Isabelle Dedieu: montage.
Er zijn 12 films gevonden.

Rafiki

2018 | Drama, Romantiek

Kenia​/​​Zuid-Afrika​/​​Duitsland​/​​Nederland​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Libanon 2018. Drama van Wanuri Kahiu. Met o.a. Samantha Mugatsia, Neville Misati, Nice Githinji, Charlie Karumi en Muthoni Gathecha.

Rafiki vertelt het verhaal van twee jonge meiden uit Nairobi die tot hun eigen verrassing verliefd worden op elkaar. Omdat ze bang zijn voor de reacties van familie en vrienden, en omdat homoseksualiteit strafbaar is in Kenia, proberen ze hun liefde geheim te houden voor de buitenwereld. De eerste film uit Kenia die geselecteerd werd voor het festival van Cannes (editie 2018) mocht in eigen land niet vertoond worden omdat het volgens de regering meisjes maar op ideeën zou brengen. Filmisch niet verrassend, wel oprecht, energiek en belangrijk.

Péril blanc

2017 | Misdaad, Drama

Frankrijk 2017. Misdaad van Alain Berliner. Met o.a. Armelle Deutsch, Christophe Malavoy, Fatou N'Diaye, Yann Pradal en Guillaume Cramoisan.

Skidorp Méribel maakt zich op voor het seizoen wanneer er een ongezellige ontdekking wordt gedaan: het lijk van een man met een zilveren kogel in het hart. Zou het een ontzielde weerwolf zijn? Inspecteur Clara Kessler en haar vader-collega Georges weten het ook niet. Regisseur Berliner, sinds jaren verzand in de telefilmwoestijn, laat het verhaaltje rustig voortkabbelen terwijl de Savooise sneeuwplaatjes de toeschouwer net uit de slaap houden. Deutsch en Malavoy, allebei toch niet van acteertalent gespeend, weten maar al te goed in welke zendtijdvuller ze zijn beland. Voor de zeer weinig eisenden.

Altitudes

2017 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 2017. Drama van Pierre-Antoine Hiroz. Met o.a. Claire Borotra, Sagamore Stévenin, Déborah Krey, Isabelle Caillat en Mercédès Brawand.

Bergbeklimmer Isabelle (Borotra) keert na twintig jaar terug naar haar geboortedorp in de Zwitserse Alpen voor de begrafenis van haar vader, die zijn leven lang berggids was. En hoewel ze al lijdt aan een ziekte die haar uiteindelijk zal verlammen, onderneemt Isabelle met leerlinge Kenza (Krey) toch een bijzonder gevaarlijke klim. Onderweg duikt, naast ander verleden, jeugdliefde Antoine (Stévenin) op. Evenals in À corde tendue (2013) houdt berggids Hiroz scenario en het aantal personages overzichtelijk. Verstandig, aangezien zijn televisiefilm natuurlijk draait om de panoramafotografie en suspensemomenten-op-niveau. Onderhoudend.

Les blessures de l'île

2015 | Misdaad, Drama

Frankrijk 2015. Misdaad van Edwin Baily. Met o.a. Stéphane Freiss, Flore Bonaventura, Marie José Nat, François Marthouret en Yvan Le Bolloc'h.

Om de slotetappe van haar lange studie neurochirurgie te financieren heeft Manon Legal (Bonaventura) een onorthodox bijbaantje: ze reinigt plaatsen delict. Zo'n millimeterklus brengt haar naar Batz, tegenover het Bretonse uiteinde Finistère. Voor het eerst in een eeuw tijd is op het eilandje namelijk een moord gepleegd. Rechercheur Gourvennec (Freiss) mag de misse daad oplossen. Voor het scenario van deze thriller met een zweempje metafysica tekende Bureau Gatenkaas, maar de film is er niet minder spannend en stormachtig sfeerrijk om. Telefilmroutinier Baily woont al jaren op Batz.

Nicolas Le Floch - L'homme au ventre de plomb

2008 | Mysterie, Misdaad, Historische film

Frankrijk 2008. Mysterie van Edwin Baily. Met o.a. Jérôme Robart, Vimala Pons, Mathias Mlekuz, Carole Franck en François Caron.

2-delige filmadaptatie van L’homme au ventre de plomb (2000), de tweede succesroman in de historische-politiereeks van Jean-François Parot rond Nicolas Le Floch. Nicolas Le Floch, in 1761 politie-inspecteur op bureau Châtelet in het hart van Parijs, wordt geconfronteerd met een aristocratisch lijk dat de maag vol lood heeft. De gedreven speurneus bijt zich vast in het onderzoek, dat leidt naar hof- en courtisanenkringen in Versailles. Is er wellicht een complot tegen koning Louis XV gaande? Spannend en visueel verzorgd mysterie in de geest van Vidocq en Arsène Lupin.

Nouvelle chance

2006 | Komedie, Drama

Frankrijk 2006. Komedie van Anne Fontaine. Met o.a. Arielle Dombasle, Jean-Chrétien Sibertin-Blanc, Danielle Darrieux en Oscar Relier.

Derde komedie op rij - na Augustin (1995) en Augustin, roi du kung-fu (1999) - over de avonturen van de onverschrokken fantast Augustin (Sibertin-Blanc, de broer van regisseur Fontaine). In deze aflevering ontmoet acteur/toneelschrijver Augustin de bevlogen voormalig operettester Odette (grande dame Darrieux) die hem overhaalt om een toneelstuk op te voeren gebaseerd op de beroemde achttiende-eeuwse correspondentie van haar heldinnen Madame du Deffand and Julie de Lespinasse. Wat volgt is een zoetgevooisde en hartverwarmende repetitie waarin liefde, tijd en het lot lieflijk de revue passeren. Grande dame Danielle Darrieux geeft gracieus ruimte aan acteur 'Augustin' Sibertin-Blanc maar kan niet voorkomen dat zijzelf de show steelt.

L'oncle de Russie

2006 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 2006. Drama van Francis Girod. Met o.a. Claude Brasseur, Marie-José Nat, Mathieu Bisson en Thomas Chabrol.

Oude rot Brasseur, met zijn zeemanskop en grofkorrelstem van eredivisiekroegtijger, kreeg voor deze tv-film een karakterrol met uitbouwmogelijkheden. En hij benut ze. Gaston Boissac verdween tijdens WO II achter het prikkeldraad van een STALAG in chaotisch Rusland. Het einde van de oorlog bracht hem geen bevrijding: de communistische dictatuur hield hem vast achter het IJzeren Gordijn. Zijn familie heeft sindsdien nooit meer een levensteken van hem vernomen. Met Gorbatsjov, Glasnost en 1989 dient zich voor de ontwortelde zeventiger de verlate terugkeer aan naar zijn Franse geboortedorp. Eén oorlogsverhaal, symbool voor duizenden andere, opgetild door zijn charismatische hoofdrolspeler.

Wah-Wah

2005 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Zuid-Afrika 2005. Drama van Richard E. Grant. Met o.a. Nicholas Hoult, Gabriel Byrne, Emily Watson en Miranda Richardson.

Ralph (Hoult) is de zoon van de minister van Onderwijs in het Britse protectoraat Swaziland, vlak voordat het land in 1968 onafhankelijk wordt. Zijn moeder (Richardson) gaat vreemd en vertrekt. Zijn vader (Byrne) grijpt naar de fles - hij heeft een kwade dronk - en gaat een relatie aan met een Amerikaanse stewardess (Watson). Wrange, weinig vleiende schets van de nadagen van het kolonialisme, waarin de Britten worden neergezet als incompetente en hooghartige roddelaars. Gebaseerd op regisseur Grants jeugdherinneringen.

Le miroir de l'eau

2004 | Mysterie, Drama, Romantiek

Frankrijk 2004. Mysterie van Edwin Baily. Met o.a. Bernard Yerlès, Line Renaud, Cristiana Réali, Jean-Claude Adelin en Valérie Mairesse.

Ralph (Hoult) is de zoon van de minister van Onderwijs in het Britse protectoraat Swaziland, vlak voordat het land in 1968 onafhankelijk wordt. Zijn moeder (Richardson) gaat vreemd en vertrekt. Zijn vader (Byrne) grijpt naar de fles - hij heeft een kwade dronk - en gaat een relatie aan met een Amerikaanse stewardess (Watson). Wrange, weinig vleiende schets van de nadagen van het kolonialisme, waarin de Britten worden neergezet als incompetente en hooghartige roddelaars. Gebaseerd op regisseur Grants jeugdherinneringen.

Les invasions barbares

2003 | Drama, Komedie

Canada​/​​Frankrijk 2003. Drama van Denys Arcand. Met o.a. Rémy Girard, Stéphane Rousseau, Marie-Josée Croze, Marina Hands en Dorothée Berryman.

In Le déclin de l'empire américain (1986) schetste regisseur Arcand de dynamiek tussen acht politiek en seksueel geëngageerde Canadese mannen en vrouwen. In Les invasions barbares pakt Arcand de draad op aan het sterfbed van een van hen (Girard), inmiddels een vijftiger. Geflankeerd door al dan niet weerbarstige vrienden en familieleden maakt Rémy de balans op, een exercitie die via sarcasme en agressie uitmondt in ontvankelijkheid en liefde. Een ontroerend, lyrisch en toegankelijk kunststuk. Gouden Palmen voor het scenario en voor Croze, Oscar voor beste buitenlandse film.

Limita

1994 | Thriller, Drama

Rusland​/​​Frankrijk 1994. Thriller van Denis Evstigneev. Met o.a. Vladimir Mashkov, Yevgeny Mironov, Kristina Orbakaite, Maxim Sukhanov en Maria Lipkina.

Ivan (Mashkov) is programmeur en als zodanig ook hacker. In Moskou na de val van het communisme is alles mogelijk. Een dubieuze client biedt Ivan dertigduizend dollar als hij de code van een bank kraakt, die op een diskette staat. Ivan ontdekt dat de code gemaakt is door zijn jeugdvriend Misha (Mironov), die een bescheiden baantje heeft bij de bank. Ivan biedt Misha de helft - een fortuin in de Russische hoofdstad - als hij meedoet, maar Misha weigert. Bij gevolg van hun contact wordt Misha om zeep geholpen, waarna Ivan in de finale ontdekt dat Misha hem geïncrimineerd had als hij de encryptologie zou breken. De film is zeer vlot van tempo en onderhoudend. Het verhaal speelt in het wereldje van Moskou's nouveaux riches met exotische nachtclubs, mooie meiden en glanzende auto's uit het Westen. De post-production van de film werd in Parijs gedaan, waardoor de film soms het predikaat als Franco-Russische coproductie krijgt, maar dat is niet terecht. Wel is de afwerking beter. De titel slaat op gelukszoekers uit de provincie die in de stad van het Kremlin het proberen te maken. Het scenario is van Irakly Kvirikadze, Pyotr Lutzik en Alexei Samoryadov. Camerawerk van Sergei Kozlov. Evstigneev's debuut dat in Venetië bekroond werd met de grote prijs van de jury. Een opmerkelijke film.

Jésus de Montréal

1989 | Drama

Canada​/​​Frankrijk 1989. Drama van Denys Arcand. Met o.a. Lothaire Bluteau, Catherine Wilkening, Johanne-Marie Tremblay, Yves Jacques en Rémy Girard.

Quebecse regisseur Arcand (Love & Human Remains) probeert met Jésus de Montréal een idee te geven van wat er zou gebeuren als een Jezus-figuur zou verschijnen in de hedendaagse materialistische wereld. Het verhaal begint met Daniel (Bluteau), die een nieuwe toneelversie van de bijbelse gebeurtenissen rond Pasen op poten zet. Hij groeit zodanig in zijn rol dat hij werkelijk gaat lijken op Jezus. De film - hoewel wat sloom en theatraal - werd zeer hartelijk ontvangen in filmland (onder andere Juryprijs Cannes en Oscarnominatie).