Andrzej Bartkowiak: regie en camera.
Er zijn 35 films gevonden.

Street Fighter: The Legend of Chun-Li

2009 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction, Thriller

Canada​/​​India​/​​Verenigde Staten​/​​Japan 2009. Actiefilm van Andrzej Bartkowiak. Met o.a. Kristin Kreuk, Chris Klein, Neal McDonough, Robin Shou en Moon Bloodgood.

Chun-Li (Kreuk) is eigenlijk concertpianiste, maar op een dag trekt ze ten strijde tegen het misdaadsyndicaat dat ooit haar vader gekidnapt heeft. De boeven, onder leiding van de gewetenloze Bison (McDonough) en zijn hulpje Balrog (Michael Clarke Duncan), zitten in exotisch Bangkok. Gelukkig is ze heel bedreven in oosterse vechtkunsten en krijgt ze bovendien hulp van Interpol-agent Nash (Klein). Zeer losjes gebaseerd op een succesvol computerspel, maar bij benadering niet zo leuk. Zelfs Street Fighter (1994), met Jean-Claude van Damme en Raul Julia, was beter.

Doom

2005 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Tsjechië​/​​Duitsland 2005. Actiefilm van Andrzej Bartkowiak. Met o.a. Dwayne Johnson, Karl Urban, Rosamund Pike en Razaaq Adoti.

In een afgelegen onderzoekslab op Mars is een experiment - gerommel met genen - vreselijk uit de hand gelopen. Een team geharde mariniers onder leiding van mannetjesputter Sarge (Dwayne 'The Rock' Johnson) wordt erop afgestuurd om wetenschappers te redden en monsters uit te schakelen. Dat de film werd gebaseerd op een populair First Person Shooter-computerspel is goed te zien in een scène waar de camera vanuit het perspectief van een rennende schietende marinier wordt gebruikt. Uiteindelijk viel de film tegen, werd neergesabeld door de critici en flopte aan de bioscoopkassa.

Cradle 2 the Grave

2003 | Actiefilm, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 2003. Actiefilm van Andrzej Bartkowiak. Met o.a. Jet Li, DMX, Kelly Hu, Anthony Anderson en Tom Arnold.

De bende van juwelendief Anthony Fait (DMX) verschaft zich toegang tot een zwaar beveiligde kluis. De buit bestaat uit een groot aantal zwarte diamanten. Zwarte diamanten, daarvan heeft zelfs heler en wapenhandelaar Archie (Arnold) nooit gehoord. Er is iets raars met die stenen, weet ook Taiwanese agent Su (Li). Wat precies wordt duidelijk na talloos veel gevechten, stunt en explosies, allemaal in de overtreffende trap. Li, bijvoorbeeld, neemt het in een kooigevecht op tegen een groot aantal Ultimate Fight-vechtersbazen. Realistisch is het allemaal niet, amusant wel.

Exit Wounds

2001 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Australië 2001. Actiefilm van Andrzej Bartkowiak. Met o.a. Steven Seagal, DMX, Isaiah Washington, Anthony Anderson en Eva Mendes.

Nadat hij het leven van de vice-president van de VS heeft gered hoeft politieman Orin Boyd (Seagal) niet op dankbaarheid te rekenen van zijn superieuren. Ze zijn juist boos, omdat hij veel geweld heeft gebruikt en veel schade heeft veroorzaakt. Terwijl hij in ongenade is komt hij op het spoor van corrupte, drugsdealende collega's en krijgt hij te maken met de geheimzinnige misdadiger Latrell Walker (rapper DMX). Eindelijk maakte Seagal weer eens een succesvolle actiefilm, met voldoende krakende botten, explosies, harde humor en filosofietjes om zijn fans te plezieren. Het zou zo ongeveer zijn laatste niet al te beroerde film blijken te zijn.

Thirteen Days

2000 | Thriller, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 2000. Thriller van Roger Donaldson. Met o.a. Kevin Costner, Bruce Greenwood, Steven Culp, Shawn Driscoll en Drake Cook.

Laat je niet afschrikken door de prominente rol van Kevin Costner want dit psychologische politieke drama zit piekfijn in elkaar. Thirteen Days is de gedramatiseerde versie van hoe JFK en zijn staf omgingen met de Cubaanse raketcrisis. JFK komt naar voren als een warmbloedige analyticus die begreep dat hij de crisis te lijf moest met communicatie en inlevingsvermogen, zowel richting Chroesjtsjov als richting de schietgrage Amerikaanse legerleiding. Thirteen Days laat zien dat internationale miscommunicatie makkelijk uitloopt op wapengekletter als regeringen worden bevolkt door heethoofden.

Romeo Must Die

2000 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 2000. Actiefilm van Andrzej Bartkowiak. Met o.a. Jet Li, Aaliyah, Isaiah Washington, Russell Wong en DMX.

Voormalig cameraman Bartkowiak (Speed) debuteerde als regisseur met dit stervehikel voor Jet Li, destijds in het Westen nog relatief onbekend, maar in Azië al een grote ster. Hij speelt een politieman die de dood van zijn broer onderzoekt en verliefd raakt op een maffiadochter, gespeeld door R&B zangeres Aaliyah in haar filmdebuut (in 2001 zou zij bij een vliegtuigongeluk op de Bahama's op 22-jarige leeftijd om het leven komen). Isaiah Washington en komiek Anthony Anderson spelen de schurken in het verhaal en stelen daarmee moeiteloos de show.

Gossip

2000 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2000. Thriller van Davis Guggenheim. Met o.a. James Marsden, Kate Hudson, Joshua Jackson, Norman Reedus en Eric Bogosian.

'Nieuws is roddel,' zegt een docent op een universiteit. Drie studenten proberen slim te zijn en bedenken een studieproject op het onderwerp: ze brengen het fabeltje in de wereld dat medestudent Beau (Jackson) zijn dronken vriendinnetje Naomi (Hudson) heeft verkracht. Iedereen gelooft het, inclusief Naomi. De roddel loopt uit de hand. De filmmakers probeerden net als hun personages slim te zijn met hun onderwerp. Maar ondanks de goede opzet, het mooie motto 'It could turn you on, or turn on you' en de barokke beelden loopt ook hun project uit de hand. Aan het einde heeft Gossip de diepgang van collegehorror als Urban Legend.

U.S. Marshals

1998 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1998. Actiefilm van Stuart Baird. Met o.a. Tommy Lee Jones, Wesley Snipes, Robert Downey jr, Joe Pantoliano en Daniel Roebuck.

In het vermakelijke achtervolgingsdrama The Fugitive (1993) liet gewiekste U.S. Marshal ­Gerard (Jones) zien hoe je een ontsnapte gevangene bruut en tegelijkertijd gewetensvol opjaagt. In deze superieure vervolgfilm gaat hij weer aan de slag nadat een vuurgevaarlijke crimineel (Snipes) ontsnapt uit een vliegtuig. Downey jr verzorgt de obligate maar piekfijn uitgevoerde competentiestrijd als zuigende FBI’er die moet samenwerken met de tergend efficiënte ­Gerard. De scenaristen kauwden de grootste brokken voor zodat je niet hoeft te gissen naar het verloop, maar toch een bekwame actiefilm

Lethal Weapon 4

1998 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1998. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Mel Gibson, Danny Glover, Rene Russo, Joe Pesci en Chris Rock.

Vierde aflevering van de serie rond detective-duo Riggs (Gibson) en Murtaugh (Glover). Net als in de eerdere films kibbelen ze als langgehuwden, vooral op de meest ongelegen momenten, terwijl ze onder vuur liggen of anderszins in gevaar zijn. Ditmaal komen ze op het spoor van een Chinese bende, waarbij de Aziatische superster Jet Li zorgt voor martial arts-spektakel. Rene Russo en Joe Pesci zijn inmiddels prettig vertrouwde bijrollers, stand-up comedian Chris Rock zorgt voor extra vrolijkheid en de nodige explosies en achtervolgingen completeren het recept.

The Devil's Advocate

1997 | Misdaad, Thriller, Drama, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1997. Misdaad van Taylor Hackford. Met o.a. Al Pacino, Keanu Reeves, Charlize Theron, Jeffrey Jones en Judith Ivey.

Al Pacino is op z'n allerbest in tragische of tragi-komische rollen waarin hij tegelijk gewetenloos en kwetsbaar kan zijn. Dan laat hij met een aangenaam broeierige blik z'n besognes in het honderd lopen, vaak met een onverbiddelijke zelfspot en een onfeilbaar gevoel voor tragiek. Ook in de rol van oppermachtige duivel lijkt hij bereid om eigen 'ziel en zaligheid' op het spel te zetten om zijn slachtoffer - in The Devil's Advocate gespeeld door Keanu Reeves - stijlvol en waardig naar de verdoemenis te helpen. Dat bovenaardse gegeven werd ingebed in een weelderig vormgegeven verhaal dat zich afspeelt onder topadvocaten in een oogverblindend New York.

Dante's Peak

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Roger Donaldson. Met o.a. Pierce Brosnan, Linda Hamilton, Charles Hallahan, Elizabeth Hoffman en Jamie Renée Smith.

Ingrediënten: spanning, romantiek en sentiment. Maar een verhaal ontbreekt en de indrukwekkende speciale effecten moeten dit gebrek verhullen. Pierce Brosnan is een vulkanoloog die de charmante burgemeester (Linda Hamilton) van het idyllische stadje Dante's Peak moet zien te overtuigen van het gevaar van de nabije vulkaan die op uitbarsten staat. Dante's Peak werd razendsnel voltooid om Volcano, een andere vulkaan-film die ook in 1997 werd gereleased, net even voor te zijn.

The Mirror Has Two Faces

1996 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1996. Romantische komedie van Barbra Streisand. Met o.a. Barbra Streisand, Jeff Bridges, Lauren Bacall, George Segal en Mimi Rogers.

Vanwege ongelukkige ervaringen besluit professor Gregory Larkin (Bridges) niet meer aan seks te doen. Dat is vooral jammer voor professor Rose Morgan (Streisand), die hem erg leuk vindt. Ondanks zijn tegenstribbelingen weet ze hem langzaam maar zeker in te palmen, wat belangstellend gadegeslagen wordt door haar dominante moeder (Bacall). Streisand regisseerde, produceerde, schreef mee aan het script en coördineerde de muziek, maar als actrice speelt ze toch vooral Barbra Streisand. Gelukkig valt Jeff Bridges zelden tegen en was Bacall zo in vorm dat ze voor haar rol een Oscarnominatie kreeg.

Species

1995 | Sciencefiction, Horror, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1995. Sciencefiction van Roger Donaldson. Met o.a. Michael Madsen, Natasha Henstridge, Ben Kingsley, Alfred Molina en Forest Whitaker.

Sci-fi horror van de Australische regisseur Roger Donaldson (No Way Out, Dante's Peak, Thirteen Days). Wetenschapper (Kingsley) kruist een vrouw met buitenaards DNA om te ontdekken dat het resultaat Sil (model Henstridge) op zijn zachtst gezegd ietwat onstuimiger is dan de aardse vrouw. Sil ontsnapt uiteraard uit het lab en doet er alles aan om zich voort te planten. Onzinnig verhaal en veel te weinig spanning, maar dankzij de sterke cast en de special effects gebaseerd op werk van Alien-ontwerper H. R. Giger is de film - voor sf-liefhebbers - toch de moeite waard.

Losing Isaiah

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Stephen Gyllenhaal. Met o.a. Jessica Lange, Halle Berry, David Strathairn, Cuba Gooding Jr. en Daisy Eagan.

Khaila Richards (Berry) is verslaafd aan de crack. Ze is zo zuchtig naar het spul dat ze haar baby in een vuilcontainer dumpt om zo snel mogelijk aan haar volgende shot te komen. Vroeg in de morgen komt de vuilniswagen langs. Gelukkig wordt de baby op tijd gered. In kritieke toestand brengen vuilophalers het kind naar het ziekenhuis. Sociaal werkster Margaret Lewin (Lange) is bereid na overleg met haar saaie man Charles, een kleurloze jurist, en haar opstandige tienerdochter Hannah om de eveneens verslaafde baby te verzorgen. Later adopteren de Lewins het kind, maar de moeder eist het terug.

Jade

1995 | Mysterie, Thriller, Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1995. Mysterie van William Friedkin. Met o.a. David Caruso, Chazz Palminteri, Linda Fiorentino, Richard Crenna en Michael Biehn.

Eerste film die Caruso maakte nadat hij de televisieserie NYPD Blue had verlaten met het doel een filmcarrière te beginnen. Daar kwam overigens niet veel van terecht en vanaf 2001 was de roodharige acteur met CSI Miami weer terug op de buis. In Jade is hij een officier van justitie die de ware toedracht achter de brute moord op een zakenman wil achterhalen. Een van de hoofdverdachten blijkt een ex-geliefde van hem te zijn. Het matige, Razzie-genomineerde scenario werd geschreven door Joe Eszterhas, eerder verantwoordelijk voor oa Jagged Edge en Basic Instinct.

Speed

1994 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Jan de Bont. Met o.a. Keanu Reeves, Sandra Bullock, Dennis Hopper, Jeff Daniels en Glenn Plummer.

Passagier Annie (Bullock) moet achter het stuur kruipen van haar forenzenbus, en ze mag de snelheid niet onder de vijftig mijl per uur laten zakken, anders ontploft er een bom, die daar is geplaatst door slechterik Howard Payne (Hopper). Gelukkig krijgt ze hulp van de atletische politieman Jack (Reeves, minder houterig dan we van hem gewend zijn). Zeer sterk regiedebuut van cameraman De Bont (Turks Fruit, Die Hard), deze actiefilm waarin het tempo geen seconde inzakt. Josh Whedon schreef mee aan het puike script. De Bonts vervolgfilm Speed 2: Cruise Control (1997) was maar een slap aftreksel.

A Good Man in Africa

1994 | Komedie

Verenigde Staten 1994. Komedie van Bruce Beresford. Met o.a. Colin Friels, Sean Connery, Joanne Whalley, John Lithgow en Diana Rigg.

Plompe film, gesitueerd in een denkbeeldig Westafrikaans land. De hoofdpersoon is Morgan Leafy (Friels), een louche ambtenaar van de Britse ambassade. Morgan gaat plichtsgetrouw van zijn zwarte Afrikaanse minnares naar Celia (Whalley-Kilmer), de eega van de charismatische lokale presidentskandidaat Sam (Gossett). De komische mogelijkheden van dat personage en die rol gaan echter aan Friels voorbij. Regisseur Beresford moet getwijfeld hebben: is dit nu eigenlijk een klucht met Lithgow als een hoogdravende Britse ambassadeur of een satire die Gossett portretteert als een opportunistische haai die het geld voor ontwikkelingshulp achterover wil drukken? Slechts één man houdt de film overeind: een gepolijste, beginselvaste, energieke Connery als Schotse arts, maar hij komt veel te weinig aan. Naar de gelijknamige roman van William Boyd, in Dolby-sound. Het camerawerk is van Andrzej Bartkowiak.

Guilty as Sin

1993 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1993. Thriller van Sidney Lumet. Met o.a. Rebecca De Mornay, Don Johnson, Stephen Lang, Jack Warden en Dana Ivey.

Rechtbankdrama van Sidney Lumet, die in dit genre twee klassiekers (Twelve Angry Men, The Verdict) op z'n naam heeft staan. 'You're not as tough or as smart as I thought you were,' zegt cliënt Greenhill (Don Johnson) tegen zijn advocate Haines (Rebecca De Mornay). Het is alsof hij met die uitspraak de film recenseert. Want: De Mornay komt door het scenario niet goed uit de verf. Ze moet een gehaaide advocate spelen, en tegelijk onwaarschijnlijk onlogisch doen. Dan heeft Don Johnson het makkelijker: aan Greenhill zit een steekje los, dus kan je zo ongeveer alles van hem verwachten. Ook dat hij z'n echtgenote heeft vermoord.

Falling Down

1993 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Joel Schumacher. Met o.a. Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Tuesday Weld en Rachel Ticotin.

Op een snikhete dag in Los Angeles zit William Foster (Douglas) zich in de file onderweg naar zijn werk op te vreten: het verkeer zit muurvast. Hij laat zijn auto achter en gaat te voet de stad in, onderweg wordt zijn woede verder gevoed. Als hij bij een eettentje geen ontbijt krijgt, 'omdat het nu eenmaal lunchtijd is', barst de bom. Fascinerende vertelling waarin we langzaam maar zeker ontdekken waarom William zo boos is, en waarom agent Prendergast (Duvall) hem moet stoppen. Een van de betere films van Schumacher, met uitstekend spel van Douglas en Duvall.

A Stranger Among Us

1992 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1992. Mysterie van Sidney Lumet. Met o.a. Melanie Griffith, Eric Thal, Tracey Pollan, Mia Sara en Jake Weber.

Griffith leidt als doorgewinterde Newyorkse politie-agente een moordzaak in de joodse diamantwereld. Regisseur Lumet en scenarioschrijver Robert J. Averecht leggen de nadruk op de leefwereld en tradities van het orthodoxe chassidisme. Lumet slaagt er niet in de valkuilen te omzeilen van het liefdesverhaal tussen Griffith en de aangewezen troonopvolger van de rabbijn (Thal), die hartverscheurende keuzes moet maken tussen het lichamelijke gestoei met Griffith en de strenge leefregels van de chassidische joden.

Hard Promises

1991 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1991. Romantiek van Martin Davidson. Met o.a. Sissy Spacek, Brian Kerwin, Mare Winningham, Jeff Perry en Olivia Burnette.

Cheerleader Christine (Spacek) trouwt met de aanvoerder van het footballteam Joey Calter (Petersen). Na twaalf jaar huwelijk, blijkt hij slechts drie ervan thuis te hebben doorgebracht. Tijdens zijn afwezigheid leert Christine Walter Humphrey (Kerwin) kennen, en een scheiding in absentia wordt uitgesproken, zodat Christine met Walter kan trouwen. Vlak voor hun huwelijk hoort Joey ervan en spoedt zich naar huis om zijn vrouw te heroveren. Deze gebeurtenissen spelen zich bijna af voordat de film begonnen is en de rest van de film gaat erover hoe Joey zijn vrouw terugkrijgt. Hij ziet er beter uit dan zijn rivaal Walter, maar die is geschikter dan de rondtrekkende Joey. Verder wordt de kijker op anderhalf uur clichés getracteerd met een leuk spelende Sissy, maar zoiets redt de film natuurlijk niet. Het scenario is van Jule Selbo; het is niet slecht, maar men had gewoon iets anders moeten verfilmen. Het camerawerk is van Andrzej Bartkowiak en dat is ook niet slecht, maar aan hem had een andere film besteed moeten worden. Aleen voor mensen die echt niets te doen hebben. Deluxe color. De muziek is C & W, maar liefhebbers gaan hiervoor natuurlijk niet zitten.

Q & A

1990 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Sidney Lumet. Met o.a. Nick Nolte, Timothy Hutton, Armand Assante, Patrick O'Neal en Lee Richardson.

Q & A, oftewel Vragen en Antwoorden, is thriller en sociaal drama ineen. Een corrupte politieagent (Nolte) wordt ervan verdacht een Puertoricaanse man in koelen bloede te hebben vermoord. De jonge, naïeve assistent-officier van justitie (Hutton) onderzoekt de ware toedracht. De film levert ondertussen commentaar op de relaties tussen de verschillende etnische groeperingen van New York: geen enkel personage lijkt te ontsnappen aan een zeker racisme. De gestileerde fotografie van Andrzej Bartkowiak doet het afstandelijke scenario alle eer aan. Goed spel, maar te opdringerige score van Ruben Blades.

Family Business

1989 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1989. Komedie van Sidney Lumet. Met o.a. Sean Connery, Dustin Hoffman, Matthew Broderick, Rosanna DeSoto en Luis Guzmán.

Sean Connery, Dustin Hoffman en Matthew Broderick spelen grootvader, vader en zoon die gezamenlijk een inbraak beramen. De (spannende) klus doet er eigenlijk niet zoveel toe. Het gaat Lumet om de soms moeizame verhouding tussen drie generaties sympathieke criminelen. Connery is het leukst. Hij spot met smaak over de lengte van zijn zoon (Hoffman is een 'onderdeurtje'), hij geeft kleinzoonlief college over het verschil tussen legale en moreel verwerpelijke diefstal (van andermans ellende profiteer je niet) en hij vertelt tussen de bedrijven door over het vrolijke, semi-criminele verleden.

Twins

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van Ivan Reitman. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Danny DeVito, Kelly Preston, Chloe Webb en Bonnie Bartlett.

Julius en Vincent zijn tweelingbroers, al zou je dat niet zeggen. Julius is groot, gespierd en nobel, Vincent is klein, dik en onbetrouwbaar. Hun verschillende uiterlijk blijkt het gevolg van een medisch experiment: na de geboorte werden ze gescheiden en onder totaal verschillende omstandigheden opgevoed. Ter opheldering van een en ander gaan ze op zoek naar hun moeder. Komedie van Reitman (Ghostbusters) heeft leuke momenten, maar de grappen worden wat repetitief en het einde is behoorlijk voorspelbaar. Tot die tijd, dankzij het verzamelde komische talent, best een aardig niemendalletje.

Nuts

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Barbra Streisand, Richard Dreyfuss, Maureen Stapleton, Eli Wallach en Robert Webber.

Call-girl Streisand wordt beschuldigd van moord op een klant. Om te verhinderen dat hun dochter de gevangenis indraait willen haar ouders haar krankzinnig laten verklaren en door haar agressieve houding zou die uitspraak gerust aanvaard kunnen worden. Met de hulp van haar advocaat, Dreyfuss, kan ze het toch tot een proces laten komen. Theatraal gefilmd drama dat, dankzij de schitterende acteerprestaties van een geweldige cast, toch blijft boeien. Alles draait rond Streisand, zowel op als achter de set. Naast acteren produceerde ze de film en componeerde ze de muziek. Tom Topor bewerkte zijn toneelstuk samen met Darryl Ponicsan en Alvin Sargent. Andrzej Bartkowiak doet mirakels met zijn camera in de beperkte ruimte van de rechtszaal. Dolby Stereo.

The Morning After

1986 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1986. Thriller van Sidney Lumet. Met o.a. Jane Fonda, Jeff Bridges, Raul Julia, Diane Salinger en Richard Foronjy.

Na wat? Daar gaat het om in The morning after. Actrice op retour Alex (Fonda) wordt wakker naast een dode man. Ze was, zoals vaker, dronken. Maar verder? 'He had a heart attack?' vraagt haar vervreemde echtgenoot Jackie (Julia) over de telefoon. 'Yeah,' zegt Alex, 'from a knife in the chest.' Heeft Alex het gedaan in een vlaag van verstandsverbijstering, of haar gladde echtgenoot, of de begrijpende Turner (Bridges) die ze toevallig tegenkomt en die haar wil helpen? The morning after had, de plot welbeschouwd, gemakkelijk standaard of zelfs B kunnen worden. Maar Fonda's verbijsterend oprechte optreden - genomineerd met een Oscar - voorkomt dat. Daarnaast speelt Bridges als geen ander losjes een 'too good to be true'-type, wat hem verdacht maakt en de film meer diepgang geeft. De spanning wordt gecompleteerd door eng duistere beelden binnenshuis, eng lichte open plekken buiten en schrille muziek die voortdurend op het verkeerde been zet.

Power

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Richard Gere, Julie Christie, Gene Hackman, Kate Capshaw en Denzel Washington.

Gere is een handige en goedbetaalde image-builder van politici. Zijn mentor Hackman verwijt hem te werken zonder principes. Zijn vriend, senator Marshall, geeft onverwacht te kennen dat hij uit de politiek wil treden en wil zich niet langer inzetten voor alternatieve energie. Gere staat perplex. Hier moet meer achter zitten. Samen met zijn ex-vrouw Christie gaat hij op onderzoek uit. Ontgoochelend beeld van het wereldje van bewerkers van de media in het hedendaagse Amerika en de morele bezwaren die één van hen plotseling krijgt. Het scenario van David Himmelstein is niet alleen ongeloofwaardig, maar ook hypocriet en vals moraliserend. Bovendien wordt er slecht geacteerd. Andrzej Bartkowiak was verantwoordelijk voor de fotografie.

Prizzi's Honor

1985 | Komedie, Misdaad, Drama, Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1985. Komedie van John Huston. Met o.a. Jack Nicholson, Kathleen Turner, Anjelica Huston, Robert Loggia en Michael Lombard.

De niet zo bijster slimme Nicholson heeft zich ingetrouwd in de machtige maffia-clan Prizzi, maar zijn huwelijk met Huston is op de klippen gelopen. Als hij verliefd wordt op accountant-vamp Turner, heeft hij niet direct door dat hij te maken heeft met een ijskoude killer, die de Prizzi`s op hem hebben afgestuurd. Nu moet hij de eer van een Prizzi redden - dat is niet zo eenvoudig! Een heerlijke zwarte komedie waarin Huston zonder enige eerbied (en waarom ook niet) een schitterende karikatuur van de Newyorkse maffia heeft neergezet en zonder schaamte stijlbeelden heeft gepikt van Coppola. De hoofdrollen en regie zijn uitmuntend. Richard Condon bewerkte met Janet Roach zijn eigen boek. Prachtige fotografie van Andrzej Bartkowiak.

Garbo Talks

1984 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1984. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Anne Bancroft, Ron Silver, Carrie Fisher, Catherine Hicks en Steven Hill.

De moeder van Gilbert Rolfe (Silver) ligt op sterven en heeft nog maar een wens: Greta Garbo ontmoeten. Bancroft is om te zoenen als de geexalteerde moeder Estelle, maar de film zelf is niet meer dan een serie portretten, hier en daar scherp getekend maar meestal stijf en geforceerd. Dit alles nog eens verergerd door de wee-zoete muziek van Cy Coleman. In de laatste scène zien we schrijfster- actrice Betty Comden als Garbo. Scenario van Larry Grusin. Camerawerk van Andrzej Bartkowiak.

Terms of Endearment

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van James L. Brooks. Met o.a. Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson, Jeff Daniels en John Lithgow.

Jeff Daniels - in de film veelzeggend Flap geheten - speelt de rol van (aanstaande) echtgenoot van Debra Winger. Hij is lomp, ontrouw en hij heeft (in dit geval is dat een minpunt) een bloedhekel aan Shirley MacLaine, zijn schoonmoeder die met dochterlief een gecompliceerde maar warme relatie onderhoudt. Daniels had het niet getroffen met zijn bijrol. Nog jaren later werd zijn gedrag in Terms of Endearment hem nagedragen. De rest van de cast kon rekenen op de sympathie van het kijkerspubliek. Debra Winger is dan ook heerlijk tragisch, MacLaine overtuigend bits en gevoelig tegelijk, en Jack Nicholson is (als de ex-astronaut die MacLaine het hof maakt) minder macho dan gewoonlijk. Veel Oscars. Maar Daniels werd niet eens genomineerd.

Daniel

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Timothy Hutton, Mandy Patinkin, Lindsay Crouse, Edward Asner en Ellen Barkin.

E.L. Doctorow bewerkte zelf zijn roman [KL]The Book of Daniel[KLE] voor de film. Na de zelfmoordpoging van zijn zuster begint de twintig-jarige Daniel (Hutton) zich vragen te stellen over de dood van hun ouders, die acht jaar ervoor waren terechtgesteld tijdens de golf van anti-communistische psychose. De film is duidelijk geïnspireerd op het proces van de Rosenbergs, maar kan zich niet helemaal waarmaken. De stijl komt te gekunsteld over en hij mist de pointe die ervan uit zou moeten gaan, hoewel er weinig op de vertolking aan te merken is. Doctorow's roman is veel sterker dan deze verfilming. Gefotografeerd door Andrzej Bartkowiak.

The Verdict

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Paul Newman, Charlotte Rampling, Jack Warden, James Mason en Milo O'Shea.

Eens was Frank Galvin een vooraanstaand advocaat, maar door zijn drankprobleem is hij aan lager wal geraakt. Een bevriend collega speelt hem een, op het oog vrij eenvoudig, zaakje toe: een echtpaar dat een schadeclaim heeft ingediend tegen een arts, omdat de zuster van de vrouw door een verkeerde behandeling in coma is geraakt. Met een onverwacht opduikende getuige lijkt het onmogelijk de zaak te verliezen en Galvin speelt het dan ook hoog. Op het moment van de rechtszaak is de getuige onbereikbaar, maar inmiddels is Frank overtuigd van de schuld van de arts en heeft hij zijn oude vechtlust terug.

Deathtrap

1982 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1982. Komedie van Sidney Lumet. Met o.a. Michael Caine, Christopher Reeve, Dyan Cannon, Irene Worth en Henry Jones.

De veelvuldig verfilmde schrijver Ira Levin schreef ook het toneelstuk Deathtrap, dat tussen 1978 en 1982 bijna 1800 keer werd opgevoerd op Broadway. Uiteraard werd ook dit stuk verfilmd. Sidney Bruhl (Caine) is een uitgebluste toneelauteur. Hij kan zijn gebrek aan inspiratie niet meer verbergen. Een van zijn studenten, Reeve, overhandigt hem een ijzersterk script. Een buitenkansje! Bruhl bedenkt een ingewikkeld plan om de student te vermoorden en diens stuk in te pikken. Maar de uitvoering valt nog niet mee. Caine en Reeve hebben volop de kans zich uit te leven in deze speelse moordkomedie.

Prince of the City

1981 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1981. Thriller van Sidney Lumet. Met o.a. Treat Williams, Jerry Orbach, Richard Foronjy, Don Billett en Kenny Marino.

Emotioneel krachtig verhaal (dat helaas waar is) over een Newyorkse agent in een speciaal onderzoeksteam die de corruptie binnen de afdeling aan de kaak stelt en zelf eerder slachtoffer dan held wordt. Opvallende rollen van Williams, Orbach (als collega-agent) en wezelachtige aanklager Tolkan. De extreme lengte van de film echter doet afbreuk aan de doeltreffendheid. Te veel details, onnodig om dit verhaal te vertellen. Scenario van Lumet en Jay Presson Allen naar de roman van Robert Daley. Camerawerk van Andrzej Bartkowiak.

Trespass

2011 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 2011. Thriller van Joel Schumacher. Met o.a. Nicolas Cage, Nicole Kidman, Ben Mendelsohn, Liana Liberato en Cam Gigandet.

Cage snoeft, schreeuwt en bloedt dat het een lieve lust is in deze thriller van Joel Schumacher. Hij speelt een rap pratende zakenman, die samen met zijn liefhebbende vrouw (Kidman) het doelwit wordt van een groep overvallers. Van spanningsopbouw is geen enkele sprake en als zo'n beetje elk personage vrijwel direct onbedaarlijk begint te schreeuwen is er bij de kijker alleen nog plek voor irritatie. Oscarwinnaars Cage en Kidman zinken met dit project gezamenlijk naar een nieuw dieptepunt in hun carrière. Cage werd genomineerd voor twee Razzies.