Kuniko Miyake

Acteur, Scenarist

Kuniko Miyake is acteur en scenarist.
Er zijn 6 films gevonden.

Early Summer

1951 | Drama

Japan 1951. Drama van Yasujirô Ozu. Met o.a. Setsuko Hara, Chishû Ryû, Kuniko Miyake, Chikage Awashima en Chieko Higashiyama.

Een jonge vrouw (28 jaar) zorgt voor haar bejaarde ouders, terwijl haar broer nalaat een goede partij voor haar te zoeken. Ze trouwt uit liefde. Een scherpe observatie over het leven van alledag van gewone lui. Uit het buitengewoon omvangrijke oeuvre van de regisseur (de eerste film dateert uit 1927 en de laatste één jaar voor zijn dood, 1963) in de voor hem zo kenmerkende stijl gefilmd (kikvorsperspectieven, altijd zorgvuldig gevulde beelden etc.).

Ohayo

1959 | Drama, Komedie

Japan 1959. Drama van Yasujirô Ozu. Met o.a. Chishû Ryû, Kuniko Miyake, Keiji Sada, Haruo Tanaka en Haruko Sugimura.

Een fijnzinnige, milde satire over een burenruzie die ontstaat als twee jongetjes het bevel van hun vader om stil te zijn letterlijk opvatten en dus ook het vriendelijke 'goeiemorgen' van hun buren niet meer beantwoorden. Aardig bedacht, maar uiteindelijk nogal mager als idee voor een speelfilm. Het scenario is van Kogo Noda en regisseur Ozu naar een roman van Ton Satomi. Het camerawerk is van Akira Aomatsu. Engelse titel: GOOD MORNING.

Ochazuke no aji

1952 | Drama

Japan 1952. Drama van Yasujirô Ozu. Met o.a. Shin Saburi, Michiyo Kogure, Koji Tsurata, Keiko Tsushima en Kuniko Miyake.

Een subtiel psychologisch drama over de crisis in het huwelijk van een echtpaar van middelbare leeftijd. Ze hebben geen kinderen; de man concentreert zich volledig op z'n werk en de vrouw probeert zoveel mogelijk het huis uit te zijn. Als op een dag de man op zakenreis moet, beseft de vrouw hoezeer ze hem zal missen. Ozu schreef het scenario al vóór de oorlog, maar dat werd door de toenmalige censuur afgewezen. Ook bekend als THE FLAVOR OF GREEN TEA OVER RICE.

Waga koi wa moenu

1949 | Drama, Historische film

Japan 1949. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Ichirô Sugai, Eitaro Ozawa, Koreya Senda en Eijirô Tono.

Een interessante film geïnspireerd op het leven van Eiko Kageyama, een vrouw die aan het einde van de 19de eeuw streed voor stemrecht en gelijkberechtiging van vrouwen in Japan. Haar politieke triomf betekent meteen ook het einde van haar huwelijk met een vooraanstaand politicus, waarvan ze ondervindt dat hij haar privé autoritair behandelt. Compact verteld, sociaal- historisch relevant en schitterend vertolkt door Tanaka in de hoofdrol. Engelse titel: MY LOVE HAS BEEN BURNING.

Gubijinsô

1935 | Drama

Japan 1935. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Yôko Umemura, Ichirô Tsukida, Mitsugu Terajima, Kazuyoshi Takeda en Chiyoko Okura.

Trotse vrouw wordt na een gepassioneerde verhouding verworpen door haar minnaar. Het enige dat haar rest is: zelfmoord.

Gubijin-so

1935 | Drama

Japan 1935. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kuniko Miyake, Chiyoko Okura, Ichiro Tsukida, Daijiro Natsukawa en Yoko Umemura.

Inhoudelijk vrij conventioneel liefdesdrama dat door de subtiele regie en de visuele flair van Mizoguchi blijft boeien. Een jongeman reist met zijn vader naar Tokio om in het huwelijk te treden met zijn jeugdliefde. Hij wordt echter hals over kop verliefd op een andere vrouw. Ook bekend als RED POPPY.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Kuniko Miyake op televisie komt.

Reageer