Heiner Carow: regie, cast en scenario.
Er zijn 9 films gevonden.

Fähre in den Tod

1996 | Drama

Duitsland 1996. Drama van Heiner Carow. Met o.a. Gerd Preusche, Julia Richter en Klaus J. Behrendt.

DEFA - Gebremste Gegenwart

1996 | Documentaire

Duitsland 1996. Documentaire van Knut Elstermann. Met o.a. Christine Mückenberger, Wolfgang Staudte, Kurt Mätzig, Wolfgang Kohlhaase en Jochen Mückenberger.

Vater Mutter Mörderkind

1992 |

Duitsland 1992. Heiner Carow. Met o.a. Sebastian Reznicek, Franziska Troegner, Klaus J. Behrendt, Werner Eichhorn en Alexander Radszun.

Behrendt is een voormalige terrorist, die met hulp van de Stasi in 1980 onderduikt. Hij trouwt met kleuterleidster Troegner die een drie-jarig zoontje heeft. In 1990 wordt hij dankzij de dossiers van diezelfde Stasi tijdens een razzia opgepakt en ingesloten. Echtgenote Troegner is diep gekwetst, want zij wist niets van zijn terroristische verleden. Zijn - inmiddels dertienjarige - stiefzoon Reznicek wil hem uit de gevangenis bevrijden en bedenkt van alles en nog wat om zijn doel te bereiken. Het loopt echter geheel anders af dan het joch zou willen. Een moralistische vertelling over het verleden dat zich herhaalt en de vergelijking met nazi-misdadigers is niet van de lucht. Deze op de RAF gespiegelde film laat zien dat de kleine boef gepakt wordt en grote vogels vrijuit gaan. Scenario van Ulrich Plenzdorf. Regisseur Carow scoorde indertijd in de DDR met DIE LEGENDE VON PAUL UND PAULA bij het publiek, maar niet bij zijn communistische broodheren.

Die Verfehlung

1992 | Drama

Duitsland 1992. Drama van Heiner Carow. Met o.a. Angelika Domröse, Gottfried John, Jörg Gudzuhn, Dagmar Manzel en Katja Paryla.

Kort voor de val van de Berlijnse Muur en de hereniging van Oost- en West-Duitsland, wordt de 50-jarige schoonmaakster Elisabeth verliefd op de Hamburgse weduwnaar Jacob. In het Oost-Duitse dorpje van Elisabeth stuit de relatie op tegenstand en wordt het zelfs een politieke zaak. De burgemeester, die ook een oogje op Elisabeth heeft, probeert haar tijdens een dorpsfeest te verkrachten, wat dramatische gevolgen heeft.

Coming out

1989 | Drama

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1989. Drama van Heiner Carow. Met o.a. agmar Manzel, Dirk Kummer, Michael Gwisdek, Werner Dissel en Gudrun Ritter.

Een jonge leraar (Freihof) woont met zijn vriendin (Manzel) samen. Als Manzel al enige tijd in verwachting is, duikt Freihofs jeugdvriend op en hij merkt dat zijn warme herinneringen van vroeger nu warme gevoelens in hem losmaken; hij weet dan dat hij homo is. Omdat hij er niet voor durft uit te komen ('coming out' - vandaar de titel) raakt hij zowel zijn vriendin als zijn vriend kwijt. Een voor de DDR taboe-brekende film, die wat weinig subtiel overkomt en die door het vallen van de muur onderuit ging. Evenwel meervoudig bekroond: de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn en de prijs van de Akademie der Künste in Berlijn voor de regisseur en scenarioschrijver Wolframm Witt.

Bis dass der Tod euch scheidet

1979 | Drama

Oost Duitsland 1979. Drama van Heiner Carow. Met o.a. Karin Sass, Martin Seifert en Renate Krössner.

In deze film wordt het proces van toenadering en afstoting getoond tussen twee op jeugdige leeftijd getrouwde mensen, die ieder aan een eigen carrière werken. Heel herkenbaar ondanks de maatschappelijke verschillen met onze westerse maatschappij.

Ikarus

1975 | Drama

Oost Duitsland 1975. Drama van Heiner Carow. Met o.a. Peter Welz, Karin Gregorek en Peter Aust.

De problematiek van een kind uit een gebroken gezin. Op zijn negende verjaardag piekert een jongetje over zijn toekomst nu zijn ouders gescheiden zijn.

Die Legende von Paul und Paula

1973 | Romantisch drama

Oost Duitsland 1973. Romantisch drama van Heiner Carow. Met o.a. Winfried Glatzeder, Angelica Domröse, Heidemarie Wenzel, Fred Delmare en Rolf Ludwig.

Legendarische DDR-film over de romance en dilemma's van gehuwde ambtenaar Paul (Glatzeder) en alleenstaande moeder Paula (Domröse). Begonnen als semi-documentair tijdsbeeld over compromisloze liefde door scenarist Ulrich Plenzdorf en DEFA-cineaste Ingrid Reschke, werd het project na het dodelijke auto-ongeluk van laatstgenoemde door docu- en jeugdfilmer Carow (1929-1997) overgenomen. Deze voegde aan de oorspronkelijk observerende toon zijn eigen poëtische noot en Spielereien toe, wat een originele melange oplevert. Binnen luttele vertoningsweken groeide de aan Reschke opgedragen tragikomedie, met soundtrackbijdragen van het Oost-Duitse popinstituut Puhdys, uit tot kaskraker. Tegenwoordig geldt hij als Ostalgie-cultfilm.

Sheriff Teddy

1957 | Familiefilm

Oost Duitsland 1957. Familiefilm van Heiner Carow. Met o.a. Günther Simon, Else Wolz, Erich Franz, Helga Göring en Fred Düren.

Een op stripverhalen verzot Westberlijns jongetje komt in Oost-Berlijn terecht, waar zijn niewe vrienden hem leren dat het lezen van strips alleen maar van kwaad tot erger kan leiden. Ook in Nederland waren er in de jaren 1950-1960 door de regering gesteunde acties van opvoeders waarbij de jeugd gevraagd werd deze schadelijke lectuur op school ter vernietiging in te leveren.