt hij met sociologe Ella Habiba Shohat. De eerste die voor het voetlicht komt is Samir Naqqash, een joodse auteur, die in het Arabisch schrijft en daarom geen uitgever vindt en door niemand gelezen wordt. Vervolgens zijn de auteurs Sami Michael en Shimon Ballas aan de beurt - zij schrijven tenminste in het Hebreeuws en worden daarom wel gelezen. Als laatste vertelt Moshe Houry, eigenlijk Moussa, hoe het hem als vluchteling is vergaan. Oorspronkelijk was hij een ambtenaar, maar in Isra[KA3]el sloeg hij zich erdoor als krantenverkoper en later als voorman in de bouw. Samir wisselt de interviews af met filmfragmenten uit speelfilms (THE THIEF OF BAGHDAD, EXODUS enz.) om de thema's te illustreren en dat werkt niet alleen verhelderend, maar soms ironisch, spottend of humoristisch. Hierdoor vergeet je algauw dat je naar een documentaire over een bloedserieus onderwerp kijkt, maar aan het einde treft Samir doel, dat je over Bagdad niet nostalgisch hoeft te zijn. Ook het gebrek aan tolerantie in Israël komt aan de orde. Het scenario dat uitdagende gedachten bevat, is van regisseur Samir. Het camerawerk is van Nurith Aviv en Philippe Bellaiche. Bekroond met de prijs der kritiek op het filmfestival van Locarno. Dolby.

Jane B. par Agnès V.

1988 | Biografie

Frankrijk 1988. Biografie van Agnès Varda. Met o.a. Jane Birkin, Philippe Léotard, Jean-Pierre Léaud, Farid Chopel en Alain Souchon.

Een portret van Birkin waarin zij door Varda van alle kanten wordt belicht. Met bovendien verschillende fictieve scènes, in beeld vormgegeven dromen en tableaux vivants. Kortom, een ware puzzel waarin vrienden optreden - het is een vriendenfilm inclusief de beperkingen die dat met zich meebrengt: een mengsel van werkelijkheid en kunstgrepen, een aardige hoeveelheid overbodige aanstellerij maar ook sterke stukken. Het gaat hier zowel om de betrekkingen die de regisseuse met haar model onderhoudt als om een film over Birkin, waarin voortdurend geflirt wordt met de werkelijkheid en de verbeelding. Camerawerk van Nurith Aviv en Pierre-Laurent Chenieux.

Moi, Pierre Rivière, ayant égorgé ma mère, ma soeur et mon frère...

1976 | Drama, Historische film

Frankrijk 1976. Drama van René Allio. Met o.a. Claude Hébert, Jacqueline Millière, Joseph Leportier, Annick Géhan en Nicole Géhan.

Naar een waar gebeurd voorval uit 1835 over een boerenzoon uit Normandië die drie familieleden heeft vermoord en na gratieverlening in de gevangenis zelfmoord pleegde. De film kreeg een sociologisch-onderwijzende benadering die de daad verklaart uit de barre sociale omstandigheden met talrijke sterfgevallen, waar tussen de jongen is opgegroeid. De sobere en bewust ondramatische benadering weet desondanks vaak te boeien, maar het theoretische uitgangspunt maakt de film even vaak dor. Scenario van regisseur Allio, Pascal Bonitzer, Jean Jourdheuil en Serge Toubiana. Camerawerk van Nurith Aviv. Dezelfde stof inspireerde tot een andere film: JE SUIS PIERRE RIVIÈRE.

L'histoire de Paul

1975 | Drama

Frankrijk 1975. Drama van René Féret. Met o.a. Paul Allio, Roland Amstutz, Pierre Ascaride, Jean Benguigui en Bernard Bloch.

Na een poging tot zelfmoord, is Paul (Allio) helemaal in zichzelf gekeerd. Hij wordt door zijn familie naar een psychiatrisch ziekenhuis gebracht, waar we zowel kennis maken met de patiënten als met hun verzorgers. Langzamerhand ontwaakt Paul uit zijn autistische toestand: hij neemt zijn medicijnen in, gaat weer eten en neemt zelfs de flensjes aan die zijn moeder hem brengt. Fictie met een overduidelijk documentair aspect. Door in zijn eerste speelfilm een dergelijke grenservaring met behulp van acteurs te herscheppen, is deze cineast bekend geworden. Een overtuigende film met een werkelijk homogene groep acteurs. Het camerawerk is van Nurith Aviv.

Daguerréotypes

1975 | Documentaire

Frankrijk 1975. Documentaire van Agnès Varda.

Een als altijd uitermate subjectief experiment van deze cineaste, die ditmaal van binnenuit het leven, het gedrag en de relaties die in de dagelijkse wereld van de bewoners van de rue Daguerre in Parijs een rol spelen, tracht te vangen. Dankzij de zeer levendige kijk, de vloeiend verlopende montage en geloofwaardige dieptepsychologie een uniek meesterwerk. Niet- professionele acteurs (onder wie de illusionist Mystag) en veel stemmig achtergrondgeluid. Camerawerk van Nurith Aviv en William Lubtchansky.