Michel Ocelot

Regisseur, Scenarist

Michel Ocelot is regisseur en scenarist.
Er zijn 5 films gevonden.

Kirikou en de mannen en de vrouwen

2012 | Animatie

Frankrijk 2012. Animatie van Michel Ocelot.

Kirikou en de heks zette de Franse animatiefilm in 1998 terug op de kaart nadat die in de tien jaar daarvoor op sterven na dood was gebleken. Zonder Michel Ocelots doorzettingsvermogen waren films als Les triplettes de Belleville en Persepolis misschien wel nooit gemaakt. Inmiddels verschijnt met Kirikou en de mannen en de vrouwen de derde film over de belevenissen van het kleine jongetje in z'n West-Afrikaanse dorpje. Best verrassend in een tijd waarin grote entertainmentstudio's elkaar proberen te overtreffen met meer van hetzelfde.

Azur et Asmar

2006 | Animatie, Familiefilm

Frankrijk/Spanje/België/Italië 2006. Animatie van Michel Ocelot.

Azur en Asmar groeien op als broers, al heeft de een blauwe ogen en de ander een donkere huid. Eenmaal volwassen willen ze allebei dezelfde fee bevrijden om met haar te trouwen. De Franse animator Michel Ocelot schreef een sprookje dat niet had misstaan in de vertellingen van Duizend-en-een-nacht, met een actuele moraal over vooroordelen en gelijkwaardigheid. Ocelot, bekend van de Kirikou-films, nam stelling tegen het wij-zij-gevoel dat zeker in de Franse buitenwijken uiterst actueel was. De animaties zijn zo mooi dat je bijna vergeet dat de spanningsboog soms wat inzakt.

Kirikou en de wilde dieren

2005 | Animatie, Familiefilm

Frankrijk 2005. Animatie van Michel Ocelot en Bénédicte Galup.

Fantastisch vervolg op Kirikou en de heks, de meesterlijke tekenfilm uit 1998 over een dorpje in West-Afrika waar een klein jongetje een vervaarlijke tovenares overtuigt van het nut van regen. In Kirikou en de wilde dieren is het welhaast bovennatuurlijk begaafde titelheldje opnieuw aan zet - volgens opa was het verhaal rond de heks te kort - en wordt duidelijk hoe het knaapje zich bekwaamde in het overwinnen van tovenaars en hyena's, maar ook hoe hij leerde pottenbakken, tuinieren, reizen, forensisch onderzoeken, zakendoen en dokteren. Kostelijk. Met muziek van Manu Dibango.

Princes et princesses

1999 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Frankrijk 1999. Animatie van Michel Ocelot.

De maker van KIRIKOU ET LA SORCI[KA2]ERE werkte tien jaar aan deze animatiefilm met silhouetten en kleurige lijntekeningen die uit zes verschillende vertellingen bestaat. Hierdoor is hij heel geschikt voor de hele kleine kijkers, die normaal gesproken moeite hebben om lang te blijven stilzitten. De verhalen zijn gemakkelijk te volgen. Samen met een oude filmoperateur gaan twee kinderen naar films kijken die hij op het bioscoopscherm projecteert. Het eerste verhaal is getiteld LA PRINCESSE AUX DIAMANTS en gaat over een prinsesje dat twee prinsen uitdaagt om haar diamanten halssnoer te rijgen. Het moet binnen een bepaalde tijd lukken, anders verandert een van hen in een mier. Het tweede heet LE GAR[KA10]CON DES FIGUES en gaat over een arme Egyptische jongen die slechts [KA1]e[KA1]en vijgenboom bezit; hij brengt iedere morgen een vrucht naar de koningin die hem rijkelijk beloont. Een jaloerse hoveling zorgt ervoor dat de boom alleen nog maar vruchten draagt in de winter... In LA SORCI[KA2]ERE proberen koene prinsen tevergeefs de burcht van een heks te bestormen; wie het lukt, mag met de beeldschone koningsdochter trouwen. In LE MANTEAU DE LA VIEILLE DAME wordt een bandiet het slachtoffer van zijn slachtoffer, een oude dame van wie hij de nieuwe jas wilde stelen; ze verandert hem in een speelgoedbeest. Het vijfde verhaal is getiteld LA REINE CRUELLE en gaat over een koningin met een stenen hart, die zegt dat zij degene zal trouwen, die zij voor zonsondergang niet kan vinden en doden met haar straal; een jongeling tart de uitdaging. Het laatste verhaal PRINCE ET PRINCESSE gaat over een prins en een prinses die met elkaar verloofd zijn. Wie kust verandert de ander in een beest. Zo veranderen zij in een hele reeks dieren totdat zij uiteindelijk zichzelf weer zijn. Zondermeer een juweeltje dat bekroond werd op een jeugdfilmfestival. Deze film die oude Egyptische tekenstijlen met Japanse technieken vermengt, is een verademing ten op zichte van al dat Disneywerk en zijn talloze mindere (computer)imitaties. Het scenario is van regisseur Ocelot. Het camerawerk is van Anita Vilfrid, Michèle Péju en Dominique Leféver. Met in de originele versie de stemmen van: Arlette Mirapeu, Philippe Cheytion, Yves Barsacq en François Voison.

Kirikou en de heks

1998 | Animatie, Jeugdfilm

Frankrijk/België/Luxemburg 1998. Animatie van Michel Ocelot.

Bij de geboorte is het al duidelijk dat Kirikou geen normaal kind is. Hij komt zonder hulp op de wereld, snijdt zelf de navelstreng door en praat onmiddellijk als de beste. Dat trekt de aandacht van de heks Karaba, een kwaadaardige figuur die haar slachtoffers omtovert tot willoze robotachtige wezens. Er zit niets anders op: Kirikou moet de confrontatie met haar aangaan. Fraaie animatie, de niet-clichématige personages en prachtig uitgewerkte landschappen maken de film geschikt voor jong en oud. Gebaseerd op een West-Afrikaans sprookje. Met mooie muziek van Youssou N'Dour.
In de Nederlands gesproken versie met oa de stemmen van Sander van der Poel (Kirikou) en Liz Snoyink (Karaba).
In de originele, Frans gesproken versie met oa de stemmen van Theo Sebeko (Kirikou) en Antoinette Kellermann (Karaba).

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Michel Ocelot op televisie komt.

Reageer