Fernando Delgado is regisseur en acteur.
Er zijn 19 films gevonden.

Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto

1995 | Thriller, Drama, Komedie

Spanje 1995. Thriller van Agustín Díaz Yanes. Met o.a. Victoria Abril, Daniel Giménez Cacho, Federico Luppi, Pilar Bardem en Saturnino García.

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden in de arena raakt stierenvechter Juan zwaar gewond; hij belandt in een diepe coma, waardoor hij gedoemd is voor een lange tijd te vegeteren. Zijn vrouw, de jonge aantrekkelijke Gloria Duque , ontvlucht Madrid en vestigt zich in Mexico.

La seducción del Caos

1991 | Drama, Experimenteel

Spanje 1991. Drama van Basilio Martín Patino. Met o.a. Adolfo Marsillach, Kiti Manver, Rosalía Dans, Ricardo Solfa en María Galiana.

Ondanks de uitstekende beveiliging van het huis werd een jonge actrice samen met haar minnaar vermoord in een villa nabij Madrid. De man van de actrice, de schrijver Hugo Escribano (Marsillach), wordt gearresteerd voor de moord. Wat was het motief: jaloezie, geld of reputatie? Door een montage van tv- fragmenten wordt een beeld gebracht van de schrijver, zijn werk en zijn relatie met het slachtoffer. Het geheel wordt doorweven met fragmenten van de onvoltooide documentaire tv-reeks [KL]Las galas del emperador[KLE] waaraan hij werkte op het ogenblik van de moord. Door niet chronologisch gebrachte flarden uit het leven van Hugo Escribano leren we de man kennen. Dit is niet de enige verwijzing naar Orson Welles, want de film opent met de slotsc[KA2]ene (in het spiegelpaleis) van THE LADY FROM SHANGHAI. Deze half-experimentele film wil trouwens een spiegel ophangen van de Spaanse cultuur van de laatste dertig jaar van de 20e eeuw. Zoals bij de aanvang gezegd wordt zijn film, theater of literatuur elk een spiegel van de mensheid op een bepaald moment in de geschiedenis. Het geheel is te chaotisch om echt geslaagd te zijn, maar bevat zeker interessante elementen en heeft het voordeel van een unieke, originele vertelstijl. Patino schreef het scenario samen met Pablo Martín Pascual. De fotografie is van Augusto Balsuena.

La fuente de la edad

1991 |

Italië/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland/Spanje/Zwitserland/Oostenrijk 1991. Julio Sánchez Valdés. Met o.a. Augustin González, Antonio Resines, Santiago Ramos, Enrique San Francisco en Pilar Barrera.

Drinkebroers, die de 65 gepasseerd zijn, worden het slachtoffer van de spot van een plaatselijke krant als zij op zoek zijn naar het dagboek van een pater, waarin de geheime vindplaats van de bron der eeuwige jeugd beschreven zou staan. Ze wreken zich door de jury van een dichtwedstrijd te manipuleren en de voorzitter te confronteren met een stuk fijne lingerie van zijn dochter, dat de oudste van het stel als trofee en als bewijs van zijn jeugd heeft meegenomen. De regisseur en Julio Llamazares bewerkten de boosaardige roman van Luis Mateo Diez tot bijtend scenario en Juan Molina maakte de pittige plaatjes.

El Bengador gusticiero y su pastelera madre

1976 | Komedie

Spanje 1976. Komedie van Forges. Met o.a. María Luisa San José, José Ruiz Lifante, Chus Lampreave en Fernando Delgado.

Een man die als jongetje in een klooster achtergelaten werd, gaat op zijn dertigste op zoek naar zijn moeder. Een produktie van de cartoonist Forges. Zwak gefilmd.

País S.A.

1975 | Komedie

Spanje 1975. Komedie van Antonio Fraguas. Met o.a. María Luisa San José, Manuel Zarzo, Fernando Delgado en Francisco Algora.

Een paar amateurgangsters willen een machtige industrieel ontvoeren, die eigenlijk het land wilde ontvluchten om de belastinginspectie te ontlopen. De eerste film van een in Spanje zeer beroemde tekenaar van humoristische stripverhalen, vol met weinig cinematografische gags.

La Prima Angelica

1974 | Drama

Spanje 1974. Drama van Carlos Saura. Met o.a. José-Luis Lopez Vasquez, Lina Canalejas, Fernando Delgado, Lola Gardona en Maria-Clara Fernandez.

Een man ziet tijdens de begrafenis van zijn moeder familieleden terug en herinnert zich zijn jeugd toen zijn vader als republikein in de burgeroorlog vocht en herinnert zich zijn nooit gedoofde liefde voor een nichtje. De film doet het heden en het verleden tot één complex geheel worden door af te zien van de gebruikelijke flash-back structuur en door de held in zijn huidige volwassenheid in zijn herinneringen te laten optreden. Het regime noodzaakte tot bedekte kritiek op het Franco-Spanje, waardoor de film soms al te theoretisch uitpakt. Een treffende rol van Lopez Vasquez.

Déle color al difunto

1969 | Komedie

Spanje 1969. Komedie van Luis María Delgado. Met o.a. José Luis Lopéz Vázquez, Rossana Yanni, Fernando Delgado en Ricardo Merino.

Een lijken-grimeur smeedt samen met twee vrienden een plan. Een zeer vreemd voorbeeld van zwarte humor, tot op zekere hoogte typerend voor de verbijsterende films van Delgado.

La Mano de un hombre muerto

1962 | Misdaad, Horror

Spanje/Frankrijk 1962. Misdaad van Jesús Franco. Met o.a. Howard Vernon, Hugo Blanco, Fernando Delgado, Paula Martel en Georges Rollin.

De geest van een sadistische aristocraat neemt diens kleinkind in zijn macht. Een prachtig thema dat vanwege een slechte opzet echter niet geslaagd is. De film wordt toch van de ondergang gered dankzij een bewonderenswaardig gevoel voor esthetiek en enkele prachtige scenes: de kredietmoord en de geseling in het souterrain. Daarmee kan hij worden beschouwd als een betekenisvol werk uit de beginperiode van Jesús Franco. Ook bekend als LE SADIQUE BARON VON KLAUS en LE SADIQUE.

El Hombre del paraguas blanco

1959 | Drama

Spanje 1959. Drama van Joaquín Luis Romero Marchent. Met o.a. José Luis Ozores, Fernando Delgado, Antonio Riquelme en Juan Calvo.

Terwijl twee dorpen op een belangrijke feestdag tegenover elkaar staan, duikt in het ene dorp een geheimzinnige marskramer met een witte paraplu op. Een zeer curieuze film, die bijna als voorloper van YOJIMBO van Kurosawa beschouwd kan worden.

La Calumniada

1948 |

Spanje 1948. Fernando Delgado. Met o.a. Rafael Durán, Manuel Luna, Lina Yegros en Conrado SanMartín.

Een film over de moeite die de Engelsman Anderson zich getroost om de beschuldigingen die in het buitenland tegen Spanje worden ingebracht, te verdedigen. Een onuitstaanbaar nationalistisch verweerschrift.

Lluvia de hijos

1947 | Komedie

Spanje 1947. Komedie van Fernando Delgado. Met o.a. Raúl Cancio, Miriam Day en Antonio Vico.

Een onvruchtbare vrouw besluit een baby van haar buurvrouw te 'huren' om die als haar eigen kind aan haar man voor te stellen, wanneer die van zijn werk in het buitenland terugkomt. Een zeer behoorlijke komedie die echter door slechte acteurs gespeeld wordt.

La Patria chica

1943 | Musical, Komedie

Spanje 1943. Musical van Fernando Delgado. Met o.a. Estrellita Castro, Félix de Pomés, Pilar Soler en Juan Calvo.

Een Spaanse folkloristische groep moet zich zonder middelen in het woelige Parijs zien te redden. Het begin van de Spaanse 'flamenco-cinema'.

La Maja del capote

1943 | Drama

Spanje 1943. Drama van Fernando Delgado. Met o.a. Estrellita Castro, Manuel del Pozo en Carmen Vargas.

In het Spanje van Goya wordt de liefde tussen een 'maja' en een stierenvechter verbroken. Een curieuze en soms aandoenlijke film met veel aandacht voor het milieu.

Fortunato

1941 | Komedie

Spanje 1941. Komedie van Fernando Delgado. Met o.a. Antonio Vico, Carmen Carbonell en Luisa Jerez.

De komisch-sentimentele lotgevallen van de ongelukkige Fortunato. Niet de moeite waard om te onthouden.

El Genio alegre

1936 | Komedie

Spanje 1936. Komedie van Fernando Delgado. Met o.a. Rosita Díaz Gimeno, Fernando Fernández de Córdoba, Antonio Vico, Leocadio Alba en Alberto Romea.

Een ontroostbare weduwe krijgt haar vrolijke nicht op bezoek. Een luchtige komedie naar een toneelstuk van de gebroeders Alvarez Quintero, waarvan vervolgens een middelmatige herverfilming gemaakt is.

Currito de la cruz

1935 | Drama

Spanje 1935. Drama van Fernando Delgado. Met o.a. Elisa Ruiz Romero, Ana Andamuz, María Calvo en Carmen Viance.

Tweede verfilming van de gelijknamige roman van Alejandro Pérez Lugín geregisseerd door Fernando Delgado, de mederegisseur van de eerste versie. Ook deze keer speelt Elisa Ruiz Romero, die de bijnaam 'La Romerito' had, de hoofdrol.

El Gordo de Navidad

1929 | Komedie

Spanje 1929. Komedie van Fernando Delgado. Met o.a. Carmen Viance, Celia Escudero, Javier de Rivera en José Montenegro.

De voorvallen rond de kerst-uitslagen van de loterij. Een aardige zedenschets, die in recordtijd gerealiseerd werd en goed ontvangen werd door het publiek.

Currito de la cruz

1925 | Drama

Spanje 1925. Drama van Alejandro Pérez Lugín en Fernando Delgado. Met o.a. Elisa Ruiz Romero, Jesús Tordesillas, Antonio Calvache en Manuel González.

Een naïeve stierenvechter is op een jonge vrouw verliefd die door zijn grootste concurrent in de arena verleid wordt. Verfilming van een zeer populaire roman, door de auteur Alejandro Pérez Lugín zélf geregisseerd samen met Fernando Delgado. Een wreed melodrama dat bij het publiek veel succes oogstte en door andere versies vervolgd werd.

Los Granujas

1924 | Komedie

Spanje 1924. Komedie van Fernando Delgado. Met o.a. Alfredo Hurtado, Elisa Ruiz Romero, Irene Alba en Clotilde Romero.

Een erg stout kind jaagt zijn ouders de stuipen op het lijf. Een onopvallende film, met uitzondering van het feit dat dit de eerste film met kinderen in de hoofdrol was, een genre dat daarna veel beoefend werd in Spanje.