Edgar Bessen: cast.
Er zijn 21 films gevonden.

Der Schatz des Priamos

2003 | Biografie, Avonturenfilm, Historische film

Duitsland 2003. Biografie van Karl Fruchtmann. Met o.a. Tilo Prückner, Olga Karlatos, Angela Schmid, Stathis Logothetis en Ronald Hines.

Stubbe - Von Fall zu Fall: Blattschuss

2000 | Misdaad

Duitsland 2000. Misdaad van Richard Engel. Met o.a. Wolfgang Stumph, Renate Krößner, Stephanie Stumph, Margret Homeyer en Lutz Mackensy.

OA jagt Oberärztin

1999 |

Duitsland 1999. Joachim Roering. Met o.a. Axel Milberg, Daniela Ziegler, Wolke Hegenbarth, Michael Hanemann en Christoph Maria Herbst.

Hundert Jahre Brecht

1997 | Documentaire, Experimenteel

Duitsland 1997. Documentaire van Ottokar Runze. Met o.a. Udo Samel, Jürgen Hentsch, Christian Redl, Meret Becker en Hanne Hiob.

Angst hat eine kalte Hand

1996 | Thriller

Duitsland 1996. Thriller van Matti Geschonneck. Met o.a. Cornelia Froboess, Katja Riemann, Udo Samel, Sven-Eric Bechtolf en Monica Bleibtreu.

De ziekenverzorgster Hedi Zoll wordt ogenschijnlijk zonder reden bruut overvallen in een parkeergarage en daarna gekidnapt. Een week later verschijnt ze totaal verwaarloosd op het politiebureau. Hedi herinnert zich bijna niets meer en de politie heeft moeite haar verhaal te geloven. Gelukkig is er een jonge politieagente die het verhaal van Hedi serieus neemt en op onderzoek uitgaat. Komt de politieagente er op tijd achter dat nu ook haar leven in gevaar is?

Schwarz Rot Gold: Mission in Hongkong

1994 | Misdaad, Thriller

Duitsland 1994. Misdaad van Theo Mezger. Met o.a. Uwe Friedrichsen, George Meyer-Goll, Siegfried W. Kernen, Edgar Bessen en Christa Berndl.

Een collega van douane-inspecteur Friedrichsen krijgt per toeval een illegale videoband uit Hongkong in handen. Meyer-Goll, de baas van Friedrichsen, ontdekt dat een Duits zakenman hierachter zit, dat de man geen rechten betaalt en ze voor dumpprijzen aan de man brengt. Samen met enkele Europese collega's wordt Friedrichsen naar Hongkong gestuurd om het handeltje op te doeken. Een douane-onderzoek is duidelijk geen dankbaar onderwerp voor een krimi. Alles draait om administratieve rompslomp, zodat er van suspense weinig sprake is. Ook nu niet. Dieter Meichsner schreef het scenario en Frank A. Banuscher bracht het in beeld.

Imken, Anna und Maria, oder Besuch in der Zone

1994 | Drama

Duitsland 1994. Drama van Gunther Scholz. Met o.a. Magdalena Ritter, Gila von Weitershausen, Ruth Glöss, Klaus Manchen en Manfred Zetzsché.

De drie vrouwen uit de titel behoren elk tot een verschillende generatie en hebben te maken met de overschakeling van een metaalverwerkingsbedrijf in de voormalige DDR bij de overgang naar de vrije markteconomie. Ritter is Imken, een bedrijfsadviseuse uit Hamburg die naar Graifenhain in het Ertsgebergte trekt om er te helpen bij de privatisering. Von Weitershausen (Anna) is een politica die met de burgemeester over de stadsontwikkeling onderhandelt en de zeventig-jarige Glöss wil ter plekke ook helpen. Actie zit er nauwelijks in, er wordt wel aardig gebakkeleid tussen Ossis en Wessis, fatsoenlijke lieden maar ook zogeheten profiteurs van de Duitse hereniging na 1990, herenigingscriminelen, en Stasi-slachtoffers. Geschreven door Dieter Meichsner, een van de succesrijkste televisieschrijvers, die geen blad voor de mond neemt en zowel de DDR als het westen beschuldigt van dilettantisme, onwetenheid en slordigheden. Camerawerk van Roland Dressel. Wordt op tv meestal uitgezonden in drie delen.

Die Männer vom K3 - Ein friedliches Dorf

1994 | Misdaad

Duitsland 1994. Misdaad van Michael Günther. Met o.a. Harald Dietl, Hartmut Reck, Wolfgang Müller, Alexander Pelz en Knut Hinz.

De goedboerende landbouwer Ulrich Herford (Teuscher) is het doelwit van aanslagen. Aanvankelijk leken ze op pesterijen zoals het kelen van de ganzen, maar als er een moord gepleegd wordt, gaat het team uit de titel de zaak uitkammen. Wie in een kleine gemeenschap de verhoudingen wil leren kennen, moet hulp van een insider hebben en zo krijgt de K3 assistentie van dorpskoddebeier Rupp (Hinz) en zijn collega. Hoewel heel vlot het beeld naar voren komt dat Herford meer vijanden dan vrienden heeft, valt de dader moeilijk te grijpen. Het scenario van Harald Vock leidde tot een tamelijk langdradige film en hij maakte wederom de bekende fout om interessante nevenintriges aan te snijden, maar ze niet uit te werken. Het geschilderde portret van Herford als dorpspotentaat daarentegen is raak.

Tatort - Um Haus und Hof

1993 | Mysterie

Duitsland 1993. Mysterie van Werner Masten. Met o.a. Manfred Krug, Charles Brauer, Mark Keller, Florian Mertens en Martina Schiesser.

Hoofdcommissarissen Stoever (Krug) en Brockm[KA3]oller (Brauer) krijgen te maken met moord en doodslag bij de strijd om have en goed van een kapitale boerderij in een dorpje niet ver van de Hansestadt Hamburg. Politieman Thowald (Keller) maakt zijn opwachting die verder nog vaak in de serie te zien zal zijn. Een onderhoudende aflevering. Het scenario is van Raimund Weber. Het camerawerk is van Dragan Rogulj. Twintigste zaak van Stoever en Brockmöller, aflevering 280.

Schwarz Rot Gold: Mafia Polska

1993 | Misdaad, Thriller

Duitsland 1993. Misdaad van Theo Mezger. Met o.a. Uwe Friedrichsen, George Meyer-Goll, Edgar Bessen, Siegfried W. Kernen en Petra Zieser.

Aflevering van de in Duitsland bijzonder gewaardeerde krimi- thriller-serie, geschreven door Dieter Meichsner. Sinds 1982 houdt Friedrichsen als een douane-inspecteur zich bezig met vooral de zogenaamde grensoverschrijdende economische criminaliteit. Nu is Friedrichsen met zijn collega's van de Hamburgse douane een bende Vietnamezen op het spoor, die sigaretten smokkelen voor rekening van de Poolse maffia. Friedrichsen vermoedt terecht dat de sigarettensmokkel slechts een dekmantel is voor de interessantere drugshandel. Steinhauer speelt zijn Weense collega. Vakwerk, maar wel storend voorspelbaar. In beeld gebracht door Frank B. Banuscher.

Schwarz Rot Gold: Der Rubel rollt

1993 | Misdaad, Thriller

Duitsland 1993. Misdaad van Theo Mezger. Met o.a. Uwe Friedrichsen, George Meyer-Goll, Siegfried W. Kernen, Edgar Bessen en Dietmar Huhn.

Een tip volgend moet douaneambtenaar Friedrichsen zich naar de voormalige DDR begeven. Daar moet hij een fraudezaak onderzoeken, waarbij 27 miljard mark spoorloos verdwenen is uit het vereffeningsfonds voor exportverplichtingen van de DDR. Als je niet tot de douane behoort, is het verloop van deze krimi even ondoorgrondelijk als de formulieren van de betrokken diensten. Tracht maar uit te zoeken welke misdaad er juist gepleegd werd en door wie. Een scenario van Dieter Meichsner dat even boeiend is als een dag op het ministerie van financiën. Achter de camera stond Frank A. Banuscher.

Schwarz, Rot, Gold - Schmutziges Gold

1991 | Misdaad

Duitsland 1991. Misdaad van Theo Mezger. Met o.a. Uwe Friedrichsen, Edgar Bessen, Siegfried Kernen, Hannelore Elsner en Joachim Dietmar Mues.

Deze aflevering gaat over goudsmokkel dat zonder BTW betrokken wordt uit niet EEG-land Zwitserland en van Helgoland via Butterfahrten de Bondsrepubliek wordt binnengesmokkeld om in Zuid-Duitsland in Pforzheim te worden verkocht inclusief de toenmalige BTW van veertien procent. Gepensioneerden nemen goudstaven mee die afkomstig zijn van een antiekhandelaar op Helgoland. Zaluskowski (Friedrichsen), die kennelijk nog nooit van een BTW-vrijstelling voor de import van goederen heeft gehoord, meent dat de omzetbelasting, waarop de Duitse staat bij binnenkomst recht heeft, ontdoken wordt. Noch hij noch zijn collega`s Globig (Bessen) en Hobel (Kernen) hebben begrepen dat omzetbelasting alleen maar door de eindverbuiker betaald wordt na aftrek van alle voorheffingen. Waar maken zij zich druk over: ze krijgen de volle pot zonder aftrek, terwijl zij de smokkelring oprollen - dat is net zoiets als het slachten van een kip die gouden eieren legt. De Duitse staat trekt aan het kortste eind, tenzij er invoerrechten op het goud geheven had moeten worden, maar daarvan maakt het scenario van Dieter Meichsner geen melding. Meichsner had beter een cursus invoerrechten en omzetbelasting kunnen volgen, voordat hij de pen op papier zette. Veel kijkers letten niet op deze technische details en menen dat de heren van de douane hun taak naar behoren uitvoeren en daarin hebben zij volkomen gelijk. Het camerawerk is van Frank A. Banuscher.

Tatort - Spuk aus der Eiszeit

1988 | Mysterie

Duitsland 1988. Mysterie van Stanislav Barabas. Met o.a. Manfred Krug, Charles Brauer, Leo Bardischewski, Krista Stadler en Margret Hohmeyer.

De inspecteurs Stoever (Krug) en Brockm[KA3]oller (Brauer) hebben deze keer te maken met een raadselachtige, door de in 1981 uit de DDR geëmigreerde schrijver Erich Loest beschreven moordzaak. Hierbij schijnen een in de DDR verdwenen part-time geheim agent en zijn toenmalige ontvoersters betrokken te zijn. Een door het verdwijnen van de DDR wat actueler geworden geschiedenis, deugdelijk toneelspel en fantasievolle regie, kortom, een van de betere misdaadfilms uit de Tatort-serie. Scenario van Erich Loest. Camerawerk van Guenther Wulff.

Wer lacht schon über Rosemann

1987 |

Duitsland 1987. Michael Günther. Met o.a. Michael Degen, Heike Faber, Knut Hinz, Krista Stadler en Hans-Jürgen Schatz.

Aardige parodie op Duitse dorpspolitiek, waarin pittige bakkersdochter Faber met de stemgerechtigde jeugd buitenstaander Degen helpt gekozen te worden in de gemeenteraad. Aanvankelijk had de gevestigde orde hen niet serieus genomen, maar moet nu naar alle middelen grijpen om terug te slaan, als de frisse wind hun langs de oren suist. Moraal van het verhaal: niks is zeker, maar winnen is beslist niet alles, want de politiek is ook een vak. Scenario van Peter M. Thouet. Achter de camera stond Lothar Gerber.

Schwarz Rot Gold: Nicht schießen!

1985 | Misdaad

Duitsland 1985. Misdaad van Dieter Wedel. Met o.a. Uwe Friedrichsen, Siegfried W. Kernen, George Meyer-Goll, Peter Fitz en Edgar Bessen.

In deze aflevering proberen Zaluskowski (Friedrichsen) en zijn team een val te zetten voor de gladde Hamburgse koopman J[KA3]ager (Bissmeier), die computertechnologie verkwanselt aan de Sovjetregering. Het scenario van Dieter Meichsner is niet alleen voorspelbaar, maar ook achterhaalde geschiedenis. Hij kon in 1984, toen het onderwerp hoogst actueel was, niet bevroeden dat het communisme in 1991 zo'n beetje overal gevallen was en dat de computertechnologie zich iedere achttien maanden vernieuwt en dat programma's via het Internet letterlijk overal verkrijgbaar zijn. Let op Wied als Frau Dr. Schlömp - zij zou ruim tien jaar later haar eigen serie krijgen als de doortastende reporter van een lokale krant die allerlei zaken in het reine brengt, die de politie behoort op te lossen.

Tatort - Haie vor Helgoland

1984 | Mysterie

Duitsland 1984. Mysterie van Hartmut Griesmayr. Met o.a. Manfred Krug, Edgar Bessen, Ferdinand Dux, Bernd Tauber en Ronald Nitschke.

Zeven jaar hebben Karl Lepka (Mattausch) en Alfred J[KA3]ussen (Gierke) voor een roofoverval vastgezeten. Hun derde man, Volker Reinders (Hirschm[KA3]uller), had meer geluk: die is er met twee jaar vanaf gekomen. Ze vieren hun weerzien met een `zakelijk` uitstapje naar Helgoland. Daar beramen zij het plan om bij de overtocht naar het vasteland een roofoverval te plegen op de vakantiegangers aan boord van de veerboot Wappen von Hamburg. Bij deze overval valt een dode. Hauptkommissar Paul Stoever (Krug) blijkt meteen van aanpakken te weten, voor zijn allereerste zaak in de TATORT-reeks. Krug zou ruim zestien jaar lang deze rol spelen in bijna veertig afleveringen totdat hij met 'pensioen' ging. Hij werd er in Duitsland immens populair door. Hij kreeg algauw versterking van een collega, Peter Brockmöller, een personage dat gespeeld werd door Charles Brauer die gelijk met hem afscheid nam. Het scenario is van advocaat-auteur Peter Hemmer, het camerawerk van Frank A. Banuscher en de muziek van Joe Dixie. Aflevering 157.

Schwarz Rot Gold: Alles in Butter

1982 | Misdaad, Thriller

Duitsland 1982. Misdaad van Dieter Wedel. Met o.a. Uwe Friedrichsen, Siegfried W. Kernen, George Meyer-Goll, Edgar Bessen en Udo Thomer.

Weer een aardige aflevering uit de inmiddels behoorlijk achterhaalde reeks met een eigenzinnige, maar goede regie. Het nog relatief jonge talent Elsner als Birgit en veteraan Moog als boterfabrikant Lohse schitteren in deze film, die gaat over de gigantische boterberg, productiequota, geknoei met palmolie en een niet slapende concurrentie, die vader en zoon Lohse (B[KA3]ockmann) verlinken aan de douanesnuffelaars Zaluskowski (Friedrichsen), Hobel (Kernen) en Globig (Bessen) uit de Hamburgse haven. Het scenario van Dieter Meichsner is goed genoeg voor een aha-erlebnis van ja, zo zat dat in de EEG met de zuivelsubsidie (de minimumprijs voor de melk) en groen Europa (dat nog steeds niet is opgegeheven, anno 2005 veertig procent van het EU budget opeet en slechts aan twee procent van de EU burgers werkgeeft). Het camerawerk van Lajos Koltai is heel goed.

Einmal im Leben: Die Familie Semmeling

1972 | Drama

Duitsland 1972. Drama van Dieter Wedel. Met o.a. Fritz Lichtenhahn, Antje Hagen, Eva Brumby, Til Erwig en Hans Korte.

Het ironische, maar geslaagde verhaal over ingenieur Bruno Semmeling (Lichtenhahn), vader van een kind en gelukkig getrouwd, die een bescheiden baan heeft op de research- en ontwikkelingsafdeling van een machinefabriek in Hamburg. Hij verdient modaal en woont in een modale woning met een modale huur. Als hij met een huurverhoging wordt geconfrontreerd, besluit hij een eigen huis te laten bouwen. Dit gaat niet zonder slag of stoot en drijft hem bijna naar het randje van de afgrond, maar zoals de titel het al aangeeft, zoiets doe je maar een keer in je leven om je toekomst te verzekeren. Alle gevaren van uitloop, nieuwe leningen, niet nagekomen afspraken e.d. zijn nog altijd even actueel, ook dertig jaar nadat de film gedraaid werd. Hoewel de benadering typisch Duits is (de reglementering, de bouwfinanciering enz.) zijn de wederwaardigheden van de familie Semmeling uit het leven gegrepen. De film doet kwa aankleding gedateerd aan, maar dáár moet je doorheen kijken. Regisseur Wedel schreef samen met Günter Handke het scenario en heel wat later zou Wedel hoog scoren met zijn mini DER SCHATTENMAN.

Klein Erna auf dem Jungfernstieg

1969 | Familiefilm, Komedie

Duitsland 1969. Familiefilm van Hans Heinrich. Met o.a. Gitta Zeidler, Harald Juhnke, Loni Heuser, Heidi Kabel en Heinz Erhardt.

Het als de bonte hond bekend staande Hamburgse meisje Klein Erna moet voor de grote vakantie ondergebracht worden bij familie. Met haar grote mond en ondeugende streken weet zij dit te verhinderen, omdat zij niet van huis wegwil. Pretentieloos vermaak.

Vier Stunden auf Elbe 1

1968 | Drama

Duitsland 1968. Drama van Eberhard Fechner. Met o.a. Klaus Höhne, Helga Feddersen, Carsta Löck, Dorothea Thiess en Evelyn Hamann.

De tocht door het Nord-Ostsee-Kanal, dat aan de zuidzijde bij Brunsb[KA3]uttelskoog begint naar de noordelijke uitgang in Holtenau bij Kiel duurt een dikke vier uur. De vrouwen van de zeelieden die op de wilde vaart zijn, profiteren van de korte tijd om hun mannen te zien door het reisje mee te maken, of als dat niet kan, in de zeemanstehuizen bij de sluizen met hun kerels te spreken. Daar duurt het schutten een half uur. In het zeemanshuis in Br[KA3]unbuttelskoog is Klara Andresen (L[KA3]ock) de baas en haar zwager Gustav (Höhne), ooit kok op de wilde vaart, hoopt in deze 'haven' een bruidje te vinden. Op een bijna documentaire manier wordt het zeemansbestaan rond 1970 geschilderd door het realistische scenario van Helga Feddersen, die zelf de rol speelt van Lore Elvers. Hamann die later veel hogere ogen zou gooien en lang op het Duitse beeldscherm zou aanblijven is te zien als Elke Hansen. Gevolgd door een drietal afleveringen. Het camerawerk in zwart-wit van Rudolf Körösi laat mooie beelden uit lang vervlogen dagen zien en is bijna nostalgisch.

Vater Philipp

1963 | Komedie

Duitsland 1963. Komedie van Alfred Johst. Met o.a. Edgar Bessen, Heidi Kabel en Henry Vahl.

De tocht door het Nord-Ostsee-Kanal, dat aan de zuidzijde bij Brunsb[KA3]uttelskoog begint naar de noordelijke uitgang in Holtenau bij Kiel duurt een dikke vier uur. De vrouwen van de zeelieden die op de wilde vaart zijn, profiteren van de korte tijd om hun mannen te zien door het reisje mee te maken, of als dat niet kan, in de zeemanstehuizen bij de sluizen met hun kerels te spreken. Daar duurt het schutten een half uur. In het zeemanshuis in Br[KA3]unbuttelskoog is Klara Andresen (L[KA3]ock) de baas en haar zwager Gustav (Höhne), ooit kok op de wilde vaart, hoopt in deze 'haven' een bruidje te vinden. Op een bijna documentaire manier wordt het zeemansbestaan rond 1970 geschilderd door het realistische scenario van Helga Feddersen, die zelf de rol speelt van Lore Elvers. Hamann die later veel hogere ogen zou gooien en lang op het Duitse beeldscherm zou aanblijven is te zien als Elke Hansen. Gevolgd door een drietal afleveringen. Het camerawerk in zwart-wit van Rudolf Körösi laat mooie beelden uit lang vervlogen dagen zien en is bijna nostalgisch.