Camilo José Cela: cast en schrijver.
Er zijn 4 films gevonden.

Spanish Fly

1998 | Romantiek, Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Romantiek van Daphna Kastner. Met o.a. Daphna Kastner, Toni Canto, Martin Donovan, Danny Huston en Marianne Sägebrecht.

Nadat er positieve reacties waren gekomen op het artikel van Zoe (Kastner) over macho`s in het damesblad [KL]Vanity Fair[KLE] tekende Zoe een contract om een boek over de machocultuur te schrijven. De bakermat ervan bevindt zich in Spanje. Zoe vertrekt van New York naar Madrid om mannen te interviewen. Omdat ze nauwelijks Spaans spreekt, huurt ze als tolk Antonio (Cant[KA1]o) in. Antonio geeft opzettelijk een draai aan de antwoorden op Zoe`s bitcherige vragen. Zoe zoekt in Madrid haar collegeprofessor Carl (Donovan) op, die een Engelse boekwinkel is begonnen, maar hun relatie loopt op niets uit. Zoe laat zich verleiden door de flamencogitarist Julio (Castro), maar dat is zo`n ijdeltuit dat hij in bed in de spiegel kijkt of zijn haar nog wel goed zit en of zijn tanden wit genoeg zijn. Bovendien denkt hij serieus dat hij de beste minnaar ter wereld is. Een regelrechte ramp. Zoe`s ex-vriendje John (Huston) duikt ook nog even op, maar van het aanhalen van de vriendsschapsbanden is geen sprake. Als Zoe in het gezelschap van Antonio naar de Spaanse Costa del Sol gaat, komt het tot een toenadering en een onthulling over Zoe`s jeugd, die veel verklaart. Op dat punt is de film afgegleden naar een moeder-en-dochter verhaal (per telefoon met de stem van Mary McDonell, want Zoe`s moeder krijg je niet te zien). Het weinig opzienbarende scenario van regisseusse/hoofdrol Kastner (in haar tweede film) is idioot, de humor wordt als zout in de wonden gewreven en de romantiek is ver zoek. In cameo's maken Sägebrecht als Rosa en De Medeiros als Rossy hun opwachting. De film draaide een weekje in de Amerikaanse bioscopen, leverde aan de kassa vijftienduizend dollar op, om daarna geruisloos te verdwijnen. Het camerawerk is van Arnaldo Catinari. Dolby.

Pascual Duarte

1976 | Drama, Misdaad, Thriller

Spanje 1976. Drama van Ricardo Franco. Met o.a. José Luis Gomez, Diana Perez de Guzman, Héctor Alterio, Paca Ojea en José Hinojosa.

Tijdens de opkomst van het Volksfront en de machtsovername door Franco gaat een volwassen geworden boerenzoon, de titelfiguur (Gomez), zijn zuster hartstochtelijk beminnen, maar zijn onvermogen om zich te uiten ontlaadt zich in een eerst willekeurige, en dan gerichte reeks van moorden. In 1937 wordt hij ge[KA3]executeerd. Een droog en onnadrukkelijk gefilmd verhaal over onontwikkelde mensen die zich de manipulatie van bovenaf niet bewust zijn en die hun instinctieve verzet niet kunnen beredeneren. Deze film heeft een indringende, hoewel onaangename overtuigingskracht, totdat het geheel wordt bedorven door de weerzinwekkende, niet getruceerde afslachting van een muilezel, het (echte) doden van een hond met een jachtbuks, het nodeloze, maar daadwerkelijke aan brengen messteken in een paard. Zo blijkt de regisseur op zijn manier net zo schuldig te zijn als alles wat hij aanklaagt. Hoofdrol Gomez werd in Cannes voor zijn prestatie onderscheiden met de prijs als Beste Acteur. Het scenario is van Emilio Martinez Lázaro, Elias Querejeta en regisseur Franco naar de roman La familia de Pascual Duarte van Camilo José Cela. Het camerawerk is van Luis Cuadrado. Mono.

Manicomio

1952 | Drama

Spanje 1952. Drama van Fernando Fernán-Gómez en Luis Mariá Delgado. Met o.a. Fernando Fernán-Gómez, Susana Canales, Julio Peña, Elvira Quintillá en Camilo José Cela.

Een jongen komt in een psychiatrische inrichting teneinde zijn verloofde, die daar als psychiater werkt, te bezoeken. Een ongewone en schitterende film, ondanks zijn vele tekortkomingen. Hij markeerde het regie-debuut van Fernando Fernán-Gómez en werd geïnspireerd op de verhalen van Leonidas Andreiev, Ramón Gómez de la Serna, Alexander Kuprin en Edgar Allan Poe.

El Sótano

1949 | Drama, Oorlogsfilm

Spanje 1949. Drama van Jaime de Mayora. Met o.a. Camilo José Cela, Paola Bárbara, Jesús Tordesillas en María Asquerino.

De minutieuze beschrijving van alles wat er gebeurt in een denkbeeldige stad, die door een bombardement geteisterd wordt. Een zeer vreemde doch lofwaardige film, waarvoor de grote Spaanse schrijver Camilo José Cela het scenario schreef en de hoofdrol speelde.