Joan Crawford: cast en camera.
Er zijn 106 films gevonden.

Girl Talk

1998 |

Verenigde Staten 1998. Stacey Holman. Met o.a. Lenore Thomas, Karen Gayle, Cheray O'Neal en Gena Lue Sang.

Husbands and Wives

1992 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1992. Drama van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis en Juliette Lewis.

Twee echtparen uit de bovenste laag van de Newyorkse middenklasse maken een huwelijkscrisis door. Pollack-Davis vallen het beeld binnen met de aankondiging van hun echtscheiding waardoor Allen-Farrow zich vragen gaan stellen over hun relatie. Hierop volgt dan weer schitterend ironiserend, hilarisch gedram afgewisseld met gemijmer van deze vier neurotische personages. Pollack gaat aanpappen met de te jonge Anthony, Allen zelf wordt versierd door Lewis, een van zijn leerlingen, Farrow drijft haar beste vriendin Davis in de armen van Neeson, een van haar collega's. Allen blijft ten slotte alleen achter als een zielige antiheld. Met een irritant zwaaiende camera wordt dat allemaal in beeld gebracht. Allen, uiteraard verantwoordelijk voor het scenario, bewijst opnieuw een grootmeester te zijn in het oproepen van trieste wijsheden via scherpe observaties en rake one-liners. Regisseur Pollack verrast als een bonkig, sympathiek overkomend en fenomenaal acteur.

Dead Men Don't Wear Plaid

1982 | Mysterie, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Mysterie van Carl Reiner. Met o.a. Steve Martin, Rachel Ward, Carl Reiner, Reni Santoni en George Gaynes.

Op een regenachtige avond in Los Angeles, ergens in de jaren veertig, wordt er op de deur geklopt van privé-detective Rigby Reardon (Martin). Voor de deur staat een beeldschone jonge vrouw (Ward), die meteen flauwvalt. Dan begint een zoektocht naar een verdwenen wetenschapper, waarbij Reardon hulp krijgt van Humphrey Bogart, James Cagney en nog een aantal andere sterren, doordat regisseur Reiner fragmenten uit klassiekers als The Big Sleep, White Heat en Double Indemnity door zijn film sneed. Het resultaat is vaak grappig, maar ook bijzonder knap. Kostuums van de legendarische Edith Head.

The Boogens

1981 | Horror

Verenigde Staten 1981. Horror van James L. Conway en James Conway. Met o.a. Rebecca Balding, Fred McCarren, Anne-Marie Martin, Jeff Harlan en John Crawford.

De Boogens zijn schilferige monsters die de één na de ander uit de weg ruimen wanneer men in Colorado een zilvermijn heropent. Net zo onsmakelijk als de titel.

Elvis And the Beauty Queen

1981 | Romantiek, Biografie

Verenigde Staten 1981. Romantiek van Gus Trikonis. Met o.a. Don Johnson, Stephanie Zimbalist, Ann Dusenberry, Rick Lenz en John Crawford.

De verkoop van Elvis gaat door met dit ongeïnspireerd verslag van Elvis' romance met schoonheidskoningin Linda Thompson en hun verhouding die vijf jaar duurde.

Tilt

1978 | Drama, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1978. Drama van Rudy Durand. Met o.a. Brooke Shields, Ken Marshall, Charles Durning, John Crawford en Gregory Walcott.

Het kronkelige verhaal over een flipperkampioen (Shields) en een musicus (Marshall) die het land afreizen om de kampioen (Durning) uitdagen. De enige positieve factor, behalve Durning, is de schitterende invalshoek van de camera vanuit de flipperkast. Regisseur Durand sneed de film tot 100m terug.

Botlek Blues

1977 | Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Actiefilm van Richard T. Heffron. Met o.a. Susan Saint James, Joan Crawford en Peter Fonda.

Het kronkelige verhaal over een flipperkampioen (Shields) en een musicus (Marshall) die het land afreizen om de kampioen (Durning) uitdagen. De enige positieve factor, behalve Durning, is de schitterende invalshoek van de camera vanuit de flipperkast. Regisseur Durand sneed de film tot 100m terug.

That's Entertainment, Part II

1976 | Musical

Verenigde Staten 1976. Musical van Gene Kelly. Met o.a. Gene Kelly, Fred Astaire, Bing Crosby, Judy Garland en Maurice Chevalier.

In That's Entertainment! (1974) werd al een honderdtal muzikale fragmenten uit Hollywood-films bij elkaar geraapt. Maar er was nog genoeg materiaal voorhanden om nogmaals zo'n compilatie samen te stellen. Fred Astaire en Gene Kelly fungeren als gastheer en blikken terug op dertig jaar filmgeschiedenis. Ze tonen naast fragmenten uit musicals als An American in Paris en Singin' in the Rain ditmaal ook stukjes uit komedies als A Night at the Opera en uit klassiekers van het kaliber Boys Town. Kelly en Astaire doen wat dansjes tussendoor. Net iets minder leuk dan deel een. In 1994 volgde er nog een That's Entertainment! III.

Message to My Daughter

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Robert Michael Lewis. Met o.a. Martin Sheen, Bonnie Bedelia, Neva Patterson, Mark Slade en Lucille Benson.

Schrijnend melodrama over verwarde tiener (Winn), die emotionele kracht put uit geluidsbanden, ingesproken door haar moeder (Bedelia) toen zij nog klein was, die wist dat zij zou overlijden nog voordat haar kind opgegroeid zou zijn. Hoewel deze tranenperser niet eens zoveel verschillend is van SUNSHINE, maakt de kwaliteit van de spelers toch nog wel wat uit.

Trog

1970 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1970. Horror van Freddie Francis. Met o.a. Joan Crawford, Michael Cough, Kim Braden, David Griffin en John Hamill.

Antropologe Crawford ontdekt de 'ontbrekende schakel' uit de evolutie van de mensheid, maar natuurlijk weet het monster te ontsnappen om allerlei enge dingen te doen. Crawfords laatste film is helaas niet om aan te zien.

The Ravine

1969 |

1969. Paolo Cavara. Met o.a. Lars Loch, Nicoletta Machiavelli, David McCallum en Joan Crawford.

Antropologe Crawford ontdekt de 'ontbrekende schakel' uit de evolutie van de mensheid, maar natuurlijk weet het monster te ontsnappen om allerlei enge dingen te doen. Crawfords laatste film is helaas niet om aan te zien.

Night Gallery

1969 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1969. Thriller van Boris Sagal, Steven Spielberg, Barry Shear en B. Shear. Met o.a. Roddy McDowall, Ossie Davis, Barry Sullivan, Tom Bosley en George Macready.

Film in drie delen. Ieder deel draait om een les die (via Rod Serling) geleerd kan worden uit bepaalde schilderijen: een verachtelijk neefje verhaast de dood van een gefortuneerde grijsaard; een kunstverzamelaar treft maatregelen voor een oogtransplantatie; een uit een strafkamp ontsnapte gevangene, voortvluchtig in Zuid-Amerika. Een juiste mengeling van melodrama, moraliteit en bovennatuurlijke elementen. Uit de film kwam later een tv-serie voort.

The Karate Killers

1967 | Avonturenfilm, Mysterie, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Avonturenfilm van Barry Shear. Met o.a. Robert Vaughn, David McCallum, Curd Jürgens, Joan Crawford en Herbert Lom.

Topagenten van UNCLE, Napoleon Solo (Vaughn) en de raadselachtige Ilya Kuryakin (McCallum), in de slag met communistische organisatie THRUSH rond een formule om goud uit zeewater te winnen. Niet de beste aflevering in THE MEN FROM UNCLE-serie, maar geroutineerd amusement. Het scenario is bewerkt door Norman Hudis naar een idee van Boris Ingster, het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

Berserk

1967 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Horror van Jim O'Connolly. Met o.a. Joan Crawford, Ty Hardin, Diana Dors, Michael Gough en Judy Geeson.

Sadistisch gruwelverhaal waarin Crawford als de welgeschapen directeur van een Engels circus wordt geplaagd door een reeks afschuwelijke moorden. Bij de acteurs in de bijrollen ontbreekt het duidelijk aan enthousiasme.

Village of the Giants

1965 | Sciencefiction, Fantasy

Verenigde Staten 1965. Sciencefiction van Bert I. Gordon en Bert Gordon. Met o.a. Tommy Kirk, Johnny Crawford, Beau Bridges, Ron Howard en Tisha Sterling.

De armzalige trucages vormen één van de vele problemen in deze dwaze film over tieners die uitgroeien tot wanstaltige grootte. Gebaseerd op een H.G. Wells-verhaal. Nieuwe versie in 1976 van Gordon als: FOOD FOR THE GODS.

I Saw What You Did

1965 | Misdaad

Verenigde Staten 1965. Misdaad van William Castle. Met o.a. Joan Crawford, John Ireland, Leif Erickson, Pat Breslin en Andi Garrett.

Een keurige griezelfilm met twee kinderen die per ongeluk met een niets ontziende moordenaar te maken krijgen. Scenario van William McGivern.

Strait-Jacket

1964 | Thriller

Verenigde Staten 1964. Thriller van William Castle. Met o.a. Joan Crawford, Diane Baker, Leif Erickson, Anthony Hayes en Howard St. John.

Crawford moest twintig jaar zitten als bijlmoordenares. Nu, vreedzaam samenwonend bij haar dochter Baker, begint het moorden opnieuw. De uiterst sterke vertolking van Crawford maakt er een hele sterke horrorfilm van.

Della

1964 | Drama

Verenigde Staten 1964. Drama van Robert Gist. Met o.a. Joan Crawford, Diane Baker, Paul Burke, Charles Bickford en Richard Carlson.

Geheimzinnige [KL]soap opera[KLE] over Della (Crawford) en haar dochter Jenny (Baker) die al 15 jaar in volstrekte afzondering op een landhuis wonen. Dat isolement wordt op een dag verbroken wanneer een man opduikt om over land te onderhandelen. Bedoeld als pilot van de tv-serie Royal Bay die echter nimmer tot stand kwam. Over de produktiedatum is geen zekerheid - 1964 is officieel aangegeven als premièrejaar, maar de film schijnt al in 1959 vertoond te zijn.

The Caretakers

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Hall Bartlett. Met o.a. Robert Stack, Joan Crawford, Polly Bergen, Susan Oliver en Janis Paige.

Soms een beklemmende kijk op psychiatrisch ziekenhuis aan de westkust, bedorven door een zwak scenario en slechte montage. Goede karakterrollen van Crawford en Ford als verpleegsters en Bergen en Paige als patiënten.

What Ever Happened to Baby Jane?

1962 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten 1962. Thriller van Robert Aldrich. Met o.a. Bette Davis, Joan Crawford, Victor Buono, Marjorie Bennett en Anna Lee.

Stunt casting. Zo noem je het, als je acteurs inhuurt die elkaar in het ­dagelijks leven het licht in de ogen niet gunnen. In de hoop op vuurwerk, en rinkelende kassa’s. Diva’s Bette Davis en Joan Crawford lagen al jaren met ­elkaar in de clinch vanwege onderling weggekaapte liefdes en filmrollen en waren dus ideaal voor dit psychologische drama, waarin Davis als verknipt voormalig kindsterretje, almaar gekker wordt terwijl ze haar zus, een aan een rolstoel gekluisterde Hollywoodster, treitert. Magistraal acteerwerk tegen een achtergrond van lichamelijk en geestelijk verval in een afbrokkelende villa.

The Long Shadow

1961 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1961. Misdaad van Peter Maxwell. Met o.a. John Crawford, Susan Hampshire, Bill Nagy, Humphrey Lestocq en Joan Crawford.

Een slap spionagemisdaadverhaal dat zich afspeelt in 1950 in Wenen met Crawford als een Amerikaanse buitenlandse correspondent die in alle woelingen verminkt is geraakt.

The Impersonator

1961 | Misdaad, Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1961. Misdaad van Alfred Shaughnessy. Met o.a. John Crawford, Jane Griffiths, Patricia Burke, John Salew en Yvonne Ball.

Piloot Crawford van de US Airforce is gestationeerd in Engeland; de vliegbasis is nabij een gehucht. Vlak na zijn komst gebeuren er vreemde moorden en de dorpsgemeenschap roddelt over die vreemdeling. Crawford wil de vijandige houding keren door zich geliefd te maken met minnelijk gedrag. Hij knoopt een relatie aan met dorpsonderwijzeres, op wie hij smoorverliefd wordt. Er wordt echter weer een meisje vermoord en de politie verdenkt hem, terwijl het hele dorp zich tegen hem keert. Eng, spannend en met een onverwachte afloop.

Piccadilly 3rd Stop

1960 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1960. Misdaad van Wolf Rilla. Met o.a. Terence Morgan, Yoko Tani, Mai Zetterling, William Hartnell en John Crawford.

Sinds Laurence Olivier´s Hamlet (1948) wordt Terence Morgan ingezet als charmante oplichter. Als kleine dief wil Morgan´s personage Dominic nu eens een grote buit. De kansen daarvoor nemen toe als Dominic Fina (Tani) inpalmt, de dochter van een ambassadeur die volgens haar zeggen veel geld in de kluis heeft. Een plan wordt gemaakt om via de metro in te breken, een kraker wordt ingehuurd; nu alleen nog even uitvoeren. Zoals een diefstalfilm betaamt is alles vlot gefilmd en is het thema ervan ondieper dan de kluis. (IdH/VPRO Gids)

The Best of Everything

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Hope Lange, Stephen Boyd, Suzy Parker, Martha Hyer en Joan Crawford.

Veelzijdige produktie over vrouwen die succes en liefde najagen in de meedogenloze uitgeverswereld van New York City; Crawfords uitbeelding van de kille directrice met het gouden - maar lege - hart vormt een hoogtepunt. De film is gebaseerd op een oppervlakkige roman van Rona Jaffe.

Hell Is A City

1959 | Thriller, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1959. Thriller van Val Guest. Met o.a. Stanley Baker, Billie Whitelaw, John Crawford, Sarah Branch en Maxine Audley.

Een gemene boef weet zijn arrestatie te voorkomen door een mengeling van charme en wreedheid. Een misdaadgeschiedenis die veel invloed heeft gehad. Baker is de ongelukkig getrouwde en morsige politieman en is in latere films en tv-series bijna een cliché geworden.

The Story of Esther Costello

1957 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Drama van David Miller. Met o.a. Joan Crawford, Rossano Brazzi, Heather Sears, Lee Patterson en Fay Compton.

Een dame uit de betere kringen bemoeit zich met een blind, doofstom meisje en organiseert acties om geld voor haar in te zamelen. Een interessante blik achter de schermen van de liefdadigheidsmisdaad, maar het melodrama is ver gezocht en vaak onbedoeld grappig.

Courage of Black Beauty

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Harold Schuster. Met o.a. John Crawford, Diane Brewster, J.Pat O'Malley, John Bryant en J. Pat O'Malley.

Heilzame vertelling over Crawford die een pistool in zijn bezit krijgt.

Autumn Leaves

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Joan Crawford, Cliff Robertson, Vera Miles en Lorne Greene.

Typiste van middelbare leeftijd trouwt met een jongere man (Robertson) en ontdekt dat hij geestelijk gestoord is en bovendien getrouwd. Kloeke rol van Crawford als de verontruste vrouw.

Queen Bee

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Ranald MacDougall. Met o.a. Joan Crawford, Barry Sullivan, Betsy Palmer, John Ireland en Fay Wray.

Crawford in de hoofdrol grijpt haar kans in het bestieren van iedereen die op haar plantage woont in het zuiden van de VS, met echtgenoot Sullivan die voor een ironische ontknoping zorgt.

Female on the Beach

1955 | Thriller

Verenigde Staten 1955. Thriller van Joseph Pevney. Met o.a. Joan Crawford, Jeff Chandler, Jan Sterling, Cecil Kellaway en Judith Evelyn.

Crawford maakt dit mysterieverhaal geloofwaardig; zij speelt een vrouw die haar minnaar (Chandler) ervan verdenkt dat hij zich van haar af wil maken. Sterling biedt goed tegenspel. Robert Hill en Richard Alan Simons bewerkten het toneelstuk The Besieged Heart van Robert Hill tot scenario. Camerawerk van Charles Lang.

Johnny Guitar

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Nicholas Ray. Met o.a. Joan Crawford, Sterling Hayden, Mercedes McCambridge, Scott Brady en Ward Bond.

Unieke western - een opera volgens kenner Martin Scorcese - over de titanenstrijd eind negentiende eeuw tussen twee vrouwen: Joan Crawford als een stoere casinohoteleigenaar op een toekomstig treintraject en Mercedes McCambridge als de jaloerse grootgrondbezitter. Rijzige bonk Sterling Hayden speelt de titelheld, een rondreizende muzikant met een bont verleden. Regisseur Ray was verantwoordelijk voor het snedige, gedurfde scenario, gebaseerd op de stuiversroman van Roy Chanslor. Irrelevante wetenswaardigheid: Hayden kocht vijftien jaar later een vertimmerd Nederlands binnenvaartschip genaamd 'Wie zalt weten' en bewoonde het schip op de Parijse Seine.

Torch Song

1953 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1953. Drama van Charles Walters. Met o.a. Joan Crawford, Michael Wilding, Marjorie Rambeau, Gig Young en Henry Morgan.

Op Wilding`s slecht gespeelde rol als blinde pianist na is dit een strak verhaal over een Broadway-zangeres (Crawford) die alles in het werk stelt om aan de top te blijven. Schitterend spel van Rambeau als Joans pittige moeder. Scenario van John Michael Hayes en Jan Lustig die een verhaal IAR Wyllie bewerkten. Camerawerk van Robert Planck.

This Woman Is Dangerous

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Felix E. Feist en Felix Feist. Met o.a. Joan Crawford, Dennis Morgan, David Brian, Richard Webb en Sherry Jackson.

In de typische rol van een harde meid vindt Crawford ware liefde na een eindeloze reeks teleurstellingen waaronder een oogoperatie.

Sudden Fear

1952 | Thriller

Verenigde Staten 1952. Thriller van David Miller. Met o.a. Joan Crawford, Jack Palance, Gloria Grahame, Bruce Bennett en Touch (Mike) Connors.

Prima moordverhaal waarin Crawford als beroemde toneelschrijfster met Palance trouwt en ontdekt dat hij haar wil vermoorden. Leonore Coffee en Robert Smith bewerkten een roman van Edna Sherry tot scenario. Camerawerk van Charles Lang Jr.

Actors and Sin

1952 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1952. Thriller van Ben Hecht en Lee Garmes. Met o.a. Edward G. Robinson, Marsha Hunt, Alan Reed, Dan O'Herlihy en Eddie Albert.

Een onevenwichtige tweeluik, geschreven door regisseur Hecht. Het eerste schuifje ACTOR`S BLOOD is het melodramatische verhaal van de mislukte acteur Robinson, wiens dochter Hunt een gevierde ster wordt tot haar onmogelijke karakter en haar uitspattingen een einde maken aan haar carri[KA2]ere. En dan wordt ze vermoord. Hij zet haar nog een keer in de schijnwerpers door te doen alsof het om zelfmoord ging. WOMAN OF SIN is een plezierige anekdote over een movie-mogul die een fortuin uitgeeft voor `het prachtigste scenario dat hij ooit in handen kreeg`. Maar niemand, buiten literair agent Albert, weet dat de schrijfster een onmogelijk wicht van negen jaar is (gespeeld door de dochter Jenny van de regisseur). Na het opera-achtige eerste deel, komt het speelse tweede deel als een verademing. Co-regisseur is Lee Garmes.

My Fancy Goodbye

1951 |

1951. Vincent Sherman. Met o.a. Frank Lovejoy, Robert Young en Joan Crawford.

Een onevenwichtige tweeluik, geschreven door regisseur Hecht. Het eerste schuifje ACTOR`S BLOOD is het melodramatische verhaal van de mislukte acteur Robinson, wiens dochter Hunt een gevierde ster wordt tot haar onmogelijke karakter en haar uitspattingen een einde maken aan haar carri[KA2]ere. En dan wordt ze vermoord. Hij zet haar nog een keer in de schijnwerpers door te doen alsof het om zelfmoord ging. WOMAN OF SIN is een plezierige anekdote over een movie-mogul die een fortuin uitgeeft voor `het prachtigste scenario dat hij ooit in handen kreeg`. Maar niemand, buiten literair agent Albert, weet dat de schrijfster een onmogelijk wicht van negen jaar is (gespeeld door de dochter Jenny van de regisseur). Na het opera-achtige eerste deel, komt het speelse tweede deel als een verademing. Co-regisseur is Lee Garmes.

Goodbye, My Fancy

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Joan Crawford, Robert Young, Frank Lovejoy en Eve Arden.

Congreslid Crawford keert terug naar de universiteit die zij eens bezocht, meer om haar vroegere vriendje weer eens te zien dan om haar eredoctoraat in ontvangst te nemen. Lovejoy is te zien als een journalist met eelt op zijn ziel.

The Damned Don't Cry

1950 | Misdaad

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Vincent Sherman. Met o.a. Joan Crawford, David Brian, Steve Cochran, Kent Smith en Richard Egan.

Na de dood van haar kind, verlaat Crawford haar man, omdat ze hem verantwoordelijk acht voor het ongeluk. Via Smith, een corrupte boekhouder, komt ze terecht in gangsterkringen. Ze wordt de minnares van racket-boss Brian. Hij stuurt haar af op zijn assistent Cochran, die hij niet vertrouwt. Crawford wordt verliefd op hem. Een gangstermelodrama met enkele uitstekende vertolkingen. Het scenario (van Harold Medford, naar de roman [KL]Case History[KLE] van Gertrud Walker) schiet ernstig tekort en werd duidelijk in elkaar geflanst na het succes van FLAMINGO ROAD (1949). Ted McCord was verantwoordelijk voor de fotografie en Daniele Amfitheatrof componeerde een functionele score.

Slaves of the Invisible Monster

1950 | Horror

Verenigde Staten 1950. Horror van Fred Brannon. Met o.a. Richard Webb, Aline Towne, Lane Bradford, Stanley Price en John Crawford.

Met behulp van een geheime formule maakt een aartsschurk zichzelf ontzichtbaar, zodat hij een meesterplan kan uitwerken. Deze onaantrekkelijke actiefilm is een montage uit de serial THE INVISIBLE MONSTER.

Harriet Craig

1950 | Misdaad

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Vincent Sherman. Met o.a. Joan Crawford, Wendell Corey, Lucile Watson, Allyn Joslyn en Ellen Corby.

Nieuwe versie van CRAIG'S WIFE is goed van bezetting met Crawford in titelrol als de vrouw die van perfectie houdt en voor niets terugdeinst om haar huis en leven in te richten zoals zij dat wil.

It's a Great Feeling

1949 | Komedie

Verenigde Staten 1949. Komedie van David Butler. Met o.a. Dennis Morgan, Doris Day, Jack Carson, Bill Goodwin en Errol Flynn.

Geen enkele regisseur wil met de arrogante en zelfzuchtige komediespeler Carson in Hollywood een film maken. Hij is ten einde raad, want hij wil beslist zijn vehikel van de grond krijgen. In zijn wanhoop zoekt hij hulp bij een dienstertje uit de studiokantine. Als satirische komedie is de film weinig geslaagd, maar filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de blik achter de schermen van Hollywoods gouden jaren. Vele Warner acteurs, actrices en regisseurs als gasten, waaronder Joan Crawford, Gary Cooper, Errol Flynn, Edward G. Robinson, Michael Curtiz, Jane Wyman, Sydney Greenstreet, Danny Kaye, King Vidor, Eleanor Parker, Patricia Neal, Raoul Walsh en Ronald Reagan. Jack Rose en Melville Shavelson bewerkten een idee van I.A.L. Diamond tot scenario. Camerawerk van Wilfrid M. Cline.

Flamingo Road

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Joan Crawford, Zachary Scott, David Brian, Gertrude Michael en Gladys George.

Crawford in een uitmuntende rol als de harde kermisdanseres Lane Bellamy, die in een klein stadje terechtkomt waar ze algauw zowel op Fielding Carlisle (Scott) als op Dan Reynolds (Brian) verliefd wordt en wijsheden uitwisselt met de corrupte politicus Titus Semple (Greenstreet). Scenario van Robert Wilder en Edmund H. North naar een verhaal van Robert en Sally Wilder. Camerawerk van Ted McCord.

Possessed

1947 | Drama, Thriller, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1947. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Joan Crawford, Van Heflin, Raymond Massey, Geraldine Brooks en Stanley Ridges.

Joan Crawford kreeg een Oscarnominatie voor haar hoofdrol in dit drama over een vrouw die na een wanhoopsdaad in een psychiatrische kliniek belandt. Daar blikt ze, onder invloed van psychofarmaca, terug. Op de relaties met de man die niet genoeg van haar hield (Heflin), de man met wie ze dan maar trouwde (Massey), en haar stiefdochter (Brooks). Crawford, op haar carrièrepiek na haar prachtrol in Mildred Pierce (1945), deed research in een Californische kliniek en gooit zich met overgave én diva-discipline in haar rol. Heerlijk.

Daisy Kenyon

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Joan Crawford, Dana Andrews, Henry Fonda, Ruth Warrick en Martha Stewart.

Driehoeksverhouding start intelligent, zakt halverwege af in typisch melodramatisch toneelspel. Goede rollen, mooi gefilmd.

Humoresque

1946 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1946. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Joan Crawford, John Garfield, Oscar Levant, J. Carrol Naish en Craig Stevens.

Crawford is een welgestelde, uiterlijk stabiele vrouw, die tot de glitterwereld behoort, maar ze is in werkelijkheid onzeker en diep ongelukkig waardoor ze naar de fles grijpt. Ze zoekt ook troost in het protegeren van jong muzikaal talent. Garfield is een ambitieuze violist die een verhouding met haar aangaat, en die eindigt in een hartverscheurende tragedie. De film is beslist geen super soap-opera. De spelprestaties zijn uitmuntend, hij is goed geproduceerd, er zijn sterke komische bijdragen van Levant en de finale slaat alles. Misschien wel Crawfords beste film. Scenario van Clifford Odets en Zachary Gold naar een roman van Fannie Hurst. Camerawerk van Ernest Haller.

Mildred Pierce

1945 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1945. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Joan Crawford, Jack Carson, Ann Blyth, Zachary Scott en Eve Arden.

Sterk, klassiek drama van Casablanca-regisseur Michael Curtiz over een vrouw die als hardwerkende moeder een succesvolle horecaondernemer wordt. Alles om haar verwende dochter (Blyth) te behagen. Crawford, in misschien wel haar beste rol, geeft diepte aan een complex personage én glamour aan gewone werkvrouwjaponnetjes. Schrijver van het boek James M. Cain was diep geroerd door haar vertolking. De diva lag 'ziek' in bed toen ze haar Oscar won, en nodigde vervolgens de pers in haar slaapkamer uit om 'm alsnog in ontvangst te nemen.

Hollywood Canteen

1944 | Romantiek, Komedie, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1944. Romantiek van Delmer Davis en Delmer Daves. Met o.a. Bette Davis, John Garfield, Joan Leslie, Robert Hutton en Dane Clark.

De 'Hollywood Canteen' was bedoeld als ontspanningsplaats voor soldaten in WO II. Davis en Garfield hoorden tot de oprichters. Hutton speelt een soldaat die verliefd is op Leslie. Gastrollen van vele bekende sterren.

Above Suspicion

1943 | Oorlogsfilm, Thriller, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Joan Crawford, Fred MacMurray, Conrad Veidt, Basil Rathbone en Reginald Owen.

Crawford en MacMurray moeten op hun huwelijksreis spioneren voor de Britse Geheime dienst in Parijs tijdens WO II. Pure ontspanning, met Joan die de Nazi's de baas is. Het scenario is van Melville Baker, Patricia Coleman en Keith Winter naar een roman van Helen MacInnes. Het camerawerk is van Robert Planck.

They All Kissed the Bride

1942 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Komedie van Alexander Hall. Met o.a. Joan Crawford, Melvyn Douglas, Roland Young, Billie Burke en Allen Jenkins.

Goede acteurs en actrices in een aardige film over een man die opgepakt wordt omdat hij de bruid op haar trouwdag een kus gaf.

Reunion in France

1942 | Romantiek, Western, Drama, Oorlogsfilm, Komedie

Verenigde Staten 1942. Romantiek van Jules Dassin. Met o.a. Joan Crawford, John Wayne, Philip Dorn, Reginald Owen en Albert Bassermann.

Sjieke romance met Crawford en Wayne die het door nazi's bezette Frankrijk proberen te ontvluchten. De erin verwerkte propaganda maakt de film hopeloos gedateerd.

When Ladies Meet

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Joan Crawford, Robert Taylor, Greer Garson, Herbert Marshall en Spring Byington.

Aantrekkelijke sterren in een voortploeterende nieuwe versie van de Ann Harding/Myrna Loy-film uit 1933 naar Rachel Crothers toneelstuk. Schrijfster Crawford houdt van Marshall die met Garson is getrouwd. Taylor houdt van Crawford. Deze praatmarathon over vrouwenrechten is niet meer actueel. Taylor en Garson proberen tevergeefs leven in de film te blazen. Ook bekend als STRANGE SKIRTS.

A Woman's Face

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van George Cukor. Met o.a. Joan Crawford, Melvyn Douglas, Conrad Veidt, Osa Massen en Reginald Owen.

Een van Crawfords sterkste rollen in een spannende film over een meisje dat een teruggetrokken leven leidt en wier bestaan verandert na een gezichtsoperatie. Veidt als schurk komt aan zijn trekken tijdens de climax.

Susan and God

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van George Cukor. Met o.a. Joan Crawford, Fredric March, Ruth Hussey, John Carroll en Rita Hayworth.

Crawford in de rol Gertrude Lawrence op het toneel heeft een milde aandoening van godsdienstwaanzin en hierdoor verwaarloost ze haar huwelijk. March vastbesloten hun echtverbintenis te redden doet een voorstel: ze blijven de zomermaanden bij elkaar, samen met hun dochter. Is hij in die periode geen enkele maal dronken, beginnen ze opnieuw. Ze gaat ermee akkoord. Langdradig melodrama, naar het toneelstuk van Rachel Crothers, met veel te veel dialoog. March is o.k., maar Crawford schmiert verschrikkelijk. Zeer goede bijrollen van Hussey en Hayworth. Enkel in het laatste kwartier lijkt Cukor de touwtjes terug goed in handen te krijgen. Scenario van Anita Loos naar het toneelstuk van Rachel Crothers. Camerawerk van Robert Planck.

Strange Cargo

1940 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1940. Avonturenfilm van Frank Borzage. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Ian Hunter, Peter Lorre en Albert Dekker.

Na maandenlange voorbereiding, ontsnapt een zestal dwangarbeiders van Duivelseiland. Onder leiding van Gable en zijn minnares Crawford proberen ze de jungle te doorkruisen. De één na de ander sterft tot alleen nog het liefdespaar en de mysterieuze Christusfiguur Hunter overblijven. Een avonturenfilm waarin de dramatische spanning tussen de ontsnapten tot heel wat conflicten leidt. Zoals in vele films van Borzage is de religieuze inslag van enorm belang. Het scenario van Lawrence Hazard en Anita Loos is gebaseerd op de roman Not Too Narrow, Not Too Deep van Richard Sale. Goede fotografie van Robert Planck en een memorabele score van Franz Waxman.

The Women

1939 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van George Cukor. Met o.a. Norma Shearer, Joan Crawford, Rosalind Russell, Paulette Goddard en Joan Fontaine.

'There is a name for you ladies,' merkt parfumverkoopster Crystal (Crawford) op tegen de Manhattan-luxekippetjes in wier gezelschap ze verkeert, 'but it isn't used in high society... outside of a kennel.' Ziedaar de teneur van het door Cukor met een sterrencast geïnspireerd verfilmde theaterstuk van Clare Boothe, bewerkt door Anita Loos en Jane Murfin. Het verhaal over upperclassvrouwen en hun omgang met mannen en elkaar is een niet aflatend vuurwerk van hatelijke observaties, innuendi en scheermesscherpe pointes. Het geraffineerde: die mannen zijn louter in de gesprekken present.

The Ice Follies Of 1939

1939 | Musical

Verenigde Staten 1939. Musical van Reinhold Schunzel. Met o.a. Eddie Shipstad, Roy Shipstad, Bess Ehrhardt, Lionel Stander en Lewis S. Stone.

'There is a name for you ladies,' merkt parfumverkoopster Crystal (Crawford) op tegen de Manhattan-luxekippetjes in wier gezelschap ze verkeert, 'but it isn't used in high society... outside of a kennel.' Ziedaar de teneur van het door Cukor met een sterrencast geïnspireerd verfilmde theaterstuk van Clare Boothe, bewerkt door Anita Loos en Jane Murfin. Het verhaal over upperclassvrouwen en hun omgang met mannen en elkaar is een niet aflatend vuurwerk van hatelijke observaties, innuendi en scheermesscherpe pointes. Het geraffineerde: die mannen zijn louter in de gesprekken present.

Ice Follies of 1939

1939 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1939. Drama van Reinhold Schunzel. Met o.a. Joan Crawford, James Stewart, Lew Ayres, Lewis Stone en Bess Ehrhardt.

De spelers doen nog iets goed aan het routineuze verhaal over Stewart die probeert een grote ijsshow aan de man te brengen, terwijl zijn vrouw bezig is filmster te worden. Dit was bepaald geen hoogtepunt in de carrière van de hoofdrolspelers. Het laatste muzieknummer is in kleur.

The Shining Hour

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Joan Crawford, Margaret Sullavan, Robert Young, Melvyn Douglas en Fay Bainter.

Een wulpse nachtclubdanseres trouwt met een jongen uit een rijke familie. Die zijn niet diep onder de indruk van het huwelijk. Stekelige verhoudingen zijn het gevolg, en het wordt allemaal nog erger, als ze verliefd wordt op haar zwager. Een laaiende brand blust alle haat en nijd in een gefrustreerd gezin. Crawford en Sullavan vormen in dit knappe damesdrama een erg interessant contrast. Het scenario is van Jane Murfin en Ogden Nash naar en toneelstuk van Keith Winter. Het camerawerk is van George Folsey.

The last of Mrs Cheyney

1937 |

1937.

Een wulpse nachtclubdanseres trouwt met een jongen uit een rijke familie. Die zijn niet diep onder de indruk van het huwelijk. Stekelige verhoudingen zijn het gevolg, en het wordt allemaal nog erger, als ze verliefd wordt op haar zwager. Een laaiende brand blust alle haat en nijd in een gefrustreerd gezin. Crawford en Sullavan vormen in dit knappe damesdrama een erg interessant contrast. Het scenario is van Jane Murfin en Ogden Nash naar en toneelstuk van Keith Winter. Het camerawerk is van George Folsey.

The Last of Mrs. Cheyney

1937 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1937. Misdaad van Richard Boleslawski. Met o.a. Joan Crawford, William Powell, Robert Montgomery, Frank Morgan en Jessie Ralph.

Avonturierster Crawford arriveert in Londen waar ze als een adellijke dame onthaald wordt. In werkelijkheid is haar bende juwelendieven geïnfiltreerd in het huis van een miljonair met de bedoeling hem een stukje armer te maken. Plezierig, maar verschrikkelijk verouderd thema, alleen interessant vanwege de spontane, speelse vertolking door de bekende acteurs. Deze remake van de Norma Shearer-hit uit 1929 zit vol spitse dialogen maar verloopt te traag. Het scenario van Leon Gordon, Samson Raphaelson en Monckton Hoffe is gebaseerd op het toneelstuk van Frederick Lonsdale. George Folsey fotografeerde. In 1951 opnieuw verfilmd als THE LAW AND THE LADY.

The Bride Wore Red

1937 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1937. Drama van Dorothy Arzner. Met o.a. Joan Crawford, Franchot Tone, Robert Young, Billie Burke en Reginald Owen.

Meer modeshow dan gegeven in dit typisch Crawford- glitterdrama over een meisje dat haar weg naar boven op de maatschappelijke ladder zoekt. Het scenario is van Tess Slesinger en Bradbury Foote naar het toneelstuk The Girl From Trieste van Ferenc Molnar. Het camerawerk is van George Folsey.

Mannequin

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Joan Crawford, Spencer Tracy, Alan Curtis, Ralph Morgan en Leo Gorcey.

Crawford is getrouwd met kruimeldief en oplichter Curtis. Ze besluit mannequin te worden. Zo ontmoet ze de rijke reder Tracy, die verliefd op haar wordt. In plaats van jaloers te worden, ziet Curtis in deze verliefdheid iets waar munt uit valt te slaan. Typisch melodrama uit die tijd, met zwakke mannen en sterke vrouwen, die zich oppervlakkig aanstellen maar zeer geraffineerd optreden. Het scenario van Lawrence Hazard is voorspelbaar, maar dankzij het talent van de hoofdrolspelers volg je de film met aandacht. Zeker niet de beste film van Borzage, maar wel ontspannend en onderhoudend, met een hartveroverende Crawford. In beeld gebracht door George Folsey.

The Gorgeous Hussy

1936 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1936. Historische film van Clarence Brown. Met o.a. Lionel Barrymore, Joan Crawford, Robert Taylor, Franchot Tone en Melvyn Douglas.

Tal van sterren in dit verwrongen historische drama over Andrew Jacksons schone dame, die zichzelf en hen die met haar verbonden waren, te schande maakte. Crawford c.s. zijn schitterend gekostumeerd tegen goed gekozen achtergronden.

Love on the Run

1936 | Romantiek

Verenigde Staten 1936. Romantiek van W.S. Van Dyke. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Franchot Tone, Reginald Owen en Mona Barrie.

De sterren Crawford en Gable moeten het stellen zonder noemenswaardige plot in deze film. Veel gereis, buitenlandse correspondenten en spionnen.

No More Ladies

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van Edward H. Griffith. Met o.a. Joan Crawford, Robert Montgomery, Franchot Tone, Edna May Oliver en Gail Patrick.

Crawford trouwt met playboy Montgomery en tracht hem aan haar te binden door zijn jaloezie op te wekken door middel van gespeelde affectie voor Tone. Een luchtige komedie. Joan Burfield, die hier haar filmdebuut maakt, is de latere Joan Fontaine.

I Live My Life

1935 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1935. Komedie van W.S. Van Dyke. Met o.a. Joan Crawford, Brian Aherne, Frank Morgan, Aline MacMahon en Eric Blore.

Wispelturige rijkelui`s dochter Crawford maakt een reisje op papa`s luxe jacht langs de Griekse eilanden. Ze ontmoet een jonge, toegewijde archeoloog (Aherne) en doet zich voor als een eenvoudige secretaresse. Hij wordt verliefd op haar en volgt haar naar New York, maar het (wel)standsverschil dreigt de ontluikende romance te laten mislukken. Misschien wat opgeblazen en een antiek plot, maar vermakelijk. Scenario van Joseph L. Mankiewicz. Camerawerk van George Folsey.

Sadie McKee

1934 | Muziek

Verenigde Staten 1934. Muziek van Clarence Brown. Met o.a. Joan Crawford, Franchot Tone, Gene Raymond, Edward Arnold en Esther Ralston.

Bijzonder amusante film over het grillige leven van Crawford, een meisje met een baan, en de drie mannen in haar leven: de gladde prater Raymond, de gekke miljonair Arnold en de eerlijke arbeider Tone. Evenwichtig opgebouwd, knap gefilmd. Liedje: 'All I Do Is Dream Of You' plus het grappig gebrachte 'After You've Gone' door Austin en Candy Candido.

Forsaking All Others

1934 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1934. Romantiek van W.S. Van Dyke. Met o.a. Clark Gable, Joan Crawford, Robert Montgomery, Charles Butterworth en Billie Burke.

Op de dag van haar huwelijk wordt Crawford in de steek gelaten door Montgomery. Samen met Gable, die echt van haar houdt, maar wiens liefde ze nooit opgemerkt heeft, gaat ze op zoek naar haar verloofde. Een lichte, romantische komedie die op gang gehouden wordt door de acteurs, met als extraatjes de geestige Butterworth en Russell. Komt nu erg verouderd over. Zorgeloos amusement, geschreven door Joseph L. Mankiewicz, naar het toneelstuk van Edward Barry Roberts en Frank Morgan Cavett, dat op Broadway opgevoerd werd met Tallulah Bankhead in de hoofdrol. Verantwoordelijken voor de fotografie waren Gregg Toland en George Folsey.

Chained

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Clarence Brown. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Otto Kruger, Stuart Erwin en Una O'Connor.

Chique MGM formule over een driehoeksverhouding met Crawford die heen en weer geslingerd wordt in haar liefde voor Gable en haar achtenswaardige echtgenoot Kruger.

Today We Live

1933 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1933. Oorlogsfilm van Howard Hawks. Met o.a. Joan Crawford, Gary Cooper, Robert Young, Franchot Tone en Roscoe Karns.

Mislukte verfilming van een Faulkner-verhaal over heldendom in WO-I ondanks alle sterren in de bezetting.

Dancing Lady

1933 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1933. Komedie van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Franchot Tone, May Robson en Nelson Eddy.

Na een razzia belandt stripdanseres Crawford samen met enkele collega`s in de gevangenis. Haar borgsom wordt betaald door een rijke bewonderaar, die haar in contact brengt met regisseur Gable, met het verzoek haar een kans te geven. Routine-musical met een aantal goede nummers, maar een miscast van formaat voor Crawford. Vooral interessant als debuutfilm van Astaire. Verder zit de film vol bekende namen als Eddy, Benchley, de Three Stooges en (in een klein rolletje) Eve Arden. Alleen voor fervente fans van het genre. Geschreven door Allen Rivkin en P.J. Wolfson, naar de roman van James Warner Bellah, met muziek van onder meer Richard Rodgers, Nacio Herb Brown en Burton Lane. Choreografie van Sammy Lee. Oliver T. Marsh stond in voor de fotografie.

Rain

1932 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1932. Drama van Lewis Milestone. Met o.a. Joan Crawford, Walter Huston, William Gargan, Guy Kibbee en Walter Catlett.

Crawford is een dame van lichte zeden en Huston een fanatieke priester. Samen met een aantal lotgenoten stranden ze tijdens een epidemie op Pago Pago in de Stille Zuidzee. De geestelijke krijgt het moeilijk in gezelschap van de prostitu[KA1]ee, al wil hij dat niet toegeven. Verouderd melodrama, dat vaker werd verfilmd (o.a. in 1928 als SADIE THOMPSON, met Gloria Swanson, vervolgens als DIRTY GERTIE FROM HARLEM en in 1953 als MISS SADIE THOMPSON, met Rita Hayworth). Gebaseerd op de toneelversie die John Colton en Clemence Randolph maakten van een verhaal van W. Somerset Maugham. Voor de film bewerkt door Maxwell Anderson. Destijds een gewaagd gegeven, maar nu totaal achterhaald. Nochtans leveren beide protagonisten een goede prestatie. Te zien als curiosum. Fotografie van Oliver T. March.

Grand Hotel

1932 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1932. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Greta Garbo, Joan Crawford, John Barrymore, Wallace Beery en Lionel Barrymore.

Melodrama naar de veelgelezen roman Menschen im Hotel van Vicki Baum over een pluche hotel in Berlijn 'waar nooit wat gebeurt'. De sterren bewijzen het tegendeel: Garbo als eenzame ballerina, John Barrymore als haar minnaar, een juwelendief, Lionel Barrymore als een stervende man, Crawford als ambitieuze stenografe, Beery als keiharde zakenman en Stone die dit alles zo eens gadeslaat. Oscar voor beste film.

Wir schalten um auf Hollywood

1931 | Muziek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1931. Muziek van Frank Reicher. Met o.a. Paul Morgan, Egon von Jordan, Heinrich George, Dita Parlo en Gustav Fröhlich.

In deze film reist de indertijd zeer populaire komiek Paul Morgan naar Hollywood. Een Oostenrijkse acteur (Jordan) die daar kleine rollen speelt, introduceert hem in het filmwereldje. In de studio's ontmoet hij beroemde Amerikaanse sterren, die daar net opnames maken. De film heeft geen verhaal. Hij maakt vooral indruk door de vele beroemde sterren van weleer. Paul Morgan mocht het Derde Rijk niet overleven. Hij stierf in 1938 in het concentratiekamp Buchenwald.

This Modern Age

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van Nick Grinde. Met o.a. Joan Crawford, Neil Hamilton, Marjorie Rambeau, Hobart Bosworth en Emma Dunn.

Hamilton houdt van Crawford maar zijn beter gesitueerde familie moet niets van een arm arbeidstertje hebben. Een voorspelbare afloop.

The Stolen Jools

1931 | Mysterie, Komedie

Verenigde Staten 1931. Mysterie van William McGann. Met o.a. Wallace Beery, Buster Keaton, Jack Hill, Allen Jenkins en J. Farrell McDonald.

Tijdens het Screen Stars Annual Ball worden de juwelen gestolen van Norma Shearer. Dat is op zich niet zo erg, maar ze werden gestolen van de dieven (Robinson en Stone) die ze afhandig hadden gemaakt van Norma. De agent van dienst (Beery) roept de hulp in van inspecteur Eddie Kane. Deze loopt de studio`s af op zoek naar acteurs die het bal bijwoonden om uit te zoeken wie van hen de dief is. Het verhaal is natuurlijk ondergeschikt aan de vele gastrollen van bekende gezichten die meestal slechts enkele seconden in beeld zijn. Het verhaal is dan ook maar bijzaak (er werd trouwens geen scenario-credit gegeven). Het unieke is dat de verschillende studio's samenwerkten voor dit project dat opgezet werd door Chesterfield Cigarettes ten bate van het N.V.A. tuberculose sanatorium in Saranac Lake, New York, dat later het Will Rogers Memorial Hospital for Respiratory Diseases zou worden. Een zeldzaam juweeltje dat veel te weinig vertoond wordt. Hoskins staat op de credits als Farina, Beard als Stymie, Chaney als Chubby, DeBorba als Echo, Hutchins als Wheezer en Pete the Dog als Pete the Pup. Mono. In Engeland werd het uitgebracht als THE SLIPPERY PEARLS.

Possessed

1931 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1931. Romantiek van Clarence Brown. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Wallace Ford, Skeets Gallagher en John Miljan.

Fabrieksmeisje Marian (Crawford) wordt de ma[KA4]itresse van de advocaat Mark Whitney, die op Park Avenue woont (Gable). Een fascinerend feministisch drama, dat bulkt van de symboliek en waarin Crawford een stralende hoofdrol speelt. Het buitensporige scenario, dat gebaseerd is op een toneelstuk van Edgar Selwyn werd geschreven door Lenore Coffee in een tijd dat er nog geen Amerikaanse zelfcensuur bij de filmstudio's was, die met een kloppend hart rekening hielden met de fatsoenrakkers de Hayes- commissie. Camerawerk van Oliver T. Marsh.

Paid

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Sam Wood. Met o.a. Joan Crawford, Kent Douglas (Douglass Montgomery), Robert Armstrong, Marie Prevost en John Miljan.

Een niet slechte vroege Crawford. Een onschuldig meisje belandt in de gevangenis; ze wordt hard en zint op wraak. Opnieuw verfilmd als WITHIN THE LAW.

Laughing Sinners

1931 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1931. Komedie van Harry Beaumont. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Neil Hamilton, John Mack Brown en Marjorie Rambeau.

Crawford doet een poging tot zelfmoord nadat Hamilton haar heeft laten zitten; een soldaat van het Leger des Heils Gable (!) houdt haar tegen. De rest is voorspelbaar.

Dance Dance, Fools

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Harry Beaumont. Met o.a. Joan Crawford, Cliff Edwards, Clark Gable, Earl Foxe en Lester Vail.

Crawford, alleen op de wereld, wordt verslaggeefster die gangster Gable wil ontmaskeren door hem voor zich te winnen. Interessant vanwege vroege combinatie Gable-Crawford; levendig drama.

Our Blushing Brides

1930 | Drama

Verenigde Staten 1930. Drama van Harry Beaumont. Met o.a. Joan Crawford, Robert Montgomery, Anita Page, Dorothy Sebastian en Raymond Hackett.

Crawford redt dit melodrama over drie bevriende winkelmeisjes/mannequins, die besluiten hun leven meer inhoud te geven; Anita pleegt zelfmoord na een stukgelopen verhouding, Dorothy raakt door haar vriend in conflict met de wet, en alleen Joan vindt tenslotte haar ware liefde.

Montana Moon

1930 | Western, Musical, Drama

Verenigde Staten 1930. Western van Malcolm St. Clair. Met o.a. Joan Crawford, Johnny Mack Brown, Dorothy Sebastian, Ricardo Cortez en Benny Rubin.

Geen opwindende western, maar goed bedoeld. De sfeer is er niet. St. Clair was geen westernregisseur en voelde zich duidelijk onbehaaglijk in deze produktie. Crawford is een vrouw uit het oosten die haar vader in de steek laat en cowboy Brown ontmoet; ze trouwt met hem. Haar stadse gewoonten en Browns western-manieren botsen. Sylvia Thalberg en Frank Butler schreven deze western/liefdesfilm. William Daniels was cameraman; hij deed matig werk, hetgeen vooral Crawford niet ten goede kwam.

Untamed

1929 | Drama

Verenigde Staten 1929. Drama van Jack Conway. Met o.a. Joan Crawford, Robert Montgomery, Ernest Torrence, Holmes Herbert en John Miljan.

Een meisje dat in Zuid-Amerika opgroeide en nauwelijks een opvoeding heeft genoten, erft het olie-imperium van haar vader. Ze wordt uitgerekend verliefd op een charmante nietsnut zonder geld (Montgomery). Mooie rollen van Crawford en Montgomery. Een van de eerste sentimentele geluidsfilms.

The Duke steps Out

1929 | Komedie

Verenigde Staten 1929. Komedie van James Cruze. Met o.a. William Haines, Joan Crawford, Karl Dane, Tenen Holtz en Eddie Nugent.

Een miljonairszoon wil bokskampioen worden, maar op de universiteit gaat alles hem toch niet zo goed af. Leuke rol van Haines.

Our Modern Maidens

1929 | Komedie

Verenigde Staten 1929. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Joan Crawford, Rod LaRocque, Douglas Fairbanks jr, Anita Page en Edward Nugent.

Een dochter van een rijke autofabrikant gaat met de ene man trouwen, maar wordt verliefd op de ander. Geen nood. De toekomstige echtgenoot vindt ook een nieuwe geliefde, maar omdat iedereen in eerste instantie zijn of haar mond houdt zijn de complicaties niet van de lucht. Leuk gedaan en Joan en Douglas vormen een goed team. Het scenario is van Marian Ainslee, Ruth Cummings en Josephine Lovett. Het camerawerk is van Oliver T. Marsh.

Hollywood Revue Of 1929

1929 |

1929. Charles Riesner. Met o.a. Bessie Love, John Gilbert, Norma Shearer, Jack Benny en Conrad Nagel.

Een dochter van een rijke autofabrikant gaat met de ene man trouwen, maar wordt verliefd op de ander. Geen nood. De toekomstige echtgenoot vindt ook een nieuwe geliefde, maar omdat iedereen in eerste instantie zijn of haar mond houdt zijn de complicaties niet van de lucht. Leuk gedaan en Joan en Douglas vormen een goed team. Het scenario is van Marian Ainslee, Ruth Cummings en Josephine Lovett. Het camerawerk is van Oliver T. Marsh.

West Point

1928 | Drama

Verenigde Staten 1928. Drama van Edward Sedgwick. Met o.a. William Haines, Joan Crawford, William Bakewell, Neil Neely en Ralph Emerson.

Een verwende, rijke jongeman komt op West Point en zijn arrogantie roept irritatie bij medeleerlingen op. Hij moet zich bewijzen. Een komedie-drama dat vooral in het begin veel gelach oplevert.

The Law of the Range

1928 | Western

Verenigde Staten 1928. Western van William Nigh. Met o.a. Tim McCoy, Joan Crawford, Rex Lease, Bodil Rosing en Tenen Holtz.

Held en bandiet bevechten elkaar zonder te weten dat ze broers zijn. Als er ook nog een meisje in het spel komt, wordt de competitie tussen de twee alleen maar groter. Romantiek genoeg.

Rose Marie

1928 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1928. Avonturenfilm van Lucien Hubbard. Met o.a. Joan Crawford, James Murray, House Peters, Creighton Hale en Gibson Gowland.

Populaire Rose Marie, die in de bergen woont, versiert alle mannen in haar omgeving en maakt veel emoties los. Nog vele malen hierna verfilmd. Spanning ontbreekt. De muziek van de verfilming van de operette vult de leemte aan.

Our Dancing Daughters

1928 | Drama

Verenigde Staten 1928. Drama van Harry Beaumont. Met o.a. Joan Crawford, Johnny Mack Brown, Dorothy Sebastian, Nils Asther en Anita Page.

Een van de beste stomme films uit het Jazztijdperk, met een absurd melodramatisch verhaaltje: bakvis Joan raakt Johnny kwijt aan Anita Page, die tegen haar wil in een huwelijk wordt gedreven. Een kristallisering van de stormachtige jaren twintig.

Four Walls

1928 | Misdaad

Verenigde Staten 1928. Misdaad van William Nigh. Met o.a. John Gilbert, Joan Crawford, Vera Gordon, Carmel Myers en Robert Emmet O'Connor.

Gangsterleider Gilbert wordt wegens moord opgesloten en verbetert zijn leven. Zijn voormalige volgeling van het eerste uur heeft de leiding en zijn vriendin (Joan) overgenomen. Dat leidt tot vele verwikkelingen, waarbij Joan met de film wegloopt onder de neus van Gilbert vandaan.

Dream of Love

1928 | Romantiek

Verenigde Staten 1928. Romantiek van Fred Niblo. Met o.a. Joan Crawford, Nils Asther, Aileen Pringle, Warner Oland en Carmel Myers.

Een prins van een Middeneuropees koninkrijk - waar een dictator de scepter zwaait - wordt verliefd op een zigeunerin. De korte affaire die volgt heeft meer betekenis dan aanvankelijk de bedoeling was. Na vele jaren treffen de twee elkaar weer en gebeurt er van alles in het koninkrijk. De dames zien er op hun best uit en de film is mooi van aankleding, alleen de montage en een aantal belachelijke tussentitels deugen niet.

Across to Singapore

1928 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1928. Avonturenfilm van William Nigh. Met o.a. Ramon Navarro, Joan Crawford, Ernest Torrence, Frank Currier en Dan Wolheim.

Avonturen op het water met Navarro als jongste van de zeevarende broers aan boord van een schoener. Het gegeven slaat nogal op hol, of overstag om in zeemanstermen te spreken, maar Ramon en Joan doorstaan alle moeilijkheden.

Winners of the Wilderness

1927 | Western

Verenigde Staten 1927. Western van W.S. Van Dyke. Met o.a. Tim McCoy, Joan Crawford, Edward Connelly, Roy D'Arcy en Louise Lorraine.

In deze spannende western vol actie is McCoy een Ierse officier in het Britse leger in Amerika (voor de revolutie). Als spion moet hij proberen de verdragen in handen te krijgen die de Fransen met Chief Pontiac (Big Tree) hebben gesloten. Die vechten tegen de Engelsen. Hij wordt echter ontdekt. De Engelsen worden verslagen en hij wordt de gevangene van Pontiac die hem laat gaan uit respect voor zijn dapperheid. John Thomas Neville schreef het script en cameraman Clyde De Vinna zorgde voor een gave technische afwerking. Crawford zou pas in 1954 weer een western maken: JOHNNY GUITAR.

Twelve Miles Out

1927 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1927. Avonturenfilm van Jack Conway. Met o.a. John Gilbert, Joan Crawford, Ernest Torrence, Betty Compson en Bert Roach.

Een amusante, opwindende film over motorstuntrijders en hun strijd om een mooi meisje. Jerry (Gilbert) is altijd de winnaar en McCue de verliezer.

The Unknown

1927 | Horror

Verenigde Staten 1927. Horror van Tod Browning. Met o.a. Joan Crawford, Norman Kerry, Nick de Ruiz, John George en Frank Lanning.

Alonzo (Chaney) is een man die alles kan doen met zijn voeten en de ster is van een sensationeel nummer met messen in het circus. Hij werpt ze met zijn voeten en zijn armen zijn achter zijn lichaam vastgemaakt. Nadat hij door de directeur van het circus mishandeld wordt, vermoordt hij de man en verspeelt de liefde van diens dochter, die tevens Alonzo's assistente is. Chaney speelt de krankzinnige Alonzo met zoveel overtuiging dat de film de moeite van het aanzien meer dan waard is. Het scenario is van Waldemar Young. Het camerawerk is van Merritt Gerstad.

The Understanding Heart

1927 | Drama

Verenigde Staten 1927. Drama van Jack Conway. Met o.a. Joan Crawford, Francis X. Bushman Jr, Rockcliffe Felowes, Carmel Myers en Richard Carle.

Een waarneemster in het bos voor de Forest Rangers wordt verliefd op een van hen. Een andere man, die gevlucht is, komt in het spel, en alle emoties en vlammen laaien op rond de uitkijkpost.

The Taxi Dancer

1927 | Drama

Verenigde Staten 1927. Drama van Harry Millarde. Met o.a. Joan Crawford, Owen Moore, Douglas Gilmore, Marc McDermott en William Orlamond.

Een schoonheid uit Virginia probeert haar geluk in New York te zoeken. Met haar danstalent loopt ze de agenten af, maar zonder veel resultaat. Uiteindelijk krijgt ze werk door toedoen van de man die in een kamer naast haar woont. Maar het werkelijke geluk is toch te vinden in Virginia. Een niet al te sterke regie en zwak materiaal krijgen nog enige waarde door Crawford.

Spring Fever

1927 | Komedie

Verenigde Staten 1927. Komedie van Edward Sedgwick. Met o.a. William Haines, Joan Crawford, George K. Arthur, Eileen Percy en Edward Earle.

Liefdesperikelen rond de 'country club' op het golfterrein. Niet erg enerverend, maar Crawford schittert toch in haar simpele rol.

Tramp Tramp, Tramp

1926 | Komedie

Verenigde Staten 1926. Komedie van Harry Edwards. Met o.a. Harry Langdon, Joan Crawford, Edward Davis, Carlton Griffith en Alec B. Francis.

Langdon in zijn eerste lange film doet opvallend komisch werk als jongen die het goed bedoelt en die de hypotheek op het huis van zijn vader wil afbetalen. De grappen zijn heel goed, maar Crawford speelt mee als versiering.

The Boob

1926 | Komedie, Misdaad, Zwijgende film

Verenigde Staten 1926. Komedie van William A. Wellman. Met o.a. Gertrude Olmstead, George K. Arthur, Joan Crawford, Charles Murray en Antonio D'Algy.

Een flauwekulfilm over een dromer die - om indruk op een meisje te maken - politieagent wordt en illegale whisky opspoort. De film komt niet uit de verf, vooral niet door de slapstick. Het scenario is van Kenneth B. Clarke naar een verhaal van George Scarborough en Annette Westbay. De muziek is erbij gemaakt in 1991 door William Davies. Het camerawerk is van William Daniels.

Paris

1926 | Drama

Verenigde Staten 1926. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Charles Ray, Joan Crawford, Douglas Gilmore, Michael Visaroff en Rose Dione.

Een miljonair gaat het nachtleven van Parijs in. Hij wordt verliefd op een mooie jonge vrouw en wordt door haar vriend overhoop gestoken. Het liefdesdrama houdt de aandacht vast tot vlak voor het einde. Daarna wordt het een wat teleurstellende film.

The Only Thing

1925 | Musical

Verenigde Staten 1925. Musical van Jack Conway. Met o.a. Eleanor Boardman, Conrad Nagel, Edward Connelly, Arthur Edmond Carew en Louis Payne.

Een komische opera van Elinor Glyn en onder haar supervisie gemaakt, met alle kwalijke gevolgen van dien. Het verhaal gaat over koningen en prinsessen met veel uiterlijk vertoon. Wat daar onder leeft schijnt voor mevrouw Glyn tijdverspilling te zijn. Hopeloos.

The Circle

1925 | Drama

Verenigde Staten 1925. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Eleanor Boardman, Malcolm McGregor, Alec Francis, Eugénie Besserer en George Fawcett.

Een van de eerste (zwijgende) films, die Borzage maakte onder contract voor Fox. Het is een stroperig melodrama over Lady Catherine (Besserer), die haar echtgenoot Lord Cheney (Francis) en haar zoontje in de steek laat om er met haar minnaar (Fawcett) uit eigen kring vandoor te gaan. Dertig jaar later treft haar volwassen geworden zoon een dergelijk lot. L'histoire se répète... Crawford is even te zien als de jonge Lady Catherine. Kenneth H. Clarke schreef het scenario naar een blijspel van W. Sommerset Maugham.

Sally, Irene and Mary

1925 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1925. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Constance Bennett, Joan Crawford, Sally O'Neil, William Haines en Douglas Gilmore.

Hoe drie debutanten carrieère proberen te maken op de steile ladder van de showbizz. Opnieuw gemaakt in 1938 door William A. Seiter met Alice Fay en Tony Martin.

Old Clothes

1925 | Drama

Verenigde Staten 1925. Drama van Eddie Cline. Met o.a. Jackie Coogan, Joan Crawford, Max Davidson, Lillian Elliott en Alan Forrest.

Een arm meisje, dat inwoont bij handelaren in oude kleren, wordt verliefd op een jongeman van goeden huize. Onder protest van zijn moeder bloeit er iets moois op. Met de hulp van het meisje en de handelaren (van wie één Jackie Coogan is) weet ze haar beminde van een financiële ondergang te redden en komt alles goed. Crawford is veelbelovend, maar Jackie redde het al niet meer als succesvol kindersterretje. Redelijk amusant.