Elja Pelgrom

Acteur

Elja Pelgrom is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

De sterke stam

1993 | Drama

Nederland 1993. Drama van Mark Timmer. Met o.a. Ivo ten Hagen, Hans Dagelet, Elja Pelgrom, Leonoor Pauw en Gwen Eckhaus.

Als de vrouw van een veehouder is overleden, staat hij er helemaal alleen voor. Ondertussen probeert iedereen van zijn netelige situatie te profiteren. Minder geslaagd Kammerspiel naar Der starke Stamm van M.L. Fleisser. Een aflevering uit een reeks van zes dramaproducties over het streven naar maatschappelijk succes, geregisseerd door Timmer en steeds met dezelfde acteurs.

De Laatste Held

1993 | Drama

Nederland 1993. Drama van Mark Timmer. Met o.a. Hans Dagelet, Ivo ten Hagen, Elja Pelgrom, Leonoor Pauw en Gwen Eckhaus.

Dagelet speelt de hoofdrol in een misdaad-serie voor de tv. Producent Woudenberg wil hem een nieuw contract laten tekenen, maar Dagelets vrouw Pelgrom vindt dat hij ermee moet stoppen. Hij wordt her en der onder druk gezet, molesteert tv-journaliste Pauw, zijn vrouw verlaat hem voor zijn broer Vecht en op het moment dat, na veel gedoe, voor iedereen een aanvaardbare oplossing in zicht is, begaat de would-be steracteur een wanhoopsdaad. Scenario van Ger Thijs, dat gebaseerd is op Clifford Odets cynische kijk op Hollywood dat in 1955 door Robert Aldrich werd verfilmd als THE BIG KNIFE. Goede vertolkingen maar verschrikkelijk toneelmatige regie.

De avonden

1989 | Drama

Nederland 1989. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Thom Hoffman, Pierre Bokma, Elja Pelgrom, Dela Maria Vaags en Jobst Schnibbe.

Knappe verfilming van het baanbrekend romandebuut van Gerard Reve uit 1947. Genadeloze diagnose van een door oorlogsjeugd als uitzicht- en zinloos ervaren leven. Het eerlijk relaas van een troosteloze oudejaarsweek, zoals die beleefd wordt door een intelligente en gevoelige maar door weerzin en desillusies cynisch geworden zoon uit een kleinburgerlijk milieu. De kracht van het boek (dat vooral in de taal ligt) werd door van den Berg in geslaagde film-anecdotiek verwerkt, Reve werd gerespecteerd en in beeldende zin is de film een uitkristallisering van enkele Reviaanse thema's. Terecht bekroond met het Gouden Kalf als beste Nederlandse speelfilm in 1990. Hoffman is een gedroomde soms onhandige, soms arrogante, soms geraffineerde, soms ploertige maar steeds hartverscheurende Frits van Egberts, goed voor een Gouden Kalf als beste Nederlandse acteur anno 1990.

Onvoltooid verleden

1981 | Drama

Nederland 1981. Drama van Bram van Erkel. Met o.a. Elja Pelgrom, Edmond Classen, Anne Buurma, Eric van 't Woud en Dore Smit.

De 35-jarige Ellen Lanser (Pelgrom) komt door een storing op het baanvak van de trein in haar geboorteplaats terecht. Zij wordt daar niet met open armen ontvangen. Van Egteren (Classen), een plaatselijk ouderling, houdt Ellen nog steeds verantwoordelijk voor de dood van zijn twee zoons, Freddy (Van `t Veld) en Hans (Buurma). Ellen groeide met de jongens op, zij speelden in de zandbak en gingen samen naar school. Later werden zowel Freddy als Hans verliefd op Ellen. De jaloezie tussen beide broers had rampzalige gevolgen. Het scenario van Kees Holierhoek laat in het midden of toeval of voorbeschikking het verleden weer in herinnering brengen. Hoe ook, de confrontatie van Ellen met haar geboortedorp maakt duidelijk dat de oude wonden nog niet geheeld zijn. Schuldig-zijn en slachtoffer-zijn liggen dicht bij elkaar. Op locatie gedraaid in Zaltbommel, Zutphen en Sauwerd. Een eigentijdse interpretatie van F.M. Dostojewski's Schuld en boete.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Elja Pelgrom op televisie komt.

Reageer