Jerry Fielding: muziek.
Er zijn 31 films gevonden.

Otto Preminger: Ein Portrait

1999 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1999. Documentaire van Wolfgang Jacobsen, Martin Koerber en René Perraudin. Met o.a. Ingo Preminger, Alan Adler, David Raksin, Ken Kaufman en Martin C. Schute.

Mr. Horn

1979 | Western

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1979. Western van Jack Starrett. Met o.a. David Carradine, Richard Widmark, Karen Black, Jeremy Slate en Enrique Lucero.

Een onsamenhangende, episodische western naar het scenario van William Goldman over de legendarische volksheld Tom Horn, die ook het onderwerp was van Steve McQueens laatste film, TOM HORN. Door de camera keek Jorge Stahl Jr.

Escape from Alcatraz

1979 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Actiefilm van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Roberts Blossom, Jack Thibeau en Fred Ward.

Op feiten gebaseerde moderne klassieker behoort tot het beste werk dat Eastwood en regisseur Siegel samen maakten (het duo was o.m. verantwoordelijk voor de Dirty Harry-films). Niet zozeer indrukwekkend vanwege de spectaculaire ontsnapping van een gevangeniseiland (waarvandaan ontsnappen onmogelijk zou zijn), als wel door het minutieus in beeld brengen van het eentonige gevangenisleven. Eastwood is geknipt voor de rol van mysterieuze gevangene die zich met een nagelschaartje een weg naar de vrijheid werkt en de hele film niet veel meer dan 50 woorden spreekt. Let op het filmdebuut van Danny Glover.

Beyond the Poseidon Adventure

1979 | Misdaad, Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Misdaad van Irwin Allen. Met o.a. Michael Caine, Sally Field, Telly Savalas, Peter Boyle en Jack Warden.

Na de ramp met de Poseidon zoeken enkele zeelui en een arts op het zinkende schip naar eventuele overlevenden. De arts blijkt echter een schurk te zijn, die uit is op de lading plutonium in het ruim. Idiote en totaal overbodige sequel op THE POSEIDON ADVENTURE, die niet alleen te lijden heeft onder een bar slecht scenario (geschreven door Nelson Gidding), maar ook onder effecten die zelfs in een amateurfilm niet door de beugel zouden kunnen. De personages en hun belevenissen zijn uitermate onwaarschijnlijk. Een pijnlijke bedoening voor alle acteurs die erbij betrokken waren. Joseph Biroc zette het allemaal in beeld. Gedraaid in Panavision.

The Big Sleep

1978 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Thriller van Michael Winner. Met o.a. Robert Mitchum, Sarah Miles, Candy Clark, Richard Boone en James Stewart.

Detective Philip Marlowe (Mitchum) wordt ontboden door de oude, verzwakte, naar rust verlangende generaal Sternwood (Stewart). De generaal heeft twee dochters. Charlotte (Miles) is een gokster en trekt op met schurken. Camilla (Clark) is het slachtoffer van een afperser. Hun gedrag brengt de oude man tot wanhoop, en hij wil dat Marlowe er een einde aan maakt. Goede remake, die trouwer is aan de roman van Raymond Chandler dan Howard Hawks' versie uit 1944 maar het charisma mist van Bogart/Bacall, al werd een beroep gedaan op heel wat bekenden. Winner zelf schreef het scenario, dat in beeld werd gebracht door Robert Paynter. Jerry Fielding componeerde er een somber klinkende score bij.

Gray Lady Down

1978 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Avonturenfilm van David Greene. Met o.a. Charlton Heston, David Carradine, Christopher Reeve, Stacy Keach en Rosemary Forsyth.

Gebaseerd op de roman 'Event 1000' van David Lavallee. Charlton Heston is kapitein Paul Blanchard die op zijn laatste tripje met atoomonderzeeër 'Neptune' een aanvaring veroorzaakt en zinkt tot 483 meter onder NAP. Toeval wil dat de eigenzinnige kapitein Gates (Carradine) net een handig duikbootje heeft ontworpen om de reddingsoperatie te vergemakkelijken. De traditionele rampenfilmingrediënten zijn volop voorradig: een beetje pech, wat competentiestrijd, heikele momenten, heroïsche opoffering en natuurlijk benauwende blazersmuziek. Resultaat is desondanks solide spektakel én realistische plaatjes dankzij de gulle medewerking van de Amerikaanse marine. (VM/VPRO Gids)

The Gauntlet

1977 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Thriller van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, William Prince en Bill McKinney.

Daar hij een nogal stevige drinker is, krijgt agent Ben Shockley (Eastwood) alleen nog maar routineklusjes uit te voeren. Het overbrengen van het hoertje Gus Malley (Locke, meervoudig tegenspeelster van Eastwood), de getuige in een vrij onbelangrijk proces, van Las Vegas in Nevada naar Phoenix in Arizona wordt door zijn baas als een dergelijk klusje beschouwd. Gus weigert echter uit de gevangenis te komen, omdat ze ervan overtuigd is dat ze onderweg vermoord zal worden. Voor Shockley is een opdracht echter een opdracht. Maar inderdaad, de moeilijkheden laten niet lang op zich wachten. Hooggeplaatste ambtenaren zijn vastbesloten hen tegen te houden. Dit Eastwood-product staat garant voor enkele spannende momenten en heel veel kogelgaten. Het einde van The Gauntlet wordt vaak als belachelijk ongeloofwaardig gezien; alleen onvermurwbare die-hard fans van Clint kunnen ermee uit de voeten. Oordeelt u zelf.

Semi-Tough

1977 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Burt Reynolds, Kris Kristofferson, Jill Clayburgh, Robert Preston en Bert Convy.

Deze luchtige klucht over twee topspelers van het football en hun gemeenschappelijke vriend dwaalt te veel af om rechtstreeks in het doel te schieten, maar heeft toch hele grappige momenten. De charme van Reynolds maakt die fouten dan weer goed. Walter Bernstein bewerkte het boek van Dan Jenkins tot scenario. Charles Rosher jr was de cameraman.

Demon Seed

1977 | Horror, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1977. Horror van Donald Cammell. Met o.a. Julie Christie, Fritz Weaver, Gerrit Graham, Berry Kroeger en Lisa Lu.

Een knappe, intelligent gemaakte toekomst-thriller, provocerend geschreven, stijlvol geregisseerd en goed geacteerd, vooral door Christie als vrouw die door een ultra-geavanceerde computer wordt geterroriseerd (stem van Robert Vaughn), die besloten heeft de macht over de wereld te veroveren. Zowel boeiend als bizar. Robert Jaffe en Roger O. Hirson bewerkten de roman van Dean R. Koontz tot scenario. Het camerawerk deed Bill Butler. Ook bekend als PROTEUS GENERATION.

The Outlaw Josey Wales

1976 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Western van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Sondra Locke, Chief Dan George, Bill McKinney en John Vernon.

Josey Wales (Eastwood) leidt een rustig leven met vrouw en kind. Totdat een bende zijn huis verwoest en zijn geliefden ombrengt. Dat moet je bij Josey niet proberen. Hij sluit zich aan bij een groep Zuidelijken (het drama speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog) om de moordenaars te achterhalen. Meesterlijke western van en met Eastwood, die de aanvankelijk aangestelde regisseur Philip Kaufman al na enkele opnames liet ontslaan. Naar verluidt omdat Kaufman eveneens achter Eastwoods tegenspeelster (en latere vrouw) Locke aan zat.

The Enforcer

1976 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Misdaad van James Fargo. Met o.a. Clint Eastwood, Tyne Daly, Harry Guardino, Bradford Dillman en John Mitchum.

Tweede vervolg op Don Siegels populaire Dirty Harry uit 1971, die van Eastwood een superster maakte. In The Enforcer krijgt de nietsontziende agent 'Dirty' Harry Callahan een vrouwelijke partner, wat hij natuurlijk niks vindt maar uiteindelijk zal hij voor haar vallen. Samen gaan ze op jacht naar terroristen die de burgemeester van San Francisco hebben ontvoerd. Met veel bombarie en nog meer geschiet weet Callahan de burgervader te bevrijden en de terroristen uit te schakelen. Ondanks het zwakke script blijkt de gewelddadige formule met een overdaad aan acties te werken en werd ook The Enforcer een redelijk bioscoopsucces.

The Bad News Bears

1976 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1976. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Walter Matthau, Tatum O'Neal, Vic Morrow, Joyce Van Patten en Jackie Earle Haley.

Vrolijke komedie over een hopeloos Little League-honkbalteam dat toch nog wint, ondanks de onwaarschijnlijke combinatie van een bierzuipende coach (Matthau) en een meisje als pitcher (O'Neal). Het leukste van de film zijn de jochies die de meest liederlijke taal spuien. Er kwamen nog twee vervolgen en zelfs een tv-serie.

The Killer Elite

1975 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Thriller van Sam Peckinpah. Met o.a. Bo Hopkins, Tom Clancy, Tiana, Kate Heflin en Gig Young.

Huurling Duvall bedriegt zijn partner Caan en dat leidt tot een minder bloedig, maar wel karakteristiek Peckinpah-drama waarin de CIA betrokken is. Het rommelige scenario van Marc Norman en Stirling Silliphant is wat op de achtergrond geraakt door de virtuositeit van de regie in actiescènes. Gebaseerd op de roman van Robert Rostand Monkey in the middle. Camerawerk van Philip Lathrop. Gedraaid in Panavision.

The Super Cops

1974 | Film noir, Thriller, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1974. Film noir van Gordon Parks. Met o.a. Ron Leibman, David Selby, Sheila Frazier, Pat Hingle en Dan Frazer.

Het scenario van Lorenzo Semple, Jr. naar een roman van L.H. Whittemore is vlot geschreven en bevat een flinke dosis humor. Het is een keihard verhaal over twee smerissen van de Newyorkse politie, Greenberg (Leibman) en Hantz (Selby), die wegens hun onorthodoxe optreden geschorst worden. Vervolgens zetten ze als een soort Batman en Robin hun privé-oorlog tegen de drugshandelaren in de zwarte buurten van The Big Apple gewoon voort. Op locatie gefilmd met de echte Greenberg en Hantz in gastrolletjes. Het camerawerk is van Dick Kratina.

The Outfit

1974 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Actiefilm van John Flynn. Met o.a. Robert Duvall, Karen Black, Joe Don Baker, Robert Ryan en Timothy Carey.

Een aantrekkelijk, rommelig misdaadmelodrama, waarin ex- gevangene Duvall het syndicaat aanpakt dat verantwoordelijk is voor de dood van zijn broer. Hij pleegt overvallen op hun speelholen en bankinstellingen. De gangsters onderschatten de wraaknemer ten zeerste. Goede bijrollen ondersteunen de film net zoals het voortreffelijke camerawerk en de passende muziek. Gebaseerd op de roman van Donald E. Westlake (die schrijft onder de naam van Richard Stark). Scenario van regisseur Flynn. Camerawerk van Bruce Surtees.

The Gambler

1974 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1974. Drama van Karel Reisz. Met o.a. James Caan, Paul Sorvino, Lauren Hutton, Morris Carnovsky en Jacqueline Brooks.

Mislukte prul over professor Caan's gokverslaving. Haalt het bij lange na niet bij Altman's CALIFORNIA SPLIT.

Honky Tonk

1974 | Romantiek, Western, Komedie

Verenigde Staten 1974. Romantiek van Don Taylor. Met o.a. Richard Crenna, Stella Stevens, Margot Kidder, Will Geer en John Dehner.

Een aardige nieuwe versie van de film met Turner en Gable, waarin een vlotte cast de driehoek vertrouwensman/respectabele dame/danszaalmeisje uitwerkt. Scenario van Douglas Heyes. Camerawerk van Joseph Biroc.

Bring Me the Head of Alfredo Garcia

1974 | Misdaad, Experimenteel, Thriller, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Sam Peckinpah. Met o.a. Warren Oates, Isela Vega, Gig Young, Robert Webber en Helmut Dantine.

Een rijke Mexicaanse grootgrondbezitter looft een premie uit van een miljoen dollar voor het hoofd van Alfredo Garcia, omdat deze zijn dochter verkracht heeft. Barpianist Oates gaat met zijn liefje Vega op zoek en hoort dat Garcia verongelukt is. Hij koopt het lijk, graaft het op en hakt het hoofd af. De premie is voor hem. Smakeloze, gewelddadige actiefilm die slechts op enkele punten de duidelijke kenmerken draagt van de maker. Er zitten in de hele film geen normale of zelfs maar sympathieke figuren. Peckinpah schreef het scenario in samenwerking met Gordon Dawson. Prachtig gefilmd door Alex Phillips.

Scorpio

1973 | Thriller

Verenigde Staten 1973. Thriller van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Alain Delon, Gayle Hunnicutt, Paul Scofield en John Colicos.

Harde film over een CIA-agent in moeilijkheden en een huurmoordenaar die het rechte pad op wil maar gevangen zit in het systeem. Goede actie en dialogen, maar de welbekende situaties.

The Nightcomers

1972 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Michael Winner. Met o.a. Marlon Brando, Stephanie Beacham, Thora Hird, Harry Andrews en Verna Harvey.

Winner heeft geprobeerd een verhaal te maken over de kinderen uit de roman van Henry James (verfilmd als TURN OF THE SCREW). Deze poging is door de gebrekkige regie echter mislukt. De handeling gaat over de belevenissen van de kinderen voordat het verhaal van TURN OF THE SCREW begint. Scenario van Michael Hastings.

The Mechanic

1972 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1972. Actiefilm van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Jan-Michael Vincent, Keenan Wynn, Jill Ireland en Linda Ridgeway.

Een oudere huurmoordenaar staat op het punt met pensioen te gaan wanneer hij een jongeman ontmoet die alles van het vak wil leren. Actievehikel voor Bronson, de acteur die in de jaren vijftig nog wel eens voor Indiaan doorging in films als Apache, maar bekender is als actieheld in de Death Wish-serie die hij later met regisseur Winner zou maken.

Junior Bonner

1972 | Drama, Western

Verenigde Staten 1972. Drama van Sam Peckinpah. Met o.a. Steve McQueen, Robert Preston, Ida Lupino, Ben Johnson en Joe Don Baker.

Een bijzonder boeiend rodeo-drama met komische noten over een al wat oudere McQueen die terugkeert naar zijn thuis en zijn familie om mee te doen aan een plaatselijk toernooi. Peckinpahs subtielste film met veel oprecht acteerwerk, met name van Preston en Lupino als McQueens vervreemde ouders. Scenario van Jeb Rosebrook.

Chato's Land

1972 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Western van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Jack Palance, Richard Basehart, James Whitemore en Simon Oakland.

Bronson speelt in deze goedgemaakte western een halfbloed Indiaan die uit zelfverdediging een US marshal doodt. Dit is de aanleiding om een posse op zijn spoor te zetten, maar hoe verder de achtervolgers het indianengebied binnendringen, hoe meer zij de opgejaagden worden. Daarbij valt de groep steeds meer uit elkaar door onderlinge onenigheid en strijd. Nadat zij Bronsons vrouw verkracht hebben, rust deze niet voor de laatste man van de posse de dood heeft gevonden. De film is met Brits geld gemaakt, in Spanje opgenomen, en was in Europa een succes, in tegenstelling tot Amerika. Scenario van Gerald Wilson. Camerawerk van Robert Paynter.

Straw Dogs

1971 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Thriller van Sam Peckinpah. Met o.a. Dustin Hoffman, Susan George, Peter Vaughan, T.P. McKenna en Peter Arne.

'Bloody Sam' Peckinpah maakte met de western The Wild Bunch (1969) gehakt van de Hollywood-mythe dat er verschil is tussen de good guys en de bad guys. Gesterkt door het succes van de harde film maakte hij twee jaar later een portret van een getergde intellectueel die inhakt op het brute gepeupel van een Brits gehucht. Hoffman speelt de Amerikaanse wetenschapper David Sumner die samen met zijn Engelse vrouw (George) een vervallen huis betrekt in Engeland. De bevolking is vijandig - getuige allerhande treiterijen en een brute verkrachting - en in de laatste twintig minuten van de film neemt David de touwtjes stevig in handen. Gewelddadig en toentertijd controversieel.

Lawman

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Ryan, Lee J. Cobb, Sheree North en Robert Duvall.

Spannende western van de Britse regisseur Winner waarin Lancaster overtuigend de stereotiepe zwijgzame marshall neerzet. Wanneer hij een paar gewetenloze moordenaars heeft opgespoord, krijgt hij het aan de stok met de plaatselijke, weinig heldhaftige sheriff (Ryan) en een invloedrijke zakenman (Cobb). Bedoeling van Lawman lijkt te zijn te onderzoeken hoever een man kan gaan voordat zijn geweten hem in de weg gaat zitten. Misschien schiet het verhaal daarin door als aan het eind blijkt dat de wreedheid van Lancasters personage - ontstaan uit opgekropte emoties rond een ongelukkige liefde - nauwelijks grenzen kent. Met een kleine rol voor Robert Duvall.

Johnny Got His Gun

1971 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1971. Drama van Dalton Trumbo. Met o.a. Timothy Bottoms, Kathy Fields, Marsha Hunt, Jason Robards en Donald Sutherland.

Een morbide filmversie van Trumbo's roman over een soldaat uit WO I, die zo ernstig gewond is, dat hij zonder armen, benen, ogen, oren, neus en mond verder moet leven. Hij vraagt de dokter hem te doden. Het begin van de film is ontroerend met een prachtige naaktscène en het einde vormt een waar hoogtepunt, maar alles daartussen is dan wel te veel gepraat of te pretentieus of te amateuristisch. Scenario van regieeur Trumbo, fotografie van Jules Brenner.

Ellery Queen: Don't Look Behind You

1971 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1971. Mysterie van Barry Shear. Met o.a. Peter Lawford, Harry Morgan, Stefanie Powers, E.G. Marshall en Coleen Gray.

New York is in de greep van een maniak die binnen 72 uur zes personen wurgde. Hij krijgt de bijnaam Hydra. De bekende schrijver van politieromans Queen (Lawford) werkt samen met zijn oom inspecteur Morgan aan het onderzoek. Queen merkt al gauw dat de leeftijd van de slachtoffers steeds lager wordt en de mannen gewurgd werden met een blauw koord en de vrouwen met een rood. Vluggertje dat je onmiddellijk na het bekijken vergeten bent. Het is wel onderhoudend maar heeft totaal niets nieuws te bieden. Lawford is een makke Queen, de bijrolspelers zijn veel interessanter. Ted Leighton bewerkte Cat Of Many Tails van Ellery Queen. De lijst van acteurs is het meest opmerkelijke aan de hele film. Camerawerk van William Margulies.

Suppose They Gave a War and Nobody Came?

1970 | Musical

Verenigde Staten 1970. Musical van Hy Averback. Met o.a. Tony Curtis, Brian Keith, Ernest Borgnine, Suzanne Pleshette en Ivan Dixon.

Oplichterij in dienst; slecht gedaan. Stel je voor dat deze film werd vertoond en niemand kwam kijken? Hertiteld voor tv tot War Games.

Hunters Are for Killing

1970 | Misdaad

Verenigde Staten 1970. Misdaad van Bernard Kowalski (Girard). Met o.a. Burt Reynolds, Melvyn Douglas, Suzanne Pleshette, Martin Balsam en Larry Storch.

Na drie jaar rondzwerven besluit ex-veroordeelde Reynolds dat het tijd wordt om naar huis terug te keren, waar hij o.a. zijn tirannieke vader, die hem tijdens zijn proces in de kou heeft laten staan en de vrouw van wie hij houdt, terugziet. Een film met scènes van zeer ongelijke kwaliteit, in het algemeen niet slecht. Regisseur Kowalski staat op de aftiteling als Bernard Girard. Het scenario is van Charles Kuenstle en Jerry Finnerman stond achter de camera. Ook bekend als HARD FRAME.

The Wild Bunch

1969 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van Sam Peckinpah. Met o.a. William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Edmond O'Brien en Warren Oates.

De Laatste Grote Western. Peckinpahs befaamde 'bloedballetten' in slow motion werden alom bejubeld, maar ook in de 'kleinere' amorele scènes toonde Bloody Sam zich een meester. Bijvoorbeeld bij de confrontatie tussen de 'wild bunch' en corrupte militairen. Als een van de bendeleden erachter komt dat zijn geliefde Teresa haar 'geluk' heeft gevonden in de armen van een smerige Mexicaanse generaal, schiet hij haar een kogel door het hart. De generaal begint na wat uitleg te schateren, en de bunch buldert schaapachtig mee. Het overvloedige expliciete geweld was volgens de filmmaker zijn expressie van het streven naar een betere wereld.

Advise & Consent

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Henry Fonda, Charles Laughton, Don Murray, Walter Pidgeon en Peter Lawford.

De van geboorte Oostenrijkse Otto Preminger maakte met Advise & Consent een ambitieus opgezet, fraai inkijkje in de Amerikaanse politiek begin jaren 60. Henry Fonda speelt de door de president naar voren geschoven kandidaat voor de ministerspost van Binnenlandse Zaken. Vanzelfsprekend wordt zijn verleden door een senaatscommissie zorgvuldig doorgelicht en zo komt een vroegere flirt met de communistische partij bovendrijven. Maar de vuile was van de conservatieven wordt ook buiten gehangen. Mooi verbaal vuurwerk van de prima cast leverde Preminger (Anatomy of Murder, Exodus) een Gouden Palm-nominatie in Cannes op. Naar een met de Pulitzer-prijs bekroond boek van Allen Drury.