Peter James: cast, camera en schrijver.
Er zijn 20 films gevonden.

Yogi Bear

2010 | Animatie, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland 2010. Animatie van Eric Brevig. Met o.a. Anna Faris, Tom Cavanagh en T.J. Miller.

Yogi is een beer die in het Yellystone Park woont. Daar staat hij bekend vanwege zijn talloze pogingen om, samen met de jonge beer Boo-Boo, picknick-mandjes te stelen van kampeerders. Dit tot groot ongenoegen van Park Ranger Smith. Dan wordt het park met sluiten bedreigd en moeten ze de handen ineen slaan om dit te voorkomen.

Mao's Last Dancer

2009 | Drama

Australië 2009. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Chi Cao, Bruce Greenwood, Amanda Schull, Joan Chen en Kyle MacLachlan.

Als elfjarig jongetje wordt de Chinese Li Cunxin gescout voor een balletopleiding. Aanvankelijk is hij weinig enthousiast, toch groeit hij uit tot een groot talent. In 1979 krijgt hij, inmiddels volwassen, een drie maanden durende stageplek bij het Houston Ballet aangeboden. In de VS maakt Li kennis met de westerse cultuur, én ontmoet hij de aantrekkelijke jonge Elizabeth (Schull). Met haar krijgt hij een relatie, en daarna wil hij natuurlijk niet meer terug naar zijn repressieve moederland. Gebaseerd op de autobiografie van de echte Li, maar wel erg vet aangezet, allemaal.

27 Dresses

2008 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2008. Drama van Anne Fletcher. Met o.a. Katherine Heigl, James Marsden, Malin Akerman en Edward Burns.

De jurken uit de titel hangen in de kast van Jane (Heigl uit Knocked Up), een weddingplanner die al 27 keer bruidsmeisje is geweest maar zelf niet aan de man kan zien te komen. Ze is heimelijk verliefd op haar baas, die meer oog heeft voor haar sexy zus. Scenariste Aline Brosh McKenna schreef eerder The Devil Wears Prada, waarin ze de modewereld mild maar effectief op de hak nam. Een vergelijkbare satirische blik was welkom geweest om de chique bruiloftscultuur van Manhattan te fileren, maar helaas, 27 Dresses is mierzoet.

The Pacifier

2005 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Canada 2005. Komedie van Adam Shankman. Met o.a. Vin Diesel, Brittany Snow, Max Thieriot, Lauren Graham en Faith Ford.

Snoeiharde marinier Shane Wolfe (Diesel) wordt na een verprutste gevechtsactie als bodyguard ingezet bij het gezin van een vermoorde professor. Diens kinderen lopen gevaar: ongure types azen op de uitvinding die de prof ergens in zijn huis heeft verstopt. Diesel besluit om de kinderen, variërend van nul tot vijftien jaar, dan meteen maar wat discipline bij te brengen. Een beetje braaf en knullig is het allemaal wel, maar eigenlijk ook best grappig, zoals die macho actiester, met zijn spieren en zijn diepe basstem, weerloos is tegenover de capriolen van peuters en pubers.

Cheaper by the Dozen 2

2005 | Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Canada 2005. Komedie van Adam Shankman. Met o.a. Steve Martin, Eugene Levy, Bonnie Hunt, Tom Welling en Carmen Electra.

Tom Baker (Martin) gaat op vakantie met zijn zeer uitgebreide gezin. De accommodatie valt nogal tegen, het huisje is aan de wrakke kant en steekt vooral heel erg af tegen het luxueuze bouwsel van de buren. Daarin verblijft het ook al zo grote gezin van een oude jeugdvijand van Tom, de onuitstaanbaar geslaagde Jimmy Murtaugh (Levy). Al snel vlamt de rivaliteit tussen Tom en Jimmy op. Nogal flauw vervolg op het origineel uit 2003 moet het hebben van soms pijnlijk onleuke slapstickhumor.

Meet the Parents

2000 | Komedie

Verenigde Staten 2000. Komedie van Jay Roach. Met o.a. Ben Stiller, Robert De Niro, Teri Polo, Blythe Danner en Nicole DeHuff.

Gaylord Focker (Stiller) heeft zijn naam al tegen in zijn strijd om respect af te dwingen bij de ouders van het meisje (Polo) dat hij ten huwelijk wil vragen. Nog onhandiger is het dat hij kleine leugens verzint om goed over te komen. Dat werkt bepaald slecht bij pa Jack Byrnes (De Niro), die 34 jaar psychologische profielen opmaakte voor de CIA. Tijdens het kennismakingsweekend bij zijn aanstaande schoonouders werkt Focker zich steeds verder in de nesten. Behoorlijk grappig, vooral De Niro is in vorm als gruwelijke stiefvader in spe. Er kwamen minder geslaagde vervolgfilms.

Double Jeopardy

1999 | Drama, Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Canada 1999. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Tommy Lee Jones, Ashley Judd, Annabeth Gish, Bruce Greenwood en Roma Maffia.

De titel van deze dramathriller van Bruce Beresford (Driving Miss Daisy, Black Robe, Rich in Love) verwijst naar de wet waarin staat dat iemand niet twee keer voor dezelfde moord kan worden veroordeeld. Aangezien Elizabeth (Judd) onterecht heeft gezeten voor moord, ruikt zij met deze wet in gedachten de kans om die moord wél te gaan plegen zonder de consequenties daarvan te hoeven ondergaan. Het script is een beetje belachelijk, maar een paar keer 'uitstel van ongeloof', de vaart van de gebeurtenissen en het onderhoudend gemix tussen achtervolgingsactie, rechtbankdrama en moordmysterie doen wonderen.

Virtual Obsession

1998 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1998. Sciencefiction van Mick Garris. Met o.a. Peter Gallagher, Mimi Rogers, Bridgette Wilson, Robert Vaughn en Jake Lloyd.

De titel van deze dramathriller van Bruce Beresford (Driving Miss Daisy, Black Robe, Rich in Love) verwijst naar de wet waarin staat dat iemand niet twee keer voor dezelfde moord kan worden veroordeeld. Aangezien Elizabeth (Judd) onterecht heeft gezeten voor moord, ruikt zij met deze wet in gedachten de kans om die moord wél te gaan plegen zonder de consequenties daarvan te hoeven ondergaan. Het script is een beetje belachelijk, maar een paar keer 'uitstel van ongeloof', de vaart van de gebeurtenissen en het onderhoudend gemix tussen achtervolgingsactie, rechtbankdrama en moordmysterie doen wonderen.

The Newton Boys

1998 | Misdaad, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1998. Misdaad van Richard Linklater. Met o.a. Matthew McConaughey, Skeet Ulrich, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio en Gail Cronauer.

'We waren jong en onbezonnen,' grapte een bejaarde Joe Newton in The Tonight Show van Johnny Carson in 1980. De fragmenten zijn te zien tijdens de aftiteling van deze onderhoudende misdaadfilm over vier Texaanse boerenzoons die in de jaren '20 tientallen banken beroofden, naar verluidt zonder iemand te doden. Geen Bonnie en Clyde uitspattingen maar een bende brave borsten die roofden voor de lol. Regisseur Linklater (bekend van films als Slacker, Before Sunrise en School of Rock) verfilmde het verhaal dat bovenal uitblinkt in joligheid, clowneske personages en tijdsbeeld.

The Shining

1997 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1997. Horror van Mick Garris. Met o.a. Rebecca De Mornay, Steven Weber, Melvin Van Peebles, Wil Horneff en Elliott Gould.

Schrijver Stephen King was ontevreden over Stanley Kubricks interpretatie van zijn boek en vond het zeventien jaar na Kubricks film tijd voor een nieuwe The Shining. Dit keer bleef geen letter onverfilmd, wat resulteerde in een spaarzaam spannende miniserie.

Paradise Road

1997 | Oorlogsfilm, Drama

Australië​/​​Verenigde Staten 1997. Oorlogsfilm van Bruce Beresford. Met o.a. Glenn Close, Pauline Collins, Cate Blanchett, Frances McDormand en Julianna Margulies.

Waar gebeurd verhaal over de ervaringen van Engelse, Australische, Amerikaanse en Nederlandse vrouwen in een Jappenkamp tijdens WO II. De titel verwijst naar het gedicht 'Paradise Road' dat werd voorgedragen aan het graf van de vele vrouwen die de verschrikkingen niet overleefden. Een gezelschap vrouwen uit de mondaine kringen van Singapore wordt na de inname van de stad door de Japanners gevangen genomen. Na vele ontberingen komen ze in een kamp in Sumatra terecht, waar ze drie jaar lang worden afgebeuld, geslagen en vernederd. Om de moed niet te verliezen vormen ze een a-capellakoor, tegen de regels in natuurlijk. Maar het werkt: op het moment dat de vrouwen hun zuiver gezang aanheffen, verstommen zelfs de woedende kreten van hun kwelgeesten.

Last Dance

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Sharon Stone, Rob Morrow, Randy Quaid, Peter Gallagher en Diane Sellers.

Cindy Liggett (Stone) is veroordeeld voor moord en wacht al twaalf jaar op haar executie. Dan krijgt ze bezoek van de jonge advocaat Rick Hayes (Morrow). Hij is ervan overtuigd dat er tijdens het proces van Cindy fouten zijn gemaakt en probeert haar doodstraf om te zetten in levenslang. Minder goed dan het thematisch vergelijkbare Dead Man Walking (1995). Stone in een serieuze rol viel overigens niet in de smaak bij het publiek, dat haar liever zag als femme fatale (zoals in Basic Instinct). Ze werd genomineerd voor een Razzie.

Diabolique

1996 | Thriller, Horror, Drama, Mysterie

Verenigde Staten 1996. Thriller van Jeremiah S. Chechik. Met o.a. Sharon Stone, Isabelle Adjani, Chazz Palminteri, Kathy Bates en Spalding Gray.

In 1955 maakte de Franse cineast Henri-Georges Clouzot de zinderende thriller Les diaboliques, over twee vrouwen die samen hun gemeenschappelijke minnaar vermoorden. Clouzot lardeerde zijn werk met erotische spanning en leverde een elegante en vernuftige film. De Amerikaanse remake is alles behalve elegant. De overvloedige verbale duiding en obligate actie laat niets aan de kijker over. Stone en Adjani maken veel goed als diabolische dames, respectievelijk gehard en schuchter. Palminteri doet het prima als de schoft die maar niet dood wil en Kathy Bates intrigeert als de rechercheur die het allemaal mag ontknopen. Goede cast, magere film.

Silent Fall

1994 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1994. Thriller van Bruce Beresford. Met o.a. Richard Dreyfuss, Ben Faulkner, Liv Tyler, Linda Hamilton en J.T. Walsh.

Nadat hun ouders op brute wijze vermoord zijn blijven het autistische jongetje Tim Warden (Faulkner) en zijn oudere zus Sylvie (Tyler) in de ouderlijke woning achter. Controversieel psychiater in ruste Jake Rainer (Dreyfuss) probeert het vertrouwen van het jochie te winnen om erachter te komen wat zich precies heeft afgespeeld op de plaats delict, maar dat gaat sheriff Rivers (Walsh) niet snel genoeg, die gelooft meer in de botte bijl van psychiater Harlinger (Lithgow). Redelijke thriller van Bruce Beresford (Driving Miss Daisy) met een aardige rol voor Dreyfuss lijdt nogal onder een niet al te consistent script.

The Thing Called Love

1993 | Muziek, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1993. Muziek van Peter Bogdanovich. Met o.a. River Phoenix, Samantha Mathis, Dermot Mulroney, Sandra Bullock en K.T. Oslin.

Nashville, Tennessee. De bakermat van Country & Western Music. Iedereen hoopt in dit Mekka ontdekt te worden, ook songschrijfster Miranda Presley (Mathis), die speciaal uit New York is overgekomen, maar vijf minuten te laat is voor een auditie. De volgende week dan maar. Ze is eenzaam en alleen in deze vreemde stad. Ze ontmoet zangers in spe James Wright (Phoenix), Kyle Davidson en Linda Lue Linden (Bullock).

Alive

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Frank Marshall. Met o.a. Ethan Hawke, Vincent Spano, Josh Hamilton, Bruce Ramsay en David Kriegel.

Op 13 oktober 1972 vliegt een chartervliegtuig met aan boord 37 mensen - spelers, vrienden en familie van een Uruguayaans studenten-rugbyteam - over de besneeuwde toppen van de Andes richting Chili, als het in slecht weer verongelukt. Een handjevol passagiers overleeft de crash, maar moet, om in leven te blijven het onmogelijke presteren, namelijk het verorberen van bekenden en geliefden. Al is regisseur Marshall er in Alive niet in geslaagd om over te brengen hoe ingrijpend die beslissing moet zijn geweest, hij heeft wel een integere en boeiende film gemaakt. John Malkovich verbond zijn naam aan Alive als sombere verteller.

Rich in Love

1992 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1992. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Albert Finney, Jill Clayburgh, Kathryn Erbe, Kyle MacLachlan en Alfre Woodard.

Het huwelijk tussen Warren en Helen Odom loopt spaak en Helen neemt de benen. De 17-jarige dochter Lucille is letterlijk het kind van de rekening, want nu moet zij voor haar vader zorgen, die duidelijk onder de vernedering van haar moeder lijdt. Deze film is vooral de geschiedenis ingegaan als het prestigieuze project, waar Beresford toen hij de laatste hand legde aan zijn Oscar-winnaar DRIVING MISS DAISY en scenarioschrijver Alfred Uhry, flink de mist mee ingingen.

Black robe

1991 | Drama, Avonturenfilm

Canada 1991. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Peter James, Stephanie Reichel, Bruce Beresford en Lothaire Bluteau.

Vlak na het enorme succes van de Hollywoodse indianenfilm Dances with wolves werd de Canadese indianenfilm Black Robe een financiële flop. Dat kwam door het resoluut niet romantiseren van de contacten tussen Indianen en Europeanen. De op uitgebreid historisch onderzoek en een roman van Brian Moore gebaseerde film toont geen wederzijds respect tussen twee culturen, maar kennelijk onverenigbare verschillen, waarbij de Europese bezoekers slechts uit zijn op (religieuze) onderwerping van de Indianen. De Franse Jezuïet Laforgue (Bluteau) komt in 1634 in het hedendaagse Canada in de hoop Huron-indianen te bekeren. Wat hij wellicht niet helemaal beseft is dat in zijn kielzog de Fransen beginnen met kolonisatie en dat zijn komst niet tot de 'redding' maar tot de ondergang van de inheemse volkeren zal leiden. Black Robe is mooi maar extreem guur gefilmd door Peter James (Meet the parents). Door het belichten van de naakte alledaagse handelingen van de Indianen in de barre, koude, modderige omstandigheden, is deze film van Beresford (Driving miss Daisy) niet prettig om naar te kijken. Maar de cultuurclash en het leven in het algemeen in die tijd en op die plaats wáren ook geen pretje getuigen ook de vele geschiedkundigen die enthousiast waren over Black Robe. (IdH/VPRO Gids)

Driving Miss Daisy

1989 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1989. Komedie van Bruce Beresford. Met o.a. Jessica Tandy, Morgan Freeman, Dan Aykroyd, Patti LuPone en Esther Rolle.

Schitterend, maar honingzoet antiracisme met (de toen 81- jarige) Tandy als Zuidelijke, joodse matrone die haar auto in de prak rijdt, waarna haar zoon Ayckroyd Freeman in dienst neemt als zwarte chauffeur tot groot ongenoegen van Tandy. Dat gebeurt in 1948 en er volgen dan twintig jaar van een bizarre, gevoelige relatie in een door rassenrellen geteisterd Amerikaans Zuiden. Ayckroyd is heel minzaam in zijn ongecompliceerde rol in tegenstelling tot Tandy`s ingewikkelde rol, waar de make-up het nodige meespeelt. Bekroond met vier Oscars: Beste Film, Beste Actrice (Tandy), Beste Scenario voor Alfred Uhry, die zijn eigen toneelstuk bewerkte, dat al eerder de Pulitzerprijs won en Beste Make-up. Camerawerk van Peter James.

Shadows of the Peacock

1987 | Drama

Australië 1987. Drama van Phillip Noyce. Met o.a. Wendy Hughes, John Lone, Steven Jacobs, Peta Toppano en Rod Mullinar.

Gefrustreerde echtgenote Hughes verliest haar beminde vader en komt erachter dat haar man er een aantal vriendinnen op nahoudt. Zij vlucht voor een vakantie naar Thailand, ontmoet er Lone als een soort Balinese prins, 'ontdekt zichzelf' en keert als een herboren vrouw, echtgenote en moeder terug. Saai, weinig overtuigend melodrama'tje dat zonder veel succes wil inspelen op exotische lokaties van Thailand. Jammer, want de hoofdrollen en regisseur zijn niet eens zonder talent. Scenario van Jan Sharp en Anne Brooksbank. Camerawerk van Peter James. Ook bekend als ECHOES OF PARADISE.