Danny Elsen: camera en art direction.
Er zijn 43 films en 1 serie gevonden.

Marie Antoinette

2022 | Drama, Biografie

Frankrijk 2022. Drama van Deborah Davis. Met o.a. Emilia Schüle, Louis Cunningham, Jack Archer, Jasmine Blackborow en Marthe Keller.

BBC-serie over Marie-Antoinette (1755-1793), de laatste koningin van Frankrijk voordat de Franse Revolutie een einde maakte aan de monarchie. De serie is geschreven door Deborah Davis, die we nog kennen als regisseur van The Favourite (2018) over koningin Anna (1665-1714), en vertelt het levensverhaal van de ‘ongelooflijk moderne en avant-gardistische koningin’ Marie-Antoinette die op haar veertiende Oostenrijk verliet om met de dauphin van Frankrijk te trouwen. De slotscène laat zich raden.

10 Songs for Charity

2021 | Musical, Drama

Nederland​/​​België​/​​Nigeria 2021. Musical van Karin Junger. Met o.a. Ijeoma Grace Agu, Jeroen Perceval, Sam Louwyck, Omoteniola Famodimu en Morganna Love.

De strijdbare Charity vertrekt met haar jongere tienerzus Happy vanuit een sloppenwijk in Lagos, Nigeria, naar België, in de hoop op een beter leven. ‘Ik wil je kleine bruine neukmachine zijn,’ zingt Charity in deze musical uitdagend, en is bereid om een jaar lang acht mannen per dag in een illegaal bordeel te bedienen. Happy daarentegen wil naar school. Hoe hun dromen botsen op de realiteit maakt regisseur Junger duidelijk door het romantisch-surrealisme in de film af te zetten tegen een sociaal-realistisch decor. Een trotse, kleurrijke aanklacht met een vleugje voodoo.

Mijn vader is een vliegtuig

2021 | Drama

Nederland 2021. Drama van Antoinette Beumer. Met o.a. Elise Schaap, Pierre Bokma, Maarten Heijmans, Stefan Rokebrand en Hannah Hoekstra.

Wanneer haar moeder plotseling overlijdt slaan bij de geslaagde veertiger Eva de stoppen door. Verdrongen herinneringen uit haar jeugd – waarin de kleine Eva bang was voor haar onberekenbare, psychotische vader – komen weer naar boven en Eva raakt de grip op de werkelijkheid kwijt. Haar grote angst is dat ze haar vader achternagaat, die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting zit. Sterk spel van Schaap als Eva en Bokma als haar nog steeds gevaarlijke vader, maar ook een soms wat al te nadrukkelijk scenario, dat nota bene gebaseerd is op Beumers eigen, gelijknamige en semi-autobiografische roman uit 2017. Openingsfilm van NFF2021.

Niet schieten

2018 | Drama

België 2018. Drama van Stijn Coninx. Met o.a. Jan Decleir, Viviane de Muynck, Jonas van Geel, Mo Bakker en Kes Bakker.

In de jaren tachtig pleegde de Bende van Nijvel een aantal schokkende overvallen op Belgische supermarkten. In het onderzoek naar de zaak lieten politie en justitie grote steken vallen. David Van de Steen, wiens ouders en zusje bij een overval omkwamen, schreef er een boek over, dat door Stijn Coninx (Daens, Marina) werd bewerkt tot dit in België erg succesvolle drama. De onthutsende geschiedenis wordt conventioneel maar met voelbare woede verteld vanuit het perspectief van grootvader Albert (een uitstekende Decleir), die de jonge David in huis neemt en zich vastbijt in de zaak.

De premier

2016 | Thriller, Actiefilm

België 2016. Thriller van Erik Van Looy. Met o.a. Koen De Bouw, Tine Reymer, Adam Godley, Saskia Reeves en Charlotte Vandermeersch.

Actiethriller naar Amerikaans voorbeeld van De zaak Alzheimer-regisseur Erik Van Looy. Op de dag dat de Amerikaanse president Brussel bezoekt, gijzelen terroristen de vrouw en kinderen van de Belgische premier om hem zo te dwingen zijn hoge bezoek om te leggen. Van Looy zet hoog in en start veelbelovend met een surrealistische koortsdroom. Maar het vervolg bestaat vooral uit groteske genre-clichés — wrede psychopaat-schurken, flauwe oneliners en gratuit ingestoken plotwendingen — die de onwaarschijnlijke opzet reduceren tot een Mega Mindy-avontuur voor volwassenen.

Layla M.

2016 | Drama

Nederland 2016. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Nora El Koussour, Ilias Addab, Hassan Akkouch, Karl Ferlin en Mohammed Azaay.

De Amsterdamse tiener Layla (sterk gespeeld door nieuwkomer El Koussour) voelt zich onbegrepen. Niet alleen thuis, maar ook op school en langs het voetbalveld (waar de scheids steevast 'verkeerde beslissingen' neemt en zo haar broer benadeelt). Alleen een groep strenggelovige moslims lijkt haar te begrijpen. En dan vooral die leuke Abdel (Addab). Intelligent, onbevooroordeeld en vooral levensecht portret van een radicaliserende tiener. De Layla van regisseur De Jong en scenarioschrijver Jan Eilander is levenslustig en irritant, gevat en kortzichtig. Net als de meeste pubers. Maar wel een stuk gevaarlijker.

J. Kessels

2015 | Drama, Komedie

Nederland 2015. Drama van Erik de Bruyn. Met o.a. Fedja van Huêt, Frank Lammers, Ruben van der Meer, Erik de Bruyn en Romi van Renterghem.

Vijftien jaar na Wilde mossels werken regisseur De Bruyn en acteurs Van Huêt en Lammers weer samen in deze mengelmoes van roadmovie, western, boekverfilming, komedie, thriller en coming-of-age-drama. Gebaseerd op een boek van P.F. Thomése, over alter ego Franske (Van Huêt) en diens goede vriend Jezus Kessels (Lammers). Samen gaan ze in Kessels' Plymouth Gold Duster naar de rosse buurt in Hamburg, op zoek naar een verdwenen zakenman. Of zijn het allemaal maar fantasieën van Franske? Vaak plat en flauw (vooral Franskes obsessie met jeugdliefde BB), maar ook prettig anarchistisch en soms erg grappig.

Schone handen

2015 | Thriller, Misdaad

Nederland 2015. Thriller van Tjebbo Penning. Met o.a. Thekla Reuten, Jeroen van Koningsbrugge, Cees Geel, Angela Schijf en Teun Kuilboer.

Sylvia (Reuten) heeft twee kinderen en is getrouwd met ­Eddie (Van Koningsbrugge), een ­goedlachse goochemerd die in de drugshandel zit. Wanneer zijn penozecarrière steeds meer het gezinsleven binnensijpelt, zorgt dat voor hoogoplopende spanningen tussen hem en Sylvia. Hoewel de film richting het einde erg voorspelbaar wordt en we dit verhaal in verschillende gedaanten al vele malen eerder hebben gezien, is Schone handen (naar het gelijknamige boek van René Appel) door degelijk acteerwerk, een goede opbouw en een prettige soundtrack toch een vermakelijke thriller.

Lilet Never Happened

2012 | Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2012. Drama van Jacco Groen. Met o.a. Sandy Talag, Johanna ter Steege, Timothy Mabalot en John Arcilla.

Lilet was een twaalfjarige prostituee die documentairemaker Groen (Meiden van de Keileweg) ontmoette in een psychiatrische inrichting in Manilla. Toen hij een documentaire aan haar wilde wijden, bleek ze verdwenen, dus werd het een speelfilm, waar veel tijd, energie en eigen geld in zijn gestoken. De oprechte verontwaardiging is voelbaar en het navrante verhaal is laagdrempelig, kleurrijk en dynamisch verfilmd. Maar ook, helaas, met veel dramatische clichés, uitleggerige dialogen en een vermoeiend dichtgesmeerde soundtrack. Als bewustwordingspamflet best effectief, als cinema ondermaats.

Jackie

2012 | Komedie, Drama

Nederland 2012. Komedie van Antoinette Beumer. Met o.a. Carice van Houten, Jelka van Houten, Holly Hunter, Jeroen Spitzenberger en Elise Schaap.

Antoinette Beumers goedgehumeurde Amerikaanse roadmovie met Carice en Jelka van Houten is het verhaal van twee Nederlandse zussen, de een te meegaand, de ander te opstandig, die hun verloren gewaande Amerikaanse moeder opzoeken en daarna gedrieën in een gammele camper over Amerikaanse B-wegen trekken. Jackie wil vooral een luchtige roadmovie voor een groot publiek zijn en in die opzet is de film geslaagd, ook al lijkt die een herhaling van scènes uit een half dozijn eerdere films.

Tot altijd

2012 | Drama

België 2012. Drama van Nic Balthazar. Met o.a. Koen De Graeve, Geert Van Rampelberg, Lotte Pinoy, Eva van der Gucht en Iwein Segers.

Verfilming van de strijd die de Vlaamse politicus en MS-patiënt Mario Verstraete voerde voor het recht op euthanasie, dat in België in 2002 wettelijk werd geregeld. Verstraete was vervolgens op veertigjarige leeftijd de eerste die van dat recht gebruik maakte. Net als in de Nederlandse euthanasiefilm Simon speelt morbide humor een belangrijke rol in Tot altijd. Jammer genoeg wil regisseur/scenarist Balthazar te veel kwijt in zijn film: over vriendschap, liefde, de ziekte en euthanasie. Dat gaat ten koste van de diepgang van de personages.

Kinshasa Kids

2012 | Drama

België 2012. Drama van Marc-Henri Wajnberg.

Een filmcrew volgt een groep kinderen in de straten van Kinshassa.

Dead Man Talking

2012 | Drama

België​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk 2012. Drama van Patrick Ridremont. Met o.a. Patrick Ridremont, François Berléand, Virginie Efira, Jean-Luc Couchard en Christian Marin.

Met dit, eufemistisch uitgedrukt, ongewone lijdensverhaal ambieert regisseur-coscenarist-hoofdrolspeler Ridremont waaghalzig een mengeling van zwarte komedie, drama en sociopolitieke satire. Waarin crimineel William Lamers, laatste bewoner van een verlaten gevangenis in een fantasieland, zijn executie uitstelt middels de laatste hem toegestane wens: het recht om zich nog één keer uit te spreken. De wet vermeldt nergens een tijdslimiet, dus praat de Jezusfiguur Lamers gewoon dagenlang door, met justitiehoofdpijn en mediacircus als gevolg. Of Ridremonts originele maar uitgerekte grap op alle niveaus werkt, is aan de kijker. Meerdere publieksprijzen op festivals.

Quixote's Island

2011 | Drama, Fantasy

België 2011. Drama van Didier Volckaert. Met o.a. Tiemen Van Haver, Jeroen Willems en Annick Christiaens.

De zestienjarige San (Van Haver) heeft het moeilijk: moeder overleden, geen vrienden en een drukbezette vader. In zijn fantasie verzint hij een manier om de stoere Isabelle (Kuppens) voor zich te winnen, en krijgt daarbij hulp van de historische avonturier Don Quichot. Prima cast kan niet verhelpen dat dit dromerige drama, de eerste lange speelfilm van scenarist-regisseur Volckaert, uiteindelijk niet helemaal overtuigt. Jeroen Willems heeft evengoed een mooie dubbelrol als de vader die geen grip krijgt op zijn zoon én als Cervantes' dolende ridder.

Loft

2010 | Thriller, Mysterie

Nederland 2010. Thriller van Antoinette Beumer. Met o.a. Barry Atsma, Kim van Kooten, Fedja van Huêt, Anna Drijver en Jeroen van Koningsbrugge.

Vlaamse films deden het magertjes in Nederland en vice versa. Vandaar dat de Vlaamse filmmaker Erik Van Looy in Nederland op zoek ging naar een regisseur die zijn ongekende kaskraker Loft (2008) kon kopiëren op Nederlandse bodem. Het werd Beumer met Amsterdam-Noord als strijdtoneel van vijf getrouwde vrienden die een appartement delen voor buitenechtelijke avonturen. En net als in de Vlaamse versie zet de vondst van een dode minnares de vriendschappen onder zware druk. Van Looy maakte nog een derde, Amerikaanse, versie die in 2014 in Gent in première ging.

First Mission

2010 | Drama

Nederland​/​​Argentinië 2010. Drama van Boris Paval Conen. Met o.a. Anniek Pheifer, Tygo Gernandt, Mark Rietman, Leonardo Ramírez en Michiel Huisman.

Omdat haar leven in Nederland op de klippen is gelopen gaat Marina (Pheifer) voor Artsen Zonder Grenzen naar een Zuid-Amerikaans land, waar ze uitstekend werk verricht onder de van medische zorg verstoken bevolking. Maar de stress van het werk in een door geweld geteisterd gebied eist zijn tol. Gelukkig heeft ze haar collega's, onder wie de leuke veldwerker Barry (Gernandt). Gedeeltelijk gefinancierd voor het goede doel door de Postcodeloterij, wat de nodige bemoeienis bij het scenario meebracht. Al met al een nogal warrige en uitleggerige film.

Les Barons

2009 | Komedie

België​/​​Frankrijk 2009. Komedie van Nabil Ben Yadir. Met o.a. Nader Boussandel, Mourade Zeguendi, Jan Decleir, Julien Courbey en Salah Eddine Benmoussa.

De baronnen uit de titel zijn een drietal uitvreters uit de Noord-Afrikaanse gemeenschap in Molenbeek, een arme wijk van Brussel. Ze leven van een uitkering en doen er alles aan om zo min mogelijk te doen. Autodidact Yadir, zelf afkomstig uit de wijk, baseerde zijn komische scenario op eigen ervaringen. Met de nodige zelfspot schampt hij langs alle mogelijke clichés, van allochtonen in dure auto's (een groepsinvestering) tot onbereikbare zussen (vrienden met lang haar) en machteloze patres familias (oa Jan Decleir). De Belgische Shouf shouf habibi!

Ver van familie

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Marion Bloem. Met o.a. Terence Schreurs, Anneke Grönloh, Gepke Haakma, Joep van der Geest en Katja Schuurman.

Ver van familie, gesitueerd in 1986, schetst de lotgevallen van een enorme Indische familie in Nederland. Centraal staan de stokoude Grootmoeder Em (Grönloh) en haar kleindochter Barbie (Schreurs). Ze worden bijgestaan door zo ongeveer iedereen met ook maar een drupje Indisch bloed. Filmmaakster Bloem liep al jaren rond met het plan om een 'authentiek Indische film' te maken. Ze bewerkte haar roman tot scenario, produceerde, componeerde de liedjes, deed de casting en maakte zo bijna eigenhandig een onevenwichtige, veel te lange, maar charmante en bovenal volstrekt eigenzinnige familiekroniek.

Loft

2008 | Thriller

België 2008. Thriller van Erik Van Looy. Met o.a. Koen De Bouw, Flip Peeters, Matthias Schoenaerts en Bruno Vanden Broucke.

Vijf getrouwde Vlaamse vrienden delen een dakverdieping - de loft uit de titel - zodat ze discreet kunnen vreemdgaan, want ‘ze zien hun vrouwen graag, maar zijn op een ander ook niet kwaad'. Het drama verandert in een whodunit wanneer de vijf een lijk aantreffen in de loft. Opgedeeld in terugblikken, politieverhoren en scènes in de flat komt de aap langzaam uit de mouw. Pakkend werk dankzij onverwachte ontwikkelingen en de ijzige sfeer van muziek, gebouwen en dialogen. Best bezochte lokale film in Vlaanderen sinds Koko Flanel. In 2010 verscheen een Nederlandse versie!

Hoe overleef ik... mezelf?

2008 | Jeugdfilm, Drama, Familiefilm

Nederland 2008. Jeugdfilm van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Jolijn van de Wiel, Mees Peijnenburg, Jade Olieberg, Stefan de Walle en Pascal Tan.

De veertienjarige Rosa verhuist van Brabant naar Groningen om met haar moeder en halfbroertje bij haar nieuwe stiefvader te gaan wonen. Dat valt nog niet mee. Mooie jeugdfilm, gebaseerd op boeken van Francine Oomen. De makers verlegden wat accenten en brachten een paar wijzigingen aan. Aanvankelijk tot ongerustheid van Oomen, maar die ging overstag toen ze hoorde dat verwijzingen naar bijvoorbeeld boulimia niet zo geschikt waren voor het verwachte, soms jonge publiek. Het resultaat is pakkend én vrolijk, door de leuke animaties die door de film werden gevlochten.

Windkracht 10: Koksijde Rescue

2006 | Actiefilm

België 2006. Actiefilm van Hans Herbots. Met o.a. Kevin Janssens, Veerle Baetens, François Beukelaers, Koen De Bouw en Rik Symons.

In filmland Amerika leent het leger maar al te graag zijn stoere speeltjes uit aan filmmakers die bereid zijn de spullen in een fraai daglicht te stellen. Goed voor de aanwas van kanonnenvlees. Met de Vlaamse tv-serie Windkracht 10 werd het reddingswerk van de Belgische luchtmacht verheerlijkt, fraai verpakt in een 'zee soap' waarin dappere jonge mannen en dito vrouwen elkaar het hoofd en hart op hol brengen. De op zichzelf staande filmversie is een onderhoudende mix van kleddernatte wentelwiekactie, onvervalste romantiek en inspirerende heldenmoed. Leuk verbeeld door een enthousiaste cast tegen de achtergrond van de schuimende zee, de laatste woestenij van Noordwest-Europa.

Verlengd weekend

2005 | Komedie, Drama

België 2005. Komedie van Hans Herbots. Met o.a. Wouter Hendrickx, Koen De Bouw, Jan Decleir, Pierre de Clercq en Veerle Baetens.

Jos en Nico zijn onlangs hun werk kwijtgeraakt door de sluiting van hun fabriek. Ze besluiten om de slechte bedoelingen van de eigenaar aan te tonen door deze op een weekend te gijzelen.

Die Bluthochzeit

2005 | Drama

Duitsland​/​​België 2005. Drama van Dominique Deruddere. Met o.a. Armin Rohde, Uwe Ochsenknecht, Imogen Kogge, Hilde Van Mieghem en Nand Buyl.

In het landelijke Duitse Westfalen gedraaide adaptatie van het stripalbum Lune de guerre door stertekenaar Hermann en topscenarist Jean Van Hamme. Daarin loopt een huwelijksfeest volledig uit het roer. Hoofdverantwoordelijke voor het pandemonium is de akelige pater familias Hermann (jawel), met diabolische goesting vertolkt door Rohde. Hotelier/restaurateur Franz (Ochsenknecht) krijgt het met de psychoot aan de stok. De immer energieke sympaticus Deruddere verruilde de oorspronkelijke grimmigheid voor zwarte komedie: op veilige afstand is de kijker getuige van een chaosdag met een feestslinger van al dan niet beschonken karikaturen.

Buitenspel

2005 | Drama

België 2005. Drama van Jan Verheyen. Met o.a. Ilya Van Malderghem, Filip Peeters en Joke Devynck.

Gilles (Van Malderghem) is een getalenteerd twaalfjarig Vlaams voetballertje dat genoeg heeft van de sport nadat zijn voetbalgekke vader overlijdt. Maar pa blijft na de dood aanwezig en drijft zoonlief gedecideerd richting De Rode Duivels. Buitenspel is voldoende origineel voor de jeugd en trakteert de oudere kijker op verwijzingen naar Homerus' Ilias, zoals onder meer de kwetsbare hiel van (A)Gilles, helende zalfjes en de veerpont naar het dodenrijk. Buitenspel scoort bovendien met fris spel, kleurgebruik en camerawerk. Geschoten op locatie in onder andere Kortrijk, Sint-Niklaas en Dendermonde.

eLLektra

2004 | Drama

België 2004. Drama van Rudolf Mestdagh. Met o.a. Sam Bogaerts, Marie Bos, Tom de Hoog, Ellen ten Damme en Serge-Henri Valcke.

Vlaams drama waarin verschillende verhaallijnen samenkomen. De personages hebben met elkaar gemeen dat ze iets belangrijks verliezen: een moeder raakt haar kind kwijt, een pianiste komt met haar vingers tussen het autoportier, bij een actrice wordt het punt van de tong afgeknipt, een dj wordt doof. Ambitieuze opzet mislukt omdat er te veel verhalen in één film moeten worden verteld, en daardoor niet meer dan snel geschetste clichés blijven.

De zaak Alzheimer

2003 | Thriller, Actiefilm, Misdaad

België​/​​Nederland 2003. Thriller van Erik Van Looy. Met o.a. Jan Decleir, Koen De Bouw, Werner De Smedt, Jo De Meyere en Laurien Van den Broeck.

Een spannende policier moest De zaak Alzheimer worden, en dat lukte glansrijk. De Belgische regisseur Van Looy vond het daarnaast van 'slechte smaak' getuigen om aan de actualiteit in België voorbij te gaan, en liet daarom de roman van Jef Geeraerts raken met de moord op politicus André Cools en de pedofilie-affaire Dutroux. De formidabel spelende, hier met strak achterovergekamd haar op Derrick gelijkende Decleir, speelt huurmoordenaar Angelo Ledda. Hij worstelt met geheugenverlies en weigert een tienermeisje om te leggen. Als de opdrachtgevers haar toch laten vermoorden, gaat Ledda op wraaktocht, wat de achteroplopende politie wel uitkomt.

Oesters van Nam Kee

2002 | Romantisch drama

Nederland​/​​Duitsland 2002. Romantisch drama van Pollo de Pimentel. Met o.a. Egbert Jan Weeber, Katja Schuurman, Johnny de Mol, Mohammed Chaara en Edwin Jonker.

‘Ik begreep dat een bepaalde periode in mijn leven afgesloten werd, daar en toen. Voorgoed.’ Het zijn de – alom herkenbare – liefdesverdriet-woorden van 18-jarig Amsterdams crimineeltje Berry, opgepend door bestsellerauteur Kees van Beijnum. Tiener Berry heeft het over de periode met Thera, zijn een stuk oudere ‘wiebeldanseres’, die hem met duizelingwekkende vaart van bed naar gevangenis drijft. Acteurs Egbert Jan Weeber en Katja Schuurman, toen 20 en 27, speelden de personages met bezielde overtuiging. Puik werk, dankzij hun inzet en dankzij de frisse cameravoering en regie.

Woat et aule es

1999 |

Nederland 1999. Duco Tellegen.

‘Ik begreep dat een bepaalde periode in mijn leven afgesloten werd, daar en toen. Voorgoed.’ Het zijn de – alom herkenbare – liefdesverdriet-woorden van 18-jarig Amsterdams crimineeltje Berry, opgepend door bestsellerauteur Kees van Beijnum. Tiener Berry heeft het over de periode met Thera, zijn een stuk oudere ‘wiebeldanseres’, die hem met duizelingwekkende vaart van bed naar gevangenis drijft. Acteurs Egbert Jan Weeber en Katja Schuurman, toen 20 en 27, speelden de personages met bezielde overtuiging. Puik werk, dankzij hun inzet en dankzij de frisse cameravoering en regie.

Temmink: The Ultimate Fight

1998 | Actiefilm, Drama

Nederland 1998. Actiefilm van Boris Paval Conen. Met o.a. Jack Wouterse, Jacob Derwig, Herman Gilis, Will van Kralingen en Joe Montana.

Temmink (Wouterse) heeft wat moeite zijn agressie te beheersen. Als hij op klaarlichte dag een jogger doodslaat kan hij kiezen tussen gevangenschap of meedoen in door de staat georganiseerde kooigevechten. Temmink wil eigenlijk gewoon vriendschap en liefde, of seks, maar zijn oerkracht maakt hem tot een topper in de arena. Moedige poging om nu eens een Nederlandse vechtfilm te maken, met een prima rol voor Wouterse als bruut tegen wil en dank, en een curieuze voor Gillis als Vlaamstalige martial-arts goeroe.

Le nain rouge

1998 | Komedie

Frankrijk​/​​België 1998. Komedie van Yvan Le Moine. Met o.a. Jean-Yves Thual, Anita Ekberg, Carlo Colombaioni, Dyna Gauzy en Michel Peyrelon.

Temmink (Wouterse) heeft wat moeite zijn agressie te beheersen. Als hij op klaarlichte dag een jogger doodslaat kan hij kiezen tussen gevangenschap of meedoen in door de staat georganiseerde kooigevechten. Temmink wil eigenlijk gewoon vriendschap en liefde, of seks, maar zijn oerkracht maakt hem tot een topper in de arena. Moedige poging om nu eens een Nederlandse vechtfilm te maken, met een prima rol voor Wouterse als bruut tegen wil en dank, en een curieuze voor Gillis als Vlaamstalige martial-arts goeroe.

De feniks

1998 |

België​/​​Nederland 1998. Jacco Groen. Met o.a. Leen van der Eijken en Chris van den Durpel.

Temmink (Wouterse) heeft wat moeite zijn agressie te beheersen. Als hij op klaarlichte dag een jogger doodslaat kan hij kiezen tussen gevangenschap of meedoen in door de staat georganiseerde kooigevechten. Temmink wil eigenlijk gewoon vriendschap en liefde, of seks, maar zijn oerkracht maakt hem tot een topper in de arena. Moedige poging om nu eens een Nederlandse vechtfilm te maken, met een prima rol voor Wouterse als bruut tegen wil en dank, en een curieuze voor Gillis als Vlaamstalige martial-arts goeroe.

Blazen tot honderd

1998 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland​/​​België 1998. Jeugdfilm van Peter van Wijk. Met o.a. Olivier Tuinier, Marie Vinck, Herbert Flack, Dora van der Groen en Wouter ten Pas.

In de beginsequentie van Blazen tot honderd wordt meteen de zware toon gezet. De twaalfjarige Maurits (Tuinier) wordt door zijn onbeholpen pa (Flack) gedwongen om zijn dode moeder te gaan bekijken die in de schuur ligt opgebaard. Uit woede en frustratie geeft Maurits het glazen kistdeksel een kopstoot. Een treffende gebeurtenis, maar helaas is de rest van de film, gevat in vier seizoenen, bijna volledig gewijd aan hetzelfde onbegrip van Maurits ten aanzien van de dood. Tussendoor duikt af en toe een meisje (Marie Vinck) het beeld in dat Maurits helpt met verwerken. Goed spel van Tuinier (Het zakmes).

Toen Tom hoorde dat hij dood was

1997 |

Nederland 1997. Jacco Groen. Met o.a. Dick van der Tooren, Jaap Hoogstra, George van Houts en Ed Bauwer.

In de beginsequentie van Blazen tot honderd wordt meteen de zware toon gezet. De twaalfjarige Maurits (Tuinier) wordt door zijn onbeholpen pa (Flack) gedwongen om zijn dode moeder te gaan bekijken die in de schuur ligt opgebaard. Uit woede en frustratie geeft Maurits het glazen kistdeksel een kopstoot. Een treffende gebeurtenis, maar helaas is de rest van de film, gevat in vier seizoenen, bijna volledig gewijd aan hetzelfde onbegrip van Maurits ten aanzien van de dood. Tussendoor duikt af en toe een meisje (Marie Vinck) het beeld in dat Maurits helpt met verwerken. Goed spel van Tuinier (Het zakmes).

Oktobernacht

1997 | Drama

België 1997. Drama van Danny Deprez en Jean-Claude van Rijckeghem. Met o.a. Matthias Sercu, Gert Portael, Jelle Vandersteene en Piet Balfoort.

In de beginsequentie van Blazen tot honderd wordt meteen de zware toon gezet. De twaalfjarige Maurits (Tuinier) wordt door zijn onbeholpen pa (Flack) gedwongen om zijn dode moeder te gaan bekijken die in de schuur ligt opgebaard. Uit woede en frustratie geeft Maurits het glazen kistdeksel een kopstoot. Een treffende gebeurtenis, maar helaas is de rest van de film, gevat in vier seizoenen, bijna volledig gewijd aan hetzelfde onbegrip van Maurits ten aanzien van de dood. Tussendoor duikt af en toe een meisje (Marie Vinck) het beeld in dat Maurits helpt met verwerken. Goed spel van Tuinier (Het zakmes).

Omelette à la Flamande

1996 | Sciencefiction, Korte film

België 1996. Sciencefiction van Hans Herbots. Met o.a. Jenny Tanghe, Eric van der Donk, Dimitri Leue en Hubert Damen.

In de beginsequentie van Blazen tot honderd wordt meteen de zware toon gezet. De twaalfjarige Maurits (Tuinier) wordt door zijn onbeholpen pa (Flack) gedwongen om zijn dode moeder te gaan bekijken die in de schuur ligt opgebaard. Uit woede en frustratie geeft Maurits het glazen kistdeksel een kopstoot. Een treffende gebeurtenis, maar helaas is de rest van de film, gevat in vier seizoenen, bijna volledig gewijd aan hetzelfde onbegrip van Maurits ten aanzien van de dood. Tussendoor duikt af en toe een meisje (Marie Vinck) het beeld in dat Maurits helpt met verwerken. Goed spel van Tuinier (Het zakmes).

Elixir d'Anvers

1996 | Korte film

België​/​​Nederland 1996. Korte film van Robbe De Hert, Boris Paval Conen, Nathalie Deklerck, Tom Van Overberghe en Wim Symoens. Met o.a. Dré Steemans, Eugène Bervoets, Paul-Emile Van Royen, Luc D'Heu en Wouter Steenbergen.

Elixir d'Anvers brengt in zes bedrijven de bewogen geschiedenis van een stad aan een rivier in beeld

Een roos uit Afrika

1996 | Drama

Nederland 1996. Drama van Amir Razi. Met o.a. Irma Hartog, Elvira Out, Karin Meerman, Thyrza Ravesteijn en Yuklin Ahue.

Op een voormalig cruiseschip worden asielzoekers uit alle windstreken opgevangen. Een van hen is een Somalische jongetje dat ervan overtuigd is dat zijn - omgekomen - ouders in de hutkoffer van zijn tante zitten. Ook leert hij een Nederlands meisje kennen. De film werd op het tv-film festival van Barcelona onderscheiden als beste fictieproductie voor kinderen en Hervé Malombo werd uitgeroepen tot beste acteur. Razi kreeg bovendien de 'special humanitarian award' van de VN uitgereikt. (VM/VPRO Gids)

Bacchus - Deel 1

1996 | Documentaire

Nederland 1996. Documentaire van Jacco Groen en Roy Dames.

Op een voormalig cruiseschip worden asielzoekers uit alle windstreken opgevangen. Een van hen is een Somalische jongetje dat ervan overtuigd is dat zijn - omgekomen - ouders in de hutkoffer van zijn tante zitten. Ook leert hij een Nederlands meisje kennen. De film werd op het tv-film festival van Barcelona onderscheiden als beste fictieproductie voor kinderen en Hervé Malombo werd uitgeroepen tot beste acteur. Razi kreeg bovendien de 'special humanitarian award' van de VN uitgereikt. (VM/VPRO Gids)

Face

1995 |

Nederland 1995. Boris Paval Conen. Met o.a. Brenda Bertin, Ruth England, Luk d' Heu, Duro Tomatoo en Romijn Conen.

Op een voormalig cruiseschip worden asielzoekers uit alle windstreken opgevangen. Een van hen is een Somalische jongetje dat ervan overtuigd is dat zijn - omgekomen - ouders in de hutkoffer van zijn tante zitten. Ook leert hij een Nederlands meisje kennen. De film werd op het tv-film festival van Barcelona onderscheiden als beste fictieproductie voor kinderen en Hervé Malombo werd uitgeroepen tot beste acteur. Razi kreeg bovendien de 'special humanitarian award' van de VN uitgereikt. (VM/VPRO Gids)

Aafje Heynis, stem van de ziel

1995 | Documentaire

Nederland 1995. Documentaire van Camiel Paul Verbunt en Inge le Cointre.

Op een voormalig cruiseschip worden asielzoekers uit alle windstreken opgevangen. Een van hen is een Somalische jongetje dat ervan overtuigd is dat zijn - omgekomen - ouders in de hutkoffer van zijn tante zitten. Ook leert hij een Nederlands meisje kennen. De film werd op het tv-film festival van Barcelona onderscheiden als beste fictieproductie voor kinderen en Hervé Malombo werd uitgeroepen tot beste acteur. Razi kreeg bovendien de 'special humanitarian award' van de VN uitgereikt. (VM/VPRO Gids)

Solina

1994 |

Nederland 1994. Jacco Groen.

Op een voormalig cruiseschip worden asielzoekers uit alle windstreken opgevangen. Een van hen is een Somalische jongetje dat ervan overtuigd is dat zijn - omgekomen - ouders in de hutkoffer van zijn tante zitten. Ook leert hij een Nederlands meisje kennen. De film werd op het tv-film festival van Barcelona onderscheiden als beste fictieproductie voor kinderen en Hervé Malombo werd uitgeroepen tot beste acteur. Razi kreeg bovendien de 'special humanitarian award' van de VN uitgereikt. (VM/VPRO Gids)

OUF!

1994 |

1994. Rudolf Mestdagh.

Op een voormalig cruiseschip worden asielzoekers uit alle windstreken opgevangen. Een van hen is een Somalische jongetje dat ervan overtuigd is dat zijn - omgekomen - ouders in de hutkoffer van zijn tante zitten. Ook leert hij een Nederlands meisje kennen. De film werd op het tv-film festival van Barcelona onderscheiden als beste fictieproductie voor kinderen en Hervé Malombo werd uitgeroepen tot beste acteur. Razi kreeg bovendien de 'special humanitarian award' van de VN uitgereikt. (VM/VPRO Gids)

Lespeki Mama

1994 |

Nederland 1994. Francis Vrij.

Op een voormalig cruiseschip worden asielzoekers uit alle windstreken opgevangen. Een van hen is een Somalische jongetje dat ervan overtuigd is dat zijn - omgekomen - ouders in de hutkoffer van zijn tante zitten. Ook leert hij een Nederlands meisje kennen. De film werd op het tv-film festival van Barcelona onderscheiden als beste fictieproductie voor kinderen en Hervé Malombo werd uitgeroepen tot beste acteur. Razi kreeg bovendien de 'special humanitarian award' van de VN uitgereikt. (VM/VPRO Gids)

Ik ben Jantje

1994 |

Nederland 1994. Roy Dames.

Op een voormalig cruiseschip worden asielzoekers uit alle windstreken opgevangen. Een van hen is een Somalische jongetje dat ervan overtuigd is dat zijn - omgekomen - ouders in de hutkoffer van zijn tante zitten. Ook leert hij een Nederlands meisje kennen. De film werd op het tv-film festival van Barcelona onderscheiden als beste fictieproductie voor kinderen en Hervé Malombo werd uitgeroepen tot beste acteur. Razi kreeg bovendien de 'special humanitarian award' van de VN uitgereikt. (VM/VPRO Gids)