Alf Kjellin: regie en cast.
Er zijn 22 films gevonden.

Life, Liberty and Pursuit on the Planet of the Apes

1981 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1981. Sciencefiction van Arnold Laven en Alf Kjellin. Met o.a. Ron Harper, James Naughton en Roddy McDowall.

Long Way Home

1979 | Western, Misdaad

Verenigde Staten 1979. Western van Alf Kjellin. Met o.a. Glenn Ford, Julie Harris, Elizabeth Cheshire, Lance Kerwin en David Carradine.

Ramey Holvak (Kerwin) en zijn neef worden gefascineerd door de geketende gevangenen die in de buurt aan de weg werken. Uiteindelijk helpen ze Craw Dentley (Carradine) ontsnappen. Eens vrij verbergt hij zich op de ranch van Ramey`s vader Tom (Ford), een dominee. Deze verleent hem onderdak, denkende dat het een gewone zwerver is. Craw helpt Tom en diens echtgenote Elizabeth (Harris) met het zware werk op de farm en wordt al vlug aanvaard door de familie. Ze beseffen niet dat hij, samen met een andere ontsnapte, het plan heeft opgevat de bank van het stadje te beroven. Routine western waarin de auto's de paarden reeds vervangen hebben. Carradine is een niet onaardige slechte, die zich op het einde op voorspelbare wijze laat pakken. Niets nieuws onder de zon, wel leuk gemaakt. Richard Fielder schreef het scenario en William Mendenhall tekende voor de fotografie. Gemaakt in 1975, maar eerst vier jaar later op tv gebracht.

How The West Was Won III

1979 | Western

Verenigde Staten 1979. Western van Vincent McEveety, Joseph Pevney, Barry Crane en Alf Kjellin. Met o.a. James Arness, Fionnula Flanagan, Bruce Boxleitner, Kathryn Holcomb en William Kirby Cullen.

Mini-serie in elf delen. Elf volwaardige tv-films, samen een serie vormend. De Macahans zijn nu herenigd maar voortdurend verstoort er wel iets de rust. Ieder van de gezinsleden krijgt daarbij zijn portie. Een uiterst realistische westernserie die nu alleen meer regisseurs kende, omdat diverse verhalen zich rond een bepaald lid van de familie afspelen en alle hoofdrolspelers daarom niet tegelijk nodig waren. Het was een perfect einde van een grote westernserie. Arness - daarvoor twintig jaar lang Marshal Matt Dillon in GUNSMOKE - was fantastisch in de rol van Zeb Macahan, Boxleitner was soms wat oppervlakkig en veel sympathie ging uit naar de jonge Cullen.

Columbo: Negative Reaction

1974 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Mysterie van Alf Kjellin. Met o.a. Peter Falk, Dick Van Dyke, Antoinette Bower, Don Gordon en Joanna Cameron.

Komediespeler Van Dyke is in deze aflevering met de eeuwige speurder de succesvolle fotograaf Paul Galesko, die zucht onder het kwellende juk van zijn dominante vrouw Bower. Het maakt hem bijna waanzinnig en hij ziet nog maar [KA1]e[KA1]en uitweg: zich van haar definitief te ontdoen. Hij bedenkt een duivels plan. Hij neemt ex-bajes klant Alvin Deshler (Gordon) in dienst als assistent. Hij stuurt het erop aan dat deze zijn vrouw gaat ontvoeren en zij komt daarbij om. Twee vliegen in [KA1]e[KA1]en klap: slachtoffer en dader, terwijl de echte kwade genius vrijuit gaat. Mis, want Lt. Columbo (Falk) doet het onderzoek en dan gaat zelfs het meest perfecte plan uiteindelijk de mist in -daar komt Paul Galesko tot zijn schande wel achter.

Columbo: Mind Over Mayhem

1974 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Mysterie van Alf Kjellin. Met o.a. Peter Falk, José Ferrer, Lew Ayres, Robert Walker en Jessica Walter.

Een Columbo-aflevering, die in het geleerde wereldje van onderzoek en techniek speelt. Een jonge vorser (Walker) staat op het punt genomineerd te worden voor de titel `Wetenschapper van het Jaar`, maar een oude, jaloerse geleerde (Ayres) meent te kunnen aantonen, dat diens revolutionaire theorie in werkelijkheid op plagiaat berust. De vader van de jonge wetenschapper, een gerespecteerd fysicus (veteraan Ferrer), kan niet toelaten dat de carri[KA2]ere van zijn pupil wordt geru[KA3]ineerd door een naijverige collega. Die wordt dan ook tijdig dood aangetroffen. Lt. Columbo (Falk) laat zich echter niet misleiden over wat knappe koppen bedacht hebben aan vermeende doodsoorzaken en z.g. waterdichte alibi's. Een aardig tv-filmpje dat fors gesteund wordt door oudgedienden die in Hollywood hun sporen verdiend hebben.

The Girls of Huntington House

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Alf Kjellin. Met o.a. Shirley Jones, Mercedes McCambridge, Sissy Spacek, William Windom en Pamela Sue Martin.

Zwak melodrama dat zich afspeelt op een school voor ongetrouwde moeders. Een vrijgezelle lerares voelt zich steeds nauwer betrokken bij de problemen van haar leerlingen. Gezien vanuit het perspectief van een kind, maar de slappe dialoog en de anticlimax zullen ertoe bijdragen, dat je de film snel vergeet.

Deadly Dream

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Alf Kjellin. Met o.a. Lloyd Bridges, Janet Leigh, Leif Ericson, Carl Betz en Don Stroud.

Armetierig onderzoek naar droom contra realiteitsvraagstuk. Een man heeft een terugkerende episodische droom waarin vreemde mannen die tot een 'tribunaal' behoren achter hem aanzitten. Bekwame rollen maar scenario en regie zijn de echte nachtmerrie.

The McMasters

1970 | Western

Verenigde Staten 1970. Western van Alf Kjellin. Met o.a. Burl Ives, Brock Peters, David Carradine, Nancy Kwan en Jack Palance.

Een nogal grimmig drama over racisme en geweld dat in hevigheid toeneemt als een zwarte Noordelijke soldaat (Peters) naar de ranch van zijn voormalige meester (Ives) terugkeert en mede-eigenaar van het landgoed wordt. De twee filmlengten van 89m en 97m verraden dat er ook twee einden zijn: de slechteriken (onder leiding van Palance) die het gaan winnen, of de goede jongens wier haan victorie kraait. Beide versies waren in de bioscopen te zien. Ook bekend als THE BLOOD CROWD en THE MCMASTERS... TOUGHER THAN THE WEST ITSELF!

The Midas Run

1969 | Thriller

Verenigde Staten 1969. Thriller van Alf Kjellin. Met o.a. Fred Astaire, Cesar Romero, Richard Crenna, Anne Heywood en Ralph Richardson.

Een Britse geheim agent ontwerpt plannen voor een vermetele goudroof in deze clichématige actiefilm, verlevendigd door Astaires weergaloze aanwezigheid in de hoofdrol. Fred Astaire Jr. heeft een minuscuul rolletje als co-piloot van een vliegtuig. De film is ook bekend als A RUN ON GOLD.

Assault on a Queen

1966 | Misdaad, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Misdaad van Jack Donohue. Met o.a. Frank Sinatra, Virna Lisi, Tony Franciosa, Richard Conte en Reginald Denny.

Avonturierster Lisi en haar compagnons roepen de hulp in van ex-duikboot-kapitein Sinatra om hen te helpen bij het bergen van een gezonken Duitse onderzeeër, die ze ontdekten voor de kust van Florida. Het is hun bedoeling deze op te knappen en dan te gebruiken om het luxe cruiseschip 'Queen Mary' te overvallen. Niet erg overtuigende actiefilm die niet weet of hij de spannende of de humoristische toer op wil, maar in geen van beide aspecten geslaagd te noemen is. Het scenario van Rod Serling, naar een roman van Jack Finney, bevat wel geestige dialogen die lekker liggen in de mond van de uitstekende acteurs. De speciale effecten zijn allesbehalve opwindend. Fotografie van William Daniels. Een schitterende jazz-score van Duke Ellington.

Lek pȧ regnbȧgen

1958 | Drama

Zweden 1958. Drama van Lars-Eric Kjellgren. Met o.a. Mai Zetterling, Alf Kjellin, Birger Malmsten, Isa Quensel en Inga Landgré.

Een student rechten wordt verliefd op een sociaal werkster maar wil zich om het ongelukkig huwelijk van zijn ouders niet binden. De relaties met anderen pakken slecht uit, maar als ze zich hun gebondenheid realiseren is het te laat en gaat de vrouw in Amerika studeren. Deze typisch Zweedse, psychologische praatfilm - met een scenario van Vilgot Sjöman - mist zijn werking omdat de personages in de film niet alleen oud genoeg zijn om wijzer te wezen, maar ook omdat de acteurs hun veronderstelde leeftijd zichtbaar al jaren achter zich hebben.

The Juggler

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. Kirk Douglas, Milly Vitale, Paul Stewart en Alf Kjellin.

Een sentimentele vertelling over de joodse vluchteling Douglas die in Israël een nieuw leven moet opbouwen en zijn bitterheid over het concentratiekampleven moet overwinnen.

Ingen mans kvinna

1953 | Drama

Zweden 1953. Drama van Gardar Sahlberg. Met o.a. Ann Marie Gyllenspetz, Alf Kjellin, Birger Malmsten en Max von Sydow.

Een jong boerenechtpaar vertrekt naar Lapland waar de man zijn echtgenote het leven zuur maakt en gehaat wordt door de Lappen. Als hij bij een gevecht om het leven komt, moet zijn weduwe zich alleen staande zien te houden. De landschapsopnamen en het semi-documentair beeld van het leven van de Lappen winnen het qua interesse van de langademige streekroman.

The Iron Mistress

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Alan Ladd, Virginia Mayo, Joseph Calleia, Phyllis Kirk en Alf Kjellin.

Dit is een biografische film over het leven van Jim Bowie. Die maakte rond 1800 heel wat avonturen mee in de ruige Amerikaanse wildernis, waar Indianen vaak de baas waren. Het scenario van James Webb (naar een roman van Paul Wellman) maakt er soms een flauwe en vervelende liefdestoestand van. Ladd en diverse anderen draaien allemaal om Mayo heen, en dat is knap vervelend voor de rechtgeaarde westernfan. Wat overblijft is een aantal goede actiemomenten waar Douglas en zijn cameraman John Seitz zich in konden uitleven - en daar moet de kijker het dan maar mee doen.

My Six Convicts

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van Hugo Fregonese. Met o.a. Millard Mitchell, Gilbert Roland, John Beal, Marshall Thompson en Regis Toomey.

Deze ongewone komedie speelt in het gevangenismilieu; centraal staan zes gevangenen (uit de titel) die proberen de condities van het gevangenisleven draaglijk te maken, aangespoord door een psychiater.

Sȧnt händer inte här

1950 | Thriller

Zweden 1950. Thriller van Ingmar Bergman. Met o.a. Signe Hasso, Ulf Palme, Alf Kjellin, Gösta Cederlund en Yngve Nordwall.

Een Koude-oorlogthriller over een Zweedse spion voor de Sovjet-Unie, die in ruil voor politiek asiel geheimen aan Amerika wil doorverkopen en in Stockholm aan zijn op de hoogte gebrachte handlangers probeert te ontkomen. Deze onbekende en ongewone Bergman-film demonstreert een verrassende aanleg voor suspense en Hitchcock-waardige bravourescènes, maar tegelijkertijd zoveel ironische distantie ten opzichte van het genre en de doorzichtige intrige, dat het resultaat nu overkomt als een parodie. Bergman zelf wil niets meer van deze opdrachtfilm weten.

Sommarlek

1950 | Drama, Romantiek

Zweden 1950. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Alf Kjellin, Birger Malmsten, Annalisa Ericsson, Georg Fundquist en Renee Björling.

Een ballerina wordt tijdens haar vakantie op het platteland bij een oom verliefd op een student die aan het eind van de zomer omkomt bij een auto-ongeval. Een verliefde journalist en haar oom helpen haar om levensmoed te hervinden en door te gaan met dansen. Een voor Bergman (in de desbetreffende periode) ongewoon optimistische film, al blijft de tekening van sommige bijfiguren van uitzichtloze zwartheid. Opmerkelijke spelprestaties en schilderachtige schoonheid. Scenario van regisseur Bergman en Herbert Grevenius. Camerawerk van Gunnar Fischer. Ook bekend als ILLICIT INTERLUDE, SUMMER INTERLUDE en SUMMERPLAY.

Driver dagg faller regn

1948 | Drama

Zweden 1948. Drama van Gustav Edgren. Met o.a. Mai Zetterling, Alf Kjellin, Sten Lindgren, Ulf Palme en Inga Landgré.

Dochter van rijke boer wordt verliefd op zoon van oude rivaal van haar vader. Tegen vaders verzet in kiezen ze voor leven samen in armoe en ontbering. Dramatisch zwaar aangezette verfilming van platte-landsroman met goed spel in fraaie landschappen, maar zonder enige humor. Overvloedige en sentimentele muziek heeft bijna parodistisch effect.

Kvinna utan ansikte

1947 | Drama

Zweden 1947. Drama van Gustaf Molander. Met o.a. Alf Kjellin, Gunn Wållgren, Anita Björk, Stig Olin en Olof Winnerstrand.

Een man probeert een vriend na diens zelfmoordpoging over zijn depressie heen te helpen door met hem herinneringen op te halen. Als getrouwde student is hij verliefd geworden op een jonge vrouw die door een jeugdtrauma - ze is als kind verleid door de minnaar van haar moeder - zich niet aan hem kan binden en tenslotte definitief met hem breekt. De student keert terug naar gezin en burgerlijke conventies. Dit door Ingmar Bergman geschreven zwartgallig psychologisch drama krijgt door de bekwame regie van ervaren Molander meer overtuigingskracht dan zijn eigen films uit de jaren veertig.

Iris och löjtnantshjärtna

1946 | Drama, Romantiek

Zweden 1946. Drama van Alf Sjöberg. Met o.a. Mai Zetterling, Alf Kjellin, Holger Löwenadler, Margaretha Fahlén en Ȧke Claesson.

Een legerofficier is door zijn familie voorbestemd tot een rijk huwelijk, maar wordt verliefd op een dienstmeisje. Als hij verongelukt, blijkt ze zwanger en de familie probeert haar zg. liefdadig af te kopen, maar ze verkiest voor zichzelf en haar kind te blijven zorgen. Dit traditioneel drama van standsverschil kreeg - als vaker in Sjöbergs films - nu een verrassende, pre-feministische benadering die de jonge Zetterling geleidelijk aan naar een onafhankelijk zelfbewustzijn laat toegroeien.

Torment

1944 | Thriller

Zweden 1944. Thriller van Alf Sjoberg. Met o.a. Stig Jarrel, Alf Kjellin en Mai Zetterling.

Een legerofficier is door zijn familie voorbestemd tot een rijk huwelijk, maar wordt verliefd op een dienstmeisje. Als hij verongelukt, blijkt ze zwanger en de familie probeert haar zg. liefdadig af te kopen, maar ze verkiest voor zichzelf en haar kind te blijven zorgen. Dit traditioneel drama van standsverschil kreeg - als vaker in Sjöbergs films - nu een verrassende, pre-feministische benadering die de jonge Zetterling geleidelijk aan naar een onafhankelijk zelfbewustzijn laat toegroeien.

Hets

1944 | Drama, Mysterie

Zweden 1944. Drama van Alf Sjöberg. Met o.a. Alf Kjellin, Mai Zetterling, Stig Järrel, Olof Winnerstrand en Gösta Cederlund.

Een middelbare scholier wordt gekweld door een sadistische leraar die voor hem de reïncarnatie van de duivel lijkt en verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van zijn meisje. Bij het onderzoek blijkt hij onschuldig en maakt hij het de jongen onmogelijk zijn examen te doen. Het scenario van de jonge Ingmar Bergman heeft een nogal ondoordachte, mysterieuze noodlotssymboliek, die door de vormgeving van Sjöberg op een hoger plan werd getild en de film wel van de gangbare produkties deed onderscheiden. De internationale distributie maakte de negentienjarige Zetterling tot ster.