Debbie Berman: montage.
Er zijn 5 films gevonden.

Love and Monsters

2020 | Actie, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 2020. Actie van Michael Matthews. Met o.a. Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Dan Ewing en Ariana Greenblatt.

Joel Dawson (Dylan O'Brien, bekend van de Maze Runner-trilogie) is een van de spaarzame overlevenden van de apocalyps. Sinds zeven jaar woont hij in een ondergrondse bunker, waar hij schuilt voor de reusachtige monsters die de planeet hebben overgenomen. Aangezien hij nogal bang is aangelegd zet hij nooit een voet buiten de deur, maar dat verandert als hij ontdekt dat zijn jeugdliefde nog in leven is. Vermakelijke avonturenfilm die zichzelf niet al te serieus neemt, met mooie special effects (genomineerd voor een Oscar) en komische bijrollen van o.a. Michael Rooker. Opmerkelijk: voor de verandering eens niet gebaseerd op een young adult-roman of stripboek.

Captain Marvel

2019 | Avonturenfilm, Actie, Sciencefiction

Verenigde Staten 2019. Avonturenfilm van Anna Boden en Ryan Fleck. Met o.a. Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Jude Law en Lashana Lynch.

Na twintig films rond mannelijke superhelden mocht het wel een keer: een Marvelfilm met een vrouw in de hoofdrol. Qua funfactor en feministisch gehalte doet Captain Marvel zeker niet onder voor Wonder Woman, de hitfilm van concurrent DC uit 2017. Oscarwinnaar Brie Larson (Room) heeft een lekker nuchtere charme als buitenaardse strijder die zich nauwelijks iets herinnert van haar jeugd op aarde. Wanneer ze anno 1995 in de VS belandt, gaat ze met behulp van een jonge Nick Fury (Samuel L. Jackson, indrukwekkend digitaal verjongd) op zoek naar haar roots – met schokkende gevolgen uiteraard. Smakelijk formulewerk, opgeleukt met rake ninetiesknipogen.

Black Panther

2018 | Actie, Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 2018. Actie van Ryan Coogler. Met o.a. Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira en Martin Freeman.

Zoals Wonder Woman (2017) de superheldencinema een broodnodige feministische injectie gaf, zo voorziet Black Panther – gemaakt door een goeddeels zwarte cast en crew – het witte Marveluniversum eindelijk van wat kleur. De titelheld, in het dagelijks leven koning van een fictief Afrikaans rijk, werd al geïntroduceerd in Captain America: Civil War (2016), maar voorkennis is gelukkig niet nodig voor deze onderhoudende 'origin story'. De maffe mix van Afrikaanse folklore, blaxploitation en sf-spektakel werkt wonderwel, maar wat echt verrast, zelfs ontroert, is de politieke uitgesprokenheid van het verhaal.

Spider-Man: Homecoming

2017 | Actie, Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 2017. Actie van Jon Watts. Met o.a. Tom Holland, Michael Keaton, Laura Harrier, Zendaya en Jon Favreau.

Een beetje flauw wel, dat superheld Spider-Man voor de derde keer in vijftien jaar een introductiefilm krijgt. Ditmaal als onderdeel van het Marvel-filmuniversum (het personage dook al even op in Captain America: Civil War). Maar eerlijk is eerlijk: Homecoming is de leukste Spider-Manfilm tot nu toe. Meer scherpe tienerkomedie dan spannende spektakelfilm. Met een jongere, groenere Peter Parker dan ooit. Terwijl mentor Iron Man hem laat aanklooien op straat, maakt hij zich vooral druk om meisjes en proefwerken. Topvermaak, dat hooguit iets te lang voortdendert.

Space Chimps

2008 | Animatie, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 2008. Animatie van Kirk De Micco.

Nadat een peperdure satelliet in een wormgat is verdwenen, wordt een tweede, minstens zo dure satelliet de ruimte in geschoten. Vanwege het risico bestaat de bemanning uit drie chimpansees. De animatiefilm Space Chimps van de debuterende Kirk De Micco combineert aaibare aapjes (waaronder een ongeleid projectiel dat als levende kanonskogel in het circus werkte) met monsters die zo uit de Pixar-hit Monsters, Inc. lijken weggelopen, wat citaten uit Kubricks 2001, A Space Odyssey en de vaste moraal uit Amerikaanse (animatie)films: ‘Geloof in jezelf en alles komt goed’. Aan de nasynchronisatie boordevol woordgrappen en dubbelzinnige opmerkingen werd meegewerkt door o.a. Birgit Schuurman, Boris van der Ham en de Jeugd van Tegenwoordig.